Спецпроєкти

В 60 років всьо продать, всіх на**й і доживать на екватор

Latexfauna про алкоголь перед концертом, стрес і спеку
Latexfauna – один з найсамобутніших українських гуртів. Їх неможливо з кимось сплутати, у них геніальні відеозапрошення на концерти, а самі лайви завжди тематичні, на яких вони постійно одягаються у різних героїв. Цієї суботи, 31-го серпня на ЮБК вони дають черговий костюмований лайв під назвою «Дуже пляжний концерт». Ми зустрілися з лідером гурту Дімой Зезюліним і поговорили про літню музику, дебілів на дорогах і сльози.
Як музика постукала у твоє життя? Ти ж не народився зі знаннями гри на гітарі? Музична школа чи дівчина понравилась?

Я там був влюбльон в одну дєвочку в 7-му класі і мені безумно нравилась пісня «Зачем топтать мою любовь». Я знав тільки один акорд мі-мінор, мені його случайно показали пацани на дворі. Я міг грати тільки його.

А коли я цей акорд зіграв, мій старший брат каже «О, ти вмієш грати на гітарі?». Я ж йому відповідаю, що не вмію, но він розібрав для мене цю пісню і виявилось, що вона начиналась з мі-мінора. І я рішив зібратись з силами і вивчить остальні три, щоб, возможно, колись поразить її своєй ігрою.

Ну, то вже не важно. У мене, як оказалось, були всі шанси – вона тоді тоже паралельно була влюблєна в мене. Но я був наскільки боягузливий, шо не зміг воврємя подкатить.
«Головне – не руководствуватися логікою, і нічого не придумувати, а користуватися винятково чувствами. Тоді виходять легкі, чіпкі тексти і музикальні хуки», твоя цитата, 2016 рік. Виходить так до сих пір?

Получається, шо да. Є пісні, які я люблю більше, є, які менше. Деякі пісні, які під гітару суперкласні. Потом їх сиграли, аранжирували і випустили – і потом уже не нравляться чогось так сильно, як казалось ізначально.
А буває наоборот – під гітару не дуже класні, а потом заранжували і вийшло прікольно. Наприклад, я до сіх пор не помню, як придумав того «сьорфера» під гітару, а в ітогі получився хіток.

Але, взагалі, є така штука – якщо під гітару пісня класно звучить «во дворє», то вона і сдєлана буде класно. Главне поменше надумувать і видумувать, натягувать то, шо не натягується, ліпить, якщо воно не ліпиться. З цим лучє діло не мать.
Початок історії гурту – криворукий барабанщик, басист не вміє грати на басу, ти не дуже попадаєш в ноти. Вже 2019, на 66% ситуація точно покращилась. Як ти характеризуєш свій вокал? Ти ж говорив, що займаєшся вокалом?

Я не то шо ходив на тренування, я занімався сам для себе самоосознанієм. Вокал став помітно краще, це багато хто каже. І я це замєчаю. Но ще треба дуже багато работать.

По-перше, я перестав бухать перед концертом. І на концерті. Того контроля диханія і співанія появилось більше. А раньше вєчно був розмазаний, співав, як чувак в караоке.
Був на новому році в Атласі, ти там тихенько, ніжно співав, все дуже понравилось. Ти ж там ходив випивав...

...та я був насинячиний на новий год нормально…

...я так розумію, алкоголь не заважає виступати? Що тобі може завадити перед лайвом?

Алкоголь мішає. Тобі кажеться, що воно харашо, но воно не харашо. Ти ісполняєш погано. Ще може сильно помішать усталость. Це саме більше заважає. Коли тобі не хочеться денсить. А коли ти заряжений, додержувався режимчика, весь збитєнький, то клас.

І траву нельзя курить перед концертом. Вообщє, нельзя під травкой виступать. Того шо сильно лажаєш і ти вообщє не контроліруєш процес. Даже, єслі ти іграєш на інструменті. У нас недавно був такий случай, що весь концерт був просто мимо сиграний.
Минулі роки ти оцінював, як успішні – вас тепло сприйняли ЗМІ, пригнули в сєрдєчко слухачам. А ось зараз на вас вже є певні очікування. Чи прийшов апетит під час їжі? Хочеться чогось більшого?

Канєшно. Розвиваться нада обязатєльно, іначє нікак. Не можна на одному і тому сидіть. У нас є незакритий гештальт – зняти суперкласний кліп. Ми до сіх пор до цього дуже сильно голодні. В послєдне время нам не всєгда з цим удається. То єсть, нам вообщє не удається.
Чого тобі дуже нравиться те, що ти робиш як креативний директор рекламної агенції? Маю на увазі саме відеоконтент. А про кліпи Latexfauna ти не можеш так сказать.

Не знаю, чого імєнно так. По-перше, мою ідею ні разу не брали для зйомки кліпу. Один раз протів була група. Решту ідей режисери не хотіли брати. Я ніяким чином не причетний до кліпів Latexfauna, як кріатор.
Варто, окрім вашої музики, популяризувати суржик? У ФБ бачив, що люди думають: коли чиста мова – то все норм, а якщо говорить суржиком, то це якийсь болван. Ми общаємся, а потом бац включається камера – починаємо рафінованою мовою говорити. Чи так правильно?

Хто як хоче, так і дроче. Мені кажеться, що ніхто чистою мовою не думаю. Но наш гітарист каже, шо думає. Може тільки він. А всі остальні нє.

Мені не то шо взападло говорити чистою мовою. От я для себе говорю так, того шо мені кажеться і забавніше, і інтєрєсніше, і можна висказаться болєє йомко.
А ти ж приїхав у Київ і говорив чистою мовою. Відчував певні обмеження?

Приїхати в те время і базарить так, як я щас – це самогубство. Це тебе вообщє б ніхто не отстрелював. То вже пізніше, коли українська стала нормою, що на тебе вже не звертають уваги. Тоді можна було переключитись на суржик. А от у 2005-ому тебе б просто не воспрінімали як чєловєка. Хотя, я тоді такими категоріями не мислив.
Побігли мурашки по шкірі, коли ти в інтерв'ю розказував про мільярд ненужних предметів журналістських ВНЗ. Ти говорив про листок, який видавали в Харкові, про «Русалку Дністрову», 50 томів Івана Франка. А ти багато зараз читаєш?

Вообщє ніфіга не читаю. Не то шо не хочеться, може й хочеться. Коли їздив громадським транспортом, то читав. У мене даже електронна книжка була. Читав всяку науково-популярну літературу і по медитаціям всякі книжки.

А зараз – приїхав на роботу на машині, потом поїхав порепетирував, потом додому. Чесно, времені мало. Можна знайти для читання, але щось мене поки нічого не заінтересувало.

Проблема ще в тому, що я дуже повільно читаю. Я читаю рівно таким же темпом, як і говорю. Тому книжку одну читаю місяць, не можу багато читать. І, вообщє, я втомлююсь. І, вообщє, у мене до десятого класа була проблема з технікою читання.
У вас дуже теплий, літній саунд. Як ти сам ставишся до спеки? Наприклад, зараз у Києві десь +1000 за Цельсієм.

Нравиться, легко її переношу. Мені ніколи не буває погано від неї. Лучє жара, чим холод.

Говорив з одним мандрівником, а він каже, що з України міг би переїхати до Шрі-Ланки. Але ж там жарко і величезна вологість.

Я тоже хочу. Дуже влажно, і коли ти їдеш на мопеді – тебе так класно обдуває. У мене є такий план жизнєний – в 60 років (коли ми випустимо всі свої платинові альбоми) всьо продать, всіх на**й і доживать на екватор. Щоб не сожалєть про старіння. Ти живеш в пальмах і тобі на все насрать.
Latexfauna – вигадане слово, аяхуаска – вигадане плем'я. Є щось у вашій творчості бейсд он тру сторі?

В «сьорфері було. Ми з коханою сиділи, пили в Дахабі. Я кажу своїй женщіні «Шо ти мене цілуєш?», а вона п'яна сидить «Та сімпатічний ти, нравишся мені» (цитата з пісні «Серфер», – ред.) І там плавали сьорфери. Тільки вінд-сьорфери.

І «Lime» така, можна з себе срісовувать. Коли ти на басейні лежиш з дєвочкой, п'єш мохіто з лаймом і тебе всьо устраює.

Згадую твою історію про «кильку», коли ти на слух міг визначити в якій банці більше риби. А ти як гадаєш, небагаті часи хоть щось тобі дали? Чи краще б їх не було?

Я не парився в то время про це. Сприймав це, як належне. Був такий період сложний, але мене це не розстраювало. Я знав, що нада йти вперьод. Кстаті, я оце колись як трусив ту банку, стояв між рядами в маркеті і подумав «Б**ть, мене це за**ало». І через два дня мені предложили нову роботу де я почав зарабатувать. Трансьорфінг.
Ви не могли когось копіювати на початку існування гурту, бо всі слухаєте різну музику. А чи є музиканти, які всім подобаються? Щоб прийшов Саша і сказав «Взяв нам квитки на Рамштайн» і ви «Вау, їдемо!»
Всім точно нє. Хотя, всім подобається тільки Daft Punk. Єдина група, яка одночасно подобається всім пятьом. Гітаристу Кості нічого не нравиться. Він любить Металліку, Скорпіонс, всяку олдову штуку. Так чєловєку нравиться такий музон, що скажеш. Того і йде акцент на гітару. По ньому і видно, він у нас грає, як вишенька на торті.
Що робиш, коли тебе в людині не всьо устраює?
Єслі чесно, я не вмію скривать свого раздраженія. І це видно. Коли мені кажеться, що хто-то в чом-то не шарить… в цьому тоже є елемент снобізма, нада з цим бороться. Мені страшно не нравляться вискочки, я їх просто не переношу. І коли люди підробно сміються, коли смєх «дєланий». Оце тіки я бачу в людях вискочкізм, не можу прикрить свого пренебрєженія. Я в цьому плані чєловєк сложний і протівний.
Ти от «Лайма» плакав, як красіво получілось. Так часто буває?
Ну от написав недавно пісню «Косатка». Тоже всплакнув, коли писав. Прикольно звучить. Сюжет прикольний і інтєрєсний ход, називать женщіну «касаткой» тоже прикольно, мені показалось.
А від фільму ти можеш розплакатися? Актори, акторки є у тебе улюблені?

Ну он те «Життя собаки». Це ж вообщє невозможно. Ну як там не плакать? Там ревеш постоянно. Думаєш «Коли ж воно уже кончиться, господи».

Но мій любімий актьор - Арнольд Шварценеггер. Харизматичний, сильний, класний. Паршивий актьор, як актьор, но зато його герої вони всігда суперкласні. А якщо говорити, хто там класний актор, то мені Гері Олдмен нравиться. Або Ді Капріо, тоже дуже класний.
Згадуючи, твої університетські гурти, я, сподіваюсь, тиждень у Парижі ти вже побував? (Тиждень у Парижі – назва гурту Діми Зезюліна в часи його навчання в університеті, – ред.)

Гамно, мені не понравилось. Дуже населений, багато туристів, дуже великий, дорогий. Дуже туристичний. А потом ми поїхали в Нормандію – там мені понравилось більше. Там природа, чіл, релакс, медітейшн, вкусна їда і недорога, все зелене, буяє і океан.

Но я не особо тревелер. От буду другий раз їхать на Шрі-Ланку, дуже мені понравилось. В Єгипті тоже жарко. Но протівно жарко. А на Шрі-Ланці пріятно жарко.
Реп слухаєш?
Нє. Тільки «Курган і Агрегат». На Шрі-Ланці постоянно слухав. Включав колоночку, брав ромчик і ми «пострижись, як в прошлий раз». Атлічні пацани.
У тебе дуже розслаблений вид. Як справляєшся зі стресом?

Стрес у багатьох пов'язаний з роботою. Я стараюсь так робить, щоб його не було. Я мало стресую. Но піддатливий до стресу, вспильчівий. Я создав собі таку зону комфорту, де не стресую.
Хотя в машині факи тикаю вообщє лєгко. На дорозі ж куча дєбілів, яким щось не нравиться. Відітє лі, я мєдлєнно їду. Недавно обігнав машину і заблокірував її. Може із-за того, що я давно вже не бухаю, став врівноважений, впевнений в собі. Думаю «Якщо зараз він ще й рипнеться, то я йому втащу». Хотя, в останній раз бився в класі четвертому.
Я виїжджав з поворота, дуже мєдлєнно для нього. Він мене обігнав по двойній всплошній і показав фак. Ах ти с*ка. Я його догнав, заблокірував. А він вже поняв «Раз мене заблокірували і пацан виходе з машини, знач намєрєнія у нього не дружелюбні». І щось він начав мямлить, задихаться. Тю, так він уже обосрався. То я нагнув матюків і уїхав.
Їду і думаю «Це, бл**ь був ти, Діма? Це ти був?» Таким не пишаюсь, но сам себе я удівив. Для такого сцикуна, як я, це було круто.
Квитки на Дуже пляжний концерт
LATEXFAUNA