Спецпроєкти

Не лідер думок: лайфстайл жителів заповідника

Коли ви востаннє були у заповіднику: місяць тому, два чи рік? Дехто навіть не знає, що це. Це й не дивно, адже екотуризм в Україні не розвинений, на відміну від інших країн. Що ж таке той екотуризм? Все просто. Це мандрівки до природоохоронних територій, подорожі до неторканих людиною місць. Розвиток і підтримка заповідників є дієвим засобом збереження довкілля.

Разом із компанією AB InBev Efes Україна та брендом «Білий ведмідь» ми вирушили до 5 українських заповідників, щоб поспілкуватися із місцевими мешканцями і створити гід для мандрівників. Його, до речі, можна завантажити у кінці матеріалу.


Заповідник «Розточчя»

Місце розташування: Львівська обл., Яворівський р-н, смт. Івано-Франкове, вул. Січових стрільців, 7.

Як дістатися: автобусом зі Львова до селища Івано-Франкове.

Графік роботи: 9:00-17:30; субота, неділя 10:00-14:00.

З 13 липня 2017 року ділянка заповідника «Розточчя» площею 384,81 га входить до світової спадщини ЮНЕСКО як один із масивів Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини.

Сайгак

Професія: вчитель історії.

Особливі прикмети:
довжина тіла до 140 см, висота у холці самців — до 79 см, самиць — до 73 см; вага 40-50 кг. У самців — широко розставлені роги, самиці — безрогі. Має впізнаваний великий ніс, що висить над ротом. У літній період шерсть рідка й коричнева, але стає білою і на 70 відсотків щільнішою взимку. Живіт світлого кольору впродовж усього року, а на нижній частині шиї — невелика грива.

Особисті якості: врівноваженість, мудрість, ерудиція, допитливість, вимогливість.

Прослухати курс лекцій від сайгака можна в біосферному заповіднику "Асканія-Нова".

Цікавий факт
Задля власного порятунку від вовків розвивають швидкість до 80 км/год. Сайгак належить до унікальних тварин, що зберіг свій вигляд без зміни з тих часів, коли по Землі бродили стада мамонтів. У 1990-их роках, роботи з відновлення популяції згорнули, в результаті чого до кінця XX – початку XXI століть чисельність сайгаків знизилася настільки, що від початкової кількості тварин цього виду залишилося трохи більше 3%.
Вітаю вас у нашому заповіднику, мене звати Фрідріх, я місцевий вчитель історії. Як розумієте, назвали мене на честь нашого другого батька, засновника заповідника – Фрідріха Фальц-Фейна. Живу у біосферному заповіднику "Асканія-Нова" і мені добре, що маю купу часу перечитувати всі книги з історії, які є.

Не буде зайвим нагадати, що ми, хоча і є сучасниками мамонтів, але зі своїм довголіттям, мудрістю і всім іншим ніколи не зрівняємось з людьми у сенсі вагомості, сили та потенціалу. Саме ви, люди, можете змінити життя на краще, врятувати планету загалом і кожен біологічний вид зокрема. Просто необхідно про це частіше згадувати. І не тільки про це. Моя порада – більше думайте.

Жовтоголовий корольок

Професія: розвідник.

Особливі прикмети: найменша пташка Північної півкулі. Довжина 8−9 см, вага близько 5 г. Тривалість життя 4.5 років. Пташка має оливково-зелене оперення і короткий хвіст.

Особисті якості: швидкий, вправний, непомітний, витривалий, дружелюбний.

Заспівати дуетом з корольком можна в заповіднику "Розточчя".

Цікавий факт
Найменший птах Північної півкулі. Отримав свою назву через золотий чубчик у вигляді корони. У нього унікальний голос – саме завдяки йому зоологи часто розпізнають дану тварину.
Я, як птах військовий, звик до порядку. Тому впевнений, що кожен має бути на своєму місці. Наприклад, було б нерозумно відправляти мене до десантно-штурмової бригади. Кого я переможу у рукопашному бою? Свічку? Тому зробив висновок – я народжений для аеророзвідки.

Так я знайшов своє місце і відчуваю себе потрібним заповіднику. Можу повідомляти іншим тваринам про запаси тих чи інших кормових ресурсів на величезній території свого заповідника «Розточчя», що на Львівщині. Та і коли люди навідуються до нашого заповіднику, я дізнаюсь про це одним із перших і повідомляю усім. Через свої малі розміри, гості парку мене не помічають і думають: «Чому це тварини виходять подивитися на нас, невже вони відчувають, що ми прийшли?». А ми, мешканці, між собою називаємо це "маленькими заповідними таємницями".
Природний заповідник «Єланецький Степ»

Місце розташування: Миколаївська область, Єланецький район, с. Калинівка.

Як дістатися: автобусом з Миколаївської автостанції №2 до Калинівки.

Графік роботи: 8:00-17:00.

Бабак степовий

Професія: приватний підприємець.

Особливі прикмети: довжина тіла досягає 61 см, вага - 9,3 кг. Від інших бабаків байбака легко відрізнити за коротким хвостом (не більше 15 см) і однотонним піщано-жовтим забарвленням. Щоки ясно-рудуваті; під очима бурі або чорні плями. Зустрічаються байбаки-альбіноси.

Особисті якості: спокійний, виважений, володіє гучним голосом, передбачливий, запасливий.

Позайматися з айронбабаком можна в заповіднику "Єланецький Степ".

Цікавий факт
Бабаки не живуть у високій траві чи чагарниках, тому що такі «перешкоди» закривають їм огляд і заважають вчасно помітити небезпеку. Система захисту складається з «голосової сигналізації» інших бабаків, втім не завжди ссавці «прислухаються» одне до одного. Якщо хтось з сімейства спритно біжить до нори, то всі теж інстинктивно послідують його прикладу.
Я активно почав займатись спортом півроку тому. Маю ж генетичну схильність до зайвої ваги. То мої підлеглі, «підклали свиню» (сміється). Ні, насправді, дуже хороший подарунок – на день народження подарували сертифікат на айронбабака. Це викопування нори на 42 метри, пробіжка через високе поле цикорію та заплив через степовий струмок. То я потихеньку готуюсь, придбав плавки, окуляри, треную дихання.

Чудово, що тут я маю комфортні умови для занять спорту та проживання мого сімейства. Звичайно, працівники природного заповіднику «Єланецький степ» не бігають і не рятують мене від вовка, але створюють місце, вільне від полювань, – нам і цього вистачить.
Канівський природний заповідник

Місце розташування: Черкаська область, м. Канів, вул. Лісова, а на вулиці Шевченко, 108, у тому ж Каневі, можна знайти і Музей природи цього заповідника.

Як дістатися: маршрутним автобусом з Києва до Канева, влітку - річковий маршрут на катері.

Графік роботи: з 8:00 до 16:30, крім суботи та неділі.

Красотіл пахучий

Професія: винищувач шкідників в агрокомпанії.

Особливі прикмети: завдовжки 22-31 мм. Забарвлення знизу чорно-синє, надкрила золотаво-зелені із яскравим мідно-червоним металічним відливом.

Особисті якості: працьовитий, розумний, досвідчений, уважний.

Познайомитися з красотілом можна в Канівському природному заповіднику.
Цікавий факт
Вид був використаний для біологічної боротьби зі шкідливими гусеницями метеликів ще в 1840 році у Франції вченим Буажіро. Для боротьби з шовкопрядом цей вид був завезений в США, але згодом зменшив популяцію через використання людиною пестицидів. Восени жуки не вмирають, а йдуть на зимівлю в грунт і лісову підстилку.
Чудово, що ви мене зустріли у вихідний день. Тому що влітку мене майже немає. Адже роботи – купа. Я навіть не знаю, звідки в Україні такі високі цифри щодо непрацевлаштованого населення? Ось же на кожному дереві оголошення – агрофірма шукає знищувача жуків. Та і у мене не 150 лап, я з усіма не впораюсь. Я, звісно, намагаюсь, але…
З дитинства пам'ятаю, що батьки вночі йшли на роботу, а вдень по господарству порались. І мій дідусь хвалився, що хитрість – наша найкраща зброя. Мовляв, он ті шкідники вночі засинають, а ми на роботу виходимо, розправляємось з ними. Завжди ми у пошані у лісгоспах були. А зараз подивіться. Де ще таке зустрінеш, щоб красотіли вдень працювали?

Можливо, ще вирішальну роль відіграє той факт, що мені доводиться працювати у своєму Канівському природному заповіднику. Тут величезні лісові насадження, більш ніж на 2 тисячі гектар, і це ж до кожного дерева треба підійти, перевірити чи немає шкідників. Так що, приїжджайте і самі подивіться, скільки тут роботи, а краще - трішки допоможіть (сміється).

Заповідник «Медобори»

Адреса адміністрації заповідника: вул. Міцкевича, 21,смт Гримайлів, Гусятинський район, Тернопільська область.

Як дістатися: З Тернополя до селища автобуси відправляються з 05:25 до 19:30.

Графік роботи: 9:00-18:00, сб і нд — вихідні.

Куниця

Професія: кур'єр служби доставки.

Особливі прикмети: довжина тіла становить від 45 до 58 см, самці більші, і, в середньому, на 30% важчі за самок. Хутро куниці лісової забарвлено у каштановий або темно-коричневий колір. Хвіст порівняно довгий і пухнастий, і його функція полягає у збереженні рівноваги при лазінні і стрибанні.

Особисті якості: спритна, гнучка, відповідальна, уважна.

Кур'єрські послуги куниця надає в заповіднику "Медобори".
Цікавий факт
Мисливська тактика тварини будується на повільному, безшумному підкраданні і стрімкій атаці. Куниць привертає запах мотора, і вони перегризають кабелі і шланги залишеного на ніч без нагляду автомобіля.
Я у заповіднику уособлюю правило «Роби те, що любиш, і люби те, що робиш». Тому, коли побачила оголошення про вакансію у сервісі доставки, – не мала сумнівів. Я гнучка, спритна, з міцними лапами – цей арсенал дозволяє мені блискавично переміщатися будь-якими хащами.

Заповідник зіграв у моєму житті вирішальну роль, тому що тут я знайшла себе. Не знаю, як склалося би моє існування, якщо б довелось народитися десь поза межами цього чудового місця. Вам, мабуть, складно уявити, але коли ти можеш спокійно гуляти, організовувати доставку, і при цьому не боятися потрапити від приціл до мисливця, то це вже круто.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова»

Місце розташування: Херсонська область, Чаплинский район, смт. Асканія-Нова, вул. Паркова 15.

Як дістатися: з автовокзалу м. Херсона. Також автобуси до Асканії-Нови можна знайти на будь-якій Набережній найбільших курортів Херсонщини – Залізного Порту, Лазурного, Скадовська та інших.

Графік роботи: щодня з 8:00 до 17:00.

Станом на квітень 2019 року, до Червоної книги України занесено 1369 видів (543 тварин і 826 представників рослинного світу). В Україні діють 19 природних та 4 біосферних заповідники, 6 з яких знаходяться на нині окупованій території Кримського півострову. Загальна площа всіх 23 заповідників – більше 4200 кв. км. Це майже 2 Люксембурги або ж 9 Андорр.

Фінансово допомогти заповідникам можна напряму, переказуючи кошти на реквізити організацій, або ж купуючи квитки та екскурсії. Це дозволить науковцям і надалі працювати на екологічне благо як нашої країни, так і планети в цілому, і зберегти рідкісні види рослин і тварин. Адже ми не живемо одним днем і нам не байдуже, на якій планеті будуть жити наші потомки.

Варто відзначити, що окрім природоохоронної діяльності, ми не можемо забувати про не менш важливу складову захисту тварин – просвітницьку роботу. Завдяки ініціативі бренду «Білий ведмідь», ми звертаємо увагу на таке важливе питання, як підтримка та захист рідкісних видів тварин, що мешкають у заповідниках. І аби їх легше було знайти, ми створили PDF-карту для екотуриста – у ній інформація про заповідники, їхні адреси та графіки роботи.