Спецпроєкти

Кольрабі – користь, як зберігати та готувати


Ми вам уже розповідали, як приготувати крем-суп та чіпси з капусти кольрабі, – про це можна почитати тут. Цього разу редактор розділу “Їжа” Маша Сердюк розповідає, що таке кольрабі, чим корисна, як приготувати з кольрабі локшину, гратен, пюре, оладки та ще щось.

Кольрабі

Кольрабі – трав’яниста харчова рослина, один із видів звичайної городньої капусти.

Незвичайну назву цього виду капусти перекладають як “капуста-ріпа”: від німецького слова Kohlrabi, де Kohl означає “капуста”, а Rübe у швейцарсько-німецькому діалекті – “ріпа”.

Як виглядає кольрабі:

Овощ кольрабі на вигляд більше схожий на ріпу, але все-таки це вид капусти.

Капуста кольрабі види

Кольрабі ділиться на такі види – фіолетова та блідо-зелена. Всупереч різним кольорам, ці види всередині білі та за смаком приблизно не відрізняються.

Кольрабі рецепт

Що приготувати з капусти? Ділимося популярними рецептами, які припадуть вам до смаку.

Фото: onegreenplanet.org

    • кольрабі – 3-4 шт.

сік лайма або лимона – 3 ст. л.

  • корінь імбиру – 2 см
  • рисовий оцет – 1 ст. л.
  • олія – ​​2 ст. л.
  • сіль – щіпка
  • мелений перець – за смаком
  • волоські горіхи – жменя

 

Кольрабі чистимо, нарізаємо овочечисткою на локшину (якщо у вас спеціальний спіралізатор для овочів – відмінно). Імбир трьом на найдрібнішу тертку. Складаємо локшину в глибоку миску. У чашці змішуємо тертий імбир, сіль, перець, сік лайма або лимона, оцет та олію. Перемішуємо та заливаємо отриманою заправкою кольрабі. Капусту теж перемішуємо, щоб маринад рівномірно “укрив” локшину. Залишаємо хвилин на 20 маринуватися. При подачі додаємо подрібнені у ступці або блендері волоські горіхи.

Фото: bonappetit.com

  • кольрабі
  • вершки
  • вершкове масло
  • сіль

Кольрабі чистимо, нарізаємо шматочками і відварюємо в підсоленій воді до м’якості. Потім розминаємо товкачем для пюре разом із вершковим маслом та вершками.

Фото: naturalcomfortkitchen.com

  • кольрабі – 400 г
  • картопля – 400 г
  • часник – 3 зубчики
  • вершкове масло – 30 г
  • твердий сир – 150 г
  • вершки 10% – 350 мл
  • мускатний горіх – щіпка
  • сіль, перець – на смак 

Картопля та кольрабі миємо, чистимо і нарізаємо тонкими пластинами. Опускаємо овочі в киплячу підсолену воду на 5-7 хвилин. Дістаємо з води та даємо стекти зайвої рідини. Часник чистимо і пропускаємо через прес. Сливки змішуємо із сіллю, перцем і мускатним горіхом, доводимо до кипіння, потім злегка остудити. Додаємо в вершки товчений часник і добре перемішуємо. Жароміцну форму змащуємо вершковим маслом, викладаємо по черзі шарами картоплю та кольрабі, кожен шар заливаючи вершками з часником. Ставимо в нагріту до 150 ° С духовку на 40 хвилин. Потім дістаємо, посипаємо тертим сиром та повертаємо в духовку. Готуємо ще п’ять хвилин, збільшивши температуру до 200°С.

Салат з кольрабі

Фото: cookieandkate.com

  • яблуко – 1 шт.
  • кольрабі – 1 шт.
  • насіння – за смаком
  • сіль, перець
  • лимонний сік
  • олія

Яблуко та капусту миємо, нарізаємо соломкою. Викладаємо в глибоку миску, додаємо насіння (гарбузові, кунжутні, соняшникові), солимо, перчимо. Поливаємо олією і лимонним соком і добре перемішуємо.

Кольрабі, запечена з часником

Фото: cookinglight.com

  • кольрабі
  • часник
  • сіль, перець
  • сухі трави
  • олія

Кольрабі чистимо і нарізаємо шматочками. Складаємо в глибоку миску, видавлюємо туди пару зубчиків часнику. Посипаємо сіллю, перцем і улюбленими сухими травами (базилик, чебрець, розмарин, орегано, хмелі-сунелі – на ваш розсуд), поливаємо рослинним маслом і добре перемішуємо – щоб спеції та масло рівномірно “укутали” кольрабі. Викладаємо на змащене маслом лист і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.

Оладки з кольрабі та порею

Фото: healthynibblesandbits.com

    • кольрабі – 5 шт.
    • порей – 1 шт.
    • яйце – 2 шт.

Мука – 3 ст. л.

  • сіль, перець – за смаком
  • олія 

 

Кольрабі чистим, трьом на велику тертку. Порей дрібно рубаємо ножем. Складаємо овочі в миску, додаємо яйце, борошно, сіль та перець. Добре вимішуємо. Викладаємо ложкою на розпечену та змащену олією сковороду. Смажимо на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Капуста кольрабі користь

Кольрабі – продукт, який легко засвоюється і не викликає здуття. Вона практично гіпоалергенна, тому її рекомендують при дієтах, а ще й тому, що цей овоч багатий на вітаміни та мінерали, необхідні для організму.

Капуста покращує апетит, допомагає впоратися із невеликими проблемами кишечника. Лікар може порекомендувати додати її до раціону, якщо у вас є авітаміноз, ви страждаєте від набряків або маєте діагноз діабет.

Регулярне включення кольрабі до раціону сприяє зниженню ваги, зняттю запалень у жовчному міхурі, селезінці, печінці, нирках.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь