Спецпроєкти
9 корисних звичок від Робота, Русалки, Голуба, Павучихи та Черв'яка
Ніякого пластику в океанах та на пляжах, жодних жахливих звалищ біля великих мегаполісів чи літаючих поліетиленових пакетів у дворах – лише чиста природа і чудові краєвиди. Так виглядатиме планета, яку ми врятуємо.

Читай поради від Робота Зеро, Русалки Марини, Голуба Роберта, Павучихи Поліни та Черв'яка Леоніда - персонажів інформаційної кампанії Coca-Cola в Україні в межах її глобальної стратегії #світбезвідходів, щоб дізнатися, які корисні звички ти можеш впровадити в своє життя вже сьогодні, щоб допомогти загальній еко-справі.
1. Почни усюди носити з собою еко-сумку.
Настав час більш усвідомлено ставитися до пакетів в магазині. Європейські країни вже почали відмовлятися від пластикових пакетів, тож може і нам варто брати з них приклад? Звичайно, придбати пакет на касі набагато простіше, і не потрібно ганьбитися, дістаючи свій чорний зім'ятий пакет BMW. Проте в цьому більше немає потреби, адже є багато класних модних еко-сумок. Просто купи собі одну, з не надто щільного матеріалу, і вона поміститься в твій рюкзак або дамську сумочку. Тільки, як станеш завтра еко-активістом, не потрібно грубіянити касирці, яка пропонує тобі пакетик, - це її робота.
Робот Zero
— Я зазирнув у твій смітник… Так, в мене є до цього слабкість. Не думай, що я від цього дуже кайфую.
Твоя совість
— І шо?
Робот Zero
— Слухай, а навіщо тобі стільки кульочків?
Твоя совість
— Це не твоя справа.
Робот Zero
— Але ти для себе знаєш відповідь на це питання?
Твоя совість
— ….)
2. Частіше купуй продукти на вагу

Ти здивуєшся, але немає абсолютно ніякої необхідності купувати дві перчини в великому пластиковому контейнері в супермаркеті, коли все те ж саме можна придбати на вагу на ринку і покласти одразу до себе в сумку. Велика кількість продуктів доступні на вагу, а тому можна було би з легкістю уникнути викидання купи пакетиків і допомогти навколишньому середовищу.
3. Використовуй багаторазову чашку для кави з собою.

Звичайно ж, кава з собою в гарному картонному стаканчику додає твоєму луку вайбу великого міста, і з цим не посперечаєшся. Але картонні стаканчики вже давно не в моді, адже є купи нових кльових багаторазових стаканів та термо-чашок для кави з собою. Тобі варто почати ходити з таким, починаючи з завтрашнього дня, і ти завжди будеш своїм серед міських модників.
4. Вимикай воду, коли чистиш зуби і намилюєш посуд.
Тобі тільки здається, що води багато і з нею нічого не відбувається. Коли ти годину відмокаєш у душовій кабінці, мені (та моїм подружкам) доводиться цю марно використану воду компенсувати своїми сльозами…


Русалонька Марина
Немає абсолютно ніякої необхідності в цій даремно вилитій воді. Просто почни виробляти в собі звичку вимикати її завжди, коли вода не використовується, і ти помітиш, наскільки твій рахунок за воду стане меншим, а наша планета - щасливішою.
5. Почни сортувати сміття.

Це, мабуть, варто зробити найперше. Більшість відходів, що люди залишають після себе може бути перероблено в сировину, проте лише 15% з цієї кількості дійсно переробляється правильно. В сортуванні сміття немає нічого складного. Всього трохи самодисципліни, і сміття перетворится в сировину, що надалі налагодить світову екосистему. Плюс, в розмові про проблеми екології з колегами у тебе завжди прозапас буде історія як ти вчора їхав в пункт сортування сміття і один з пакетів з пляшками порвався прямо в маршрутці.
6. Намагайся купувати такі товари і в такій упаковці, які можна здати на переробку як вторсировину.

Папір, ПЕТ, скло, метали та багато інших використаних матеріалів, приймають на переробку, як вторсировину. Навіть платять за неї. Серед пластиків є такі, що переробляються, і такі, що нікому не потрібні. Почни розбиратися в упаковці, читай спеціальні позначки на ній і намагайся використовувати тільки ту упаковку, яку можна здати на переробку.
7. Зменши кількість одноразових товарів.

Звичайно, одноразовий посуд легкий і зручний, коли ти і так тягнеш купу всього в ліс для пікніку. Проте хіба тебе не обурюють ті купи сміття, якими завалені лісні узбіччя? Не будь одним з тих людей, що руйнують нашу екосистему - використовуй багаторазовий пластиковий посуд і зберігай його для вилазок до лісу.
8. Компостуй органічні відходи.

Як з перероблених пластикових продуктів можна виготовити нові, так і з органічніх відходів можна зробири добриво для вирощування нової їжі. Компостувати органічні відходи можна прямо в себе вдома. Це все не так складно, як здається!
9. Спробуй іноді пересідати з власної автівки у громадський транспорт. Велосипед?
Звичайно, власний автомобіль - це дуже зручно й швидко, проте так зовсім не здається, коли другу годину вже сидиш у заторі на мості. До речі, в заторах автомобілі викидають навіть більше шкідливих газів до атмосфери, тож поїздка в годину-пік на громадському транспорті не тільки допоможе навколишньому середовищу, а й зекономить для тебе купу часу!