Спецпроєкти

Секрети домашніх котів:

причини незвичайної поведінки улюбленців
та чи шерсть є причиною алергічних реакцій
на котів?

Скільки любові, ніжності, тепла та класних фото для Instagram приходить у наше життя разом із котом! Але дружба з домашнім улюбленцем може здатися справжнім випробуванням, якщо ви абсолютно не розумієте свого кота або ж маєте реакцію на специфічний алерген котів Fel d1.

Ми вирішили з'ясувати, чому коти дряпаються, кусаються й показують характер, а також що є причиною алергічних реакцій на котів і чи можна з цим боротися. Разом із Purina® ми поспілкувалися з біхевіорологинею та алергологинею
і знайшли важливі відповіді для власників котів.
На жаль, домашні улюбленці самі не можуть пояснити, чому загрібають миску з кормом на ламінаті або уважно вдивляються в стіну.
Проте відповіді на безліч запитань, важливих для власників котів,
є у спеціалістки з поведінкової ветеринарії Ксенії Олійнікової.
Розкриваємо секрети котів
Чи можливо виховати кота?
«Так! І я навіть сказала б, що це потрібно робити. Але врахувати, що період соціалізації в котів триває із двох до семи тижнів від народження. Саме в цей час коти отримують основний життєвий досвід. Важливо розуміти, що коти не народжуються, щоб жити разом із людьми – їх цього потрібно навчати. І чим більше позитивного досвіду буде в кошенят, тим комфортніше їм буде жити з людьми».

Також Ксенія зазначає, що, звісно, є і вроджені особливості: темперамент, порода-специфічні прояви, які впливають на поведінку в майбутньому. А у вихованні дорослої тварини потрібно враховувати попередній досвід кота та його адаптаційні можливості. Адже є такі, яким дуже важко змінюватися в дорослому віці. Особливо це стосується лякливих котів і таких тварин, що періодично проявляють агресивну поведінку.
Кусає, дряпає, шипить – коти вміють мстити?
Іноді може здаватися, що кіт спеціально кусається, нападає та шипить, щоб помститися. Ксенія стверджує, що помста – це дуже складний процес із погляду роботи мозку й у тварин цього механізму немає. Вони не можуть заздалегідь спрогнозувати реакцію, отже не можуть робити щось «на зло». Будь-яка поведінка має пояснення та причину.

«Якщо тварина починає, наприклад, ходити в туалет у не пристосованих для цього місцях, це стовідсотково не є помстою. Зазвичай це реакція на якийсь емоційний чи фізичний дискомфорт. І така поведінка є сигналом, що із твариною щось не так. Саме тому в разі появи будь-яких проявів дивної поведінки тварини потрібно звернутися як до ветеринарного лікаря, так і до спеціаліста з поведінки. Також потрібно уникати покарання та інших жорстких методів впливу на тварину».
Чому улюбленець ігнорує нові куплені зручності, а обирає коробки?
Річ у тім, що коти – територіальні тварини, які дуже прискіпливо ставляться до будь-яких нових об'єктів, що з'являються на їхній території. За словами Ксенії, якщо новий об'єкт має незнайомий запах і форму, то коти можуть тривалий час уникати цей предмет або навіть повністю проігнорувати його.

«Такий об'єкт може викликати відчуття небезпеки, особливо якщо його встановлено в не відповідному для кота місці. Також домашнім тваринам може бути не до вподоби розмір лежанки, а от картонні коробки зазвичай мають нейтральний запах, а також великий отвір для входу/виходу. Це здається більш безпечним», – зазначає Ксенія.
Алергія на котів виникає через їхню шерсть?
Експертка наголошує: шерсть кота сама собою не є алергеном. А от слина, відмерлі частинки шкіри та сеча містять білок, що викликає алергічну реакцію в організмі людей, чутливих до нього.

«Усі коти продукують алерген Fel d1 – незалежно від породи, віку, довжини шерсті, статі та маси тіла. Навіть коти, що не мають шерсті, можуть провокувати алергічну реакцію в людей».
Ольга Наумова також стверджує: гіпоалергенних котів немає.
І розповідає, що ж саме викликає алергію на котів:
Чому ж виникає алергія на котів і що таке алерген Fel d1?
Алергологиня
«Як уже зазначила Ксенія, шерсть не є алергеном, а алергію на котів нам «дарує» алерген Fel d1, це мажорний алерген кота. Мажорний означає,
що в 95% людей, чутливих до алергенів кота, розвивається сенсибілізація, тобто чутливість до цього головного алергену Fel d1. Переважно він є в слинних і сальних залозах котів, тобто його багато в слині та в лупі (відмерлих лусочках). А на шерсть Fel d1 потрапляє через вилизування.

Коли ж ми гладимо улюбленця, цей алерген залишається на руках, так само коли кіт лягає на наш диван чи постіль – алерген залишається й починає діяти, сприяючи подальшій сенсибілізації. Крім того, Fel d1 за своєю структурою дуже легкий і дрібний, тому він може разом із частинками пилу проникати глибоко в легені, викликаючи бронхообструкцію, а через це може розвиватися навіть бронхіальна астма».
Ольга доповнює: раніше вважалося, що вплинути на алерген неможливо. Проте вчені інституту Purina® вперше в історії знайшли інноваційний підхід для безпечного зниження активного рівня алергену Fel d1. Це відкриття може сприяти зниженню алергічної реакції в людей, чутливих до алергену.

«Розв'язання проблеми крилося в природних антитілах, які містяться в курячих яйцях. Учені з'ясували, що кури природним чином продукують імуноглобулін проти антигенів котів, які живуть на птахофермах. Кури виробляють імуноглобулін Y, який є пташиним еквівалентом імуноглобуліну G ссавців, і переносять його у свої яйця, забезпечуючи пасивний імунітет потомству. Саме імуноглобулін Y здатен знижувати рівень вироблення алергену Fel d1, безпечно зв'язувати та блокувати його дію».
Інститут Purina® використовує цей анти-Fel d1 імуноглобулін Y, покриваючи ним корм для котів Purina Pro Plan® LiveClear®.

Отже, у котів, які харчуються кормом із вмістом яєчного продукту з антитілами, рівень алергену Fel d1 на шерсті суттєво знижується. І це цілком безпечний підхід для здоров'я котів, адже він не заважає виробленню Fel d1 і не змінює загальної фізіології котів.
«На жаль, головний закон алергії: немає алергену – немає алергії», – каже Ольга. Тому єдиний 100% варіант не мати алергії на котів – не мати його вдома. Але коли відмовитися від домашніх улюбленців неможливо, на допомогу прийде наш чек-лист. Як не страждати від алергії, водночас залишаючи кота вдома? Радить алергологиня
Ольга Наумова:
Чек-лист: «Що робити, якщо у вас алергія на котів?»
Передусім потрібно відразу ж прийти до лікаря-алерголога, адже необхідно виявити сенсибілізацію. Іноді у вас може бути перехресна реакція й, припустимо, справжня алергічна реакція виникає до собаки,
а не до кота.
Якщо все-таки з'ясувалося, що у вас справжня алергія на кота й саме до алергену Fel d1, необхідно проводити алерген-специфічну імунотерапію. Це єдиний метод лікування алергії; ми знижуємо чутливість імунної системи до конкретного алергену, у нашому випадку до мажорного алергену кота
Fel d1. І потрібно усвідомлювати, що така терапія може тривати і п'ять, і сім років, залежно від ступеня вираження симптомів.
У квартирі/домі потрібно проводити більш ретельні гігієнічні процедури. Частіше влаштовувати вологе прибирання, обробляти пиловсмоктувачем усі поверхні, на яких любить бувати ваш кіт. Водночас варто використовувати пиловсмоктувач із HEPA-фільтрами, адже алерген дуже дрібний і може виходити через фільтри звичайних пиловсмоктувачів, залишатися в «підвішеному стані» й ще більше вражати малі бронхи, спричиняючи бронхообструкцію.
Важливо на ранніх етапах привчати кота до того, що спати з вами на ліжку чи відпочивати на дивані, кріслах не можна. Водночас потрібно забезпечити улюбленця альтернативою – коробками, килимками, подушечками, на яких йому подобатиметься спати та які легко випрати. Також варто частіше купати вашого улюбленця.
Варто ввести в щоденний раціон кота інноваційний продукт Purina Pro Plan® LiveClear®. Це безпечний підхід до зниження рівня алергенів на шерсті кота. Революційний підхід до зниження кількості алергену в котів є проривом у сфері харчування
домашніх улюбленців.
Дотримуючись таких простих, але важливих правил, кожен може знизити ризики та вплив алергену, щоб жити у злагоді разом зі своїм домашнім улюбленцем.

Завдяки інноваційним технологіям Purina® можна забути про страшні рекомендації в стилі «уникати або позбутися кота».
Purina Pro Plan® LiveClear® – як допомагає та де купити?
Як допомагає?
У складі корму Purina Pro Plan® LiveClear® містяться спеціальні антитіла, які допомагають нейтралізувати дію основного алергену Fel d1. За даними дослідження Purina®, 97% котів із тих, яких годували виявленим яєчним інгредієнтом, показали зниження рівня активного
Fel d1 у їхній шерсті та лупі – у середньому на 47% починаючи з третього тижня годування раціоном.
Отже, власники котів, у яких є реакція на Fel d1, можуть одразу відмовитися від думки віддати улюбленця в «добрі руки».
Pro Plan® LiveClear® – це 100% повноцінний і збалансований сухий корм для котів із чудовими смаковими якостями та поживністю, призначений для щоденного годування. Представлений у чотирьох формулах, що охоплюють усі етапи життя:
Які смаки Purina Pro Plan® LiveClear® може запропонувати для кота?
Для кошенят, з індичкою
Для стерилізованих дорослих котів, з індичкою
Для стерилізованих дорослих котів, з лососем
Для стерилізованих зрілих котів, з індичкою
Кожен вид буде доступним у форматі 1,4 кг
Де його можна придбати?
Корм Purina Pro Plan® LiveClear® буде доступним у спеціалізованих магазинах для домашніх тварин, ветеринарних клініках та онлайн-магазинах.

Тепер можна прийти додому, погладити й заспокоїти улюбленця – разом з інноваційним продуктом від Purina®.