Спецпроєкти

Відомі кухарі у світі, яких потрібно знати в обличчя


2

Популярність кулінарії як мистецтва зростає, і найкращі шефи перетворилися на справжніх зірок. Вони пишуть книги, ведуть кулінарні шоу на телебаченні, знімають кіно та дають інтерв’ю. Це окрема група лідерів думок, за життя яких стежать мільйони. Людей хвилює не лише те, як збити білки в густу піну, а й особисте життя, інтереси, перемоги та поразки своїх героїв кухні.

Героїв треба знати в обличчя, тому показуємо зіркову кулінарну десятку.

Відомі кухарі жінки

Відомі кухарі-жінки – так, вони також існують. Про них і йтиметься.

ДЖУЛІЯ ЧАЙЛД

cntraveler.com

Джулія стала першим знаменитим кулінаром у США в 1963 році. Вона пішла до кулінарної школи в Парижі у 37 років і здобула медійну популярність у 52. Саме їй приписують популяризацію французької кухні в Америці.

Джулія швидко стала народною улюбленицею: вона була справжньою, мала відмінне почуття гумору і вміла жити в задоволення. Її цитати досі не втрачають популярності. Чайлд писала кулінарні книги, була ведучою різних телешоу і стала натхненням для відомого фільму “Джулі та Джулія”, в якому її персонаж грає Меріл Стріп.

ЗНАЙДЖЕЛА ЛОУСОН

Getty Images

Філолог серед шеф-кухарів. Найджела – британська журналістка, телеведуча, редактор, ресторанний критик та автор 11 популярних книг про їжу. Перша книга «Як правильно їсти» продалася обсягом 6 млн екземплярів, а друга «Як стати домашньою богинею» виграла британську книжкову премію року. У Найджели свій бренд посуду Living Kitchen вартістю 7 млн фунтів.

Відомі кухарі

Ось найвідоміші кухарі світу, за якими варто стежити – а може й намагатися повторити їхні фірмові рецепти.

ХЕСТОН БЛЮМЕНТАЛЬ

four-magazine.com

Британський зірковий шеф, кухонний алхімік та кухар-самоук. Відомий своїм науковим підходом до приготування їжі, смаковими експериментами та шедеврами молекулярної кухні. Блюменталя вважають батьком теорії сумісності продуктів та піонером мультисенсорної кулінарії. Своїми ідеями та знахідками він ділиться в куховарських книгах і статтях> /a>, а також у науково-кулінарних шоу.

Блюменталь винайшов такі страви, як морозиво зі смаком яєчні з беконом, каша з равлика та пластівці з пастернаку. Хестон володіє чотирма ресторанами, один з яких – The Fat Duck – має три мішленівські зірки.

ГОРДОН РАМЗІ

Simon Webb

Британський титулований шеф, медійна зірка, автор книг та ресторатор. Рамзі відомий своєю запальністю та прямолінійністю, перфекціонізмом та специфічним почуттям гумору. У нього в кишені 16 мішленівських зірок. Гордон знімався у різних кулінарних шоу, найпопулярніші з яких – «пекельна кухня», «кошмари на кухні», «слово на літеру Ф» та «Майстер Шеф». Він дуже активний у соціальних мережах і поливає жорсткою критикою кулінарні потуги аматорів, які завалюють його проханнями оцінити їхні старання . 2016 року Рамзі став головним героєм гри DASH, якого сам і озвучив.

ДЖЕЙМІ ОЛІВЕР

gustotv.com

Ще одна британська зірка, популяризатор здорового харчування та домашньої кулінарії. Олівер спеціалізується на класичній англійській кухні, пише книги, знімається в телешоу та володіє 28 ресторанами по всьому світу. Джеймі називають “голим кухарем” на честь назви його першого кулінарного шоу. Він активно займається благодійністю: ініціював кампанію щодо покращення харчування британських школярів та відкрив благодійні ресторани, які навчають знедолену молодь ресторанній справі. Джеймі був нагороджений орденом Британської імперії та призом TED.

ЕНТОНІ БУРДЕН

Steve Mack/FilmMagic

Американський шеф-кухар, зірка телешоу та автор художніх та кулінарних книг. Його вважають одним із найвпливовіших шеф-кухарів у світі. Найбільш популярні телепроекти Бурдена – це шоу про їжу та подорожі. Наразі він веде програми Anthony Bourdain: Parts Unknown на CNN та Raw Craft у колаборації з брендом віскі Balvenie. У жовтні вийшов документальний фільм Бурдена про харчові відходи Wasted!

ГАЙ ФІЄРІ

Getty Images

Американський шеф-кухар, зірка телесеріалу на каналі Food Network, ресторатор та автор книг. Один із найбагатших шеф-кухарів у світі. Самоучка як у кулінарії, так і в ресторанному бізнесі, який навчився на практиці. Гай володіє виноградником у Каліфорнії та захоплюється винним виробництвом. Також Фієрі пробував себе у ювелірній справі, створивши колекцію прикрас зі сталі.

ВОЛЬФГАНГ ПАК

Відомий австрійський шеф-кухар, ресторатор та бізнесмен. Пак володіє корпорацією, до складу якої входять ресторани, експрес-кафе, кейтеринг, бренди продуктів харчування, кухонна техніка та куховарські книги. Імперію Пака оцінюють у 500 млн. доларів. Вольфганг Пак – офіційний кухар Губернаторського Балу церемонії “Оскар”, він також використовує свою популярність для акторської діяльності.

МАРКО П’ЄР УАЙТ

“Хрещений батько” сучасної британської кухні, вчитель Гордона Рамзі, Хестона Блюменталя та інших талановитих кухарів. Марко було 33, коли він став наймолодшим шеф-кухарем, який отримав 3 зірки Мішлен. Зараз Уайт займається ресторанним бізнесом, пише книги та бере участь у телевізійних проектах.

ЕМЕРІЛ ЛАГАС

eater.com

Творець «нової нью-орлеанської кухні» та власник кулінарної імперії із щорічним прибутком у 150 млн доларів. Бізнес Лагасса включає ресторани, бренд кухонного посуду, продукти, кухонні книги та благодійний фонд. Як і інші учасники зіркової десятки, Лаґас – провідний кулінарних шоу та автор книг.

Відомі кухарі України

Відомі шеф-кухарі України, зокрема Києва – “штучний товар”. Але можна згадати принаймні одного – мабуть, найвідомішого та спірного.

Євген Клопотенко

Ставши відомим завдяки “Майстер Шефу”, Євген продовжив свій творчий шлях. Він відкрив мережу ресторанів, де презентує сучасну українську кухню та незвичайні поєднання продуктів, а також розробив програму шкільного харчування, покликану замінити несмачні радянські страви. Євгенія можна не любити, ним можна захоплюватися – але байдужим він не залишає, це вже точно.

Фото з обкладинки: hospitality21.com

  

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь