Спецпроєкти

Чому постійно хочеться спати і як повернути продуктивність

В офісі відчуваєте, що ось-ось провалитеся в глибокий сон прямо за ноутбуком? Розбираємося, чому вам постійно хочеться спати і що з цим робити.

Що робити, якщо хочеться спати?

Для початку варто зрозуміти причину, чому вас постійно хилить в сон. Якщо це звичайний недосип через те, що ви занадто любите залипати в серіали або стрічку Instagram ночами, потрібно напружитися і нормалізувати режим. Привчіть себе відкладати телефон / ноутбук ближче до ночі, вибирайте паперові книги (бажано не хоррори) і стежте за освітленням в спальні – воно не повинно бути занадто яскравим.

Якщо ви не можете згадати, коли востаннє нормально засипали вночі, вранці відчували себе бадьорим, а вдень не хотілося спати, потрібна буде більш серйозна робота. Для початку проаналізуйте – чи не страждаєте ви від затяжного стресу, чи часто панікуєте, чи відвідують вас нав’язливі думки.

Можливо, необхідно буде сходити до терапевта, який вислухає скарги і скерує вас до потрібного фахівця. Причин безсоння – безліч: від того ж затяжного стресу до проблем з роботою певних органів.

Самолікуванням займатися не треба, як і закидати снодійним, купленим похапцем в найближчій аптеці. Забезпечте собі первинні хороші умови для сну – зручне спальне місце, чиста постіль, провітрена кімната, приглушене світло і ніяких гаджетів перед сном. Не пийте на ніч – ні алкоголь, ні чай, – інакше весь сон витратите на походи в туалет. Постарайтеся не згадувати про роботу до сну прийдешнього і думати про щось приємніше. Якщо не допомогло і сон ніяк не приходить в потрібний час, зате дуже хочеться спати вдень – швидше за все, час до лікаря.

Що робити, якщо хочеться спати на роботі?

Якщо з’ясувалося, що особливих проблем у вас немає, просто ви відчайдушно не виспалися і спите на робочому столі, пропонуємо просте спілкування. Необхідність підтримувати бесіду, конструювати фрази, подавати репліки і слухати, що вам відповідають, змушує мозок сконцентруватися. Коли ви відчуєте, що більше зосереджені, займіться важливим робочим завданням.

Всупереч стереотипам, балаканина допомагає краще працювати згодом. Виділяйте 30-60 хвилин свого робочого дня на розмови з колегами. Це допоможе вам швидше і якісніше виконувати свої завдання.

Якщо ви не виспалися, будь-яку зручну позу ваш організм сприйме як можливість подрімати. Тому геть зручні офісні крісла! Спробуйте працювати, стоячи за спеціальним високим столом або ходячи по офісу з ноутбуком в руках. Необхідність рухатися не дасть вам провалитися в сон.

Інші лайфхаки, які допоможуть не хотіти спати вдень

Пийте холодну воду

Пара склянок холодної води бадьорять краще за пару склянок кави. При цьому ваш мозок працюватиме активніше.

Лікарі рекомендують пити воду вранці, тому що додаткова рідина дає вашому тілу поштовх. Коли ви зневоднені, наприклад, випили занадто багато кави, то стаєте повільними і млявими. Вода дарує енергію. Просто замініть кави на воду.

Оточіть себе ароматами кави

Причому пити каву зовсім не обов’язково! Дослідження показали, що запах кави стимулює мозок и змушує вас почуватися щасливіше. А щасливі люди на 10−12% більш продуктивні, ніж ті, хто розстроєн. Нюхайте каву – і буде вам продуктивність, і не буде думок про те, що знову хочеться спати вдень!

Обирайте креативні задачі

Кому охота робити нескінченні таблички в Excel або складати звіти, коли доводиться боротися зі сном? Тому, якщо відчуваєте, що знову хочеться спати і запах кави вам вже не допомагає, перейдіть на завдання, що вимагають творчого підходу. Ви будете більше залучатися до процесу і отримаєте задоволення від роботи. І це вас підбадьорить.

Джерело: Lifehack.org

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь