Спецпроєкти

ВІДЧУТИ МІСТО: МІСІЯ (НЕ)МОЖЛИВА

Одноденний гід Львовом

Складно знайти більш очевидне місто в Україні для одноденної мандрівки, ніж Львів. Консервативне, туристичне, гастрономічне, креативне і несамовито гарне місто не поспішає відкривати усі свої таємниці відвідувачам. Однак, якщо дуже напружитися, можна принаймні спробувати пізнати його характер за один день. Куди прямувати, де поїсти і як розважатися у Львові, щоб по-справжньому зрозуміти його? Про все це у нашому, ну дуже, насиченому гіді
Де зупинитися у Львові?

Варіантів відповідей на це питання так багато, що, здається, неможливим не розгубитися.
Тому радимо обрати бездоганний, перевірений роками і тисячами гостей міста, варіант - Vintage Boutique Hotel. Цей чотиризірковий бутик-готель у самому серці міста Лева об'єднує 26 номерів, французьке кафе та винний бар. Готель розміщений у двох історичних будівлях за хвилину пішки від Площі Ринок. Тобто так, щоб вийшовши зі свого львівського будинку, ви буквально одразу ж опинилися посеред одного із найкрасивіших старовинних місць Львова. Але, можливо, після знайомства із Vintage Boutique Hotel, вам захочеться провести якомога більше часу саме у готелі. Вінтажну естетику цього місця можна розглядати годинами, а неповторність кожного із комфортних номерів змушуватиме вас повертатися до міста знову і знову.


.









ЇЖА

Гастрономічний Львів воістину безмежний та неосяжний. Тож пропонуємо короткий суб´єктивний перелік нових та класичних місць, де вам допоможуть забути про голод та спрагу.
L`amour de trois

Між прокиданням та сніданком не варто робити тривалу паузу, тож зазирніть на перший поверх Vintage Boutique Hotel. Тут розміщується кафе, у якому подають надзвичайні млинці, та коктейльний бар, натхненні кінематографом і французькою естетикою. L`amour de trois — це виклик богемного, гедоністичного Львова Львову консервативному та традиційному. У меню закладу є авторські млинці, класичні французькі страви, сніданки, які подаються впродовж усього дня, та healthy опції. Хочете вечерю у ванній? Бажаєте млинець, який нагадуватиме про ваш улюблений фільм та, водночас, буде справжньою гастрономічною знахідкою? Так, це теж сюди. L`amour de trois – це історія про дуже кінематографічний, спокусливий та смачний Париж у серці Львова. Чому б не зіграти свою роль у цій стрічці? Не поспішайте зазирнути у коктейльну карту – ви неодмінно повернетеся до неї ввечері.


Світ кави

Одна з найстаріших кав`ярень міста, що розташована на площі Катедральній. Італійська черга, кава спешиалті, класичний галицький сирник та інші традиційні десерти поєднані
з картинами та фотографіями львівських митців на стінах. Якщо ж ви звикли до більш сучасних локацій, відвідайте молодшу сестру закладу – Svit kavy на площі Ринок. Тут змістили акцент на каву, приготовану альтернативними методами, подають сніданки цілий день і навіть обсмажують зерна прямо
у залі. А затишна тераса
з яскравими меблями не залишить вас байдужими.


L`affinage cheese and wine

Ще одна знахідка для одноденного маршруту – крамничка-винарня L`affinage cheese and wine. Тут можна придбати авторські молоді
та витримані сири або страви з ними й доповнити посиденьки келихом або й пляшкою вина. Заклад пропонує чимало цікавих комбінацій страв з сиром, однак на наш погляд, найкраща – скуштувати кожен з них та за допомогою консультанта скласти бездоганну сирну тарілку. Найприємніше те, що навіть якщо ви її
не осилите, ваш сир дбайливо запакують з собою. Але, скоріше, ви просто придбаєте "ще трошки ось того м`якого козиного з собою".



МИСТЕЦТВО ТА РОЗВАГИ
Центр Шептицького

Центр імені Митрополита Андрея Шептицького – це, насправді, бібліотека Українського католицького університету. Вона, однозначно, варта вашого часу. По-перше – це найновіша бібліотека незалежної України. По-друге – вона дуже красива. По-третє – тут є мультимедійна галерея та кафетерій. А по-четверте – дорога до неї пролягає через неймовірної краси Стрийський парк, тож йти точно варто.

