Спецпроєкти

ЧАС ФОТОГРАФУВАТИСЯ:

як влаштувати ідеальну
стріт-фотосесію?

Літо – ідеальний час оновити інстаграм світлинами, похизуватися свіжими образами й просто весело провести час.

Зараз для вдалих знімань зовсім не потрібно винаймати фотографа з професійною камерою – достатньо взяти подругу або друга та новенький Mi 11 Lite 5G або Mi 11 Lite. До речі, усі фото в матеріалі зроблені на смартфон серії Mi 11 Lite від Xiaomi.

Що б таке вигадати, аби підписники точно сказали «ВАУ»? Можна пошукати референси на Pinterest – та краще почитати наш матеріал із фешн-блогеркою Вітою Буланою. Вона розповідає, як влаштувати стріт-знімання та мати вигляд героїні з обкладинки лайфстайл журналу.

ЩО ТАКЕ СТРІТ-ФЕШН ФОТО?

Стріт-знімання як напрямок виникло наприкінці 18 століття – щойно фотоапарати стали портативними, а процес проявлення і друку спростився.

Сьогодні світлини можна зробити простіше, потрібно лише дістати телефон з кишені.

В епоху блогінгу фокус змістився на мобільну фотографію. Навіть професійні фотографи використовують камеру телефона, і світлини не відрізнити від тих, що зроблені за допомогою професійної техніки. Зокрема для вуличних знімань, оперативність – важливий критерій.

Об'єкти вуличної фотографії – переважно люди в міському просторі. Характерна риса цього жанру – відсутність позування й суворої постановки. Ми не можемо вплинути на світло, погоду та інші зовнішні чинники, як-от у студії. Та безперечна перевага стріт-фешн фото у жвавості кадру та динаміці. До того ж, можна обрати будь-які декорації: від зеленого парку до тераси фешенебельного кафе.
«Особливість стріт-знімання в тому, що ти маєш бути живим, активним, з мінімальним позуванням. Тоді отримаєш найвдаліші фотографії. Фото, які створено в русі, найбільш емоційні та живі», – ділиться лайфхаками Віта Булана.
Найкращій час для знімання на вулиці – відразу після сходу сонця або за пару годин до заходу. У похмурий день світло буде м'яким, а на задньому плані стане менше контрасту (залежно від фону). Бонус: можна ж ще влаштувати загадкову фотосесію в теплому світлі нічних ліхтарів, але тут акцент краще зробити саме на ідеї.
Найкращій час для знімання на вулиці – відразу після сходу сонця або за пару годин до заходу. У похмурий день світло буде м'яким, а на задньому плані стане менше контрасту (залежно від фону). Бонус: можна ж ще влаштувати загадкову фотосесію в теплому світлі нічних ліхтарів, але тут акцент краще зробити саме на ідеї.
Найкращій час для знімання на вулиці – відразу після сходу сонця або за пару годин до заходу. У похмурий день світло буде м'яким, а на задньому плані стане менше контрасту (залежно від фону). Бонус: можна ж ще влаштувати загадкову фотосесію в теплому світлі нічних ліхтарів, але тут акцент краще зробити саме на ідеї.
Аби не вийшло абищо, краще підготуватися до знімання заздалегідь
і покроково йти до бажаного результату.

Запорука успіху у створенні гарного контенту – наявність ідеї.
Годі повірити, що фоткою біля туї когось вразиш.

Золоте правило: щоб бути головною героїнею на світлині, не фотографуйся в натовпі (жарт). Фон дуже важливий у плануванні фотознімання. До вечірньої сукні навряд чи пасуватимуть пейзажі спального району. Усе має бути органічним – якщо ви, звичайно, не робите ставку на абсурдний сюжет.

А ще, не вибирай занадто яскравий фон або фон із багатьма маленькими деталями.
Пейзаж має тільки доповнювати картинку, а не перетягувати на себе всю увагу.

ГОЛОВНА ЗІРКА ФОТОСЕСІЇ – ТИ, А НЕ ЛОКАЦІЯ. ЯК ВИБРАТИ ПРАВИЛЬНИЙ LOOK ДЛЯ ФОТОСЕСІЇ?

