Спецпроєкти

Ф'южн
по-українськи:

що буде, якщо змішати традиційні
страви з сучасними напоями

Тарас Шевченко стає квантовим стрибунцем, запорізькі козаки – героями коміксів, а закарпатський фольклор оспівується у репі… Консерватори назвуть це дивиною, ми ж – ф'юженом, міксом традиційної культури з новенькими елементами. Практикують подібне і в гастросфері, готуючи вареники з авокадовою начинкою чи шкварки з хамоном, а подають їх із сучасними напоями замість традиційних узварів. У новому проєкті ми вирішили розповісти про ф'южн-рух разом з Coca-Cola. Тож тримайте (та смакуйте) фуд-пейрінги, в яких незвичайні українські страви поєдналися з тонізуючим чаєм, охолодженим соком та газованими напоями.


Але спочатку давай зіграємо: спробуй відгадати, де назва української традиційної страви, а де – заклинання з Гарі Потеру.
Борщ із кульбабою
або традиційна українська детокс-страва
Через нього вибухають холівари в інтернетах та реальному житті, якщо спробуєш запостити на Фейсбуку, що готуєш його не «канонічно», а на овочевому бульйоні. Йому присвячують телесюжети: пам'ятаєте ті розслідування про «індекс борщу» на центральних телеканалах?.. Він – буряково-яловичний патронус українців. Він – це борщ. І наші пращури готували його геть інакше: з кульбабками, суницями, грушами, карасями або навіть із (шок-контент!) суницями. Іноді навіть нехтували м'ясним бульйоном, готуючи такий собі «скромний борщ» на квасі чи овочевому вареві. От саме такий пісний борщ радимо зготувати і поєднати з охолодженим соком. Після тарілки (а насправді двох-трьох) гарячезного борщу – те, що треба.
Затірка
або справжні українські снеки
Думки на кшталт «ох, великий Ктулху, як же хочеться щось з'їсти» – не проблема. Ми летимо до найближчої пекарні – і вже за кілька хвилин те саме «щось», пишне і гаряче, наминаємо. У наших бабусь і дідусів було інакше: снеки (або якщо не по-хіпстерськи, то просто «закусь») доводилося готувати. Замісити тісто на яйцях, а потім перетерти з борошном, щоб воно розпалося на невеличкі кульки. Опісля ці горошинки відварити в окропі чи молоці, приправити олією та шкварками – і тільки після цього челенджу отримати «щось для перекусити», а точніше затірку. Ця страва смакує як вареники, виглядає як каша, а за калорійністю нагадує бургер. Тож радимо поєднати її, як і цей знаменитий бутерброд, із чимось солодким на кшталт Coca-Cola чи Coca-Cola ZERO (для тих, хто цінує чудовий смак та слідкує за калоріями).
Тетеря
або українська страва для чітінг-днів
«Ой-ой-ой, і наше рідне сало, ой-ой-ой, тебе не буде мало», – співав класик української поп-сцени. Дослідивши українські традиційні рецепти, підтверджуємо тезу – цей інгредієнт додають всюди і часто-густо. Приміром, до тетері, пшоняної каші, якою смакували персонажі Котляревської «Енеїді» та запорозькі козаки. Цю страву готували на м'ясній юшці або гречаному тісті, заправляли смаженою цибулею і обов'язково дрібно пошинкованим салом. Запивали квасом, медовим відваром або чимось міцнішим. Нам, офісним тепличним квіточкам, навряд потрібні аж такі ситні обіди, тому радимо заметчити цю страву з зеленим чаєм або питною водою.
Шулики
або український прототип сухих сніданків
Ми не стверджуємо, що українці винайшли глазуровані пластівці задовго до американських гастрокорпорацій, але… Наші пращури готували дуже подібну до сухих сніданків страву: нарізали невеликими шматочками пшеничні коржі, вмочували їх у медово-маковий соус і залишали застигати на декілька годин. Називали ці хрумкі снеки шуликами або ломанцями, а смакували їх зазвичай з киселем чи медовухою (не дуже сніданковий варіант). Ми пропонуємо заміксувати шуліки з тим, що не викликатиме дитсадівських флешбеків чи заплітання язика, – наприклад, ягідним морсом.
Рокоткрумплі
або український м'ясний боул
Ні, це не заклинання і не ім'я грапрестольного персонажа, а назва ситної української страви, прототипу модних боулів. Можливо, ти навіть колись випадково готував/готувала рокоткрумплі – надто вже прості й рандомні її інгредієнти. Картопля, сир, шматочок копченого м'яса, яйця – все це дрібно шинкують, приправляють зеленню, запікають і отримують рокоткрумплі. Подавали цей боул по-українськи з варенухою, напоєм із сухофруктів та зелені. Але почекай-но, не хапайся за величезний казан і яблука – ми ж все-таки за ф'южн! Поєднай рокоткрумплі з охолодженим чорним чаєм FUZETEA зі смаком персика та троянди.
Це – тільки частка наших гастрономічних фантазій. Далі експерементуй самостійно: міксуй гречаники з соєвим соусом, деруни з гранатовим соком, готуй холодець з соєвого м'яса і завжди пам'ятай, що українська кухня варта смакування!