Спецпроєкти

9 порад китайських журналістів щодо висвітлення COVID-19


Тема коронавірусу зараз, мабуть, найпопулярніша серед ЗМІ. Поширення інформації надзвичайно важливе, але має деякі особливості. У часи, коли є безліч джерел, дуже важко визначити достовірність даних, які ми отримуємо. Аби з’ясувати, як надати людям найбільш правильну інформацію щодо вірусу і як журналістові почуватися у безпеці, ми переклали статтю  редактора китайської версії видання GIJN. Він – серед засновників служби новин The Initium Media.

Журналістські розслідування якимось чином вижили в Китаї, незважаючи на роки заборон. Спалах COVID-19 викликав нову хвилю китайської розслідувальної журналістики. За кілька місяців від початку пандемії у місті Ухань китайські ЗМІ, схоже, провели більше якісних розслідувань, ніж за останні кілька років.

На відміну від продемократичних протестів у Гонконзі в минулому році, які стосувалися політики, COVID-19 – тема в Китаї, яка стосується  кожного, незалежно від його політичних поглядів. Людям легше досягти консенсусу з питань навколишнього середовища і здоров’я населення, ніж політики.

Китайські журналісти докладають усіх зусиль, аби створювати репортажі, підкріплені переконливими доказами, обходячи при цьому цензуру. Усі вони несподівано опинился в кризі: з неконтрольованою, маловивченою інфекційною хворобою і з не надто охочим до діалогу урядом. Вони повідомили про COVID-19, коли він убив понад 3 200 людей у Китаї, і майже всі жертви – в епіцентрі, провінції Хубей (а всього у світі зафіксовано понад 17 146 смертей за даними  на 24 березня). Журналісти працювали в надзвичайних умовах: загроза зараження, відсутність надійних даних, суспільний шок, офіційна цензура і карантин, введений для 50 мільйонів китайців.

Оскільки COVID-19 тепер поширюється по всьому світу, якими порадами китайські журналісти можуть поділитися з колегами по всьому світу, ґрунтуючись на власному досвіді? Редактор GIJN Джої Ци взяв інтерв’ю у декількох журналістів, які зараз на передовій освітлення пандемії коронавірусу. Майже всі просили не називати їхніх імен. Ось короткий огляд їхніх рекомендацій для журналістів:

Вивчіть основні закони і постанови

Якщо ви не спеціалізуєтесь на темі медицини і здоров’я, обов’язково ознайомтеся з основними законами і постановами уряду, що стосуються інфекційних захворювань, а також з процедурами профілактики і контролю, перш ніж приступити до роботи. Наприклад, які діагностичні критерії для COVID-19? Яка процедура звітування про захворювання? Які існують методи контролю захворюваности? Аналіз цієї інформації допоможе вам зрозуміти систему профілактики та лікування інфекційних захворювань. Це стане вам у нагоді під час роботи.

Ретельно аналізуйте політику

Коли всі медіа висвітлюють COVID-19, важливо пропонувати нові погляди на репортажі. Ву Цзин, журналістка Health Insight, галузевого інтернет-видання про охорону здоров’я, каже, що її колеги часто знаходять теми, вивчаючи прийняту в державі політику профілактики і боротьби з хворобою:

«Наприклад, коли заблокували Ухань, потрібно було передбачити, з якими проблемами можуть зіткнутися жителі міста. Чи будуть організовані які-небудь трансфери для пацієнтів, яким необхідно їхати в лікарню? Як це врахували місцева влада, вводячи обмеження?» Уважно вивчаючи політичні стратегії, ви зможете виявити теми, які ще не порушували.

Не ігноруйте маленькі лікарні

Коли з’являється новий вірус, вкрай важливо поставити два запитання: що це за вірус і звідки він взявся? Китайські вчені швидко знайшли відповідь на перше питання, але відповідь на друге досі залишається вповні не вивченою. Ринок морепродуктів Huanan в Ухані зараз вважається місцем, де почався спалах COVID-19. Ву Цзин з Health Insight каже, що, хоча зазвичай журналісти часто зосереджуються у великих лікарнях, не слід ігнорувати невеликі медустанови, наприклад, поруч із цим ринком, можливо, там ви знайдете найважливіші зачіпки.

Загалом замість того, щоб зосередитися тільки на великих або спеціалізованих лікарнях, або на медичних експертах, яких призначає уряд для боротьби із цією хворобою, Ву радить звертати увагу на невеликі медустанови і місцевих лікарів. Пацієнти часто відвідують їх, перш ніж звертатися у велику лікарню. «У людей, інфікованих коронавірусів, на ранніх стадіях проявляються такі симптоми, як кашель або температура. Вони радше підуть із цим у найближчу амбулаторію або місцеву лікарню, ніж у спеціалізовану установу з інфекційних захворювань».

Станьте частиною місцевої спільноти

Кілька китайських репортерів розповіли, що неофіційні бесіди з лікарями, волонтерами та мешканцями допомогли їм знайти несподівані історії та героїв.

Тому важливо проводити час в місцях, де є доступний транспорт та де є ймовірність зустріти людей із постраждалих регіонів або спільнот.

Журналістка Ву, наприклад, зупиняється в готелі, розташованому поруч із двома лікарнями, де перебувають пацієнти з COVID-19, і недалеко від ринку морепродуктів в Ухані. Це полегшує неформальне спілкування з людьми в цьому районі і дає можливість поговорити з лікарями, яких теж розміщують у готелях.

Шукайте джерела в соцмережах

Коли COVID-19 почав поширюватися, виник тимчасовий дефіцит медичних ресурсів, і багато пацієнтів у надії пройти тест на вірус зверталися за допомогою в соціальні мережі, переважно на китайську платформу Sina Weibo, схожу на твіттер, і месенджер WeChat. Деякі з найпопулярніших матеріалів про коронавіруси журналісти написали саме після таких повідомлень, наприклад, статтю «Смерть матері в карантинній палаті», опубліковану на китайському сайті NetEase. Багато людей також зв’язуються безпосередньо зі службами новин через їхні офіційні акаунти на платформі WeChat.

Проявляйте доброту, здобувайте довіру і вмійте відпускати

Люди переживають значний стрес через цю хворобу. Важливо проявляти доброту і співчуття до тих, хто згоден дати інтерв’ю. Якщо є можливість, запропонуйте засоби захисту: медичні маски і антисептики, допомагайте зв’язатися з благодійними організаціями.

«Словом, дайте людям те, що їм найбільше необхідно в цей момент, і стільки, скільки зможете», – каже Ву. Прояв доброти закладає основу для взаємної довіри і гарного матеріалу, допомагаючи людям розкритися.

Поставтеся з розумінням до людей, які відмовляються спілкуватися або відповідати на ваші повідомлення. Навчіться відпускати. Ву каже: «Ви повинні постійно нагадувати собі, що будь-яке прохання про інтерв’ю може буте відхилене».

Тісно співпрацюйте зі своїм редактором

Проведення серйозного розслідування або створення серії матеріалів однаково залежить як від планування і співпраці з редактором в умовах офісу редакції, так і від роботи журналіста на передовій.

Репортер «на передовій» витрачає так багато часу на інтерв’ю і пошук інформації, що може легко випустити з уваги зміни в громадській думці чи інтересах авдиторії. І тоді редактор може дати життєво важливі поради про те, як змінити напрям репортажу.

Редактори повинні вміти поглянути на ситуацію в ширшій перспективі. У роботі над великим проєктом вони роздають завдання журналістам і організовують роботу над матеріалом. Крім того, співробітники редакції повинні надавати практичну і емоційну підтримку репортерам, які опинилися в центрі подій.

Використовуйте чіткі формулювання

Освітлення спалаху інфекційних захворювань вимагає від журналістів певних знань в галузі охорони здоров’я і медицини. Крім журналістики, заснованої на фактах, автори повинні вміти пояснювати або перекладати наукові терміни або іншу інформацію для громадськості. Тільки тоді люди зможуть краще зрозуміти всю ситуацію.

Стежте за своїм емоційним станом

Освітлення пандемії і відстеження всіх актуальних новин може виявитися травматичним досвідом для журналіста. Ви повинні дбати про свій емоційний стан. 

Кілька репортерів, які висвітлювали COVID-19 в Ухані, поділилися своїми секретами self-care:

  • Ніколи не залишайтеся на самоті протягом усього дня. Обов’язково спілкуйтеся з друзями.
  • Вибирайте в готелі номер з хорошим освітленням і вікном з красивим видом, оскільки середовище може суттєво впливати на ваші емоції.
  • Не дозволяйте собі потонути в новинах про хвороби. Відволікайтеся читанням і переглядом контенту, не пов’язаного з цією темою.
  • Плакати через стрес – це нормально. Сльози – хороший спосіб випустити свої емоції.
  • Фізична активність допоможе впоратися з негативними емоціями. Спробуйте медитацію, йогу або інші види вправ.

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь