Спецпроєкти

Сучасний етикет: норми та правила, які потрібно знати


Сучасний етикет

Сучасний етикет – не те саме, що етикет класичний. Правила та норми сучасного етикету з’явилися разом із розвитком технологій, а, відповідно, нових звичок. Плюс дещо змінилися спільні цінності: зараз уже не соромно приходити в сучасний театр не в сукнях і в костюмах-трійках, а в щоденному одязі. Ніхто не вимагає від нас використовувати мільйон столових приладів під час їди й вітатися з усіма сусідами в будинку (хоча останнє просто з ввічливості робити цілком можна).

Який етикет у сучасної людини? Чим основні норми сучасного етикету відрізняються від класичних? Які головні принципи сучасного етикету варто знати, щоб не потрапити в халепу? Відповіді на всі ці запитання – у нашій статті.

Сучасний діловий етикет

Як ми вже згадували вище, сучасний діловий етикет – це не ті самі правила та норми, які існували навіть із десяток років тому. Якщо раніше було нормою ходити до офісів лише в ділових костюмах, сучасне життя внесло в правило свої корективи. Люди почали підбирати вільніші та зручніші вбрання, залишаючи ділові костюми хіба що для важливих конференцій та зустрічей. Утім, є ймовірність, що найближчими роками від класичного стилю одягу відмовляться майже зовсім.

Також змінилися норми та правила сучасного ділового етикету, що пов’язано зі змінами засобів зв’язку. Якщо на робочу пошту можна ще написати досить пізно (хоча теж не рекомендовано), то в месенджерах пізні повідомлення є моветоном. Хорошим тоном визнане запитання перед записуванням голосового повідомлення: чи може колега зараз його послухати й чи це йому зручно.

Щоправда, у різних компаніях є різні думки щодо цього: десь заведено турбувати колегу в будь-який час. Але загалом все одно краще запитати заздалегідь, уточнивши, до яких норм звик/-ла співрозмовник/-ця.

Ну і є вічні речі, що стосуються сучасного ділового етикету. Наприклад:

  • не можна переходити на «ти» з новим колегою, поки ви не домовилися;
  • перед приходом у нову компанію краще заздалегідь поцікавитися, чи є в них дрес-код;
  • на співбесіду краще приходити в більш офіційному одязі;
  • ввічливість – ваше все: не забувайте вітатися в офіційних листуваннях; уточнюйте, коли клієнту зручніше зустрітися тощо. Загалом пам’ятайте, що роль етикету в сучасному бізнесі залишається важливішою. Не забувайте адаптуватися до нових умов і бути банально ввічливим – це вже половина успіху.

Етикет сучасної жінки

Плюси етикету сучасної жінки в тому, що вона перестає бути належною всім та вся. Їй більше не обов’язково носити сукні до підлоги. Необов’язково носити в офіс щільні колготки під спідницю в спеку 30+ (хоча, звичайно, є компанії, у яких ніби час зупинився й такі вимоги залишаються). Необов’язково бути скромною й мовчки усміхатися, опустивши очі до підлоги.

Також сучасний етикет дівчат запроваджує негласну заборону на недоречні запитання на кшталт: а коли заміж, а коли збираєшся заводити дітей тощо. Наразі подібні розпитування є максимально неетичними, і дівчата/жінки, звичайно ж, мають повне право відмовитися на них відповідати. Як й обговорювати будь-які аспекти та плани свого особистого життя.

Загалом нині на етикет сучасної жінки сильно вплинув фемінізм, зокрема третьої хвилі. Крім здобуття виборчих прав і права на освіту, жінки набули можливість самим вибирати відповідний одяг, відмовлятися від макіяжу, який раніше був обов’язковим, змінювати довжину волосся на власний розсуд тощо. Звичайно ж, за етикетом для сучасних дівчат, як і для чоловіків, вважається непристойним поганословити, поводитися зухвало тощо. Але це досить загальні правила, які цілком слушні – хоча з ними в деяких моментах можна посперечатися.

Сучасний мовний етикет

Мовний етикет у світі теж зазнав деяких змін. Чиста грамотна мова, гарна вимова – це в моді завжди, як і вміння логічно та чітко висловити свої думки.

Водночас у сучасний мовний етикет легко вписуються англіцизми, різні нововведення мови. Укорінюються в мові – як усній, так і письмовій – фемінітиви: зараз писати редактор, коли йдеться про редакторку, вже не вітається.

Окрім цього, мова стає більш інклюзивною: ми відмовляємося від термінів, які визнають зневажливими. Наприклад, зараз слово інваліди замінюють на люди з інвалідністю – і більше жодних людей з обмеженими можливостями або людей з особливими потребами. Те саме стосується слова гомосексуалісти: раніше його використовували в СРСР для підкреслення «ненормальності» ЛГБТК+ людей. Нині лише гомосексуали – як гетеросексуали чи бісексуали.

Також, за правилами сучасного мовного етикету, не варто підкреслювати статеву різницю як фактор, що впливає. Не варто говорити щось на кшталт «вона отримала цю посаду, не зважаючи на те, що вона жінка» або «він добре ладнає з дітьми як для чоловіка».

Сучасний молодіжний етикет

Ось етикет сучасної молоді – нехай він здебільшого негласний, але достеменно актуальний у 21 столітті.

Дайте спокій телефону

Кожен із нас був у подібній ситуації: розповідаючи другові щось важливе, ми раптом розуміємо, що він давно втратив суть розмови. Або навіть не намагався її знайти. Адже самі не помічаємо, як робимо ту саму помилку. У 8 з 10 таких випадків винен смартфон.

Болісна сверблячка, що виникає після 10 хвилин відсутності в соцмережах, змушує нас терміново боротися з кисневим інтернет-голодуванням. Ми думаємо, що все чудово, чуємо й можемо робити дві справи одночасно: слухати про проблеми подруги й водночас ненавидіти нову дівчину колишнього, натрапивши на їхнє спільне фото в інстаграмі.

Але це не так – ми не просто не можемо сконцентруватися, якщо відвертаємо увагу на телефон, але ще й робимо неприємно співрозмовнику, який одразу помічає неуважність. Ще більше зачіпає активне листування з кимось і розсіяні підтакування у відповідь на запитання. Просто приберіть усі гаджети й не чіпайте їх, доки розмовляєте з близькими. Виняток – терміновий дзвінок. В інших випадках пам’ятайте про правило сучасного молодіжного етикету – відсувати телефон якомога далі, чи то ділова зустріч, чи неформальне спілкування з друзями.

Не телефонуйте

Часи змінюються, і сьогодні телефонний дзвінок дедалі частіше асоціюється в людей із чимось неприємним. «Щось трапилося», – перше, що спадає на думку, якщо несподівано як вхідний абонент висвітлюється начальник або друг, з якими ми звикли спілкуватися лише в месенджерах. Банк нагадує про кредит, нав’язливі інтерв’юери просять взяти участь в опитуванні, школа англійської всоте пропонує пройти курс нікому не потрібного навчання – все, що завгодно, крім приємної розмови.

Через це в професійних колах діє негласне правило: не телефонувати, якщо питання не горить і його можна розв’язати листуванням. В іншому разі це буде розцінено як вторгнення в зону комфорту та на особисту територію. Навіть якщо про це не скажуть, висновки зроблять. Краще напишіть – так ви не дратуєте людину своїм вторгненням і даєте їй час подумати над відповіддю, а не в легкій паніці відмовлятися, щоб нарешті відстали від неї.

Звичайно, є робочі моменти, які вимагають негайного рішення, та нюанси, які простіше пояснити у слухавку, але це вже примітки до основного правила. Іноді потрібно елементарно нагадати про себе або систематично підганяти когось саме телефоном, а буває так, що це взагалі ваш основний робочий обов’язок. Ще один виняток – батьки та парочка близьких друзів, з якими звичка спілкуватися телефоном вироблялася роками й уже не слабша за рефлекс собак Павлова. Решта – не в радість ні нам, ні співрозмовнику. Тож не забувайте: етикет сучасної молоді – телефонувати якомога рідше.

Відповідайте на повідомлення

Ідеться про те саме листування в соцмережах і месенджерах. Принцип «я спеціально вас ігноруватиму, щоб показати, який я крутий» працює тільки для тінейджерів. Вони так самовиражаються, але нам не комільфо. Озирніться навколо: хамство, образи та негатив і так трапляються на кожному кроці. Навіщо примножувати? Візьміть за правило відповідати на всі повідомлення, якщо вони містять запитання або самі собою потребують зворотної реакції. Не має значення, кого це стосується: друзів, колег чи далеких знайомих. Немає часу відповісти докладно, а повідомлення вже прочитане? Пообіцяйте відповісти найближчим часом. Але не мовчіть.

У разі з близькими та друзями – це просто жест зневаги, на яку вони не заслуговують, а коли спілкування стосується роботи – річ ще й у непрофесійності. Особливе задоволення приносить читати гумористичні пости адресата, який ігнорує вас у фейсбуці, милуватися фотографіями його собаки, спостерігати за чекінами. І водночас знати, що людина вже три години тому мала вислати свою частину роботи або хоча б відповісти на ваше тактовне нагадування. Тут уже й зателефонувати не грішно як покарання.

