Спецпроєкти

Як ідеальні протилежності перевернули наші уявлення про світ

Ідеальні протилежності – ми маємо справу з ними щодня. Інь та янь, добро та зло, день та ніч – без першого не було б другого, а разом вони створюють той самий баланс.

Наприклад, для підсилення смаку досвідчені кондитери додають до десертів сіль, жителі країн Центральної Азії у спеку носять довгий чорний одяг, а візажисти радять поєднувати яскраву червону помаду з мінімалістичним макіяжем. Так само з протилежностей складається новий напій від Coca-Cola – Topo Chico Hard Seltzer. Хард зельцер входить до категорії алкогольних напоїв, але при цьому має низьку калорійність та майже не містить цукру. Фактично в ньому поєднуються газована вода та алкоголь.

Найгеніальніші винаходи у світі були створені від симбіозу двох протиріч, вдало збалансованих між собою: поєднання різних стилів музики, архітектури, смаків та запахів.


Мистецтво
Сучасне мистецтво поєднує в собі протилежності – простота ідеї та її реалізації може оцінюватися мільйонами.

Пам'ятаєш той самий банан італійського художника Мауріціо Каттелана, приклеєний до стіни скотчем? Митець назвав роботу «Комедіант» та продав її за 120 тисяч доларів. І що отримав покупець? Сертифікат – підтвердження, що це артоб'єкт, а не просто банан зі скотчем, а також рекомендації, як правильно кріпити банан до стіни.
А роботи Енді Воргола? Геній поп-арту фактично створював надзвичайно прості арт-об'єкти, але вони коштували мільйони доларів. Його найдорожча робота – «Аварія срібної машини» – була продана на аукціоні за 105,4 млн. доларів. Що в ній такого? На картині Воргол зобразив 15 фотографій автомобіля, що врізався в дерево. Серед інших робіт митця – картина «200 однодоларових купюр» (здогадайся, що на ній зображено), «Бірюзова Мерилін» та «Вісім Елвісів».


Довгий час мистецтво цінувалося за унікальність та елітарність. Та саме такі митці, як Воргол та Каттелана, довели: прості об'єкти можуть бути неповторними та коштовними, а щоб їх створити, не потрібно вигадувати складні техніки малювання чи ліплення.
Музика
У музиці використовують окреме поняття – кросовер. Термін характеризує поєднання різних музичних жанрів: речитативу та екстрим-вокалу, джазу та класики, етніки та електроніки. На заході навіть існують особливі музичні напрямки, вигадані британцями, – popera та operatic pop.
Згадай тільки гурт Queen. Прихильники виконавців охрестили їх музику рок-оперою. Свого часу Фредді Мерк'юрі записав альбом з відомою оперною співачкою Монсеррат Кабальє. Збірник «Барселона» показав гармонійне звучання двох кардинально протилежних стилів: важкої рок-музики та піднесеного академічного співу.

На вітчизняній музичній сцені також є гурт, який вдало комбінує декілька звучань, – DakhaBrakha. Завдяки міксу народної української музики із соулом, блюзом та хіп-хопом, він вдихнув нове життя в давно забуті пісні та здобув популярність не тільки в Україні, але й у Європі та США. Пісня гурту «Sho z-pod duba» навіть стала саундтреком американського серіалу «Фарго» та реклами торгової марки House 99 Девіда Бекхема.
Архітектура
Найвідоміший зразок готичної архітектури у Відні – Собор Святого Степана – насправді був збудований у романському стилі. Усередині Собору досі збереглися залишки фундаменту побудованої ще в 12 столітті тринефної романської базиліки Святого Степана. Романські хори, де розташовувалися музиканти та півчі, були інтегровані в сучасну будівлю.
Яскравий приклад цієї концепції – проєкт спортивного бренду Nike. У 2018 році компанія викупила чиказьку церкву Богоявлення та побудувала в ній баскетбольний майданчик зі спортзалом та роздягальнею. Бренд навіть виготовив спеціальні вітражі для збереження історичного вигляду будівлі. Зараз у ньому тренуються діти та підлітки 8–17 років. Так, здавалося б, абсолютно протилежні речі – спорт та релігія – поєдналися в одному соціально важливому проєкті.
Мода
Ідеальні протиріччя знайшли своє відображення і в моді. Зараз вітчизняні та зарубіжні знаменитості активно пропагують чоловічий манікюр.

«Я відчуваю, що чоловіки повинні мати змогу фарбувати нігті, не почуваючись водночас жіночними», – сказав в одному з інтерв'ю виданню Vogue репер A$AP Rocky.
Цей тренд є продовженням іншого, глобальнішого віяння сучасної моди – нової маскулінности. Усе частіше відомі зірки – наприклад, Фаррелл Вільямс, Каньє Вест чи Езра Міллер – з'являються на червоних доріжках та обкладинках модних глянців у сукнях та жіночних вбраннях. Своїм прикладом вони руйнують вигадані суспільством стереотипи стосовно мужности та сили чоловічого характеру, адже манікюр та сункі не роблять їх менш рішучими, хоробрими чи відважними.
Парфумерія
Поєднувати можна не тільки смаки, але й аромати. Доказ цьому – нішева парфумерія. Її особливість – у поєднанні доволі незвичних запахів в одному ароматі: дамаська троянда та шафран, табак та ваніль, насіння амбрети та мигдалеве молоко, деревина та медова патока. Суміш, здавалося б, абсурдних запахів може створити неповторний аромат.
Майстри парфумерної сфери високо оцінюють пачулі – олію багаторічних чагарникових тропічних рослин. Вона має насичений землянистий аромат з трав'янистими та смолисто-терпкими нотками. Рослина часто домінує у парфумах, а в поєднанні із сандалом, жасмином, мускатом чи іншими компонентами допомагає створити унікальні композиції.
Кулінарія
Завдяки інтегруванню елементів різних кулінарних традицій в одну, зовсім нову страву, виникла кухня fusion. Наприклад, французький кондитер Фредерік Бау став відомим завдяки приготуванню оригінальних fusion-ласощів. Серед них – фруктовий шоколад у кунжуті, розділений смугами зі смаженого червоного перцю. Або британський кухар Джеймі Олівер. Одна з його улюблених страв – оленина в шоколадному соусі.
Не менш яскравий приклад стилю fusion – приготування коктейлів. Бармени постійно вправляються в мистецтві міксології та вигадують незвичні напої. Наприклад, у ресторані Shaka Zulu в Лондоні готують коктейль «М'ясна текіла». У його складі овочевий сік, бальзамічний оцет, копчений перець та текіла, а як прикрасу до напою додають в'ялене м'ясо та смажену ковбасу.

Саме завдяки барменам виникла ідея поєднання двох окремих категорій напоїв – алкоголю та газованої води. Ба більше, це поєднання протилежностей є основою більшості сучасних коктейлів і започаткувало появу нової категорії напоїв – хард зельцеру.
Нещодавно компанія Coca-Cola представила хард зельцер, що вийшов на український ринок. Напій має назву Topo Chico, і в ньому гармонійно поєднуються протилежні, на перший погляд, компоненти: газована вода та алкоголь.
В одній банці напою:
4,7%
алкоголю
96
калорій
2
грами цукру
0
глютену, підсолоджувачів чи консервантів
алкоголю
4,7%
калорій
96
грами цукру
2
глютену, підсолоджувачів чи консервантів
0
Ідеальні протилежності поєдналися в одному напої з трьома незвичними смаками:
Терпкий Лимон-Лайм з насиченим кисло-солодким присмаком тамаринду та цитрусів.
Вишня-Асаї, що примирив в одному напої приємну кислинку вишні та приторну солодкуватість ягід Асаї.
Тропічний манго – гіркувато-солодкий смак, що переносить у тропіки.
Ідеальні протилежності – вони всюди. Варто лише дозволити собі вийти за межі сприйняття навколишнього світу, відкрити яскраву та натхненну особистість, яка залюбки досліджує контрасти. Тож споглядай, слухай, пробуй та не забувай про відповідальне споживання.