Спецпроєкти

Найгірші любовні помилки, або як стовідсотково зруйнувати стосунки

Стосунки зазвичай починаються із безмежного захоплення іншим/іншою, щасливих моментів, купи спільних світлин та мрій про майбутнє. На жаль, все іноді закінчується не так, як хотілося, – сльозами, сварками, ненавистю та небажанням взагалі бачити людину, без якої раніше неможливо було уявити своє життя.

Немає чіткого плану або інструкції, як не скандалити і щасливо прожити разом до старості. Але є підбірка типових помилок, що зруйнують навіть стосунки, близькі до ідеальних. Ми склали невеликий перелік того, що робити не варто, якщо хочеш зберегти кохану людину поруч якомога довше.

Мовчати про проблеми

Довго тримати все у собі, а потім зірватися і влаштувати скандал через те, що партнер не опустив стульчак унітазу/партнерка залишила на столі немиту тарілку. Справа ж зовсім не у цьому нещасному стульчаку або тарілці, а у накопичених образах та проблемах, про які ти вчасно не сказав/ла. Та ж сама неприбрана тарілка – це концентрація “тиждень тому вона накричала на мене і залишилася ночувати у батьків”, “а ще тижнем раніше не відповіла на дзвінок”, “місяць тому мило спілкувалася з колишнім”, “вчора пішла в кіно з подругами і нічого мені не сказала” та інших речей, що тебе дратували і злили.

Якщо не хочеш, щоб ваші стосунки завершилися грандіозною сваркою через якусь дрібницю, – вчасно розказуй про власні переживання. Тільки не у формі ультиматумів чи звинувачень на кшталт “ти зіпсував/ла мені життя”, бо в цьому випадку ваша спільна історія закінчиться ще раніше.

Обговорювати стосунки з ким завгодно, лише не з партнером/партнеркою

Логічне продовження попереднього пункту. Незадоволення стосунками та неможливість обговорити їх безпосередньо з коханою людиною перетікає у скарги друзьям/подругам, колегам, родичам або, навіть, випадковим співбесідникам.

Усі люди, яким ти скаржишся, насправді не дуже хотіли знати, що у тебе не було сексу два місяці і як тебе дратують постійні звертання “кошенятко” чи “зайчик”. Друзі та знайомі не допоможуть налагодити стосунки, а найкраща порада, яку вони тобі дадуть – обговорити це зі своїм коханням, а не з ними. І будуть праві.

Якщо у стосунках серйозні проблеми і нормально спілкуватися на цю тему не виходить, спробуйте взяти себе у руки і записатися до сімейного психолога. Він допоможе краще від друзів, які, насправді, можуть мати ті сами проблеми, просто не казати про них.

Безпідставно звинувачувати у зраді

Так, ми всі знаємо, що ревнощі – це невпевненість у собі, недовіра до партнера/партнерки і далі за списком. Але усвідомлення причин ще не означає, що ти не ревнуватимеш кохану людину до друзів дитинства, з якими вона забагато (на твою думку) переписується, або до колишніх одногрупників/одногрупниць. Їдка та болюча думка, що тебе колись можуть проміняти на іншу людину, іноді доводить до сказу.

Конфлікти починаються з невинного “а з ким ти був/ла”, переростаючи у “і йди до нього/неї”. Одного разу такі з’ясування стосунків призведуть до того, що твоя кохана людина справді піде. Не до друга/подруги, а просто подалі від тебе, від незкінченних підозр у зраді та безпідставних звинувачень.

Читати чужі переписки

Якщо чекаєш, поки твоя половинка піде до ванної, щоб швидше схопити її смартфон чи скористатися залишеною вкладкою Фейсбуку на ноуті, маємо погану новину. Довіра – не найсильніша сторона твоїх стосунків. Крім того, ти порушуєш особистий простір партнера/партнерки, на який він/вона має повне право.

Стара порада “постав себе на місце іншого” у цій ситуації допоможе: уяви, що інша людина перечитує твої старі переписки з колишніми або перевіряє лайки під фотками твоїх подруг. Неприємно, правда ж? Інша людина відчуватиме те ж саме, коли застане тебе за гортанням свого телеграму.

Проводити весь час разом

Друзі питають, чи можете ви взагалі існувати окремо і пересуватися самостійно. Жарти жартами, але ви справді всюди з’являєтеся разом – на зустрічах однокласників, пікніках, родинних вечерях, хіба що на роботу один до одного не приходите.

Така єдність видається гармонією, але шанси, що колись ви набриднете один одному, зростають. Якщо ця причина не здається вагомою, подумай хоча б про друзів – їхнє тепле ставлення до твоєї половинки не скасовує бажання хоча б іноді бачитися з тобою наодинці.

Стосунки – це не перетворення людей на сіамських близнюків, а гармонійне співіснування двох повноцінних дорослих людей. Якщо не можеш прийти на вечірку без пари і не померти від страху/нудьги/самотності – це хвороблива залежність, а не найсильніше кохання.

Проводити час завжди окремо

Ти приходиш з роботи і втикаєш в телефон/ноутбук – як і партнер/партнерка. Ви нечасто обговорюєте якісь питання і проблеми, бо у кожного є важливіші справи. Навіть вихідні  плануєте окремо, зустрічаючись, у кращому випадку, ввечері у ліжку. Нові знайомі вважають, що у тебе нікого немає, бо ти не кличеш партнера/партнерку на спільні туси та взагалі нечасто про нього/неї комусь розповідаєш.

Ваше спільне життя схоже на сусідство, а не на стосунки люблячих людей. Спробуй зробити перший крок до зближення – влаштуй зі своєю половинкою перегляд улюбленого фільму із піцею та холодним чаєм. У багатьох випадках повернути романтику до стосунків легше, ніж здається.

Бути байдужим/ою

Ігнорувати боязкі “може, поговоримо про це”. Не питати, як пройшла робоча зустріч, і не обіймати після важкого дня. Не розігрівати вечерю, коли твоя друга половинка помирає від втоми і не має сил зробити це самостійно. Не підбадьорювати перед походом до стоматолога. Забувати привітати з днем народження, відмахуючись тим, що подарунки і святкування – для маленьких дітей. Не зустрічати з потягу, який був у дорозі 15 годин – все одно зустрінемося вдома, навіщо їхати на цей клятий вокзал суботнім ранком.

Можливо, тобі здається, що все гаразд, а партнер/партнерка сумнішає із кожним днем, затримується на роботі і частіше розмовляє з іншими людьми, які ії, принаймні, вислухають.

Усі ми буваємо втомленими, роздратованими, не завжди здатними підтримувати романтичну атмосферу та піклуватися про когось, крім себе. Але, якщо тобі давно вже нічого не хочеться робити для коханої людини, спробуй чесно відповісти (в першу чергу собі) – чи потрібні тобі ці стосунки? Може, це перетворилося на зручну звичку: платиш за квартиру лише половину, розділяєш з кимось побутові справи і засинаєш у ліжку не на самоті. Інша людина особливого захоплення не викликає, але й не заважає, і то добре.

Такі тьмяні стосунки триватимуть доти, доки твоя втомлена половинка не наважиться зібрати речі. А колись вона точно наважиться. Бо побутові проблеми і сварки пережити можна, а байдужість – аж ніяк.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь