Cпецпроєкти
СІЛЬ ІЗ МОЛОКОМ І СПЕЦІЇ ЗАМІСТЬ ЦУКРУ:
цікаві традиції чаювання з усього світу
ЧАЙ – ДРУГИЙ НАЙВЖИВАНІШИЙ НАПІЙ НА ПЛАНЕТІ ПІСЛЯ ВОДИ
Він зігріває, бадьорить і заспокоює. Залежно від сорту, чай створює різні смакові поєднання та має різний ефект на організм. Для когось це спосіб поспілкуватися, для інших – нагода зануритись у власні роздуми.

Скільки сортів чаю, стільки ж варіантів його споживання. Англійці звикли додавати до напою молоко, індійці – спеції, а тибетці – сіль. Разом із брендом Hillway Exclusive пропонуємо тобі познайомитися з чайною культурою різних країн світу.

Пройди тест і дізнайся, традиції чаювання якої країни тобі ближчі до душі.
Чайна культура країн світу унікальна: холодний чай або гарячий, зі спеціями чи з їжею, а можливо з бульбашками? Дізнайся більше про чаювання в різних куточках планети і про ідеальні поєднання їжі та чаю далі в матеріалі.
ІНДІЯ
Індія — найбільший у світі виробник чаю, а також і споживач. Чай тут продається в спеціальних кіосках, а продавці чаю мають особливе звання — чай-валлах. Вони готують напій на основі чорного чаю з додаванням молока, цукру та спецій: кардамону, фенхелю, кориці, гвоздики та перцю. Чай-валлахи зазвичай продають чай у спеціальних глиняних чашках. Дехто вважає глиняний пил, що утворюється на дні посудин, одним із найважливіших інгредієнтів для отримання справжнього смаку напою.
ТИБЕТ
Завдяки холодному клімату Гімалаїв з'явився незвичайний тибетський чай Po cha з додаванням солі та масла яка. Зазвичай для його приготування використовують чорний чай Пуер або Пемагул. Листя чаю подрібнюють, замочують у холодній воді та кип'ятять кілька годин. Після заварювання додають молоко, сіль і масло яка. За консистенцією напій нагадує суп, але найбільший секрет криється в його користі. У горах на висоті понад 3000 метрів над рівнем моря людське тіло втрачає воду приблизно вдвічі швидше, ніж зазвичай. Додавання солі до чаю зменшує ризик зневоднення. Також напій заспокоює та зміцнює імунітет у холодних кліматичних умовах.
МАРОККО
Марокканський чай – це суміш зеленого чаю з листям м'яти та цукром. Зазвичай його готують на очах у гостей і подають у високих склянках. Напій заведено заварювати тричі. До того ж із кожною порцією смак чаю змінюється.

«Перша чашка така ж ніжна, як життя, друга – така ж міцна, як любов, третя – така ж гірка, як смерть», – кажуть марокканці. Відмова від будь-якої чашки чаю вважається грубістю.
ВЕЛИКОБРИТАНІЯ
Зазвичай чай п'ють у післяобідній час. Ця традиція виникла завдяки герцогині Бедфордській Анні. Через велику перерву між обідом і вечерею вона зазвичай пила чай о п'ятій годині дня, а доповнювали напій невеликі закуски. Її приклад наслідували представники вищого класу, а згодом традиція поширилася країною. Сьогодні чай є головним елементом повсякденного життя Великобританії.

Британці – яскравий приклад європейського чаювання. Тут увага приділяється не тільки напою, а ще й їжі. Не так давно з'явилася нова професія – чайний сомельє. Він точно знає, як підібрати правильний чай, як розкрити його смак та аромат, а також із чим напій варто поєднувати.
ДЛЯ АНГЛІЙЦІВ СПОЖИВАННЯ НАПОЮ – ЦЕ РИТУАЛ, ЩО ОБОВ'ЯЗКОВО ПЕРЕДБАЧАЄ ЧАЙНИЙ СЕРВІЗ, МАЛЕНЬКІ ТІСТЕЧКА, КАНАПЕ ТА БУЛОЧКИ З ВАРЕННЯМ І ВЕРШКАМИ
Наприклад, зелений чай має свіжий трав'янистий смак, тому чудово поєднується з морепродуктами, рибою чи куркою. Чорний чай зазвичай більш насичений, тому його рекомендують вживати з інтенсивно приправленою їжею, м'ясом, а також випічкою.

Пропонуємо тобі обрати одну страву, а ми розкажемо, який чай найкраще доповнить її.
Тост з яйцем-пашот
Ранкова їжа потребує ранкового напою, і це не обов'язково має бути кава. Чорний чай Hillway English Breakfast містить кофеїн, а тому підходить для пробудження та заряджає на продуктивний день.
Овочевий салат із креветками
Зелений чай Hillway Oriental Green має свіжий трав'янистий смак, а іноді навіть нагадує морські водорості. Він підкреслить смак морепродуктів і стане чудовим доповненням овочевого салату з креветками.
Філе-міньйон із журавлиновим соусом і кукурудзою-гриль
Інтенсивно приправлена та насичена за смаком їжа, як, наприклад, м'ясо, найкраще поєднується з міцним чаєм. Саме таким, як чорний чай Hillway Golden Ceylon. Він має насичений смак, а тому не перебиватиме пряних ноток червоного м'яса.
КИТАЙ
Саме завдяки Китаю світ дізнався про чай. Це перша країна у світі, що почала експорт напою. І для жителів Китаю заварювання чаю – особливий ритуал. Церемонія його приготування називається Гунфу Ча і відбувається кількома етапами:
Прогрівання посуду для чаювання окропом.
Промивання чайного листя. Процес нагадує заварювання чаю, проте першу заварку неодмінно зливають. Вона тільки готує листя до заварювання, розкриває їхній смак та аромат.
Заварювання чаю
Чаювання
Перед першим ковтком чай заведено нюхати, знайомитися з його ароматом. Коли напій розлито, гості тримають чашку обома руками та випивають чай за три ковтки. Зазвичай церемонія триває 25-30 хвилин.
ТАЇЛАНД
Таїланд відомий своїм холодним чаєм Cha Yen. Його виготовляють із міцного чорного чаю з додаванням різноманітних спецій: анісу, тамаринду, кориці, апельсинового цвіту чи бодяну. Безпосередньо перед подаванням до чаю додають згущене молоко. Cha Yen має солодкий квітковий смак та аромат лакриці.
ТАЙВАНЬ
Тайвань відомий виготовленням так званого чаю з бульбашками. В його основі – холодний чай (зазвичай чорний, зелений, жасминовий або улун) із сухим молоком і цукровим сиропом. Але бульбашки, яким він зобов'язаний своєю назвою, – це насправді маленькі кульки тапіоки, крохмалистої крупи з коренів рослини маніоку.

Бульбашковий чай з'явився в результаті експерименту, коли працівниця чайної Лін Сіу Хуей випадково додала до напою кілька кульок тапіоки. Невдовзі це стало особливістю Тайваню.
ПАКИСТАН
Жителі Пакистану п'ють особливий рожевий чай Noon Chai. Це елемент давньої кашмірської культури, спеціальна суміш чаю з додаванням фісташок, мигдалю, солі, молока, кардамону, кориці й анісу. Під час приготування до напою додають соду. Змішуючись з іншими інгредієнтами, вона робить напій рожевим. До чаю заведено подавати випічку.
Чи є кращий спосіб здивувати своїх гостей, ніж продумано підібрати чай до їжі? Тож пора спробувати себе в ролі чайного сомельє! Експериментуй з улюбленими сортами чаю та рецептами – і неодмінно знайдеш своє гармонійне поєднання.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: