Спецпроєкти

Хрін – тобі, гірчицю – мені:

чому варто додати ці заправки до раціону
У період випробовування всесвітнього імунітету надважливо зберігати спокій і піклуватися про власне здоров'я. Як фізичне, так і ментальне. У цьому тобі може допомогти ранкова медитація, підтримка медіагігієни і правильне харчування. Щодо медіагігієни – тут все просто: фільтруєш, що читаєш, не впадаєш у паніку і спокійно робиш свою роботу (звичайно, сидячи вдома). А от щодо правильного харчування, поговорімо детальніше.


Звісно, дивитися серіал або невтомно працювати з тарілкою снеків під рукою – це атмосферно. Проте краще харчуватися повноцінно: так ти і працюватимеш продуктивніше, і, що найважливіше, імунітет зміцниш. Та важлива деталь: раціон має бути корисним і смачним. Разом із Верес ми вирішили з'ясувати, як зробити його таким за допомогою хрону та гірчиці.

ГІРЧИЦЯ ТА ЇЇ ІСТОРІЯ ІЗ ЗАХОПЛЕННЯ СВІТУ
Гірчицю почали вирощувати та використовувати ще в Старому світі. В Європі ця рослина взагалі довго була єдиною доступною гострою спецією на континенті. У Римській імперії (яка вважається батьківщиною приправ) зерна білої гірчиці змішували не з оцтом, як зараз, а з перебродженим виноградним соком.
Рецепт приправи з гірчиці можна також знайти у французькій кулінарній книзі «De re coquinaria», написаній ще у IV або V столітті. Там радили приправляти нею смаженого на вертелі кабана. В Англії ж зерна гірчиці перетирали в ступці та посипали цим порошком страви, подібно до меленого перцю.
В Україні гірчиця з'явилася значно пізніше, у XVIII столітті, та одразу припала до душі гурманам. Зараз ця заправка обов'язково подається з традиційними смаколиками, як-от сало і деруни.
ЯКА КОРИСТЬ ГІРЧИЦІ?
Гірчиця складається з вітамінів та мікроелементів, що покращують роботу мозку (отже, працюватимеш продуктивно цілий день!). Завдяки підтвердженим джерелам інформації зараз тобі це доведемо наочно. Вітамін А і бета-каротин допомагають організму боротися зі стресом, як-от пости у стрічці фейсбуку. Вітамін Е стимулює синтез білків, що сприяє регенерації шкіри та органів. Вітамін К допомагає в регуляції звернення крови. Завдяки вітаміну С залізо в організмі краще засвоюється, а також він сприяє швидкому одужанню.
Крім того, в гірчицю входять усі вітаміни групи В і наш фаворит – вітамін В4 (його в складі гірчиці понад 22 мг). Саме завдяки вітаміну В4, що стимулює кровопостачання до мозку, зростає швидкість мисленнєвих процесів. Це корисно і в спокійні часи, а за світової кризи – просто вкрай необхідно.
Мінеральний склад приправи вражає не менше: кальцій (зміцнення кісток), залізо (насичення крови киснем), магній (захист нервової системи, протизапальний чинник), фосфор (здоров'я внутрішніх органів, суглобів і зубів, а також підвищення активності мозку), калій (функціонування нервової та серцево-судинної систем), натрій (водний обмін між клітинами), цинк (шкіра, волосся і нігті), фтор (кісткова тканина і зубна емаль) та селен (ріст і трансформація клітин).

І це ми ще не згадували про чарівні властивості гірчичників, які під час хвороби на ніч одягала тобі на ноги бабця або мама.
Зважаючи на всі ці факти, радимо запастися гірчицею (домашньою, європейською чи українською) і додавати її абсолютно до всього: до запеченої картоплі, смаженої курки (можеш навіть зробити медово-гірчичний соус), овочевого салату, вареної скумбрії з грибами, рататую, хот-догу по-домашньому, шніцелю, ризото, вареників... Врешті, просто можна смакувати бутербродами, змащеними гірчицею!
А тепер розповімо трохи про властивості хрону.
ФАНТАСТИЧНИЙ ХРІН ТА ДЕ ЙОГО ШУКАТИ
З 1500 року до н. е. хрін як приправу вживали греки. А от в українській кухні приправа з коріння хрону з'явилася не раніше ХVI століття. І одразу ж стала частиною традиційних страв.
Зазвичай до столу подають два види приправи: білу і рожеву. Рожевого відтінку хрін набуває завдяки соку буряка, біла ж приправа – це свіжий тертий корінь хрону без додавання бурякового соку.
Цікавий факт: у Польщі з хрону полюбляють готувати суп на Пасху.
А ЯКА
КОРИСТЬ ХРОНУ?
Якщо говорити мовою фактів, то маємо таку інформацію: до хімічного складу хрону входить бета-каротин, вітаміни Е і К (із жиророзчинних), а також водорозчинні вітаміни С, В2, В3 (РР), В4, В5, В6 і В9. А ще мінерали: натрій, кальцій, магній, фосфор, калій і цинк.
Саме тому хрін корисний для поліпшення травлення (зможеш дозволити собі більше снеків), підшлункової залози (і трохи коли), нирок, кровотворних органів та при авітамінозі. Також хрін затримує розвиток збудника туберкульозу і заважає розмноженню вірусу грипу з групи А. Тож додай трішки хрону (білого й гострого чи українського) до холодцю, м'яса або сендвіча і не тільки отримаєш збагачення смаку, а й посилиш захисні функції організму.
Отже, підсумуємо. Аби підтримувати себе у формі і зміцнювати імунітет, що зараз дуже важливо, ти можеш практикувати як кулінарні, так і народні методи, як-от ризото з гірчицею чи соковитий сендвіч із хроном.