Спецпроєкти

Онлайн-примірка та доставка дроном: як технології змінюють шопінг і де їх можна затестити

Здається, ніби вчора вперше замовив черевики через Instagram, а сьогодні тобі вже пропонують шопінг у форматі AR. Тепер, сидячи вдома на дивані, ти можеш створити собі кросівки, протестувати помаду та зрозуміти, як на нозі сидять стильні Converse з нової колекції.

Оскільки діджитал-ворлд не стоїть на місці, bit.ua разом зі співзасновником та CEO Lamoda Group Флоріаном Янсеном вирішили дізнатися, який шопінг чекає на нас у майбутньому.
Пошук одягу за фото
З минулого року на сайті Lamoda є функція пошуку предметів гардероба за фотографією. Достатньо завантажити зображення одягу, взуття або цілого «лука», взятого з мережі, або світлину з телефону – і Lamoda підбере схожі моделі з асортименту інтернет-магазину за декілька секунд. Алгоритм може розпізнавати на фото не тільки окремі предмети гардероба, але й цілі образи.
Примірочна у смартфоні
Ідея створити AR-примірочну з'явилася сім років тому. Компанія Uniqlo однією з перших встановила у своїх магазинах замість звичних дзеркал спеціальні екрани з доповненою реальністю. Клієнтам це сподобалося. Не треба було по триста разів знімати-одягати джинси та світшоти, щоб вибрати те, що пасує найкраще. Достатньо натиснути на річ у каталозі – і вуаля, на екрані з'являлося відображення покупця у вибраному вбранні.

У серпні 2019-го Lamoda перша у світі серед мультибрендових ритейлерів запустила у своєму додатку для iOS віртуальну примірочну. Функція онлайн-примірки кросівок доступна для клієнтів Lamoda завдяки технології доповненої реальності (партнером запуску виступив білоруський стартап Wannaby).
«Зараз для віртуальної примірки доступно близько 100 пар кросівок з каталогу Lamoda. Для кожної створюється 3D-модель, яка потім за допомогою технології доповненої реальності проектується на ноги користувача. Механіка така: людина наводить камеру смартфона на ноги, а AR-алгоритми "приміряють" на них обрану пару взуття».
Флоріан Янсен
співзасновник та CEO Lamoda Group
Каталоги з доповненою реальністю
Для сьогоднішніх онлайн-ритейлерів AR-каталог – поняття зовсім не нове. IKEA пропонує майбутнім покупцям зайти у додаток, обрати дивани та шафи, розставити їх по квартирі та побачити, наскільки вони пасують до квіточок на шпалерах. А Sephora створила сервіс, завдяки якому можна протестити тисячі відтінків губної помади, не псуючи попередній макіяж. Ця програма вже встановлена в магазинах бренда, а ще вона доступна в мобільному додатку.
«Ми припускаємо, що найближчим часом покупець онлайн-стору зможе онлайн скласти повне уявлення про товар, перш ніж його придбати: оцінити свій лук в AR-примірочній, перевірити розмір завдяки 3D-моделюванню форм тіла, відчути на дотик тканину за допомогою тактильних VR-рукавичок і вже через 15 хвилин отримати річ, яку доставить дрон-кур'єр».
Юлія Нікітіна
керуючий директор з маркетингу і продукту Lamoda Group
Мода feat технології
Флоріан Янсен вважає, що у майбутньому ритейлери впроваджуватимуть технології, які дозволять скоротити операційні витрати. Ідеться про штучний інтелект, який зможе визначити параметри і допоможе вибрати річ відповідного розміру, інновації у сфері контенту (екрани в офлайн-магазинах), технології, що зменшать кількість повернень тощо. Сьогоднішня мода співпрацює із сучасними інноваціями, а в майбутньому цей зв`язок тільки посилюватиметься.

Для обміну думками та ідеями, для ще більшої взаємодії між світом tech та світом fashion проводять спеціальні форуми, як-от Fashion Tech Summit. Цього року він відбудеться 5–6 жовтня в ЦУМі та збере найкращих спікерів у своїх галузях. Вони обговорять нові ідеї розвитку моди та технологій в Україні. Засновниця Fashion Tech Summit Дар'я Шаповалова запевняє, що цього разу на заході виступить ще більше зіркових гостей. Уперше в Україну приїдуть брати Лібермани, які є директорами з розвитку продуктів у Snapchat (одні з найвідоміших російськомовних підприємців у Кремнієвій долині).

Також гості зможуть поспілкуватися з IT-директором будинку Chanel, представниками відомої міжнародної ритейл-мережі Boutique 1, регіональним директором Pinterest у південній Європі і країнах Бенілюксу Едріаном Бойєром й іншими спікерами. Оскільки цього року подія проходить за підтримки Lamoda, до заходу приєднаються співзасновник і CEO Lamoda Group Флоріан Янсен, а також керуючий директор з маркетингу та продукту Юлія Нікітіна.
«Наша головна мета і місія – дати можливість всім відвідувачам отримати якомога більше якісних знань. Нам важливо піднімати загальний культурний рівень нового покоління молоді в Україні, яка має велике майбутнє. Ми віримо в це покоління і від себе робимо все можливе, щоб йому було простіше рости і реалізовувати свої мрії».
Даша Шаповалова
співвласниця Fashion Tech Summit
Майбутнє офлайн-сторів: чи воно темне й повне жахів
Що чекає на офлайн-магазини завтра? Наскільки вони стануть інноваційними та чи зможуть гідно витримувати конкуренцію з онлайн-побратимами? Достеменно невідомо. Хтось втрачає покупців та переходить в інтернет-режим, інший, навпаки, змінює стратегію, ставить смарт-дзеркала та відкриває магазини без продавців. Змінюються технології, а отже, і підходи до ритейлу. На думку співзасновника та CEO Lamoda Group, нині все йде до того, що офлайн-магазини стануть іміджевими просторами, які знайомитимуть аудиторію з брендом. Це працюватиме насамперед на посилення емоційного зв'язку з покупцем. Також Флоріан Янсен додає, що онлайн-стори мають значно більше плюсів, ніж офлайн. Вони допомагають зекономити час та кошти, пропонують персоналізований підхід та віртуальні примірки, а ще купувати в мережі просто зручно.

Юлія Нікітіна згодна з колегою. На її думку, шопінг буде поступово переходити в онлайн. Це вже можна побачити на прикладі H&M і Zara, які скорочують кількість офлайн-магазинів і підсилюють свій діджитал.
Дрон замість кур'єра
Поки Ralph Lauren Polo ставить у примірочних смарт-дзеркала, а Walmart вчиться розпізнавати емоції покупців, онлайн-ритейлери дивують ще більше. Щоб спростити життя кастомерам та собі, вони впроваджують все нові й нові технології. Наприклад, команда Amazon зрозуміла, що доставляти товари кур'єрами – це вже минуле століття, і вивела на поле бою дронів. Дальність їхнів польотів – до 25 км, а вага товарів, які вони здатні доставити, – до 2,25 кг. Навіть якщо девайс втратить зв'язок з мережею, він зможе безпечно приземлитися. Дрон з легкістю омине перешкоди та доставить милу спідницю чи стильні джинси своєму власникові. Зараз до нових кур'єрів тільки звикають, і хто знає, можливо, у майбутньому ми забудемо, як колись стояли в чергах на пошті або постійно дивилися на годинник в очікуванні посилки.
Сам собі дизайнер
Популярні спортивні бренди, як-от Nike, допомагають клієнтам вирішити проблему «взуття наче норм, але якби іншого кольору...». Тепер кожен може спробувати себе в ролі дизайнера та самостійно сконструювати кросівки. Вибрати потрібний розмір, модель, колір та дизайн – і все, ексклюзивна пара вже прямує до свого власника. І навіть те, що таке взуття в декілька разів дорожче звичайного, кастомерів не зупиняє. Зате такої пари точно ні в кого не буде.
Настане апокаліпсис у світі онлайн-сторів чи ні, покаже час. Але те, що онлайн-магазини більш суголосні з нашим діджитал-світом і заточені під потреби його мешканців, залишається фактом. Більше про це ви почуєте вже 5-6 жовтня на Fashion Tech Summit 2019.