Спецпроєкти

Як убезпечити власний бізнес: неочевидні інсайти 2020-го


Останній рік приніс нам безліч неочікуваних інсайтів. І ми зараз говоримо не про банальності на кшталт «згуртована команда – понад усе», а й менш очевидні речі. Наприклад, про вразливість наших бізнесів і взагалі стилю життя перед зовнішніми небезпеками. 

Зараз бізнес у кращій ситуації, та адаптивний карантин досі триває, і не зовсім зрозуміло, на що чекати. Однак це не привід для відчаю: будь-який досвід корисний для майбутнього. Про карантинні інсайти, бізнес-досвід і охоронні технології bit.ua поговорив з Михайлом Кукалом – 24-річним керівником охоронної компанії DTU. 

Про СЕО-досвід із 17 років

Мій дідусь працював у сфері пожежної безпеки, а батько пішов по його слідах і вже започаткував свою справу.

Усе починалося з тої самої пожежної безпеки: установка та повне обслуговування систем пожежних сигналізацій і пожежогасіння, а також послуги з протипожежної обробки конструкцій. Це було 23 роки тому – і відтоді сімейний бізнес росте. Попри кризу, ми розвиваємося та змінюємося, досягаємо чогось більшого.

Із самого дитинства я чув, що відбувається в бізнесі, які є питання чи проблеми та як їх вирішують. Тож усе свідоме життя я був причетний до цієї справи, а із 14 років почав глибше осягати процеси. Уже в 17-18 років я виконував управлінські функції, а до моїх рішень почали прислухатися.

Коли немає досвіду, найскладніше – це розібратися в усіх бізнес-процесах. Ми в компанії цінуємо людей, тож для мене головним завданням було приймати такі рішення, які б позитивно впливали на працівників. Бізнес – це завжди люди, які працюють разом з вами. 

Раніше ми з батьком спільно ухвалювали рішення. Ми добре працювали в парі: у нього є досвід і розуміння всього ринку, а в мене – ідеї мого покоління, інноваційні рішення та розуміння, як живуть люди, які народилися в ХХІ столітті. Мислення справді дуже змінюється, передусім – мислення наших клієнтів.

Це стало фундаментом для самостійного шляху в бізнесі, і зараз я розвиваю окремий його напрямок, будую компанію, яку створив 5 років тому. Нас знають як компанію, що не тільки виробляє та поставляє обладнання, але й надає якісні послуги у сфері охорони та пожежної безпеки

Про зміни в охоронній сфері

За останні роки змінилося ставлення бізнесу до свого споживача. Раніше пожежна охорона була не так необхідністю, як формальністю. Існували норми, яких обов’язково всі мали дотримуватися. Однак люди ставилися до своєї безпеки безтурботніше: якщо в деяких місцях можна було не ставити систему, то цього й не робили. 

Зараз ми пропонуємо клієнтам більше, ніж це прописано в нормах. Ми пропонуємо варіанти, консультуємо та знаходимо оптимальні рішення. Проте в будь-якому разі всіх норм ми дотримуємося, адже пожежна безпека – законодавчо обмежена сфера. 

Ринок почав розуміти, що пожежна сигналізація (як і охоронна) – це справді потрібна річ для кожної людини та компанії. Це вже частина будинку, а не доповнення. 

Наш бізнес пропонує повний спектр: і відеонагляд, і контроль доступу, і всі інші сфери охоронної безпеки. 

01/5

Про карантинні інсайти бізнесу

Перші тижні карантину були цікавими, адже команді довелося всю роботу вибудовувати віддалено. Проте ми готувалися завчасно до того, що так трапиться. Зараз усі вже звикли та розуміють, як працювати й що робити. 

Робота охоронців на об’єктах під час жорсткого карантину майже не змінилася. Хоча з’явилося більше загроз через підвищену кількість викликів. Авжеж наші охоронці та групи швидкого реагування забезпечені всіма засобами захисту, як і будь-який персонал, що контактує з клієнтами. Та ми продовжуємо роботу в штатному режимі.

Ми й надалі плануємо на коротко- та довгострокову перспективу. Запитів і замовлень стає більше, адже зараз усі переглядають цінність безпеки – однієї з основних цінностей для людства. 

   

Показово, що на початку карантину нам писали великі компанії з проханням призупинити пожежний нагляд, а маленькі, навпаки, просили його посилити.

Ми не розділяємо цілком паніку щодо наслідків карантину. У будь-якому разі ми всі – не тільки наша компанія, але й увесь світ – вийдемо із цієї кризи. Це циклічне явище, яке завжди завершується. І умови після цього мають тільки покращитися.     

Про безпеку на карантині

Ми ведемо статистику, що було до карантину та що стало після його введення. Кількість намагань проникнути в приміщення зросла на 25%. Прикро, що найбільше потерпають люди, які сумлінно дотримуються карантину. Вони стали легкою здобиччю крадіїв.

Ми пішли назустріч клієнтам. Якщо раніше когось ми охороняли лише вночі, то зараз охороняємо цілодобово. Також ми вводимо низку послуг, які будуть змінювати ринок. Зовсім скоро ми їх анонсуємо на нашій сторінці у фейсбуку.

 

Потерпає й безпека інформації. У нашій практиці була така ситуація: конкуренти зламали офіс, а відтак – могли дістати дані з ноутбуку директора. Охоронна група зреагувала так швидко, що люди не встигли ні заподіяти шкоду, ні втекти.

Відеонагляд можна поставити не тільки, щоб запобігти крадіжкам і потім відшукати крадія. Наприклад, на складі – щоб зрозуміти, що було покладено в посилку та доводити правоту або провину своїх працівників. У кав’ярнях – інколи щоб дійсно стежити за співробітниками, яким не довіряють з вагомих причин. 

Інша причина для відеонагляду – мати інформацію, коли та як саме щось відбулося.  Припустімо, що в цілодобовий магазин заходить людина в масці. Завдяки відеонагляду можна буде точно встановити, в який час вона зайшла та вийшла, що взяла. А потім порівняти з іншими камерами: у що вдягнена, яка на зріст, який колір волосся, поведінка. За цими ознаками дійсно реально визначити особистість людини.

 

Про послуги для наших будинків

Безпека завжди актуальна для людей. Упродовж 2020 року як особиста, так і підприємницька безпека була порушена, тож люди хочуть відновити цю втрачену цінність. 

Для приватних квартир і будинків це не менш актуально. Ми пропонуємо не тільки охоронні послуги, але й відеонагляд, сигналізації та протипожежні системи. Нещодавно у знайомої був випадок, коли вони розтоплювати камін і вогонь перекинувся за лічені хвилини на штори та гіпсокартонні стіни. У таких випадках ви та ваша родина будете у більшій безпеці, якщо у вас встановлені системи протипожежної охорони, димовидалення  та пожежогасіння

Навіть якщо людина зараз сидить вдома, їй потрібно відчуття безпеки. Адже воно суттєво впливає на якість життя та нашу поведінку.

Компанія DTU надає послуги для охорони фізичних та юридичних осіб. Якщо ви піклуєтеся про безпеку рідних або своєї компанії, дізнатися більше про це можна на наших сторінках у фейсбуку та інстаграмі, а також на сайті.

.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь