Спецпроєкти

Новогодний экспресс, огромный каток и 32-метровая елка: Украина заняла 5 место среди новогодних ярмарок в Европе


Ми продовжуємо підбивати підсумки і розповідати вам про перемоги року, який майже минув. І не можемо оминути увагою те, що цьогоріч українська ялинка посіла 5 місце в Європі. І все — завдяки роботі творчої команди Folk Ukrainе, яка протягом шести років влаштовує українцям казку на головних площах столиці. bit.ua зустрілися з організаторами, аби розпитати про цей здобуток. 

Все почалося у 2014 році, коли Ігор Добруцький з командою прийшов до КМДА з пропозицією влаштувати новорічний ярмарок, поставити живу ялинку своїми зусиллями за однієї умови — вона стоятиме не на Майдані. В Адміністрації підтримали ідею, дали дозвіл, проте попередили, що не зможуть виділити фінансування. «Нічого страшного», — сказали в Folk Ukraine і почали шукати спонсорів та збирати кошти на організацію свята. 

За 6 років проведення новорічних ярмарків, Європа звертає увагу на Україну не вперше. Кожного року країни Європи і світу намагаються зробити все можливе, щоб їхня ялинка стала найкращою. Це позитивно впливає не тільки на імідж країни, але й допомагає поповнити бюджет за рахунок туризму. 

Ігор Добруцький
Я співпрацював з організаторами з Варшави, Страсбурга, Вільнюса, Парижа і Берліна. І багато чому у них навчався. Але перше, що я побачив - зацікавленість міста.

Зазвичай на промоцію головної ялинки і різдвяного містечка закладається такий самий бюджет, що йде на будівництво цього містечка. Зрозуміло чому, адже різдвяні свята є наймасштабнішими. За кордоном це напрочуд довгий період — близько 37-38 днів тривають ярмарки. І в цей час міста настільки рекламують свої гуляння, що хочеш-не хочеш, але приїдеш у ту чи іншу країну подивитися на їхнє Різдво. І ти побачиш архітектуру міста, його культуру, а коли захочеш подивитися ще якісь національні особливості, ти вийдеш за межі містечка і наситишся колоритом країни, національною їжею тощо.

Ми вивчили досвід Європи, і завдяки цим знанням кожного року влаштовуємо свято краще і масштабніше за попереднє

З першого ж року проведення Folk Ukraine відмовились від організації фестивалів з великою кількістю хедлайнерів, а віддали перевагу симфонічним оркестрам. Зі сцени лунають полька, вальс Штрауса та кавери на популярну у світі новорічну музику. Це дозволяє зробити свято безпечнішим та більш культурним. Під мелодії Верді чи Шопена люди не тільки танцюють, але й обмінюються емоціями, мають живе спілкування один з одним. Проте в цьому році на Новорічну ніч можна буде побачити Руслану, гурт Мандри і ТНМК, симфонічну ж частину програми виконає оркестр NAOMI.

01/4

Подбали організатори і про комфорт відвідувачів свята: замість біотуалетів цього року побудували великі і чисті кабіни з гарячою і холодною водою, а замість кабелів, через які можна було перечепитися — тепер будуть прикрашені арки, що накривають комунікації по всій площі ярмарку. Також запустили новорічний експрес, який безкоштовно возитиме дітей  навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому, і встановили кілька нових каруселей. На Контрактовій площі збудована величезна ковзанка площею більш ніж 800 метрів та платформи з накриттям від дощу та снігу, які відірвані від землі на 10, а то й 20 сантиметрів для того, щоб святкувати було тепліше. Ну і, звісно, на всіх чекають традиційні смаколики, теплий глінтвейн та багато іншого. 

Окремо варто розповісти про ялинку. Оскільки тематика цього року — Лучкунчик, ялинка поділена на 4 королівства, і кожне королівство має своє оздоблення. Ялинкова гірлянда обіймає ялинку на 4 кілометри завдовжки, а 1000 ялинкових прикрас мерехтят у світлі ілюмінації, яку цього року замовили спеціально під кольори куполів Софії Київської. І найголовніше — якщо ви хвилювалися, що на задля встановлення ялинки було витрачено чимало живих дерев, можете спати спокійно. Ялинка складена з гілочок, то ж жодне дерево не постраждало.

Наступного року команда Folk Ukraine планує зробити свято ще більш масштабним, якісним і теплим. А поки що радимо відірватися від тазіків з олів’є і прийти на головну новорічну ялинку України, щоб побачити все на власні очі!

#bit.ua
Читайте нас в
Telegram
Мы в Телеграме
подписывайтесь