Спецпроєкти
Спіймати вогник в очах:

9 правил емоційної фотографії
від Романа Єременка

Роман Єременко lifestyle-фотограф та засновник сервісу пошуку фотографів Picma.com.ua. Роман вже понад 10 років фотографує людей та їхній стиль життя. Його фішка — фіксувати емоції та настрій: щастя нареченої на весіллі, сміх колег на офісному івенті або сімейне тепло під час домашньої зйомки.

У межах спецпроєкту «По той бік об'єктива» ми проїхалися на Citroën C3 з Романом по Києву та дізналися, як зробити емоційну фотографію і створити таку атмосферу, щоб людина розкрилася.
Деталі важливі: від марки телефона
в руках до вогника в очах
Одинадцять років тому я займався журналістикою, а друг раптом запропонував попрацювати у фотоагентстві: познімати весілля та дитячі свята. Так я випадково став фотографом, і відтоді це справа мого життя. Після агентства 5 років знімав у клубах для сайту Geometria. Згодом напрацював власну базу клієнтів, відтоді працюю на себе.

Усі зйомки я роблю репортажними: чи то весілля, чи сімейна домашня фотосесія, чи івент, чи навіть портретна зйомка в студії. Не просто знімаю людей, а показую їхній стиль життя: які речі їх оточують, що вони тримають у руках, які бренди носять та яким телефоном користуються. Відображаю характер і звички людини через предмети та інтер'єр.
За такого підходу 50 % успіху — у спонтанності та невимушеності, 50 % — у продуманому сценарії. Не можна зовсім не контролювати процес — тоді люди просто стоятимуть і не розумітимуть, що їм робити. Наприклад, якщо це сімейна фотосесія вдома — прошу приготувати разом сніданок. Інколи підказую, як краще стати, але більшість часу вони займаються своїми справами, а ти просто ходиш довкола і ловиш вдалі моменти.

У кожного бувають ситуації, коли думаєш: «От зараз мене можна хоч у фільмі знімати». Наприклад, коли їдеш у красивій автівці під час світанку, у гарному костюмі на якусь ділову зустріч. Моє завдання: створити такий момент і зафіксувати його. Але щоб він мав природний вигляд, а не штучний.

Водночас фотографу варто бути готовим до всього. Одного разу я робив портрети хірурга, а він раптом покликав мене познімати його за роботою, на справжню операцію з видалення злоякісної пухлини. Коли йшов, підкошувалися ноги, але в результаті вийшло добре.
Якось я почув слово «лайфстайл» і зрозумів:
це якраз про мій підхід до фотографії.

Якось я почув слово «лайфстайл» і зрозумів: це якраз про мій підхід до фотографії.
Часто до мене приходять люди, які пережили якийсь стрес, змогли з ним впоратися й почати нове життя. Вони переосмислили подію, зробили нову зачіску, купили новий одяг і тепер хочуть зафіксувати на світлинах процес свого переродження. У таких людей вогник в очах, і завдання фотографа — просто його зафіксувати, спіймати момент, а не примусити таку людину зіграти якусь емоцію.
Як зробити емоційне фото:
поради Романа Єременка
Як зробити емоційне фото: поради Романа Єременка
1. Дайте моделі час,
щоб розслабитися
Є люди, відкриті до взаємодії, з ними можна зробити багато вдалих кадрів у першу годину фотосесії, а другу годину просто дуркувати. Інші — розкриваються тільки під час другої години. А дехто розслабляється лише протягом останніх 5 хвилин, коли кажеш: «Ну, все, завершуємо».

Якщо людина прийшла в студію або в будь-яке нове для неї місце, їй потрібно адаптуватися та звикнути. Особливо це стосується дітей — їм треба дати час походити по кімнаті, усе помацати, і тільки тоді починати знімати. Неможливо в першу хвилину почуватися невимушено, коли приходиш у незнайоме місце, це наша інстинктивна реакція: проаналізувати, чи тут безпечно.
2. Почніть фотосесію у
комфортному для людини одязі
Якщо людина взяла із собою кілька різних комплектів одягу, почніть із найзручнішого. Це може бути велике худі, улюблений светр або сорочка, яка зверху натягується на футболку. Щось таке, у що людина може сховатися.

