Спецпроєкти

«У Моніки вдома»: як зробити свою квартиру схожою на помешкання з улюблених серіалів


«Послуги дизайнера – це дорого, складно, та й навіщо», «що там домівку облаштувати – я що, сам не заміксую диван зі столом в одному кольорі?», «дизайн квартири – надлегка штука, тим паче я колись до художнього гуртка ходив». Щойно ви прочитали фрагмент з великої енциклопедії міфів про наше життя! Та відкладемо це чтиво – bit.ua має дещо цікавіше. Разом із дизайнеркою Вікторією Файнблат запускаємо серію матеріалів, які допоможуть розібратись у стилях оформлення житла і облаштувати свою домівку трендово.

Вікторія Файнблат

дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 156 реалізованих проєктів.

Ми живемо в часи, коли все має значення: о котрій лягаємо, що їмо, з ким спілкуємося, чи записуємо аудіоповідомлення і які наші помешкання. Останнє, до речі, суттєво впливає на настрій! Якщо нас оточують «холодні» стіни і рандомні меблі, неважко похнюпити носа. А от квартира, в яку вкладаєш сили, в якій підбираєш плиточку до плиточки, купуєш саме цю склянку й килимок у формі кота, стає справжньою фортецею, куди хочеться повертатися і де навіть плакати на кахлі у ванній не так сумно. Про цю «квартирну» фішку точно знала героїня фільму «Секс у великому місті» Керрі Бредшоу. Вдома вона і лила сльози, і писала свої шедевральні матеріали, і зваблювала Містера Біга (хоча не тільки його).

Як оформити своє житло у схожому стилі, якщо зарплатня трохи відрізняється від гонорарів кіношної зірки журналістики? Чи як стилізувати житловий простір піл інші серіальні помешкання? Ці та інші питання з’ясовуємо разом з Вікторією Файнблат, дизайнеркою інтер’єрів з 13-річним досвідом та засновницею дизайн-бюро. 

Керрі Бредшоу та її «кімната для втіх та відпочинку»

Стильний, сучасний інтер’єр з елементами ар-деко і дорогими меблями – ідеальний варіант для Керрі, мешканки великого міста з великими амбіціями. Зручний синій диван, на якому любив лежати Містер Біг, чудово впишеться у будь-яку простору вітальню, разом з масивними кріслами простої форми. Надзвичайно виразні також елементи освітлення – добре продумані, вбудовані на різних рівнях. Лампи зі смугастими абажурами у стилі ар-деко і люстра з прозорими кулями в холі, золота люстра в їдальні і стримана сучасна на кухні – такі дрібнички зроблять найпростіший декор стильним і вишуканим. А вінтажне дзеркало біля входу із золотою рамкою – просто ван лав. 

На окреме «ах» і «ох» заслуговує гардеробна Бредшоу – це ж просто мрія для дівчини, яка не може порахувати кількість своїх сумок і взуття, але точно знає, що вдягнути на зустріч із коханим. На поличках педантично розставлені туфлі на підборах, на вішаках – елегантні і яскраві сукні, а посеред гардеробної стоїть відома журналістка в легкому халаті, м’яко натякаючи, що в спальні також є дещо цікаве.

Стіни «кімнати для кохання і відпочинку» з вдало поєднаними орнаментами й принтами бачило немало замріяних, закоханих і задоволених поглядів. Що вже говорити про романтичне «ложе», яке допомагало Керрі виправдовувати слово «секс» у назві фільму. Масивне ліжко, схоже на королівське, обрамлене незвичними світильниками, миттєво притягує до себе погляд. 

«Обставити меблями своє житло в стилі Керрі – нескладно. Проте елементи, що їх використовувала героїня, доволі дорогі – їхні більш бюджетні альтернативи можуть мати зовсім інший вигляд, без “кіношного” лоску. І тоді замість кімнати в стилі Бредшоу ви отримаєте лише пародію на неї», – зазначила експертка.

 

Шерлок Холмс та його кімната для занурення в чертоги розуму

Квартира відомого детектива Шерлока Холмса контрастує з дещо легковажним житлом Кері. Почасти готичний інтер’єр може здатися похмурим, але його переваги у деталях – текстурах, меблях і оздобленні.

Таємничості та містичності житлу додають численні полиці з книжками, черепи диких тварин, карти, пюпітри, гіпнотичні шпалери з геральдичними лілеями. Ця квартира сама є загадкою, адже, мабуть, навіть у «палаці пам’яті» Шерлока не поміститься все, що можна знайти на столі, під столом, у кутку…

«Своєрідна класична і похмура вікторіанська класика – так лаконічно можна окреслити стиль шерлокового помешкання. Не раджу оформлювати так свій простір, якщо ви не сприймаєте готичності чи... маєте алергію, бо ж квартира Шерлока рясно декорована “пилезбірниками”! Проте цей стиль вподобають інтроверти, яких не лякають темні тони, геральдичні й пишні візерунки та скульптура-череп на видноті», – зазначає експертка.

Вікторія додає, що інтегрувати улюблене велюрове крісло Шерлока можна в будь-яку вітальню. Цей предмет гарантовано стане яскравим вінтажним доповненням! Як, до речі, й «бабусине» крісло доктора Ватсона та шкіряний масивний диван. Затишку будь-якій кімнаті додасть камін «під старину», а колекція олдскульних постерів – трохи «хуліганства» у таємничничу кімнату «в стилі Шерлока».

«Друзі» та їхня вітальня у вінегрет-стайлі

На десерт – квартира Моніки і Рейчел зі знаменитого серіалу «Друзі». Лавандового кольору стіни і такого ж кольору двері, рамка без дзеркала на вході, диван, вкритий пледом, – усе це стало настільки культовим, що хочеться й собі відтворити елементи декору з «Друзів».

По-перше, вражає гра кольорів. Яскрава кухня кольору «тропічна бірюза», фіолетові стіни й жовта шафа над холодильником одразу впадають в очі й роблять помешкання «веселим». Гармонійно доповнюють таке різноманіття й стільці на кухні – також різних кольорів, нібито пофарбовані вручну, вони ще й з різних комплектів, різної форми і стилю. А завершує композицію трендовий вінтажний стіл.

Ще один популярний тренд, який робить кухню друзів просторішою, а інтер’єр «легшим» – відкриті полиці та стелажі. Можна і красивим посудом похизуватися, і не створити відчуття захаращеності, хоча й додати собі клопотів з прибиранням (Моніка це обожнювала!). 

На думку Вікторії, адаптувати стиль квартири героїв серіалу під свої потреби – цілком реально. Вітальня з панорамними вікнами (з якого друзі не раз спостерігали за дивовижними сусідами) – варіант для тих, хто любить дивитися на нічне небо і так  само спостерігати за сусідами. Вінтажні кіноафіші, картини і вази разом із соковитим кольором стін і милими світильниками створюють затишок, а еклектичне поєднання усього на світі робить інтер’єр цієї квартири ледь не найупізнаванішим у світі. Позмагатися може хіба що знаменитий диван з кафе «Central Perk» (але це теж «Друзі»).

«Стиль помешкання Моніки, Рейчел та Ко можна окреслити як “вінегрет” чи “комуналка”. Проте для них такий інтер’єр цілком органічний: він відображає їхню безтурботність, запальність та інфантильність. Пожити тут декілька днів був би цікавий досвід, проте постійно це було б складно на емоційному рівні. Безліч яскравих деталей, різношерстих елементів, декору... Жити в таких умовах некомфортно, відпочити в подібному антуражі майже неможливо. Тож наповнювати так свій житловий простір не раджу навіть тим, хто фанатіє від “Друзів”», – резюмує Вікторія.

Дизайн-бюро Вікторії Файнблат

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram