Спецпроєкти

Адам Ховелл: «Інколи потрібно змусити себе відійти від роботи»


Хто такий бармен? Людина, яка міксує наші улюблені коктейлі? Той, кому можна розповісти свою історію за склянкою бурбону? Той, хто знає все про напої та про людей? Бармен — це в першу чергу особистість, яка має власні історії, цінності, мрії і традиції. Людина, яка походить із сім’ї.
Wild Turkey вважає, що саме родина — найголовніше в житті. Адже секрети виготовлення цього бурбону зберігає вже п’яте покоління династії Расселів.

Для проекту Family First ми обрали героїв не за кількістю професійних здобутків чи досвіду. У своїх інтерв’ю нам розповіли свої історії бармени, для кого сім’я понад усе. Так само як і Wild Turkey, вони поважають сімейні цінності, спадок поколінь і традиції.

Наш останній герой — Адам Ховелл

Співзасновник барів Podil East India Company і Lost & Found

 


Цікавий момент: пам’ятаю, що в підлітковому віці я хотів стати лікарем і в мене це майже вийшло. Спочатку я вступив до університету на факультет біологічного інжинірингу, виграв грант – все зробив так, аби мені платили за навчання. Під час навчання пішов на курси з філософії, і мене так захопила ця наука, що я вирішив змінити напрям – відійти від інжинірингу та отримати філософську освіту. Згодом прийшло розуміння того, що філософія – це добре, але я не хочу ставати професором і писати наукові роботи, тому я відійшов від філософії і скористався можливістю поїхати в Луїзіану, місто Лафейетт. Приїхав туди, проте, працюючи в офісі, зрозумів, що це також мені нецікаво.

Ще рік я працював на іншій роботі, а потім звільнився і поїхав подорожувати країною на машині.

Про коріння: родом я з США, сусідній штат з Кентуккі. Можливо, якби не та подорож машиною (а подорожував по країні я протягом року), то до України б і не потрапив. Але все склалося так, як мало скластися. Коли подорож закінчилася, я став замислюватися, чим мені займатися далі. Обрав волонтерство, звернувся в організацію, яка мені запропонувала різні варіанти цієї діяльності в різних країнах, тоді мій вибір і прийшовся на Україну.

Приїхав сюди викладачем з англійської мови в Полтавську область і лишився, ось уже 15 років живу в Україні.

Про столицю: після волонтерства я ще півроку пожив у Полтаві, був репетитором з англійської, готував студентів до здачі IELTS, а згодом переїхав до Києва. В столиці також працював репетитором деякий час, а трохи пізніше мене знайшла хороша IT-компанія і захантила. Мені тоді було 26 років. Якось на день народження колеги подарували мені шейкер, хоча за фактом в коктейлях  я нічого не тямив на той час. Ми домовилися влаштувати вечірку у мене вдома, я загуглив в інтернеті цікаві рецепти, накупив алкоголю, спробував зміксувати. Вечори з коктейлями швидко увійшли в традицію.

Про перший коктейль: це була «Маргарита» на бренді. Мені завжди було властиво дійти до самої суті у всіх темах, які я вивчав, з коктейлями вийшло точно так.

Про зміну професії: я зустрічався з дівчиною, ми розійшлися, і я досить непросто переживав розставання. Тоді шеф запропонував мені оплачувану відпустку. Я погодився, купив квитки в Південно-Східну Азію і полетів на три місяці. Останні дні відпочинку ми з товаришем розмовляли про те, що було б класно відкрити якийсь заклад. Повертаємося до Києва і бачимо, що проводять Restaurant Days. Тоді все було ще на дуже аматорському рівні, але там я вперше випробував свої сили в ролі бармена, потім допомагав в’єтнамським друзям з траком вуличної їжі, а в 2014 році вирішив вийти на “Вуличну їжу” з баром.

Реакція публіки була позитивною, цікавилися, де можна нас знайти.

Про знайомство з дружиною: це сталося на курсах французької мови. Ми обидва переживали особисті кризи і, щоб якось перемкнутися, записалися на курси, відразу здружилися. Так і почалися відносини. На першому фестивалі вона була в якості помічника, а на другий сказала, що хоче разом зі мною робити коктейлі, і їй сподобалося.

Що стосується бару: у мене виникла ідея відкрити бар. Оскільки моя дружина – людина дуже відповідальна, приміщення ми знайшли швидко і відкрили Lost. Ремонт робили своїми руками, бо бюджет був невеличкий. Також у нас є ще один проект, але він більше про ресторан. Тут я вже швидше наставник, ніж бармен, хоча періодично на guest bartending приїжджаю.

Найкайфовіше та водночас найважче те, що робота і будинок у нас пов’язані. Ми постійно в роботі. Говоримо один одному, що сьогодні ввечері не обговорюємо роботу, і через 15 хвилин розуміємо, що вже на повну говоримо про бар.

Інколи потрібно змусити себе відійти від роботи.

Ми з дружиною одне одного дуже добре знаємо і, думаю, багато в чому схожі. Круто, коли я висуваю якусь божевільну ідею, а вона слухає і каже “так». Іноді навіть перепитую на всякий випадок.

Родина – це і партнерство, і дружба, і любов.

Про батьків: у мене стандартна американська сім’я – їдеш з дому в 18, а потім ви спілкуєтеся, зідзвонюєтесь у скайпі, бачитеся на свята.

Про традиції: у Lost ми відзначаємо американський День подяки та Різдво. Як на мене, Lost взагалі дуже сімейний заклад. Моїм батькам цікавий бар, брати і тато приїжджали в гості, щоб подивитися що і як. Побачили bar crawl Травкіна у нас в закладі і сказали: «Ну і несеться тут у вас».

Про коктейлі: подобаються “Негроні” й “Олд Фешнд”, але вдома більше хочеться чистого алкоголю. Коктейль для мене – відпочинок. Це момент в конкретному місці з конкретною компанією, пробуєш щось дивовижне. Перший ковток – кращий ковток, він зберігається в пам’яті – аромат, звук, оточення.

Мій найулюбленіший коктейль — це моя родина.

Історія династії Расселів

Джиммі Рассел робить бурбон Wild Turkey вже 64 роки. Він виріс усього в 5 милях від дистилерії Austin Nichols у місті Лоуренсбург, штат Кентуккі, і змалку вчився у свого батька та дідуся віковим традиціям і технікам, за якими виготовляють бурбон. Згодом він і сам почав працювати в дистилерії під керівництвом Ернеста Ріпі — молодшого, сина власників компанії, та Біла Хьюза, ще одного видатного майстра Wild Turkey.

Від первинного відбору зерна через дистиляцію і до процесу витримки, Джиммі Рассел поєднав увесь досвід і мудрість кількох поколінь, аби отримати бездоганний зразок американського духу. Всі ці знання та цінності він передав своєму сину Едді Расселу, представнику четвертого покоління Расселів, який, власне, і є зараз майстром дистилерії. Джиммі та Едді Рассели разом створили Russell’s Reserve — 10-річний бурбон лімітованої серії, що є найкращим свідченням сімейного здобутку, майстерності та традицій. Більше того, з 2015 року вони є єдиними на весь світ батьком і сином — діючими майстрами дистилерії. Сьогодні вже син Едді та онук Джиммі — Брюс Рассел — приєднався до команди Wild Turkey у якості національного амбасадора. Таким чином, вже п’яте покоління сім’ї Расселів зберігає секрети майстерності Wild Turkey.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram