Спецпроєкти

Цікаві факти про шафран та як його використовувати


1

Найдорожча спеція у світі також є однією з найкорисніших і багатогранних у смаку. Вона самодостатня, її багатий терпкий і трохи пекучий інтенсивний смак високо цінують, також шафран надає стравам красивого жовтого кольору теплого відтінку. Що за спеція шафран – у цікавих фактах.

Шафран

Це спеція, що представляє собою висушені приймочки квітів.

Шафран роблять із крокусу особливого вигляду. Щоб отримати 1 кг спеції, треба зібрати близько 100 000 квіток, які обробляють вручну, а потім сушать над вогнем або в жаровнях, де хоч одна помилка призведе до втрати врожаю. Такий трудомісткий процес і робить його найдорожчою у світі пряністю.

Найякіснішим і найсмачнішим прийнято вважати шафран з Іспанії, а потім Індії. Крокусові поля тут розташовані на півдні центральної частини Іспанії та в Кашмірі. Менш запашною, проте недорогою вважається спеція з Ірану, Пакистану, Італії та Франції.

Шафран включений в рецепти всіх основних регіонів вирощування – з ним готують паелью , бір’яни, супи, гасять м’ясо і птицю, готують каррі.

Незважаючи на м’який аромат, він має дуже інтенсивний смак. На одну страву можна брати лише 3-4 рильця. У смаку міститься глибокий пікантний підтекст, а аромат віддалено нагадує лавр та квіти.

Шафран є чудовим натуральним консервантом. Приготовлені з ним страви можуть довго зберігатися без холодильника.

Ціна на приправу

Шафран дуже дорога спеція, і купують його зазвичай у грамах. Ціна за один грам коливається, але зазвичай вона не менша за кілька сотень гривень.

Середня ціна за грам стартує від 100-200 гривень та залежить від його якості та країни виробництва, як ми вже писали вище.

Щодо ціни за кілограм – можна знайти пряність за ціною в районі 1000 гривень, а можна і за вартістю 90 тисяч

Куди додають

У меленому вигляді можна додавати під час процесу приготування, особливо це стосується рецептів гасіння та варіння.

Рильця шафрану перед використанням потрібно замочувати. 3-6 рилець потрібно залити 20-30 мл гарячої води або окропу і дати настоятися щонайменше 5 хвилин. Помаранчеву концентровану рідину додати до страви, яку готуєте.

Також спеція має лікувальні властивості. У народній медицині шафран використовують уже багато століть, він входить до сотень рецептів лікарських засобів. Найбільш виділяють його знезаражувальні властивості, сприятливий вплив на шкіру та нормалізацію обмінних процесів в організмі.

Шафран можна знайти у складі біодобавок – наприклад, на iHerb продаються рослинні капсули з екстрактом шафрану.

Згідно з інформацією від виробника, вегетаріанський БАД підвищує енергетичну та розумову активність, підтримує нервову систему (що актуально для вічно дерганних офісних співробітників), робить настрій кращим та ліквідує стрес. Коштує упаковка таких капсул трохи більше ніж 500 гривень.

Втім, нагадуємо, що БАДи – штука не універсальна та індивідуальна, і перед їх прийомом краще проконсультуватися з лікарем.

Чим можна замінити шафран

Є куди більш дешевий аналог шафрану – куркума. Вона досить бюджетна, є в будь-якому продуктовому магазині і надає стравам приємного терпкого аромату і гарного кольору.

Щодо смакових якостей – куркуму для більш насиченого смаку страви краще поєднувати її з іншими спеціями. Як варіант – беріть приправу каррі, у складі якої є куркума та суміш інших спецій.

Якщо шукаєте, чим замінити шафран у паельї або випічці, беріть куркуму – не помилитеся.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь