Спецпроєкти

Sex education та контрацептиви: все, що потрібно знати для власної безпеки

26 вересня відзначається Всесвітній день контрацепції. Його головна мета – знизити кількість небажаних вагітностей та допомогти молоді у плануванні сім'ї. Девіз же звучить так: «Контрацепція – це твоє життя, це твоя відповідальність». bit.ua разом з компанією Bayer вирішили розібратись, як розвивалось суспільство в питаннях сексуального виховання та наука у сфері охорони репродуктивного здоров'я.
Тема сексу довго була табуйованою серед українців. Ніхто не знав про статеве виховання, батьки не розмовляли про «це» з дітьми, дозволяючи їм самим дізнаватися, як усе працює. Що воно, той секс, ніхто точно не описував. Підлітки мали змогу «юзати» як посібник тільки сороміцькі пісні, які хтось десь пошепки наспівав, або підглядали, що витворяє худоба на дозвіллі. Такі ось джерела сексуального виховання.

Подорослішавши, юнаки та дівчата ходили на вечорниці – вечірні розваги молоді. А ось там і починалося найцікавіше. Якщо ви думаєте, що на вечорницях юнаки й дівчата мило сиділи та цнотливо поглядали одне на одного, тримайте інсайдерську інформацію від етнографів! Дослідниця Ірина Ігнатенко стверджує: лише танцями та веселощами не обходилося.
Практикували на вечорницях сексуальні ігри, які називали притулами. Дівчина та хлопець, як то казали, «терлися животами», але він намагався «гратися» обережно, щоб не пошкодити дівочої честі. Та траплялося, що після таких, здавалося б, «невинних» притул народжувалися діти. Найцікавіше, що дівчата щиро не розуміли, звідки до них те дитя «причепилося». Таких ситуацій можна було б уникнути, якби батьки не соромилися відверто розповідати дітям про секс.
Петинг наших дідусів і бабусь: сексуальні ігри молоді або гра «в притулу»
Довгий час до сексу ставилися негативно. Наприклад, в епоху Середньовіччя свідоме утримання від інтимних стосунків вважалося пунктом намбер ван у списку благочестивих громадян. Плотські втіхи – то все від лукавого. Секс був прийнятний лише у шлюбі та задля продовження роду. Ну або щоб утримати одного з партнерів від гріха – інтимних контактів поза шлюбом. Хоча й тут були подвійні стандарти. Якщо самотній чоловік мав секс із жінкою такого ж соціального статусу, як він сам, все ок. На здоровʼячко. Ставлення до жінок було іншим. Незаміжніх із низьким соціальним статусом нерідко карали за позашлюбні статеві стосунки.

Гендерний дисбаланс у сексуальних питаннях тривав і в епоху Просвітництва. У цей час перелюб вважався вкрай небезпечним злочином, і справи, пов'язані з ним, часто «виносили з хати» та прямісінько до суду.
Зародження секс-освіти
Вічно так тривати не могло, тому жіноча емансипація була питанням часу. І цей час настав. У XX столітті на тлі трудової та громадської емансипації постала ще й сексуальна. Було декілька хвиль фемінізму, завдяки яким почали порушуватися теми сексуальної експлуатації, насильства, права на аборти та доступу до контрацепції. З'явилася потреба в сексуальному вихованні, і країни по-різному поставилися до цього питання.

Справжній прорив стався у 1912 році, коли медсестра Маргарет Сенгер, яка була невтомним борцем за права жінок, написала колонку «Це варто знати кожній дівчині» у місцевій газеті «New York Call». Цей текст містив пояснення щодо менструації, сексу і планування сім'ї. Маргарет хотіла донести цю інформацію до дівчат, бо вона мала непросту сімейну історію. В юності Маргартет довелось кинути навчання і доглядати за хворою матір'ю, яка на той момент народила 11 дітей і пережила 7 викиднів, що зруйнувало її здоров'я. Для тих часів велика кількість вагітностей в житті жінки була нормальним явищем, проте Маргарет виступила проти пуританського ладу і поставила перед собою мету змінити цей світ - кожна дитина повинна бути бажаною, кожна жінка повинна контролювати свою власну долю.
Перша у Європі протизаплідна таблетка була розроблена науковцями Вальтером Хольвегом та Хансом Інхоффеном, і з'явилася на полицях аптек у 1961 році. Спочатку вони призначалися тільки заміжнім жінкам для лікування болючих менструацій. Згодом же кругла і зелена, немов горошина, пігулка стала доступна кожній жінці й отримала популярність серед тих, хто прагнув планувати народження дитини та емансипації. Жінкам відкрились широкі життєві можливості, оскільки відтак можна було запобігти незапланованій вагітності. Нелегальні аборти, що травмували психологічно і фізично, пішли у небуття. А жінки отримали можливість вчитися та будувати кар'єру. У 60-х роках Європа виводить тему сексуальності у цілком публічну площину, тож відтоді різниці, що обговорювати за чашкою кави - джинси, рок-н-рол чи секс - не було.
Протилежною була ситуація у пострадянських країнах. Відомий вислів «у Радянському союзі сексу немає» добре відображає, чому з часом виникла прогалина у сприйнятті теми, яку вважали закритою і дуже особистою. Даний культурний бекграунд прослідковується й дотепер і в Україні. Досі не усі батьки готові розмовляти з дітьми відверто на дорослі теми, а у школі темі сексу заледве присвячують 1-2 уроки «Основ здоров'я» та «Біології людини». Як наслідок, лише 26% людей 14–34 років знають, що треба робити, щоб запобігти статевим хворобам (за даними Державного інституту сімейної та молодіжної політики, 2017 рік). Утім, сучасність ставить перед нами нові виклики, один з яких - припинити говорити про інтимні стосунки як про штуку, яка дозволяє народити дітей. Варто пояснювати наступному покоління, що секс - це про задоволення, про повагу до партнера і про можливості, які дає контрацепція.
Секс-освіта у світі в більшості випадків впроваджується завдяки приватним ініціативам. Компанія Bayer взяла на себе освітню місію та спільно з міжнародними організаціями, реалізовує глобальну програму Your Life. Створено спеціальний сайт www.Your-Life.com, де можна знайти достовірну та неупереджену інформацію про питання сексуального та репродуктивного здоров'я, методи контрацепції у простій і доступній формі, що дуже важливо для сприйняття молодих юнаків та дівчат.
bit.ua пропонує власний контрацептивний гайд, який допоможе зорієнтуватися у виборі. Радимо обирати «свій» варіант разом із вашим лікарем, спираючись на ефективність методу (чим нижче ризик завагітніти при використанні конкретного методу, тим вище його ефективність) та зручність використання.

Отже, гайда до гайду:
Які методи контрацепції існують?
Природні методи
Найбільш відомий з яких календарний, оснований на циклічному характері жіночої фертильності. Цей метод не рекомендується застосовувати при нерегулярних менструаціях, оскільки в цьому випадку важко визначити час настання овуляції (вихід яйцеклітини з яєчників). Ефективність природних методів контрацепції низька і при дотриманні всіх правил по їх застосуванню досягає 85%.
Презервативи
Запобігають небажаній вагітності та захищають від захворювань, що передаються статевим шляхом. У давнину (тільки уявіть!) їх робили з кишок тварин, а тепер – з якісного латексу. Ефективність цього методу досягає 98%. Головне - правильно і своєчасно одягнути презерватив та відмовитись від повторного його використання при наступних статевих актах. Інакше ефективність буде нижчою - 87%.Сьогодні можна вибрати презерватив зі смаком вишні або навіть шотландського віскі. А є гумові вироби, які світяться в темряві, – кому що подобається.
Сперміциди (свічки, креми, гелі)
Містять хімічні речовини, які порушують цілісність мембрани сперматозоїдів, результатом чого є їх гибель або порушення здатності до пересування. При типовому використанні ефективність методу складає 79%, якщо все робити правильно – 84%.
Комбіновані гормональні контрацептиви
У вигляді таблеток (комбіновані оральні контрацептиви – КОК), пластиря, вагінального кільця. Ці контрацептиви містять малі дози двох гормонів – прогестину і естрогену. Є надійним методом контрацепції, що має високий ступінь захисту (досягає 99,7%) при їх використанні згідно з інструкцією. Однак в реальному житті жінки можуть допускати помилки під час застосування, при цьому їх ефективність складає 93%. КОК – найбільш популярні серед усіх гормональних контрацептивів у світі та мають ряд не контрацептивних ефектів: зменшують рясну менструальну крововтрату та біль під час місячних, нормалізують психоемоційний стан перед менструацією. А якщо є проблеми з акне, яке може виникати у жінок під надлишковим впливом чоловічих статевих гормонів, то і тут КОК стануть у пригоді .
Міні-пілі
Ще одні таблетки, які містять мінімальну дозу тільки гормону прогестину. І тут точно стане в нагоді будильник смартфону, оскільки приймати їх потрібно у один і той же час, щоденно. Допускається прийом із запізненням не більше 3 годин. Якщо все робити правильно – ефективність досягає 99,7%.
Внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК)
Надійний (ефективність досягає 99,8%) та зручний метод довготривалої контрацепції. ВМК вводяться безпосередньо в порожнину матки лікарем на кілька років. Розрізняють два види ВМК – гормональні системи та мідь-вмісні спіралі. На додаток до контрацептивного ефекту при використанні гормональних систем зменшується кількість днів менструації, об'єм менструальної крововтрати і болючість самих менструацій.
Екстрена контрацепція
Її використовують лише в екстреному випадку для запобігання вагітності після незахищеного сексу чи у випадку, коли порвався презерватив. Це в жодному разі не спринцювання, не надмірне фізичне навантаження після інтиму та не гаряча ванна. Це пігулки, які містять високу дозу гормону прогестину. Випити їх потрібно протягом трьох днів після незахищеного сексу. Цей метод не підходить для постійного використання. Великим мінусом є те, що застосування цього методу контрацепції призводить до серйозного збою менструального циклу.
Контрацептиви – це про здоров'я та гармонію інтимної близькості. Подбавши про безпеку, ви з партнером стаєте розслабленішими, можете розкрити свою сексуальність та отримати задоволення. А ще контрацептиви – це про можливості. Сьогодні жінки мають таку свободу, про яку ще півсторіччя тому можна було лише мріяти: можливість отримувати освіту, опановувати професію, будувати кар'єру та вирішувати з коханою людиною, коли і скільки дітей народжувати.
У партнерстві з