Спецпроєкти
У стилі Кобилянської:

фешн-уроки від великих українських жінок

Україна стала незалежною 24 серпня 1991 року. З того часу багато що змінилося, але важливість цієї події з роками тільки зростає.

Готуючись відзначати День Незалежності, разом із брендом SOVA ми вирішили згадати стиль і смаки українок, які задавали тренди і були амбасадорками всього найкращого, зробленого в Україні. Які сучасні прикраси із задоволенням порадили б Ольга Кобилянська, Марко Вовчок чи Катерина Білокур?

Україна стала незалежною 24 серпня 1991 року. З того часу багато що змінилося, але важливість цієї події з роками тільки зростає.

Готуючись відзначати День Незалежності, разом із брендом SOVA ми вирішили згадати стиль і смаки українок, які задавали тренди і були амбасадорками всього найкращого, зробленого в Україні. Які сучасні прикраси із задоволенням порадили б Ольга Кобилянська, Марко Вовчок чи Катерина Білокур?

«Бійтеся бути «жіночними» за чиїмись нав'язаними канонами – робіть так, як відчуваєте. Поекспериментуйте з гардеробом – вдягайте і пишні сукні, і брюки, носіть підтяжки. Хоч би що ви вбрали – менш прекрасною не станете, адже одяг лише підкреслює інтелект і красу в очах.

Ольгу звикли уявляти стриманою та навіть суворою. Та не всі знають, що письменниця обожнювала танцювати і кататися верхи, а ще вміла грати на цитрі. У вбранні Ольга теж мала безліч цікавих «фішечок» – бальний туалет доповнювала вишуканим та елегантним віялом, користувалася фіалковим парфумом.

Кобилянська завжди сміливо висловлювалася щодо емансипації і поводилася так, як вважала за потрібне.
Вдягніть пишну сукню на оголене тіло і оберіть масивну прикрасу, як-от кольє SOVAxLITKOVSKAYA із золота та латуні і з внутрішнім фемслоганом There is no wrong side (укр. "Не існує неправильного боку"). Доповніть образ мінімалістичними золотими сережками Lake з чорною емаллю. Будьте собою – адже ви найкраща»*.
За прагненням до знань Олена не забувала і про красу зовнішню. Друзі поетеси згадували – вона завжди вставала о 9-й годині ранку, акуратно зачісувалася та елегантно вбиралася. Теліга полюбляла капелюшки й інші яскраві аксесуари, які доповнювали її сміливі образи.

«Олена була однією з найчарівніших жінок українського емігрантського середовища Польщі та Чехословаччини 1920‑1940‑х років», – писали про неї.
«Раджу не боятися експериментувати з аксесуарами. Стиль, як і любов, має бути вільним. Втілюйте найсміливіші фантазії у тому, що носите: вдягніть елегантну сукню, яка відобразить серйозність ваших намірів, а до неї – кольє SOVAxLITKOVSKAYA із жовтого золота з малахітом і сережки йому під стать. І ви гарантовано будете в центрі уваги!*»


«Час вражати! Не соромтеся бути яскравою – такою, про кого шепочуться і ким захоплюються. Не бійтеся глем-шику, навіть якщо просто збираєтеся на зустріч із подругою. Обирайте свято – наприклад, ніжні й звабливі сережки Twist з білого золота у парі з кольє Twist, натхненні часами, коли навіть в будні танцювали до світанку. Балуйте себе і будьте на висоті, а увага з боку інших стане маленьким приємним бонусом»*.
«Неперевершена Аїда», «Найпрекрасніша Батерфляй», Соломія Крушельницька мала не лише унікальний талант до співу, а й пристрасть до створення костюмів. Вона продумувала все до деталей, аби завжди сяяти на сцені. Та й у приватному житті Соломія любила пишні фемінні луки: блискучі сукні, капелюшки, виразні прикраси.
Українською художницею-самоучкою захоплювався Пабло Пікассо, який вважав Катерину геніальною. І хоча життя Білокур важко назвати легким та безхмарним, вона знаходила щастя у простих речах – у природі та зображенні тієї краси, яку бачила навколо. Катерина любила одягатися в чорне, «щоб бути непомітною», але з часом, коли шлях до мрії став світлішим, звернулася до яскравих українських мотивів.
«Квіти, як і люди – живі, у них є душа! Тому не забувайте про красу флористичних та етномотивів. Ідеальний образ уже створила природа, важливо тільки відтворити його за допомогою ніжного самобутнього одягу й аксесуарів. Для довершеного образу потрібно кілька прикрас – каблучка і сережки з різнокольоровою пастельною емаллю із магічної колекції Bloom, натхненної весною, та яскраве кольє India. Не бійтеся барв, експериментів і яскравих міксів – вони підкреслюють вашу унікальність»*.

«Можна засліплювати і мати фантастично привабливий вигляд, не використовуючи аж надто крикливих прийомів. Спробуйте себе у стилі мінімалізму і монохромности – елегантні фасони часом кажуть більше, ніж барвисті і відверті. Утім, не забувайте про влучні деталі – розбавляйте однотонне моно виразними прикрасами. Наприклад, до стриманої сукні додайте ніжну каблучку Easy з білого золота, сяючу Easy з фіанітами й виразну каблучку Мегаполіс. Доповність лук невагомими сережками Merezhyvo – і вишуканий образ готовий!*»


Марія Вілінська, більш відома як Марко Вовчок, була однією з найвродливіших і найосвіченіших жінок свого часу. Разом із тим її брат Дмитро згадував: «Ще з юних років сестра прагнула до науки, не мала найменшого бажання модничати. Завжди одягалась просто, зачісувалась без вигадок – рівно або коси короною, і це залишилось у неї на все життя».

Марія вміла захопити співбесідника і подати себе. Хоча вона надавала перевагу скромності і стриманості, ніколи не була «сірою мишкою».


*Репліки героїнь матеріалу є частиною художнього задуму