Спецпроєкти

Усвідомлена благодійність:
чи варто носити подарунки
до дитячих будинків

Прагнучи допомогти дітям, позбавленим батьківського піклування, благодійники часто носять до дитячих будинків дорогі іграшки, пакунки з солодощами, завалюють їх ляльками та машинками. Але розвивальні ігри, навчальні гуртки та елементарна увага – значно кращий та ефективніший спосіб допомогти.

У спецпроекті з Фрідом Фінанс Україна Bit.ua розповідає, чому допомагати треба усвідомлено та чим шахові турніри кращі за дорогі подарунки.
Деякі благодійники вважають, що абсолютно будь-яка допомога дітям – на користь. Дитячі будинки завалюють іграшками, солодощами та іншими подарунками, непотрібними речами та іграшками, які можуть навіть нанести шкоду дітям. Особливо під час свят: до першого вересня в інтернати несуть гори канцелярії, на Новий рік – нескінченні пакети з солодощами, на інші свята – іграшки.

Чому подарунки можуть призвести до нерівності та конфліктів?

Проте не кожен вид благодійності однаково корисний. Якщо неправильно допомагати, навіть найщиріша ініціатива може призвести до поганих наслідків.

«Я вважаю, що дітям загалом не доцільно дарувати дорогі іграшки, – говорить психотерапевтка Юлія Савчук. – Іграшки – це те, чим дитина бавиться, через що вона задовольняє свої пізнавальні, ігрові, комунікативні потреби. Діти часто ламають іграшки, модифікують, розбирають на запчастини, обмінюються ними, експериментують, як можуть, і це нормально і здорово. Чим дорожча іграшка, тим більше обмежень на її використання, вища її цінність і тим більше напруження, а отже, і обмеження для фантазії, комунікації, пізнання дитини. Іграшки мають бути такі, щоб ні дитина, ні батьки, ні вихователі не дуже страждали, якщо з нею щось трапиться».
Особливо це важливо, коли це дитячий будинок і зрозуміло, що дорогих іграшок не вистачить на всіх і з ними обов'язково щось станеться. Тобто будуть з'являтися більш привілейовані діти з дорогими й гарними іграшками, і хтось, хто буде обділений, – говорить психотерапевтка.

«У дитячих будинках відбувається важка соціальна драма: покинутість, відчуття непотрібності, незначущості, нелюбимості, а як наслідок – конкуренція за повагу, безпеку, любов вихователів, любов можливих прийомних батьків, відчуття важливості і сили, – вважає Юлія Савчук. – І будь-яка нерівність, навіть у іграшках, тільки посилює цей стрес, а не послаблює його».
Юлія говорить, що не варто виключати іграшки, солодощі чи речі взагалі. Просто треба стежити за тим, щоб добро розподілялося рівномірно для всіх дітей і щоб вони отримували від цих речей задоволення, а не використовували їх як гарантії перемоги в соціальній конкуренції.
Один зі способів усвідомленої благодійності – розвивати дітей та навчати їх чогось нового.

«Найкращий варіант – давати дітям те, що для них символізують подарунки: душевне тепло, часті розмови про все довкола, цікаві заняття, спортивні активності, ігри і творчі заходи разом з гостями, – говорить Юлія Савчук. – Чим більше в їхньому полі зору буде добрих, люблячих, терпеливих, турботливих дорослих людей, тим краще. Дітям важливо ідентифікуватися з тими дорослими, якими вони б хотіли стати».

Які можуть бути альтернативи?

За її словами, це набагато важче організувати, ніж давати дітям щось матеріальне. Але це те, до чого треба прагнути.

Саме цими переконаннями керувались організатори проєкту «Шахи добра», який стартував 1 жовтня в шести українських дитячих будинках. Діти, які живуть у дитячих будинках Києва, Львова, Одеси, Харкова, Дніпра та Житомира, навчаться грати в шахи у справжніх гросмейстерів. Проєкт відбувається за підтримки Фрідом Фінанс Україна та Української Біржі Благодійності.
Коли ми вибирали головний напрямок допомоги для нашої компанії, ми орієнтувалися на раціональність та майбутній результат для дітей. Ми вважаємо, що благодійність повинна бути зі здоровим глуздом і з реальним усвідомленням проблеми та шляхів її вирішення. Ми орієнтувалися на те, чого дійсно не вистачає дитячим будинкам та інтернатам. Зрозуміли, що бракує не подарунків, а уваги і якісного навчання та розвитку дітей.
Анастасія Остренська
керівниця відділу маркетингу
"
В програмі братимуть участь діти різного віку від 5 років. Вчителями для них стануть професійні шахісти Школи Федерації шахів України. Протягом першого місяця для дітей проведуть вступні уроки та навчать основам гри: розкажуть, як ходять фігури та з чого починати гру. Потім – турніри, на яких діти зможуть позмагатися зі своїми однолітками та відточити майстерність гри в шахи, проявити свої здібності. Турніри - це і мотивація для дітей і результат нашої навчальної програми, адже діти зможуть показати перші свої результати".

Для проєкту організатори вже закупили шахові дошки, навчальні матеріали, шахові годинники та увесь необхідний інвентар для якісної гри та навчання. Щотижня для дітей проводитимуть майстер-класи, щомісяця – турніри з подарунками для переможців від Фрідом Фінанс Україна. Також для дітей проведуть тематичні шахові свята.
Інтелектуальна благодійність – це новий і найефективніший підхід в допомозі дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Це не про цукерки, іграшки і мандарини на Новий рік. Це системний підхід, такий собі вид наставництва, коли дорослі дарують дітям свій час, навички та вміння. Задача нашого бренду, створити професійний клас інвесторів в Україні, тому, ми багато уваги приділяємо розвитку фінансової грамотності, проводимо безкоштовні семінари та майстер-класи різного плану. Шахи - найкращий спосіб розвинути інтелект з раннього дитинства, і ці вміння залишатися із дітьми на все життя. Тому ми обрали саме ці заняття для нашої програми і були дуже раді, коли нашу ідею підтримала Українська біржа благодійності. Сподіваємося, що дуже скоро ми зможемо масштабувати нашу програму та співпрацю на інші міста та заклади.
Борис Цомая
маркетинг-директор Фрідом Фінанс Україна
"
Найталановитіших дітей покличуть на турніри Федерації шахів, щоб вони подивились, як грають справжні гросмейстери. А у фіналі проєкту переможців покличуть на підсумковий турнір до Києва, він відбудеться на грудневому «Кураж базарі».
Нас дуже надихає ініціатива компанії Фрідом Фінанс Україна з організацією в українських містах уроків шахів для дітей з інтернатів. Ми вважаємо, що це найефективніший спосіб реабілітації, соціалізації і розкриття навичок дітей, – говорить Таня Райкова-Пилипчук, Head of PR Української Біржі Благодійності. – Адже ніхто не знає, де саме живе майбутній Руслан Пономарьов, Ганна Ушеніна і Марія Музичук. Шахи допоможуть дітям взяти участь у цьому інтелектуальному штурмі й знайти альтернативу звичному способу дозвілля.
Таня Райкова-Пилипчук
Head of PR Української Біржі Благодійності
"
Організатори проєкту сподіваються, що інтелектуального волонтерства в Україні буде ставати тільки більше. Тоді діти зрозуміють, що вони не одні, що від них не намагаються відкупитись дорогими подарунками, а справді піклуються про їхнє майбутнє.
СПОНСОР ПРОЕКТУ