Пізніше, коли вона звикає й розкривається, можна перейти до вузької сукні з бретельками. Але не починайте з неї, бо людина почуватиметься беззахисною й наляканою.
3. Увімкніть музику
Для бадьорости можна ввімкнути модну клубну музику, для романтичної фотосесії — повільну. Якщо зовсім не знаєте людини та її вподобань — увімкніть нейтральну музику, це розслабляє.
4. Створіть настрій
Навіть професійним акторам важко зіграти роль, якщо режисер не створив атмосфери на майданчику. Зі зйомкою так само. Фраза «А тепер посміхнися» не працює. Якщо потрібні світлини веселої людини, фотограф має сам жартувати, сміятися, бути таким собі диджеєм, який створює настрій.

Якщо вона зовсім скута, можна сказати: «Ого, який ти суворий, а нумо стань ще суворішим!». Зазвичай тоді люди кажуть: «Та ні, я не суворий!» і натомість починають усміхатися та розслабляються.
5. Не ламайте людей
Утім, не кожній людині обов'язково потрібно бути веселою та розслабленою на фотографіях. Якщо вона похмура — нічого страшного. Фотосесія серйозної стриманої людини також може бути якісною.
6. Попросіть зробити щось дивне
Інколи я прошу людей застрибнути на стіл і потанцювати. Але після цього стежу за реакцією, бо це підходить не всім. Хтось починає стрибати на дивані, йому подобається, і він узагалі забуває про фотосесію. А хтось, навпаки, лякається. Затиснута й скута людина, що стрибає на дивані, не матиме гармонійного вигляду в кадрі.
Важливо, щоб людина залишалася сама собою, а не намагалася грати не притаманну їй роль.
7. Займіть модель якоюсь дією
Якщо це зйомка пари на вулиці, часто вони не знають, куди діти руки. Займіть їх чимось: попросіть купити морозиво й погодувати одне одного. Або запропонуйте пограти у вуличному тирі, покататися на гойдалці, попити кави. Їхня увага перемкнеться на дію, і вони заспокояться.
8. Більше рухайтеся та шукайте ракурси
Я за те, щоб фотограф не просто робив багато кадрів, а постійно переміщувався. Інколи протягом однієї хвилини я змінюю 3-4 точки, щоб потім можна було обрати найкращий ракурс.
9. Навчіться обирати кадри
Буває, що люди добре знімають та обробляють знімки, але не вміють обирати найбільш вдалі кадри. Майстер-класів на цю тему не існує, але важливо стежити за реакцією людей, яким ви віддаєте фотографії. Слухати їх, придивлятися до їхніх емоцій. Буває, що фотограф знімає багато років, але щоразу це нові клієнти. Якщо люди до вас не повертаються, значить щось не так.

Я уважно аналізую, які зроблені мною фотографії людина опублікувала в соцмережах. Це значить, що вони їй сподобалися. Отже, наступного разу обиратиму фотографії такого ж плану.


Машина — мій напарник у фотосесіях
Я довго не хотів водити, але коли дружина завагітніла, все-таки отримав права й купив машину. Перший час було дуже стресово, боявся сідати за кермо й щоразу казав: «А може, все-таки на метро?». Але, як це часто буває, через рік ти вже навіть у найближчий супермаркет під'їжджаєш на автівці.

