Спецпроєкти

За і проти. Чому смарт-технології в будинках небезпечні?


 

Скажеш вголос, що непогано було б купити новий светр – і вуаля  – акційні пропозиції зі светрами мрії починають сипатися з усіх сайтів і застосунків на телефоні. Попросиш Siri нагуглити улюблені треки – і за хвилину насолоджуватимешся музикою. Запустиш робота-пилосмока зі свого гаджету – і матимеш чистеньку квартиру без зайвих рухів, реєстрації та СМС. Проте де гарантія, що цей розумний помічник не зливає твою персональну інформацію рекламодавцям? А злий геній не захоче зламати твої домашні IP-камери? Аби знайти відповідь, ми запустили серію матеріалів про облаштування домівки із дизайнеркою Вікторією Файнблат. Вона дослідила смарт-гаджети для дому в єдиному демонстраційному будинку в Європі, і готова розповісти, наскільки безпечно (і чи варто взагалі) мати смарт-гаджети вдома. 

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 156 реалізованих проєктів.

 

Віртуальний дворецький із голосом Фрімена

Ця технологія дозволяє керувати розумним будинком навіть на відстані. Знайомство з дворецьким починається ще на вході – там, де добігає кінця ера ключів, – він зчитує відбитки пальців, щоб пропускати мешканців і гостей або застосовує технологію розпізнавання обличчя. Наприклад, цифровий дворецький Джарвіс, якого придумав Марк Цукерберг, може вмикати і вимикати музику, змінювати освітлення і навіть посмажити тост. Він звіряє списки гостей, яких очікують, і повідомляє про їхнє прибуття. А ще – говорить голосом Моргана Фрімена.

Голосові помічники і жартівники Alexa, Google Home, Siri

 «Окей, гугл, як працює адронний колайдер?» – голосові помічники можуть відповідати на будь-які ваші запитання, швидко серфлять і видають переважно релевантну відповідь. «Сірі навіть може жартувати або захищати персональний простір, якщо, приміром, ви почнете порушувати занадто особисті теми», – додає Вікторія, що познайомилася із цією пані вживу.

 Крім того, голосові помічники круто допомагають з розумним домом – можна вмикати і вимикати таймери, не торкаючись жодних поверхонь, попросити Алексу ввімкнути музику або ж поставити будильник, а Гугл Хом може зачитати ваш план на день або прогноз погоди і навіть пограти «в слова». Щоправда, голосові помічники не зможуть приготувати вам каву… Але виконати інші запрограмовані команди – легко!

IP-камери

Ще одне диво діджиталізації. Це цифрові камери, які найчастіше застосовують для відеоспостереження. Можна віддалено стежити за тим, що відбувається вдома або в офісі й мати цифрові записи у високій якості на випадок, якщо знадобиться щось передивитися. Доступ до трансляцій у реальному часі легко отримати на смартфоні. Крім того, можна встановити систему оповіщення. Якщо камери і датчики руху зафіксують щось підозріле, на ваш смартфон прийде сигнал.

Старший брат стежить за вами

Не віриться? На жаль, існують реальні кейси, які доводять, що домашня смарттехніка нічого не знає про «протокол порядности». Наприклад, американська журналістка Кашмір Хілл із Gizmodo вирішила провести експеримент і, «напічкавши» свій дім усіма можливими смарттехнологіями, підключила домашні прилади до інтернету: кавоварку, зубну щітку, пилосос, освітлення, дитячу няню, телевізор, сексіграшку і навіть ліжко! Техніка вимірювала глибину її сну, рівномірність дихання, температурний комфорт і могла б приготувати каву одразу після визначення, що власниця прокинулася.

За тиждень Кашмір почала ненавидіти свій розумний будинок, який був занадто нав’язливим або не розумів команд, і  ті 14 застосунків, які довелося встановити, щоб керувати гаджетами. Втім, мета експерименту полягала в тому, щоб дізнатися, чи «зрадить» смартдім свою власницю і яку інформацію зливатиме. Колега Кашмір під’єднав до розумного дому спеціальний роутер, щоб моніторити вихідний трафік. Виявилося, що смарттелевізор передавав відомості про перегляд стороннім компаніям, які, очевидно, зможуть використати їх для маркетингу. Всі гаджети з різною частотою з’єднувалися із серверами, але постійно передавали якусь інформацію. Наприклад, відео з камер спостереження, на яких Кашмір була оголеною. 

Але, за словами нашої експертки Вікторії Файнблат, є й хороша новина: більшість відомостей зашифрована, тому можна подивитися лише «обгортку», а не те, що всередині. А дані про те, які господарка любить серіали, смарт-дім може використати продуктивно. Приміром, підказувати їй тільки ті шоу Netflix, що їй точно сподобаються. 

Окрім нюансів із приватністю, виникають також проблеми з безпекою. Адже у всесвітній діджиталізації не всі перебувають на боці світла. Злочинці не гають часу і можуть легко «хакнути» смартгаджети, відкривши в такий спосіб собі дорогу до грабунку, залякувань або шантажу. Як це сталося із Самантою і Ламонтом Вестморлендами з Вісконсину. Пара придбала розумний термостат, дверний замок і камеру спостереження Google Nest. Це мало б вберегти Саманту і Ламонта, а натомість перетворило життя на кошмар. Одного вечора термостат «зламався» і розігрів приміщення до 32 градусів, на кухні ввімкнулася вульгарна музика, а через камеру з мешканцями почав хтось розмовляти. Виявилося, що хакери зламали домашню мережу Вестморлендів. «Тому завжди треба встановлювати паролі, що складніші за “12345”. Це, до речі, стосується усіх гаджетів, не тільки домашніх». 

Ще одна історія пов’язана з дверними смарт-дзвінками компанії Ring. Вони підключаються до смартфону, дозволяючи користувачеві відслідковувати своїх гостей чи тих, хто з якихось (можливо, зловмисних) причин вештається біля його дверей. В минулому році видання The Intercept повідомило, що український офіс Ring порушив права тисячі своїх клієнтів. Співробітники, як стверджується, отримали безконтрольний доступ до особистих даних клієнтів компанії. Вони використовували їх нібито для “поліпшення роботи дзвінка”. Проте отримали скандал і незадоволених клієнтів через порушення їхнього права на приватність. А також через лякаючі баги – користувачі регулярно скаржилися в службу підтримки, що отримували сповіщення про небезпеку, хоча біля їхніх дверей в той час нічого не відбувалось. 

Утім, каже Вікторія, не варто панікувати і відмовлятися від розумних технологій. Адже вони суттєво допомагають економити час, гроші, можуть вберегти від потопів і пожеж, стежити за помешканнями на відстані і забирати частину хатньої роботи на себе. Важливо з розумом підходити до того, коли, чим і як ви користуєтеся, дізнаватися якомога більше інформації про розумні гаджети і серйозно ставитися до паролів. Також варто пересвідчитися, що всі роз’єми, через які можна отримати інформацію, захищені, а всі відеопристрої мають зашифрований потік. Врешті що більше знатимуть про нас компанії, то кращий продукт виготовлятимуть.

Дизайн-бюро Вікторії Файнблат

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram