Спецпроєкти

Як фотографувати,
щоб людині сподобалося?

Лайфхаки від Марини Карпій
Марина Карпій (@karpiy) – фотографка з 15-річним досвідом. Вона зняла понад 500 весіль в Україні та Європі, організувала 11 фототурів і має 63 тисячі підписників в Instagram.


У межах проєкту «По ту сторону об'єктива» з Peugeot ми проїхалися з Мариною містом, розпитали, чому вона не ретушує фотографії, та дізналися, як створити ідеальний портрет для Instagram.
Марина Карпій
фотографка, організаторка фототуру, блогерка
Поки вчилася знімати,
усі друзі змінили аватарки

Усе почалося з дитинства. Поки однокласниці купували журнали про моду й цікавилися косметикою, я скуповувала все про гаджети й техніку. Згодом до цього додалася творчість.

Фотографувати почала в 16, пройшла кілька курсів і майже відразу почала працювати. Спочатку знімала людей безплатно, тому всі мої друзі отримали нові аватарки. Дуже горіла цим і далі горю.
Фотографування – це настільки «моє»,
що я не уявляю себе в жодній іншій професії.

Одного разу зняла весілля знайомої і зрозуміла, що мені це подобається. За 12 років я зняла щонайменше 500 весіль. Намагаюся робити це нестандартно, ловлю справжні емоції. Завжди кажу людям: «Проживайте цей день передусім для себе, а не для фото».

Тепер хочу зосередитися на портретних зйомках. Весільна фотосесія – це 10-12 годин на ногах, треба постійно бути залученою в процес, це доволі важко. Не люблю, коли мене називають «весільною фотографкою». Я портретна фотографка, а весілля просто один із різновидів історії.

Я вже 10 років живу на дві країни: Україну і Грузію, звідки родом мій чоловік. Пів року живу в Києві та працюю ненормовано, без вихідних. А потім пів року в Грузії їм хінкалі, народжую дітей, будую квартири, подорожую й відпочиваю.
Краса – це не про зовнішність
Якось я знімала пару, і, коли віддала фото, хлопець здивувався: чому на світлинах у його дружини немає «ямочок», які він так любить? Куди вони поділися? А цій дівчині не подобалися її «ямочки», і вона попросила мене їх прибрати.

Тоді я зрозуміла, що це нечесно. Моя мета як фотографки – максимально красиво зняти реальну людину такою, якою вона є.

Я вже десь 5 років не ретушую фотографії: не вирівнюю носа, не зменшую щік, не роблю «пластики» обличчя. Роблю тільки кольорокорекцію.
Некрасиві люди бувають, але це не про зовнішність.
Переконана, що в будь-якій людині можна знайти красиве. Некрасиві люди бувають, але це не про зовнішність. Якось я знімала вінчання, коли була вагітна, а один із гостей мене штовхнув і сказав: «Якщо ти ще раз переді мною станеш, я тебе звідси винесу». Може, це непрофесійно, але після цього я його весь день уникала й не фотографувала. Ось таку людину я вважаю некрасивою. Це зовсім не про друге підборіддя, вагу або форму носа, це про душу. Краса йде зсередини.
Як зробити вдале фото?
5 практичних порад від фотографки
1. Створіть дружню атмосферу
Людина розкривається тоді, коли ти перестаєш говорити про ракурси. Важливо розслабити, дати свободу бути собою й увійти в довіру. Коли людина постійно думає, що треба на 2 сантиметри повернути голову, вона напружується.

Якщо модель не хоче відкриватися, замикається, результат може бути поганим. У такі миті я задіюю всю свою харизму. Інколи просто відкладаю фотоапарат і кажу: «А зараз поговоримо». Фотографу важливо любити людей.
Не зустрічала хороших портретних фотографів,
які були б інтровертами.

2. Зверніть увагу
на світло
Основна причина, чому може не вдатися фотографія, – неправильне освітлення.

В ідеалі людину щодо світла ставлять залежно від ідеї фотографії. Наприклад, якщо потрібно, щоб на обличчі не було тіней, треба стати навпроти вікна чи лампи.

Це базові прості речі, але коли люди беруть у руки телефон чи фотоапарат, часто забувають про них.


3. Оберіть одяг і макіяж, що не відвертатимуть уваги від людини
Коли це сімейна або портретна зйомка, краще одягати речі нейтральних кольорів, без яскравих принтів. Це може бути максимально простий одяг, у якому зручно.

Люблю текстури. Вони мають чудовий вигляд на фото. В'язані светри, твідові пальта, навіть джинси – те, що робить світлину затишнішою.