Тепер уже не уявляю, як можна працювати фотографом без власної автівки. Інколи в мене по 3-4 зйомки протягом дня. Щоразу сподіватися на таксі й тягати за собою величезний набір техніки — дуже незручно та ненадійно. З машиною я завжди впевнений, що вчасно приїду на фотосесію, а в багажнику про всяк випадок лежать кілька запасних штативів і світловідбивач. Тож автівка стала моїм невіддільним помічником у роботі.
Спершу я був абсолютно невибагливим до автівок. Головне, щоб була зручна підставка для кави: люблю пити каву в дорозі. Але три роки тому ми почали співпрацювати з групою PSA (і, що знаково, саме із Citroen C3 минулого покоління), і я відкрив себе в новій ролі. Я почав брати в них автомобілі на тест-драйв, порівнювати їх, і тепер для мене важливі м'якість і прохідність. Дедалі більше хочеться їздити в масивних великих м'яких машинах.
Citroën підходить і для роботи,
і для сімейних поїздок
Обожнюю те, що робить Група PSA. Peugeot 2008 та Citroën С5 Aircross — це найм'якші машини, на яких я будь-коли їздив. Заїжджаєш на «лежачого поліцейського», а вони не підстрибують, а перекочуються. До Citroën С3 я маю особливі почуття, адже він був першим автомобілем, який я взяв на тест-драйв (перші ніколи не забуваються! :)).

Це дуже прикольна автівка. Виразна зовнішність одразу натякає на неординарність та творчість людини, яка її обере. І ще він значно м'якший за всі автомобілі цього класу. С3 — ззовні невеликий автомобіль, проте тільки на перший погляд. Усередині місця вдосталь для цілої родини! А відразу так і не скажеш. Так і вір очам.

С3 створений для динамічного міста — проворний, маневрений, легко ниряє у повороти та паркується у найтісніших місцях. Та ще й виділяється на фоні сірості пост-радянської архітектури. Я їздив на ній і за місто, теж було добре, але місто - це його стихія.
Протестувавши С3 нового покоління, не можу не зазначити, що він став ще красивішим. Привабливий вигляд, оновлений «передок» із більш виразною решіткою радіатора, яка плавно перетікає у фари (о, ці дворівневі фари!), безліч пакетів персоналізації, щоб зробити своє авто унікальним у потоці. Не зміг не зацінити нові сидіння поліпшеного комфорту Advanced Comfort — це те, що останнім часом стало важливим для мене в машинах. Порівняно з минулим поколінням, побільшало варіантів оббивки салону, і тепер можна обрати інтер'єр «під дерево». А ще в ній багажник на 300 літрів — влізуть не тільки всі мої штативи та світловідбивачі, а й речі сім'ї, коли буду їхати з дитиною.

У нього величезні колеса. Під час тест-драйву я їхав по снігу та льоду, а він тримав дорогу дуже добре. До того ж було ще й комфотно, адже ями «з'їдалися» на раз-два. Єдине: довелося трохи «притертися» з новою шестиступеневою автоматичною коробкою передач та педалями — вони більш чутливі, ніж я звик, але до цього швидко адаптуєшся.
Крім того, у новому С3 є 12 допоміжних систем для водія, які значно спрощують перебування за кермом, серед яких уже в базі, крім стандартних датчиків паркування та круїз-контролю з обмежувачем швидкості, є система попередження про вихід зі смуги руху та система розпізнавання знаків. І, звісно, бензиновий двигун PureTech, за який ми всі так любимо Citroën. Новий С3 може розганятися до 188 км/год, а першу сотню долати за 9,8 секунд. Витрати палива в змішаному циклі за паспортом від 4,7 до 5,2 л на 100 км залежно від мотору.
Щоб кайфонути від авто на повну, то, на мою думку, С3 треба брати топову комплектацію і заточити її під себе, хоча й базова комплектація зовсім не бідна. Він має 7 різних кузовів на вибір, 4 кольори даху та кілька видів салонів. Загалом, можна обрати один із 97 варіантів оформлення, є дуже яскраві кольори — для сміливих людей, які не бояться виділятися. Їдеш на Citroën С3 і трошечки прикрашаєш собою місто, змушуєш посміхнутися людей — і в самого настрій поліпшується. Як людині з візуальним мисленням, мені це дуже імпонує.
Дякуємо ресторану «Причал» за локацію: Набережне шосе, 11A, Наводницький парк, Київ
Facebook
Дякуємо ресторану «Причал» за локацію:
Набережне шосе 11A, Наводницький парк, Київ
Facebook
Підготовлено за підтримки