Не виносьте сміття з хати

Немає видовища жалюгіднішого, ніж з’ясування стосунків у фейсбуці на очах у всіх. Це завжди щось середнє між «Домом-2» та горезвісною лавкою з бабусями, які обзивають повіями всіх поспіль. Замість лобового місця – соцмережа, а замість старих пліткарок – коментатори, які набігли на запах смаженого. Навіть якщо вам цієї секунди дуже боляче та прикро, і ви готові розповісти всьому світу про чоловіка, який зрадив вас із найкращою подругою – порахуйте до ста, видихніть і зітріть свій викривальний пост до того, як натиснете кнопку «Опублікувати».

«Немає

Стара приказка про сміття з хати в часи Інтернету діє саме для таких випадків. У жодному разі не виносите на загальний огляд та обговорення питання щодо особистих стосунків. Стрічка фейсбуку не повинна побачити жодних скриншотів особистого листування, подробиць розмов тет-а-тет, нерозділених освідчень у коханні, зрад та зрад. Це залізне правило. По-перше, так заведено в цивілізованому світі, по-друге, потрібно завжди залишатися людиною, і, по-третє, всі подібні істеричні випади можуть бути згодом використані проти вас. Виняток один: якщо подія загрожує вашій безпеці, здоров’ю та розголос якраз потрібен, щоб знайти допомогу чи домогтися уваги ЗМІ.

Відрекомендовуйте друзів під час зустрічі з іншими

Це правило – класика, на яку чомусь перестали зважати. Воно просте й забере всього 30 секунд, зате так ви точно не поставите друзів у незручне становище. Якщо ви зустрічаєте когось знайомого вже перебуваючи в компанії, і водночас не просто вітаєтеся та йдете далі, а зупиняєтеся, щоб поговорити – не забудьте відрекомендувати людей одне одному. Неважливо, з ким ви – з цілою компанією чи з однією людиною – але якщо до вас приєднується, хай навіть на п’ять хвилин, інший знайомий, компанія має право дізнатися його ім’я.

Першими ризикнуть запитати далеко не всі, а стояти з відчуттям третього зайвого не сподобається нікому. Але найчастіше саме так і трапляється: забувши, наче нічого не трапилося обговорюєте останні новини зі знайомим, а ваша компанія незручно втикає у смартфон. Ви не залишаєте їй вибору. Порядок дотримуватися необов’язково – просто назвіть імена знайомих із доброзичливим вступним «знайомтеся». Вони будуть вдячні, навіть якщо наступної хвилини забудуть імена одне одного.

Витягайте навушники

У наш час забуті вдома навушники часто є синонімом поганого настрою на весь день. У метро доводиться слухати шум і перекрикування сусідів, на вулиці – жодних саундтреків прогулянки, і життя миттєво забарвлюється в сірий. Але й зростатися з навушниками – не варіант. Зустріли знайомого – відразу вийміть із вух обидва навушники. Перехожий жестикулює та явно хоче про щось запитати – достатньо витягнути один. Продовжувати слухати музику, якщо у вас вже є супутник – поганий тон. Навіть якщо ви мрієте скоріше його позбутися, не показуйте цього. Хоч би постарайтеся.

Піклуйтеся про дівчат

Якими б ми, дівчата, не були затятими захисницями ідей рівноправності, нам все одно приємно, коли про нас дбають чоловіки. Відчиняють важкі двері, пропонують руку на виході з транспорту, поступаються місцем у метро, ​​несуть важку сумку. І йдеться не тільки про дружин і наречених, з якими такі опції вмикаються за замовчуванням, а про решту представниць жіночої статі: подруг, колег, навіть незнайомок. Не перегинайте: наполегливе бажання сплатити рахунок після дружнього обіду – це справді ні до чого. Інші пункти зі списку доречні у 95% випадків.

Звісно, і тут є винятки. Окремий розряд сильних та незалежних зайва опіка може дратувати, але запропонувати допомогу зайвим не буде у будь-якому разі. Хлопець, який не притримав важких дверей у підземці перед тендітною панночкою, викличе значно більше негативу, ніж молодий чоловік, якому пощастило поступитися місцем агресивній феміністці. Маленькі прояви турботи та галантності – поза часом та модою.

Поважайте чужі погляди

Припустимо, ви веган, який давно розчарувався в соковитих стейках. Феміністка-початківець, яка бачить сексизм у будь-якій дрібниці. Меломан, який усією душею ненавидить Макса Барських. Ви маєте на це повне право, але залиште свою думку при собі, доки вас про неї не спитали.

«Людина

Вихований вегетаріанець не почне за столом описувати, наскільки жахлива смерть теляти. Нормальна феміністка не кричатиме про те, що жінок утискають на кожному розі. Людина з відмінним музичним смаком у компанії любителів української попси не вважатиме їх неповноцінними лише за їхні переваги. Періодично всі ми забуваємося й починаємо самостверджуватися завдяки іншим, а це неправильно. Суть проста – чужу думку треба приймати та поважати. Це не етикет, а основа основ.

Фото на обкладинці: Clara Nebeling

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь