Нове місце. Рибні сніданки та 30 видів устриць у «Чорноморці» на Великій Васильківській
По-перше, локація. Нова «Чорноморка» (до речі, це вже десятий заклад мережі) розташована на розі Великої Васильківської та Жилянської, сюди зручно дістатися з будь-якої точки Києва — як пішки, так і автівкою чи громадським транспортом.
По-друге, простір. Його тут вдосталь. Заклад розташований в окремій будівлі та оформлений у найкращих традиціях мережі «Чорноморок»: багато світла та білого кольору, безліч живої зелені та яскравих деталей, на кшталт, величезних люстр з макраме, строкатих подушок на диванах і синіх стільців і скатертин.
Відкрита вітрина зі свіжою рибою та морепродуктами — фішка усіх «Чорноморок». Можна особисто подивитися в очі будь-якої рибини (ви у курсі, що свіжа риба має прозорі й трохи опуклі очі, а не замутнені, зморщені, запалі й висохлі? Ні? Тепер знайте!) та обрати ту, яка вам до вподоби. А після цього попросити приготувати будь-яким способом: чи то на пару, чи то посмажити, чи то запекти у печі. Піч, до речі, у новій «Чорноморці» розкішна. Величезна, синя — під колір інтер’єру — та розташована прямо посеред зали. Тож спостерігати за процесом приготування можуть усі охочі.
Або ж можна купити морських гадів додому та приготувати самотужки. Рибу, до речі, за символічні гроші можуть для вас почистити і патрати — ідеальний варіант для тих, хто, як і я, не любить, коли риб’яча луска летить по всій кухні.
Окремий респект хочеться віддати за літню терасу, яка зроблена у дусі внутрішнього дворику. Жодних стільців на тротуарі та перехожих, які зазирають тобі у тарілку. Лише ти та твій сніданок з ігристим.
До речі, про сніданки. Це четверта «Чорноморка», в якій діє окреме меню сніданків — «ранкову їжу» також подають у гастролавках на Гончара, Подолі та Драгоманова. Раджу розпочати день картопляними оладками із фореллю слабої солі або сирниками із бебі гребінцями у вершковому соусі — новий погляд на звичну ранкову класику. Любителі канапок, бутербродів і тостів мають зацінити хрусткий домашній хліб із різними додатками: авокадо та печінкою мінтаю, макреллю під соусом із волоського горіха та чорноморською акулою під соусом дор-блю.
Також у ранковому меню можна знайти омлет з устрицями, шакшуку з мідіями, млинці з макреллю та картопляним пюре, хумус із щупальцями кальмарів, вівсяну кашу з вугрем та кукурудзяну кашу з лангустинами. І так, важливий момент: до кінця серпня у «Чорноморках» на Великій Васильківський, Подолі, Гончара та Драгоманова пригощатимуть сніданком за чесний відгук.
На обід замовляйте тут цибулевий суп із креветками. Густий і насичений, із грінками та сирною скоринкою — усе, як заповідав король французької кухні Поль Бокюз. Щоправда, з креветками у цьому супі Бокюз не експериментував (французи ще ті консерватори, коли справа стосується їхньої кулінарної спадщини), проте страва від цього гіршою не стає. Навпаки — більш ситною.
Або ж скуштуйте олів’є — радянську класику тут переосмислюють на новий лад, додаючи замість «Докторської ковбаси» мідії, лосось або м’ясо рапанів. Також highly recommended у «Чорноморці» мідії, які тут можуть приготувати у будь-якому соусі на ваш смак: вершковому, соєвому, часниковому, томатному, сирному, винному або пряно-медовому.
Якщо ж ви плануєте забронювати тут столик на вечерю, то раджу скуштувати креветки, приготовані за принципом «тепан-які» – стиль цього приготування їжі полягає у тому, що кухар готує страву на широкій металевій сковорідці тепан прямо поряд із людьми, які обідають. Після цього гаряча страва відразу потрапляє до тарілок. На тепані у «Чорноморці» можуть приготувати для вас як креветки, так і будь-які інші морепродукти.
І не забувайте про устриці. Ці морські гади вже давно перестали бути предметом розкоші, оскільки у Києві їх подають мало не у кожному закладі. У меню всіх «Чорноморок» можна знайти близько 30 (!) видів устриць по ціні від 17 грн за штуку. І щось мені підказує, що пара-трійка устриць під келих просекко може стати для вас ідеальним завершенням будь-якого дня.
Фото: Олександра Генералова