Спецпроєкти

«Головний антивакцинатор», якого затримала СБУ: хто він насправді і як співпрацює з РФ – розслідування bit.ua


У вівторок, 16 листопода, прес-служба СБУ повідомила про блокування деструктивної діяльності антиукраїнської мережі, яка під «антивакцинаторськими» гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі. 

В результаті були затримані лідер ГО «Права людини» та організатор антивакцинаторського мітингу у Києві Остап Стахів та громадянин РФ Михайло Милостивий. СБУ зазначила, що за попередньою інформацією їхні дії координували російські куратори.

Ми спробували розібратися, чи відповідають такі заяви спецслужби дійсності.

Від націоналіста до антивакцинатора

Перші спроби Остапа Стахіва осідлати велику політику розпочалися ще за студентських років. В 2005 році, навчаючись за спеціальністю «менеджмент організації» у Львівському аграрному університеті, він очолив Жидачівську районну організацію партії «Свобода».

Це дозволило йому отримати необхідний досвід для проведення акцій, публічних виступів та політичної діяльності в цілому. Саме дядько Остапа Стахіва, який є відомим українським бандуристом і в честь якого і назвали племінника, можливо, допоміг родичу пробратися у політику, використавши свої зв’язки. В 2010 році Остап Стахів-старший співпрацював з партією «Свобода» і став депутатом Львівської обласної ради від неї в 2010 році.

У 2008 році Стахів покидає «Свободу» і починає керувати львівським осередком «Української партії». Але через два роки в партії відбувається розкол і Стахіва виганяють з формулюванням «за шахрайські, авантюристичні дії та привласнення коштів організації та продаж місць в партійному списку».

Стахів рік намагався знайти своє місце в локальних політичних силах, поки не створив в 2011 році громадську організацію «Національний фронт», яка відсилає до однойменної партії Марі Ле Пена у Франції, яка потім перетворилася в ГО «Ідея Нації».

Остап починає проводити акції протестів та намагається потрапити то у Львівську обласну раду, то в парламент (усі спроби закінчилися нічим). Під час Революції Гідності для Стахіва настає зірковий час. «Ідея нація» бере участь у захопленні Львівської ОДА, проводить «суддівський Майдан», намагаючись звільнити з СІЗО Романа Куриласа, звинуваченого у крадіжці; вимагає звільнення голови ДАІ Львівщини Олександра Хутняка і навіть конфліктує з керівником «Правого сектора» Ігорем Коцюрубою. Останній дав майбутньому антивакцинатору гарного копняка, що зафільмували журналісти, а небайдужі громадяни зробили COUB.

Також запам’яталася лекція Стахіва в центральному корпусі Івано-Франківського національного медичного університету під назвою «Які відповіді повинно давати автохтонне населення на нові виклики – пов’язаних із напливом іноземців», на якій він виступив проти приїзду в країну мусульман. В 2019 році Стахів ще раз намагався потрапити в парламент як самовисуванець і знову зазнав фіаско.

Націоналістична кар’єра Остапа згадана в цьому матеріалі не просто так. Далі ви зможете зрозуміти, яким проектом є антивакцинаторський рух в Україні, коли поєднаєте між собою декілька бекграундів героя цієї статті.

І тут починається боротьба з вакцинами

В 2020 році настає всім відома коронавірусна криза. Люди панікують через зустріч з невідомою хворобою і її наслідками. Крім того, локдауни та карантини значно погіршують економічне становище громадян. Стахів зрозумів, що тривожні настрої можна монетизувати і перетворити в політичний капітал.

На каналі Стахіва можна побачити, як різко відбувся перехід від боротьби з забудовниками до розповідей про міфічність коронавірусу.

9 травня 2020 року він влаштував скандал у інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні, де проводиться лікування хворих на коронавірус пацієнтів.

Стахів увійшов до приміщення медичного закладу без жодних засобів індивідувального захисту і почав транслювати свій візит у Facebook.

Лікарка-інфекціоніст Ольга Кобевко прокоментувала візит Стахіва з колегою: «Я дописувала посмертний епікриз, і одночасно передзвонила «швидка», що везуть «важку» пацієнтку. І от я йду в цих бахілах біля сходів, підняла ногу, щоб підняти ту бахілу… І тут на мене налітають два хлопці. Один з них – мені в обличчя телефоном», – розповіла Кобевко.

Цікавий і той факт, що Ольга Кобевко є доволі популярним блогером. Вона має аудиторію у більше ніж 13 000 підписників, тому лікарня була обрана Стахівим неспроста.

Загалом на його каналі можна знайти багато рейдів по лікарнях, закладах громадського харчування та спроб потрапити в громадський транспорт без медичної маски, які Стахів називає «намордником». Зупинятися на кожному з них немає сенсу. Водночас варто звернути увагу на те, що чим далі від початку пандемії, тим більше Остап починає розвивати конспірологічні теорії, розповідати про всесвітню змогу, 5G-випромінювання і т.д. Часто в якості джерел фігурують сумнівні сайти з сумнівними дослідженнями і сумнівними лікарями.

З деякими міфами почали боротися VoxUkraine та Stop Fake.

В одній із публікацій VoxUkraine зазначає, що Стахів маніпулює з такою інформацією:

  • В Україні прийняли закон, який дозволяє відключати боржників від газо- та електропостачання;
  • UA в IBAN-рахунку ставить Україну вряд з країнами третього світу, адже в США, зі слів Стахіва, не пишуть USA на початку рахунку;
  • «Українці ходять колотися» (так Стахів вчергове критикує вакцинацію від COVID-19);
  • Коронавірусну інфекцію Стахів називає «бананофікусною» (або натякаючи на те, що пандемії немає, про що він говорив і раніше у своїх відео, або щоб обійти алгоритми соцмереж, які можуть зменшувати видачу дописів, які містять згадки коронавірусу).

Водночас кількість підписників Стахіва постійно зростає, його відеозаписи репостять та навіть з’являються послідовники.

Так він вирішує створює організацію «Права людини», осередки якої з’являються з часом майже в усіх областях України. Головним медіарупором він обирає соціальні мережі, просить людей жертвувати гроші на картку і обіцяє посвідчення журналіста усім бажаючим. Наразі Стахів має 3 тис. підписників в Telegram, 70 тис. фоловерів на YouTube та тисячі прихильників в Instagram.

Варто зазначити, що Стахів зміг набрати суспільно-політичну «вагу» також через те, що не був покараний за свої витівки. Наприклад, в березні 2021 року Остап Стахів без маски увірвався з інфекційне відділення лікарні в Іршаві на Закарпатті, намагаючись довести, що коронавірус – вигадка, а хворих в лікарні немає.

3 листопада цього року ГО «Права людини» провела багаточисельну антивакцинаторську акцію у Києві.

Співпраця з проросійськими активістами

СБУ вважає, що антиукраїнська мережа Остапа Стахіва, яка діяла під антивакцинаторськими гаслами, за попередніми даними керувалася з боку Російської Федерації. Поки що ні правоохоронці, ні журналісти не знайшли прямих доказів того, що Стахів працював за наказом ФСБ або отримував від російських спецслужб гроші. Водночас друзі Стахіва і співорганізатори масштабної антивакцинаторської акції в Києві викликають деякі питання.

Наприклад, на відео з одним із організаторів акції Олександром Надьожою (про нього пізніше) стоїть Олена Фаіст з Черкас.  Вона є керівницею StopFakePandemic у Черкасах. Ба більше, вона вважає, що Україні необхідно «дружити» з Росією, ми з росіянами «брати слов’яни» та «єдиний народ». А також те, що в нашій країні відбувається «штучна війна, якої насправді немає».

Олена Фаіст також є членом організації «Ведичний світ», яка є «громадським рухом розсудливих людей, об’єднаних ведичним світоглядом і культурою». В своєму маніфесті вона розповідає про боротьбу з Люцифером.

Якщо її слова про «братські народи» ще можна списати на суб’єктивну думку однієї людини, то ось Олександр Надьожа більш цікавий персонаж.

Він був учасником політичного руху «Боротьба», члени якого воювали за так звані народні республіки на Сході України. Зараз він є активним учасником утвореної нещодавно партії «Держава». Ця політична організація не приховує своїх комуністичних та навіть проросійських поглядів. Крім характерної символіки на емблемі, на сайті можна прочитати про привітання Комуністичної партії Китаю зі 100-річчям, вшанування пам’яті героїв Великої Вітчизняної війни, підтримку Лукашенка в боротьбі з опозицією, виступи проти санкцій РНБО відносно Віктора Медведчука та проти присутність військ НАТО в Україні тощо.

Також одним із засновників партії є Дмитро Василець, якого в 2017 році  засудили до 9 років позбавлення волі за пропозиції щодо сприяння технічному настроюванню в YouTube сепаратистського каналу «Новоросія ТБ». Водночас в 2018 році Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт на 60 днів і почав процес перегляду кримінальної справи Василеця.

Зараз партія «Держава» активно агітує за звільнення Остапа Стахіва.

Також на столичній акції Стахіва помітили Кирила Стремоусова. Активізмом Стремоусов займається з 2009 року. Про його акції, які нерідко завершувалися перестрілками та пораненнями можна почитати на порталі «Чесно». Він є членом секти «Концепция общественной безопасности», яка поєднує езотерику, язичництво та здоровий спосіб життя з російським націоналізмом. Однією з цілей секти є утворення «єдиної східнослов’янської держави».

В 2013 році він був одним з організаторів «російських пробіжок» в Херсоні, які мали показати міць «російського духу». Під час Євромайдану він створив громадську організацію «За президента України», яка надавала підтримку Віктору Януковичу. Найбільше він запам’ятався організацією так званих «громад» на Херсонщині, які не повинні були визнавати державні зміни, що відбулися після Революції Гідності. Члени «громад» мали б відмовитися від паспорту громадянина України, сплати податків, комунальних послуг тощо.

Рух «громад» журналісти пов’язують з партією Віктора Медведчука «Український вибір». Про нього в 2016 році писали «Тексти».

Найбільше Стремоусов запам’ятався нападом на конвой СБУ, який перевозив депутата від «Єдиної Росії» Євпаторійської міської ради, підконтрольній російській владі, Сергія Восьмініна. Поліція відкрила на Стремоусова кримінальне провадження за статтею ст.342 Кримінального кодексу – опір співробітнику правоохоронного органу.

Крім того, Стремоусов є прихильником Радянського Союзу.

В інтерв’ю газеті «Факти» про подорож в Америку Стермоусов зазначав:

«Индейцы интересовались, откуда я. Об Украине они не слышали, даже о России знают немногие. Однажды я обронил: Совьет Юнион, что в переводе с испанского означает Советский Союз. Оказалось, что название несуществующей уже страны латиноамериканцы воспринимают с восторгом. Я стал этим пользоваться: говорил, что из Советского Союза — и сразу располагал к себе людей».

Тобто можна стверджувати, що заява СБУ про спроби повалення конституційного ладу України під «антивакцинаторськими гаслами» були небезпідставними.

Можна переглянути стрім журналіста «Апострофа» з акції в Києві. На сцені колеги Стахіва говорили про утворення Української Народної Республіки з нелегальними і нелегітимними органами влади.

Також СБУ надала переписки з телефона Стахіва, в яких фігурують обговорення озброєння людей для опору офіційній владі та створення незалежних громад з власними державними органами.

Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
01/5
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Цікаво, як Стахів зміг скооперуватися з людьми з проросійськими поглядами, враховуючи, що його ГО «Ідея Нація» проводила мітинг під посольством РФ у Львові?

Замість висновків

Ми бачимо, що Стахів співпрацює з громадянами України, які не приховують своїх проросійських поглядів. Водночас ми не маємо на руках документів чи заяв правоохоронних органів, що ГО «Права людини» фінансуються напряму з РФ. Можна припустити, що фінансування акцій та діяльності Стахіва здійснюється політиками з партії Віктора Медведчука «Опозиційна платформа «За життя». На це вказує зв’язок учасників ГО «Права людини» з політиком.

Крім того, після виборів восени 2020 року Остап Стахів підтримав Віктора Вікарчука, який намагався створити фейкову міську раду після програшу на виборах мера. На вибори Вікарчук йшов від партії «Опозиційна платформа «За життя».

Щодо поглядів самого Стахіва можна зробити висновок, що він, можливо, підтримує антивакцинаторську діяльність через те, що вона створила для нього можливості для подальшого кар’єрного росту як політика та дозволила заробляти гроші на донатах адептів. Водночас вже можна казати, що реакція СБУ є позитивним кроком у боротьбі зі шкідливою антивакцинаторської діяльністю, особливо, коли вона має ознаки повалення конституційного ладу України.

Читайте також:

Сектанти, бандити та конспірологи. Хто очолює антивакцинаторський рух в Україні

Експеримент: як контент із Facebook перетворює українців на антивакцинаторів

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь