Спецпроєкти
Уявляєш, перше кіберзмагання відбулося аж пів століття тому. Тоді в ньому брали участь не кіберспортсмени, а науковці. Ніхто собі й уявити не міг, на що це перетвориться через 40–50 років, проте з розвитком технологій на світ з'явився новий вид змагань. Ми називаємо його кіберспортом.

Редакція bit.ua у партнерстві з брендом Logitech G вирішили дослідити, що ж таке кіберспорт у сучасному світі.

Підписка на Rolling Stone замість призового фонду

Усе почалося на початку 70-х. Тоді науковці Стенфордського університету вирішили розіграти підписку на журнал Rolling Stone у межах гри Spacewar, суто заради жарту. Гра пройшла круто та фаново, тому такі змагання стали проводитися регулярно.

Уже на початку 80-х почали з'являтися перші аркадні ігрові автомати, і «прості люди» теж змогли грати. У ці часи з'явилися перші ігрові приставки та ігри для них, а компанії-розробники, заохочуючи людей до своїх продуктів, почали проводити різні змагання. Так і відбулося зародження кіберспорту.

Великі гроші входять у кіберспорт

У 90-х з'явилися локальні мережі та інтернет. І, нарешті, геймери змогли змагатися між собою, не виходячи з дому. Це була чудова новина для інтровертів, ага?

У 1993-му з'явилася перша по-справжньому кіберспортивна гра – DOOM. Потім вийшло ще багато ігор, які припали до душі геймерам. Серед них були Warcraft, Command & Conquer, Quake, Half-Life, Starcraft. Тоді ж почали проводити регулярні турніри з грошовими винагородами, і кіберспортсмени стали добре заробляти.

У 2000-х уже було зрозуміло: розвиток кіберспорту не зупиниться. Бізнесмени, розробники ігор і комп'ютерної техніки, серед яких були Logitech G, почали вкладати в нього гроші, створювати команди та проводити регулярні турніри.

У нульових провели турнір World Cyber Games із призовим фондом аж $200 000! Відбори на нього проходили в 17 країнах, це дало можливість уперше об'єднати кіберспортсменів з усього світу.

Українці Natus Vincere виграють мільйон і стають знаменитими

У кінці 90-х відеоігри нарешті «добралися» до України. Почали з'являтися комп'ютерні клуби, а в деяких – навіть ПК і приставки. Українські геймери влаштовували змагання між собою в межах клубів і міст. Згодом почали з'являтися регулярні змагання та турніри, а також перші кіберспортивні команди.

У 2009 році казахстанський меценат Мурат «Arbalet» Жумашевич Тулемаганбетов вирішив зібрати в Україні суперкоманду з Counter-Strike 1.6, яка згодом візьме назву Natus Vincere. За рік NAVI виграють три головних турніри року та стануть однією з найкращих команд у світі.

У 2011-му команда заробила нечувані на той час $1 000 000 за виграш у The International. Тоді наші хлопці прокинулися знаменитими, а під назвою команди захотіли виступати геймери з усього світу.

У 2019-му мегапопулярні Natus Vincere утворили академію для молодих кіберспортсменів NAVI.Junior. Ми поспілкувалися з гравцями NAVI.Junior, роздобули для тебе лайфхаки для вдалої гри та подробиці з життя за лаштунками кіберспортивних команд.

Ми поспілкувалися з гравцями NAVI.Junior, роздобули лайфхаки для вдалої гри та подробиці з життя за лаштунками кіберспортивних команд.

B1T
Валерій Ваховський
Дата народження: 05.01.2003 (18 років)
Ігровий досвід: 2018 (3 роки)
Першим серйозним досягненням B1t стала перемога у відкритій кваліфікації CIS Minor Championship – Berlin 2019 із командою NOTBAD. Потім Валерій узяв участь у проєкті NAVI Esports Camp: він демонстрував чудову гру й одним із перших отримав запрошення в NAVI Junior. На початку 2021 року B1t став шостим гравцем команди Natus Vincere з CS: GO.
M0NESY
Ілля Осипов
Дата народження: 01.05.2005 (15 років)
Ігровий досвід: 2019 (2 роки)
Нині 15-річний Ілля «M0nesy» Осипов із NAVI Junior має понад 10 тисяч награних годин у CS: GO.
Він отримав похвалу від глави FACEIT Pro League, який сказав, що Ілля вже входить до десятки найкращих гравців FPL.
M0nesy приєднався до NAVI Junior 7 січня 2020 року як гравець заміни.
AUNKERE
Євген Карьят
Дата народження: 21.08.2000 (20 років)
Ігровий досвід: 2018 (3 роки)
На 2020 рік Євген Карьят має 50.50 відсотка перемог. Також кіберспортсмен має CQ.Score рівний 1582.10 і CQ.Rank рівний 55 за версією порталу про кіберспорт та ігри CQ.ru.
AMI
Аміран Рехвіашвілі
Наставник команди NAVI.Junior
Дата народження: 10.10.1986 (34 роки)
Ігровий досвід: у 2003–2012-х роках був гравцем команд explosive, selectah в CS 1.6.
Раніше був аналітиком і тренером команди Hellraisers.

Інтерв'ю NAVI Junior та мегарозіграш від Logitech G!

Дізнавайся, як стати успішним кіберспортсменом і перемагати на світових турнірах, у нашому інтерв'ю з гравцями NAVI Junior.
Спільно з Logitech G ми розігруємо круті призи, про які мріють кібергравці, що розуміються на технологіях. Подробиці – далі:
Кіберспорт давно вийшов за межі «забави». Сьогодні його можна сміливо порівнювати з традиційними видами спорту, адже тут теж усе серйозно: мільйонні контракти та призи, великі спонсори, масштабні турніри. Ось декілька порад для тих, хто вирішив розпочати свій шлях у кіберспорті.

Будь готовий працювати

На перший погляд здається, що кіберспорт – це легкі гроші. Насправді це хибна думка. Кіберспорт про дисципліну, постійну працю – як індивідуальну, так і командну, про розвиток себе як особистості в усіх аспектах. Ти повинен бути наполегливим, стресостійким. Ти маєш добре комунікувати й бути цікавим як людина. Ти не повинен жити тільки грою, тому що кіберспорт не лише про саму гру.

На професійному рівні є жорстока дисципліна та режим. Якщо ти будеш мало спати, пізно лягати, їсти що й коли тобі заманеться – гравцем світового рівня тобі не стати.

Почни
з малого

Не думай, що ти відразу будеш отримувати зарплатню, давати автографи та грати за провідні команди світу. Усе не так. Як і у всіх видах спорту, ти починаєш з нуля. Ти маєш просто грати й віддаватися справі, жити нею. Часто тобі буде здаватися, що все марно й ти захочеш здатися, головне цього не зробити.

Підбери правильні девайси

Для того щоб бути справді вмілим, а надалі професійним гравцем, надважливо правильно підібрати девайси, за допомогою яких ти гратимеш. На професійному рівні має значення кожен грам мишки, а швидкі «флікшоти» робити легше, коли кабель не заважає. Доки не було якісних бездротових технологій, гравці використовували так звані тримачі для кабелю, проте тепер це вже не актуально.

Система Lightspeed – це передова технологія надшвидкого та супернадійного зв'язку професійного рівня, яка допомагає забути про дроти, затримки звуку чи сигналу та додаткову вагу, оскільки на додаток вона споживає дуже мало енергії. Грай без обмежень із Logitech G!
Без компромісів. Мишка суперлегка, вона важить лише 63 грами.
Без промахів. Вбудований датчик HERO 25K робить реакцію на натискання швидкою та влучною.
Без перешкод. Мишка має основу з тефлоновим покриттям, що додає плавности рухам під час переміщення.
Без обмежень. Технологія LIGHTSPEED дає змогу майже повністю позбутися дротів для під'єднання девайсів, водночас не втрачаючи у швидкості та надійності обміну даних.
Мишка ергономічна та підійде для руки будь-якого розміру. Якщо хочеться спочатку познайомитися з бездротовою лінійкою ближче, можна також звернути увагу на яскраві моделі G305
Вільна гра. Завдяки бездротовій технології LIGHTSPEED можна забути про затримки сигналу, дальність зв'язку досягає 15 м, а час роботи батареї триває 20 годин і більше.
Чіткість звуку. Нові технології дають можливість визначити й оцінити відстань до джерела звуку, що допомагає точніше вирахувати місцеперебування суперника.
Технологія BLUE VO!CE дає змогу застосовувати різноманітні фільтри голосу в режимі реального часу.
Зручність і стильний дизайн. Продумана конструкція та надійні матеріали забезпечують пасивну шумоізоляцію й роблять навушники дуже зручними. Якщо ж ви надаєте перевагу більш яскравому та незвичному дизайну, зверніть увагу на модель Logitech G733
Ергономічність і надійність. Клавіатура має тонкий корпус завтовшки всього 22 мм та унікальні пласкі механічні перемикачі GL
Стильний дизайн. Вбудована RGB-підсвітка за технологією LIGHTSYNC допомагає налаштовувати ефекти для кожної клавіші та має палітру з приблизно 6,8 млн відтінків.
Безперервна гра. Клавіатура здатна працювати близько 30 годин із повною яскравістю підсвічування, що забезпечує автономність і безперервну гру
Свобода рухів. Бездротова технологія професійного рівня LIGHTSPEED гарантує високу частоту відгуку – усього 1 мс.

Приділяй час теорії

Грати – це добре. Але, окрім гри на «дезматчі» чи тренуванні з ботами, варто приділяти час теорії, відточувати рухи. Ти повинен знати всі правильні кути на карті і як уміло виходити на опонента. Наприклад, КС – це не тільки про стрільбу. Іноді одна граната може вирішити підсумок раунду. Завантажуй демку своєї попередньої гри, аналізуй дії та помилки. Зрозумій, на якій позиції на кожній карті ти граєш найкраще. Потім віднайди гравця в будь-якій топовій команді, який так само відповідає за ці позиції, стеж за його діями та спробуй робити так само.

Не бійся пробувати

Змінюй приціл, налаштування, різні розширення екрану в грі. Час від часу це потрібно просто для того, щоб відчути щось «нове». Коли ти місяцями щоденно граєш годинами в одне й те саме, твій мозок звикає і твоя ефективність зменшується. Потрібно віднайти щось для себе нове, змінити якусь дрібницю, і тоді здається, що все змінюється та починає виходити знову.

Багато грай для того, щоб максимально відчути механіку гри, зрозуміти, як і де потрібно віднаходити правильні пікселі, як швидко влучати та чітко стріляти. Пробуй різні методики стрільби: тапи, затиски по 3-4 патрони.

Шукай те, що підходить саме тобі. Кожна людина індивідуальна та в кожного шлях до перемоги різний. Головне – не здавайся. Бо кіберспорт – це довгий шлях, шлях справжнього чемпіона!

No Wires No Limits