Спецпроєкти

До дня хот-дога. Цікаві факти про культовий смаколик і рецепти приготування

Якби хот-догу не існувало, його точно потрібно було б придумати! Традиційна «бейсбольна закуска», яка є частиною американської кухні, нещодавно відсвяткувала своє офіційне 63-річчя.

Разом із ТМ «Торчин» ми вирішили розповісти про «дитинство» і становлення цієї страви, а також поділитися небанальними рецептами хот-догів. Обирай собі до смаку будь-який: великий, малий, пікантний, навіть без традиційної булочки. Ми точно знаємо, що стане ідеальним доповненням до кожного з них, і готові поділитися гастроінсайдами з тобою!

Походження хот-догу:

скандали, інтриги й гастророзслідування

Хот-дог з'явився в Америці завдяки німецькому іммігранту Карлу Фельтману у 1860-х.

Булочка із сосискою, яка давно стала брендом, почала свій шлях на півострові Коні-Айленд. Карл Фельтман мав пекарню і прославився пирогами та молюсками, однак наплив туристів збільшувався, а разом із цим – запит на ще щось «гаряченьке». Фельтман попросив знайомого майстра модернізувати його візок – додати туди жаровню для сосисок і металеву коробку для підігрівання булочок. Так Карл почав продавати хот-доги на пляжах, а у 1871 році відкрив власний ресторан і на піку сезону продавав до 40 тисяч хот-догів щодня!
До речі, назва «хот-дог» виникла пізніше, ніж сама страва, і не має нічого спільного із жорстоким ставленням до собак. Спочатку закуску називали «хот ред» (гарячий червоний) – ця назва пов'язана із гарячою жаровнею, на якій смажили сосиски.

Історики-кулінари
вказують на появу терміна «хот-дог» у 1894 році в Єлі. Назва була саркастичним коментарем до походження м'яса – адже німецькі іммігранти завезли в Америку не тільки сосиски, а й такс.

цікавих фактів
про хот-дог:

5

У 1916 році один зі співробітників Фельтмана Натан Хандверкер відкрив власну крамницю хот-догів неподалік від свого колишнього роботодавця та ще й почав продавати їх удвічі дешевше.
У 2019 році мережа ресторанів Feltman's Original Hot Dogs, що належить Карлу Фельтману, винахіднику хот-догу, потрапила до Книги рекордів Гіннеса за найбільший у світі хот-дог завдовжки півтора метра і вагою 34 кілограми.
Хот-доги Фельтмана куштував президент Вільям Говард Тафт. А також кажуть, що Аль Капоне підлітком щовечора їв хот-доги перед робочою зміною в нічному клубі.
Існує теорія, що хот-доги були першою їжею на Місяці. Космонавти «Аполлона-11» Ніл Армстронг та «Кайз» Олдрін-молодший їли хот-доги під час своєї подорожі 1969 року.
У 2020 році через пандемію чемпіонат із поїдання хот-догів Nathan's Hot Dog Eating Contest відбувся у новому форматі, з дотриманням норм соціальної дистанції. Каліфорнієць Джої «Щелепи» Честнат побив усі свої попередні рекорди і виграв чоловічий дивізіон 13-й раз поспіль, проковтнувши 75 хот-догів за 10 хвилин. Мікі Судо з Коннектикуту здобула жіночий титул із 48,5 хот-догами.
1
2
3
5
4

Від авокадового до кукурудзяного: небанальні рецепти хот-догів

Оскільки класичним хот-догом навряд чи когось можна здивувати, пропонуємо кілька оригінальних – від гостреньких до солодких! Для кожного з них нам знадобляться улюблені сосиски, дрібка фантазії та, що важливо, трушний і яскравий на смак соус!

Для того щоб отримати справжнісіньку страву у стилі ф'южн – одночасно і за класичним рецептом із соковитою сосискою, і з екзотичним доповненням, потрібно додати у будь-який хот-дог соус «Хот-Дог» від ТМ «Торчин». З ним не доведеться ламати голову над тим, що і як заміксувати, щоб отримати той самий трушний соус для хот-догу. Усе вже придумали за нас, поєднавши в одному «Хот-Дог» пряну гірчицю, класичний майонез, ароматний кетчуп, спеції, цибулю, часник і смачнючі мариновані огірочки.

Хот-дог з авокадо

Існує теорія, що хот-доги були першою їжею на Місяці. Космонавти «Аполлона-11» Ніл Армстронг та «Кайз» Олдрін-молодший їли хот-доги під час своєї подорожі 1969 року.
нарізати маленькими кубиками авокадо

Для приготування цього інстаграмного смаколика потрібно…

у розігріту і розрізану навпіл булочку покласти смажену франкфуртську сосиску і начинку з авокадо
і останній надважливий крок – це трохи магії від ТМ «Торчин»: додавай соус «Хот-Дог» і смакуй із задоволенням!
подрібнити червону цибулю, додати трохи карі

Хот-дог із перцем чилі

Існує теорія, що хот-доги були першою їжею на Місяці. Космонавти «Аполлона-11» Ніл Армстронг та «Кайз» Олдрін-молодший їли хот-доги під час своєї подорожі 1969 року.

Цей рецепт – для любителів «погарячіше»:

починаємо зі «стандарту»: булочка, сосиска, листя салату
булочку відразу треба змастити соусом Хот-Дог» від ТМ «Торчин»
обсмажуємо «салат» на сковорідці і додаємо квасолю в томатному соусі
далі готуємо «салат» для начинки: нарізаємо помідори, червону цибулю і короля вечірки – перець чилі
поєднавши начинку із сосискою, додаємо ще кілька інгредієнтів: солоні огірки, якщо комусь замало тих, що вже є в соусі, твердий сир та спеції за смаком.

Мексиканський хот-дог

Існує теорія, що хот-доги були першою їжею на Місяці. Космонавти «Аполлона-11» Ніл Армстронг та «Кайз» Олдрін-молодший їли хот-доги під час своєї подорожі 1969 року.
кукурудзу попередньо обсмажуємо на вершковому маслі і для гостроти відчуттів – збризкуємо лаймом

Тут знадобляться, окрім сосиски й булочки, кукурудза, лайм і запальний настрій!

на булочку викладаємо листя салату, солоні огірки, сосиску, додаємо кукурудзу
і коронний інгредієнт! Додаємо до хот-догу соус на основі майонезу і томатної пасти – «Хот-Дог» від ТМ «Торчин». Він має насичений смак із гостринкою, поєднуючи класику майонезу, східну нотку соєвого соусу та шматочки маринованих огірків, тож стане ідеальною гастрономічною парою до вашого оригінального хот-догу!

Хот-дог-млинець або хот-дог у лаваші

Якщо вам здається, що булочки – це занадто тісто, можна обрати компромісний варіант. Наприклад, приготувати хот-дог у лаваші або у млинці. Для цього:

нарізаємо цибулю дрібно, а яблука кубиками
готуємо начинку: обсмажуємо цибулю разом з каєнським перцем, додаємо яблука, бекон і смажимо до м'якости яблука. Вливаємо бульйон, яблучний оцет, тушкуємо до випаровування рідини
щоб начинка набула ідеального хот-дожного смаку, додаємо соус «Хот-Дог» від ТМ «Торчин»
булочки розрізаємо, смажимо на грилі і одразу насипаємо тертий сир чедер
смакуємо!
сосиски смажимо на грилі, викладаємо на сир, зверху яблучну начинку із соусом і посипаємо залишками бекону

Експерементуй з інгредієнтами і знаходь свою гастродолю, а трушними твої хот-доги зробить соус від ТМ «Торчин»!
І хай буде гастроф'южн!

Шукай свою ідеальну пару разом із сусом «Хот-Дог» від ТМ «Торчин». З ним ти точно знайдеш гастрономічну долю! Для ще більшого натхнення пропонуємо залипально-гіпнотичне відео з безліччю хот-дожних варіацій