Cпецпроекти

Майонез і майонезний соус. У чому різниця


8
Унашій постійній рубриці «В чому різниця» ми пояснюємо, чим відрізняються схожі між собою страви та продукти, а також розповідаємо, як можна приготувати їх в домашніх умовах. Цього разу ми розповідаємо вам, чим відрізняються одне від одного майонез і майонезний соус.

Почнімо з майонезу.

По-перше, хочемо сказати, що в українській кухні майонез відомий лише з XX століття, тобто зовсім недавно. І раніше він фігурував під місцевою назвою «жовтець», яка виникла через основний складник соусу — жовтки курячих яєць. Походження слова «майонез» у французькій мові невідоме. Larousse Gastronomique 1961 року дотримується версії, що це слово походить від старого французького «moyeu», яке серед іншого означало жовток.

За однією з версій, слово «майонез» має географічне походження. Пов’язане воно з назвою міста Мао — столиці іспанського острова Менорка, що входить до складу Балеарських островів. Як вказано в одному з французьких енциклопедичних словників, колись місто Мао було завойоване герцогом Рішельє. Легенда каже, що коли 1757 року англійці взяли в облогу Мао, у французів вичерпалися запаси їжі за винятком яєць і оливкової олії. З цих продуктів кухарі готували яєчню і омлети, які неабияк набридли французьким офіцерам. Герцог Рішельє наказав своєму кухареві приготувати будь-яку нову страву. Кмітливий шеф збив яйця з олією, після чого додав у цю суміш спеції та прянощі. Соус сподобався і його назвали майонезом, на честь міста Мао.

У сучасній кулінарії майонез відомий у всьому світі, продукт часто використовують як напівфабрикат для приготування інших страв, зокрема запікання м’яса. Також майонез є популярною заправкою для салату або діпом для якихось снеків. Про те, чим відрізняються соуси та діпи, ми вам вже розповідали, докладніше про це можна почитати тут.

У слов’янських країнах дуже часто основними інгредієнтами для майонезу є соняшникова та гірчична олія.

Оригінальний рецепт майонезу складається з яєчного жовтка, оцту, олії, солі й перцю, який надає соусу пряність. Можна додавати різні інгредієнти для аромату — лимон, часник або гірчицю. У Німеччині та Нідерландах майонез традиційно трохи підсолоджують. У слов’янських країнах дуже часто основними інгредієнтами для майонезу є соняшникова та гірчична олія. У країнах Південної Європи за основу беруть, як правило, оливкову олію.

Про те, як приготувати майонез власноруч, ми вам вже розповідали, детальну інструкцію можна подивитися тут. Якщо ви не є прихильником майонезу, пропонуємо вам кілька альтернативних варіантів заправок для салатів: веганський майонез з авокадо, сметанний соус з гірчицею або хроном, соус із квасолі та багато іншого. Рецепти можна подивитися тут.

А от із майонезним соусом усе набагато простіше — відповідно до встановлених  Держстандартом України норм, майонезна продукція жирністю від 5 до 50% є майонезним соусом, а не майонезом. Тобто майонезний соус, по суті, — це рідкий майонез. От і все.

Приготувати його в домашніх умовах дуже просто: спочатку збийте віничком або блендером яйця з дрібкою солі, перцю та чайною ложкою оцту чи лимонного соку. А потім потроху додавайте олію, не припиняючи збивати. Чим менше ви додасте олії під час збивання, тим рідшим буде ваш соус. І чим більше олії, тим щільніша буде консистенція майонезу.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Паста и макароны. В чем разница
31
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Мюслі та гранола. В чому різниця
22

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: