Спецпроєкти

Жінкам частіше доводиться чути білу брехню, особливо на роботі – дослідження


Днями були оприлюднені дані дослідження щодо зв’язку «невинної» брехні – прагненням пом’якшити неприємну інформацію – та статі людини. Якщо з чоловіками зазвичай більш відверті, жінок значно частіше шкодують та не вказують їм безпосередньо на недоліки. Особливо це помітно в робочих питаннях.

Подробиці дослідження

Дослідники/-ці провели кілька експериментів. Найпоказовіший – це оцінка, як поводяться люди залежно від статі їхнього/-ої співрозмовника/-ці.

Учасникам/-цям дали два неякісних есе та попросили оцінити їх. Тексти були підписані лише ініціалами, а гендер автора/-ки визначити було неможливо. Свою критику потрібно було докладно записати.

Після цього учасників/-ць просили поділитися своїми зауваженнями з авторами/-ками, щоб ті могли надалі краще писати. На цьому етапі ставали відомі імена авторів поганих есеїв: одним був чоловік, другою – жінка. Їм і висловлювали зауваження та поради щодо текстів.

Критикувати часто ставало ніяково, тож учасники/-ці починали вдаватися до улещень (хоча в їхніх записах було написане протилежне). Жінці-авторці брехали з приводу якости її тексту значно частіше, ніж чоловікові-автору.

Чому це шкодить жінкам?

Якщо працівника/-цю необ’єктивно оцінюють, це заважає розвиватися та покращувати власні навички. Критика (в неупередженій формі) є значно кориснішою для кар’єрноно зростання, ніж біла брехня, навіть якщо її використовують із найкращих міркувань.

Ба більше, спроба вести якомога «приємнішу» розмову з жінкою, попри небезпідставні професійні зауваження, свідчить про несерйозне сприйняття працівниці в певній галузі. Тож біла брехня шкодить розвитку фахівчині та загальному результату команди.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь