Спецпроєкти

Абетка покоління Z:
терміни, без знання яких не вижити у 21 столітті

У 2к19 слідкувати за неологізмами — життєва необхідність. Вирішили полегшити вам життя, і разом із Lenovo склали абетку термінів, які вживають представники покоління Z. Готові побитися об заклад, що ви не чули багатьох з цих слів.
АЧІВКА
Слово утворилося від англійського achievements — досягнення. Термін, що прийшов до нас з геймерської індустрії: там "ачівкою" називали бонуси/винагороду за певні дії у грі.
БІНДЖВОТЧИТИ
Хобі середньостатистичної сучасної людини. Бінджвотчити — це витрачати весь вільний (або навіть робочий) час на перегляд продукту, наприклад, Netflix. "Недарма ж я сплачую за підписку",- виправдовуються бінджвотчери.
ВОРКШОП
Форма навчання під керівництвом досвідченого ментора. У воркшопі беруть активну участь всі присутні, і, саме завдяки цьому, нові знання краще засвоюються. Комунікація між усіма присутніми — головна "фішка" воркшопу.
ГЕТСБІНГ
Ви постите у соцмережі щось нібито для всіх друзів, але насправді розраховуєте, що цепобачить одна конкретна людина. Це розповсюджене явище і є "гетсбінгом". Появою термін завдячує твору "Великий Гетсбі", головний герой якого влаштовував вечірки "для всіх", але очікував на одну дівчину.
ДЕТОКС
Оскільки світ сказився на здоровому способі життя і корисній їжі, детокс — очищення організму від токсинів — не втрачає популярності. Існують різні детокс-програми, які розробляються нутріціологами і можуть підбиратися для кожної людини індивідуально.
КОВОРКІНГ
У 2005 році програміст Бред Ньюсберг, не знайшовши для себе ідеального офісу, вирішив створити свій, де можна було б орендувати окремі місця на будь-який термін. Так і з'явився перший коворкінг — зручний робочий простір і для людей з повною зайнятістю, і для фрілансерів. Для роботи краще брати з собою ноутбук: з ThinkBook 13s легко працювати будь-де, переміщаючись із коворкінгу до нового місця зустрічі.
ЛЕПТОП
Дослівно "лептоп" перекладається як комп'ютер, який можна розмістити на власних колінах. До лептопів можна відносити нетбуки, смартбуки, ультрабуки тощо. Лептоп ThinkBook 13s від Lenovo — суперлегкий (лише 1,32 кг) і заряджається до 80% за одну годину.
ЛОЙСИТИ
Те, що найчастіше просять зробити з їхніми фотками етеншн-вхори у соцмережах. "Лойсити" означає лайкати. Достеменно невідомо, з'явилося це слово у результаті одруківки чи автентичне "лайкати" було змінено навмисно.
МАЙНДФУЛНЕС
Ми не знаємо, як одним словом окреслити стан, коли думок у голові занадто багато і вони переплітаються між собою. Проте точно знаємо, що дати мозку відпочити допоможе майндфулнес — "практика уважності". Цей вид медитації "проганяє" зайві думки і переносить практикуючого у стан абсолютного спокою.
НЕЙРОПЛАСТИЧНІСТЬ
Раніше вважалося, що мозок у дорослої людини сформований остаточно і не змінюється. Проте вчені довели — мозок здатний змінюватися завдяки набутим знанням і досвіду. Цю здатність і називають нейропластичністю. Тож не нарікайте на власну неосвіченість, а займайтеся саморозвитком.
ПІТЧИНГ
Слово походить від англійського pitch — виставляти на продаж. Пітчинг — це презентація певного проекту. Найчастіше цим словом описують візуальне представлення фільму, але термін використовується і для презентацій інших продуктів. Для вдалого пітчингу краще за все захопити ноутбук: він допоможе підготуватися до презентації у будь-якому місці і у будь-який час доби.
СЛОУ-МУВМЕНТ
Твердження, що продуктивність досягається через великі навантаження, спростовано. Сучасний світ віддає перевагу слоу-мувменту — ритму життя, який найбільш підходить конкретній людині. Це і є запорукою максимальної продуктивності. І щастя, до речі, також.
РОФЛИТИ
Знайома нещодавно запитала, що означає фраза "рофлити з нубів". Довелося пояснювати на її прикладі: вона — нуб, бо не шарить, а рофл — звичайна реакція на подібні питання, тобто сміх. "Рофлити" означає сміятися (з англійської Rolling On the Floor Laughing — кататися по підлозі від сміху).
ТРАНСГУМАНІЗМ
У світі досі залишаються люди, які вважають науково-технічний прогрес злом. Але при цьому набирає популярності рух трансгуманізму, який підтримує використання науки і технологій для вдосконалення розуму та фізичних можливостей людини.
ФОМО
Замість вечору з друзями у барі ви обрали бінджвотчерінг. Але, сидячи вдома за ноутбуком і переглядаючи "Дивні справи", переживаєте — раптом впустили щось важливе (чи просто класне). Це переживання називається ФОМО, або fear of missing out. І від нього можна позбутися: потрібно почати використовувати ноутбук не лише як засіб для перегляду серіалів. У нього, насправді, куди більше можливостей: наприклад, ThinkBook 13s має режим standby і інформує про повідомлення навіть із закритою кришкою. Тож пропустити щось важливе буде вкрай важко.
ШИППЕРІНГ
Історія терміну починається у 1996 році, коли фанати серіалу "Секретні матеріали" почали занадто перейматися стосунками Малдера і Скаллі, мріючи про їхній романтичний союз. Подібні фантазії про стосунки героїв книжок, серіалів, фільмів або навіть зірок називаються шипперінгом.
ХАКАТОН
Слово походить від поєднання hack і marathon. Хакатоном називають форум розробників, учасники якого мають створити конкретну платформу за якийсь проміжок часу. Форум може тривати від одного дня до кількох тижнів.
ХАЙП
Журналісти і блогери люблять брати інтерв'ю у молодих зірок, доки ті знаходяться на піку популярності. Запорука мільйонних переглядів — це хайп навколо особи, в якої беруть інтерв'ю. Або простіше — ажіотаж. Проте останнє слово зараз використовують рідко.
ЧАРІТІ-РАННЕР
Щоби долучитися до благодійності, люди обирають різні засоби. Деякі, наприклад, бігають марафони і передають зароблені гроші тим, хто цього потребує. "Чаріті-раннер" переводиться як "благодійний бігун".
ЯНГ-ЕДАЛТ
Колись Джоан Роулінг змусила всіх підлітків забути про телевізори та ігрі, написавши сім книжок про юного чарівника. Зараз ніша "янг-едалт" — книг, фільмів та серіалів для підлітків — продовжує наповнюватися, проте "Гаррі Поттер" є вічним.
Дізнаватися нове і не проминати важливого — для цих справ потрібен надійний помічник. ThinkBook 13s від Lenovo поєднав легкий алюмінієвий корпус, сканер відбитків пальців та багато інноваційних фіч, з якими можна ефективніше працювати повсякдень. Ноутбук має вологозахищену клавіатуру: можна не боятися пролити каву або чай. Лептоп працює до 11 годин без підзарядки, тож після роботи над пітчингом стартуй бінджвотчерити!