Спецпроєкти

«Не переношу його»:

На наші стосунки з молоком та молочними продуктами постійно впливають інші люди. У дитинстві мама ледь не силою змушує їсти манку на молоці, яку ти полюбиш лише через багато років. У свідомішому віці інфлюенсер (звісно ж, без профільної освіти) розповідає про стовідсоткову шкоду молочних продуктів для дорослих, і ти вже сумно прикидаєш, що робити із йогуртами та сирами, якими холодильник забитий по зав'язку.
У гості приходить тітка, помічає твої муки вибору і приносить домашнього молока – його точно потрібно пити, «бо кальцію багато». Слухаєшся тітку, п'єш це смачнюще молоко – і виявляється, що маєш непереносимість лактози, тож з молоком доведеться розпрощатися.

Настав час розібратися у стосунках з молоком та молочними продуктами. Разом з Галичина з'ясовуємо, чи потрібно вживати молоко в дорослому віці, яка користь і шкода від нього і що робити людям з непереносимістю лактози.

все про непереносимість лактози
і про те, що із цим робити

Останніми роками все більше людей замислюються над альтернативою звичному молоку, надаючи перевагу рослинному, яке нібито корисніше. Рослинне молоко справді буває корисним, особливо якщо воно додатково збагачене вітамінами та мікроелементами. Однак це не заперечує користи звичайного молока.
Згідно з дослідженнями молоко та молочні продукти знижують ризик дитячого ожиріння. Діти у групі з найвищим вживанням молока на 38% рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння, якщо порівнювати з групою дітей, які майже не вживають молока.
Молоко для дорослих і малечі:
фічі, доведені науковцями
Якщо регулярно вживати молоко, кістки дійсно стають міцніші, адже в молоці є білок, кальцій, фосфор, магній, марганець та цинк, необхідні для здорових кісток. Необхідний для нас молочний білок також насичує енергією та допомагає не переїдати. Він є джерелом незамінних амінокислот та підтримує активну м'язову масу, коли людина худне.
Ризики виникнення діабету другого типу, серцево-судинних захворювань (особливо інсульту) у тих, хто регулярно вживає молоко, значно нижчий. Сир та йогурт навіть рекомендовано при діабеті другого типу – дослідження виявили, що сироватковий білок може зменшувати концентрацію глюкози у плазмі. Молочні продукти в деяких випадках покращують сприйняття інсуліну, необхідного людям із діабетом.
Також доведено, що вживання молока та молочних продуктів може знижувати ризики виникнення раку прямої кишки, шлунка, сечового міхура та раку молочної залози.

Тож відмовлятися від молока та молочних продуктів не варто – вони не тільки смачні, а й корисні. Якщо ж ви відчуваєте дискомфорт після їхнього вживання – варто перевірити, чи немає у вас лактозної непереносимости. Розповідаємо, що це таке і що з нею робити.
Сама лактоза – це дисахарид, який міститься в молоці та молочних продуктах. Для її засвоєння в організмі виробляється спеціальний фермент – лактаза. Найактивніше цей процес відбувається у дітей – їм цей фермент потрібен, щоби засвоювати грудне молоко.
Після кількох місяців життя активність лактази знижується, і в дорослому віці багатьом людям бракує цього ферменту для перетравлення молока та молочних продуктів: йогуртів, сирів тощо.

Ознаки лактозної непереносимости: біль у животі після того, як ви випили молока або вжили інші молочні продукти, метеоризм, діарея, відчуття важкости.
Лактозна непереносимість:
що, чому і як тепер їсти улюблену молочку
Якщо у вас лактозна непереносимість (краще проконсультуватися в лікаря, щоби він точно її підтвердив), варто змінити дієту. Тоді рекомендовано вживати менше продуктів з лактозою та замінювати ферменти.
Цілком відмовлятися від улюбленого молока та йогуртів, на щастя, не доведеться, адже є безлактозні продукти – наприклад, від молочної компанії «Галичина»: молоко, питний та густий йогурти, які містять фермент лактази. Завдяки поєднанню лактази, яка дає можливість організму засвоювати лактозу, і мінімізованому вмісту самої лактози, можна насолоджуватися улюбленою молочкою, отримуючи від неї всю користь, і забути про будь-який дискомфорт.
До того ж безлактозні йогурти від «Галичини» не містять цукру – і це плюс як для тих, хто знає глікемічний індекс усіх відомих продуктів, так і для тих, хто просто хоче зменшити вживання цукру та надає перевагу корисним продуктам.