Спецпроєкти
Карантинні подорожі:
міт чи реальність?
місто та номер відділення пошти необхідно вказати власноруч
Маршрути Україною від Юлії Беркути

Юлія Беркута (@juli_berk) – досвідчена мандрівниця, фотографка та блогерка. Вона об'їздила на своїй автівці майже всю Україну і навіть світ.

В рамках проєкту з DS Automobiles ми поговорили з Юлією про її досвід подорожей, найцікавіші місця України та найкращі авто для мандрівок.

Від турагентки до туристки
Жага до подорожей була завжди, скільки себе пам'ятаю. З раннього дитинства мене супроводжували мандрівки як невеликі автомобілем, так і далекі – літаком. Моїм улюбленим шкільним предметом була географія. Я з величезним задоволенням розмальовувала контурні карти, вечорами зачитувалася енциклопедіями та мріяла про далекі країни і пригоди, які там чекають. У шкільні роки з'явилась любов до автомобільних подорожей і дорожньої романтики, що зараз є невід'ємною складовою кожної моєї самостійної мандрівки.

За фахом я географ і туризмознавець. Коли вступала в університет, уявляла собі майбутню професію, як подорожі світом і якусь велику просвітницьку місію у стилі Discovery або National Geographic. Саме в університеті навчали базису і розуміння, як складати цікаві маршрути, на які деталі звертати увагу. А далі допоміг досвід.
Мандрівки для мене – найкращий варіант, як провести час, і кожен вільний день я намагаюсь або подорожувати, або планувати наступні подорожі.
Реальність роботи турагентом ж виявилася не такою романтичною, як уявлялось: офісна робота з продажу турів у популярні відпочинкові країни. Однак моя душа тяжіла до креативнішого підходу, інших країн і типів подорожей, до бажання ділитися власним досвідом з мандрівок і надихати подорожувати через свої фотографії і розповіді. Так з'явився блог в інстаграмі, який зараз нараховує понад 120 тис. читачів.
Подорожі на колесах
Я відвідала 44 країни світу і майже всі області України. Кожен куточок має унікальні місця, від яких залишаєшся під враженням. Мене особливо захоплюють природні визначні місця та пейзажі: гейзери та льодовики Ісландії, гори та озера Західної Європи, водоспади й вулкани Індонезії, фіорди і північне сяйво у Норвегії.

Звісно, карантин дуже сильно вплинув на плани щодо подорожей. Цього року я анонсувала запуск власних авторських турів до країн Скандинавії, але через зачинені кордони доводиться його переносити на наступний рік.

А ще за два місяці після введення карантину я дізналася, що вагітна. Тому найбільший вплив на самостійні мандрівки мав саме цей факт.
Моя основна особиста вимога до подорожей під час карантину – мінімізація контактів з людьми. Дотримуватися цього нескладно, адже подорожую я переважно серед дикої природи. Часто маловідомими місцями, де небагато відвідувачів.

Влітку більше подорожувала Україною: двічі їздила в Карпати і сходила в невеличкий похід, організувала експедицію півднем України: Рожеві озера, Кінбурнська коса, Олешківські піски, Актовський каньйон. Часто виїздила в сусідні з Київською області і досліджувала там цікаві місця.

У вересні вдалося поїхати у другу автомобільну подорож Балканами на своєму DS 4 Crossback. За 16 днів відвідала Угорщину (транзитом), Сербію, Північну Македонію, Албанію.
Юлія Беркута радить:
найцікавіші місця України
Вони є в Австралії, Болівії, Іспанії, Азербайджані і зовсім поряд – в Україні. У нас їх майже десять, і всі вони розташовані на півдні: Херсонська, Миколаївська і Одеська області. Складно повірити, що насичений рожевий колір – це творіння нескінченно талановитої природи. Рекомендую відвідати Генічеське озеро на Арабатській стрілці.
1. Рожеві озера
Бурбун, Лазний Малієвецький, Шипіт, Джуринський, Пробій, Сопіт, Женецький Гук і ще близько півсотні інших.
2. Водоспади
Найпопулярніший маршрут – Чорногірський хребет, до якого належить Говерла, але її можна оминути траверсом. Натомість рекомендую піднятися на Петрос та Піп Іван Чорногірський, що відомий найвисокогірнішою спорудою в Україні – обсерваторією «Білий Слон».
3. Похід з наметом у Карпати
Мальовнича місцина неподалік с. Велика Бугаївка зачаровує незвичним ландшафтом.
4. Казковий яр на Київщині
Навіть якщо ви не прихильник паломницького туризму, відвідати це місце варто хоча б заради мальовничих краєвидів Дніпра, прогулянки на катері й унікальности самої споруди, яка дивом вціліла й отримала нове життя.
5. Церква на воді неподалік Ржищева
Він розташований на річці Коднянка на острівці, який був створений штучно. На ньому рибалки і мисливці побудували собі будиночок, щоб мати укриття під час негоди. Ще пізніше до будиночка проклали місток. Острів кохання і будинок рибалки не мають історичного значення, але своїм казковим виглядом приваблюють безліч туристів.


6. Будиночок рибалки у с. Старий Солотвин
Одне з моїх найулюбленіших місць, адже такі «інстаграмні» будиночки в Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки. Унікальні затишні споруди в оточенні мальовничої природи справляють враження чарівних домівок зі сторінок дитячих казок.
7. Казковий будиночок
у мисливському господарстві «Стир»
Це дивовижна місцевість, яку «обіймає» Дністер. Там можна просто втратити голову від краси пейзажів.
8. Заліщики
Затонуле село на Поділлі вабить своєю тишею і спокоєм. Раджу з'їздити туди всім, хто хоче відпочити від міської метушні.
9. Бакота
У радянські часи це була секретна військова частина. Тоді відвідати цю територію звичайні люди не могли. Та й зараз це зробити непросто: потрібно йти пішки 20 км від найближчого населеного пункту. Або скористатися спеціальними позашляховиками. За майже добу перебування на станції я застала абсолютно різну погоду. Туман, хмари, дощ, сніг, сонце і тепло. Тож місцевість вдалося роздивитися сповна. І я вирішила, що обов'язково сюди повернуся.



10. РЛС «Памір»
Плюси мандрівок власним авто
Автомобільні подорожі – моя тревел-фішечка. Я обожнюю проводити час за кермом, обожнюю свободу, яку дають саме подорожі на авто. Адже ти не прив'язаний до громадського транспорту, розкладів руху, можеш взяти таку кількість речей, яка потрібна саме тобі і заїхати автомобілем майже будь-куди.

Більшість моїх автоподорожей були на власному автомобілі DS 4 Crossback. За 4 роки разом ми подолали понад 120 тис. км доріг Східної, Південної, Центральної і Західної Європи. Свій автомобіль у поїздках – це вірний друг, якого ти знаєш і розумієш, це комфорт і швидкість пересування будь-куди.
Я фанат автомобільного бренда DS Automobiles з перших днів, відколи сіла за кермо свого DS 4.
DS 3 Crossback я отримала на тест-драйв і знайшла в ньому безліч плюсів. Це наступний крок в еволюції автомобільного бренда. Автівка увібрала всі найкращі, вже знайомі мені риси: високий кліренс, маневреність і зручність керування, чудова шумоізоляція, якісне оздоблення салону, ергономічність елементів управління, високотехнологічна мультимедійна система, невелика витрата пального і дизайн.

DS 3 Crossback – це ще більше вишуканости у стилі «хай-тек». Завдяки витонченому силуету і великим колесам цей компактний кросовер демонструє авангардний стиль, повний потужної динаміки і скульптурних форм. Автомобіль ідеальний для міста і подорожей. Під час створення цієї моделі був зроблений вибір на користь передових технологій. Високотехнологічні інновації прекрасно поєднуються з комфортом, безпекою і сучасними системами допомоги водієві, а також чудовою акустикою. Стильний, технологічний, комфортний і динамічний – він підкорює з першого погляду!
Ідеальна автівка для подорожей
Чому ця машина підходить для мандрівок? Економічність, комфорт і безпека! Автомобіль отримав низку високотехнологічних і сучасних рішень: нова більш комфортна платформа СМР, економічний 8-ступеневий автомат та потужний 1,2-літровий турбований двигун на 130 кінських сил. Цей мотор чотири рази поспіль отримував звання «Міжнародний Двигун року» (International Engine of the Year Awards). Агрегат обладнаний системою «Stop & Start» для економії пального, завдяки чому будь-яка подорож динамічна й водночас економічна. Так, автомобіль розганяється до 100 км/год за 9,2 секунди, досягає максимальної швидкости 196 км/год, витрачаючи лише 4,8 л пального на 100 км у змішаному циклі.

Крім того, новий DS 3 Crossback виділяється характерними інноваціями. Наприклад, з пакетом DS SENSORIAL DRIVE можна комплексно налаштовувати автомобіль під бажаний стиль управління: реакції двигуна і АКПП, чутливість керма, фонове підсвічування салону. Низка систем і функцій служать підвищенню безпеки руху.
DS 3 Crossback – автомобіль для новаторів, для неординарних особистостей, які прагнуть самовираження у всьому, зокрема й за допомогою автомобіля.
Так, кросовер DS 3 Crossback спочатку в комплектації So Chic оснащений системою Active Safety Brake, яка попередить про можливе зіткнення в місті і навіть може самостійно залучити гальма, щоб уникнути ДТП. Крім того, автомобіль може запропонувати функцію контролю рядности руху і розпізнавання знаків обмеження швидкости. Варіант Grand Chic додає до цього адаптивний круїз-контроль з можливістю повної зупинки «Stop & Go», активну систему утримання в смузі руху, контроль «сліпих зон» дзеркал заднього виду, проєкційний дисплей «Head Up Display». А чого тільки вартує дизайн зі світлодіодними матричними фарами та «потаємними» ручками дверей – це щось неймовірне!