Не люблю яскравого макіяжу. Можливо, для фешн-зйомки це підходить, а для сімейних і портретних світлин хочеться більше натуральності та невимушеності. Головне правило в таких фотосесіях – не переборщити.
4. Перед зйомкою перевірте соцмережі моделі
Я не люблю свій правий ракурс, тому на всіх фото повертаюся трохи ліворуч. Бо в мене горбинка на носі, і, коли я фотографуюся справа, вона збільшує ніс. А коли зліва – ніс здається акуратнішим.

У кожної людини є такі свої заморочки. Тому є такий лайфхак – знайти в соцмережах людину, яку ти збираєшся фотографувати, і подивитися, які свої фотографії вона публікує.

Люди зазвичай показують іншим тільки ті світлини, на яких вони собі подобаються. Можна проаналізувати 10-15 фото: як модель стоїть, якою стороною повернута до об'єктива.


5. Зробіть копії фото
Якось у мене зламався жорсткий диск, на якому була весільна фотосесія та кілька сімейних і портретних зйомок, які я ще не віддала. Я не спала три місяці, поки інформацію відновлювали.

Відтоді я дублюю всі зйомки на дві різних картки, зливаю світлини на гард-диск, й одночасно фотографії зберігаються в хмарному сховищі.

Перше, що я кажу на всіх професійних лекціях із фотозйомки: робіть копії.
Як встигати на всі зйомки:
про ідеальний міський транспорт
Я за кермом із 16 років. Ніколи не пересуваюся громадським транспортом і багато їжджу через роботу, тож власна автівка – мій варіант.

Кілька років тому зрозуміла, що однієї машини мало. Жартома вирішила, що можу стати автоблогеркою і брати автівки на тест-драйв. Оцінюю швидше зовнішній вигляд, зручність і те, як красиво на капоті відбивається небо. Першим протестувала електрокар. А далі різні салони та бренди почали давати мені свої машини покататися. Так жарт переріс у цілу серію текстів з гештеґом #карпийавтоблогер, за якими стежить уже багато людей.
Peugeot – це автівка, яка асоціюється в мене з Ніццою. Коли її бачу, одразу згадую, як їду набережною цього міста. Там 70% автівок саме Peugeot, і вони завжди такі красиві виблискують на фоні лазурного моря… Одно слово, асоціації дуже приємні.

Я люблю свою машину та, загалом, вважаю, що машини треба змінювати хоча б раз на 5 років, бо технології йдуть уперед. Це помітно на прикладі оновлених моделей.
Уже три роки в мене Peugeot 2008,
і це – мій другий дім.

Коли я взяла на тест-драйв нове – уже друге – покоління Peugeot 2008, то помітила, що USB-зарядка в авто просто космічно швидко заряджає телефон. У ньому є цифрова 3D-панель приладів із навігацією та підказками і сенсорний HD-екран. А технологічно кросовер вражає ще більше – від банального круїз-контролю з функцією повної зупинки до системи Park Assist, яка буквально запарковує автомобіль замість тебе, навіть вираховує, чи вдостать простору для маневру!
Ще в Peugeot 2008 можна обрати один із двох двигунів, але з трьома форсуваннями: 1,2-літровий дизель на 130 к.с та два бензиновика 1,2 на 130 к.с. і 1,5 на 155 к.с. Останній під назвою PureTech, до речі, неодноразово перемагав в конкурсі International Engine of the Year.

Завдяки своїм характеристикам, автомобіль не те що їде, він парить над дорогою – настільки комфортно всередині. А як потрібно виїхати на легке бездоріжжя, то на поміч прийде система Grip Control.
Витрати палива найпотужнішої версії Peugeot 2008 – близько 6 літрів на сотню у змішаному циклі, автівка за 8 секунд розганяється до 100 кілометрів на годину, а максимальна швидкість – 213км/год.

Коробка передач – від японської Aisin. Це класичний гідротрансформатор – апогей надійності. Залежно від комплектації можна обрати як 6-ступеневу, так і 8-ступеневу КПП. Незмінне одне – тільки автоматична коробка передач.

Вдвічі приємно, що новий 2008-й увійшов у п'ятірку кросоверів-фіналістів конкурсу «Автомобіль року 2021 в Україні» і бореться за титул найкращого з такими моделями, як Audi Q7, Volvo CX60, Ford Puma и Skoda Kamiq.
Я подумую скористатися послугою trade in та поміняти свою Peugeot 2008 на нову модель із доплатою. У будь-якому разі років за два я змінюватиму машину, і цілком ймовірно, що це знову буде Peugeot новішої моделі. Це ідеальна автівка, щоб пересуватися містом.
Підготовлено за підтримки
Дякуємо ресторану «Veranda on the river»
за локацію для фото та смачний чай.
Veranda on the river
Набережне шосе 11A, Наводницький парк, Київ
Facebook
Дякуємо ресторану
«Veranda on the river»
за локацію для фото та смачний чай.
Veranda on the river
Набережне шосе 11A, Наводницький парк, Київ
Facebook