Стрийський парк

Один з найстаріших та найкрасивіших парків міста більше нагадує чарівний ліс. Він не просто дуже старий та великий – свого часу, його вважали найгарнішим парком міжвоєнної Польщі. Радимо заходити до парку від Центру Шептицького, обійти старі корпуси Львівської Політехніки та погодувати лебедів, які прилітають до ставка неподалік оранжереї. Але якщо ви їх не застанете – не засмучуйтесь, а вирушайте оглядати навколишні вілли.


Театр імені Лесі Українки

Якщо ви можете дозволити собі витратити час на театральну виставу – зробіть це! Тим більш, що у Львові є чимало гідних театрів. Один з них, Театр імені Лесі Українки, працює у колоритному приміщенні та пропонує глядачам сучасні й провокативні сюжети. Тож враження від візиту будуть однозначно яскравими.

Галереї

Сподіваємося, ви вже відвідали головні музеї міста? Радимо цілий перелік маленьких та затишних галерей різного формату, де можна знайти виставки місцевих та не лише митців. Галерея імені Гері Боумена – це простір сучасного мистецтва, який названий на честь мецената галереї, англійця українського походження. Галерея розташована на вулиці Наливайка,18. Працює з 13 до 19 усі дні, крім понеділка.
Zefirina – нова галерея сучасного мистецтва на Підзамче (Заводська, 31), на території ревіталізованого заводу. Працює з 12 до 17 щодня, крім неділі. "Зелена канапа" – галерея, мета якої – виставка-продаж творів сучасних митців Галичини. Розташована на Вірменській, 7 та працює з 12 до 19 щодня, крім понеділка. Ну і, звісно ж, не забудьте про галерею кав'ярні Дзиґа. За адресою вулиця Вірменська, 35 можна переглянути виставки сучасного мистецтва щоденно з 12 до півночі.

Стрийський ринок

Вийшовши з парку, не поспішайте на трамвай. Зазирніть краще на Стрийський ринок та огляньте (або й придбайте) свіжі овочі, фрукти та ягоди, які привезли продавати газдині із навколишніх містечок та сіл. Ринок влітку – одна з найприємніших точок для знайомства із містом.



Бібліотека ЛНУ імені Івана Франка

Від бібліотеки нової рукою подати до однієї з найкрасивіших старих. Книгозбірня університету Франка має декілька корпусів, але найкрасивіший розташований за адресою вулиця Драгоманова, 5. Попередьте, що хотіли б подивитися читальну залу – охорона неодмінно вас пропустить. Але краще не затримуйтесь всередині: студенти насправді вчаться у цьому безмежно красивому приміщенні, тож дотримуйтеся режиму тиші.
Вечірки від Night Ambassadors

Ця частина програми зовсім не статична, але дуже колоритна. Night Ambassadors – це команда, яка організовує гучні вечірки у нетипових локаціях міста. За ними варто стежити і до них просто необхідно долучатися, адже більше ніхто не запропонує вам танці на сходах історичного музею чи техно-вечірку у розкішному Будинку Вчених.

Бари

Якщо у вас залишилися сили на bar crowl, то ось лаконічний перелік не цілком очевидних львівських барів.

12 Steps

Один із найновіших барів Львова, який швидко зайняв почесне місце на п'єдесталі місць для вечірніх розваг. Тут подають авторські та класичні коктейлі і міцний алкоголь, доповнюючи їх стравами паназійської кухні.


Le Bar

З довгої прогулянки містом ми радимо знову повернутися у Vintage Boutique Hotel. Адже, окрім кінематографічного L`amour de trois, тут є стильний Le Bar – бар із вишуканою картою вин. А якщо дуже хочеться посмакувати коктейль, то повертайтеся до L`amour de trois, бо тут є чудова коктейльна зала. І не переймайтеся тим, що останній келих був зайвим, адже для того, щоб відпочити, вам буде достатньо просто піднятися у свій затишний номер.

Ось і все. Одноденну прогулянку Львовом завершено. Саме таким є це місто – вишуканим, креативним, дещо консервативним, мистецьким, п´янким і, неодмінно, гостинним. Сподіваємось, вам вистачило одного дня, щоб закохатися і почати планувати наступне побачення. До зустрічі!


Текст: Олександра Власюк
Дизайн: Таня Корнєєва