«Раджу для стріт-фото вибирати стримані образи у спокійних пастельних тонах. Розбавляйте їх аксесуарами – взуттям чи сумочками. Я часто вибираю квіти або доповнюю образ модними хустками, маленькими сумочками та сонцезахисними окулярами. Макіяж для стріт-зйомки роблю стриманим і повсякденним», – пояснює Віта.
Вона додає, що найкращий аксесуар для фотосесії – це гарний настрій. Без цього компоненту нічого не вийде.

Варіантів вуличних знімань безліч: можна одягнутися як бізнесвумен і піти на умовний ланч, позичити строкату сорочку бойфренда та взути ті самі модні козаки – додамо трохи 60-х у стрічку, або ж просто дістати повітряну сукню та втілити романтичний образ – майже як у Мерилін Монро.

Якщо комплексуєш фотографуватися на людях, обирай ранній час доби – тоді точно буде безлюдно. Локація за стилем повинна пасувати до твого образу. Якщо вибираєш яскравий одяг, знімай на лаконічному тлі, яке не перебиватиме твій look.
Знімати можна на телефон з хорошою камерою, як-от Mi 11 Lite 5G або Mi 11 Lite. Це стильні та легкі смартфони, а завдяки потрійній камері можна отримати чудові фото й бути в центрі уваги.

Смартфони Mi 11 Lite та Mi 11 Lite 5G створено спеціально для поціновувачів стилю, які прагнуть отримати гарні фотографії. Обидва телефони мають потрійну камеру з основним об'єктивом на 64 Мп. Завдяки можливостям AI Cinema в один дотик камера дозволяє робити фото та відео професійного рівня з мінімальними зусиллями. Mi 11 Lite 5G та Mi 11 Lite також оснащено 8-мегапіксельною ультраширококутною камерою для панорамних знімків та 5-мегапіксельним телемакромодулем для макрознімання.

Експерти MasterClass кажуть, що взагалі не треба брати фотоапарат, доки не опануєш камеру телефона й не відчуєш кадр.
«Найголовніше – зрозуміти, якого результату хочеш досягти. Від цього залежить вибір локації: це має бути місце, де тобі комфортно».‎
«Швидкий процесор і потужна батарея із зарядом на цілий день дозволять почуватися вільно в будь-якій ситуації й не хвилюватися, що телефон вимкнеться в недоречний момент», – каже Віта.‎

УЛЮБЛЕНІ ЛОКАЦІЇ ВІТИ БУЛАНОЇ ТА ПОРАДИ З ВИБОРУ МІСЦЬ ДЛЯ ЗНІМАНЬ

Не забуваймо, що краще підбирати локацію, яка доповнюватиме образ. Для Віти такі локації, наприклад,
Поділ і Воздвиженка.

Найкращий спосіб знайти місце – це пошук за геолокацією в Instagram і TikTok. По-перше, одразу зрозумієш, які місця найпопулярніші. По-друге, знайдеш місцевих блогерів і зможеш скористатися їхніми порадами. Ну і подивися, які фотографії роблять інші, візьми на озброєння кілька фішечок.

«Я дуже люблю квіткові місця для знімання або цікаві архітектурні рішення. Усе залежить від пори року. Наприклад, зараз краще для гарних фотографій вибирати ботанічні сади, на тлі яскравих сакур і квітучих піонів завжди матимеш виграшний вигляд», – коментує Віта.

Звертай увагу, як люди рухаються та поводяться в кадрі. Вони серйозні й задумливі чи веселі та розкуті? Як жестикулюють, які пози вибирають?

І не забувай: найголовніше – залишатися собою!
Найкращий час для знімання на вулиці – відразу після сходу сонця або за дві години до заходу. У похмурий день світло буде м'яким, а на задньому плані стане менше контрасту (залежно від фону). Бонус: можна ж ще влаштувати загадкову фотосесію в теплому світлі нічних ліхтарів, але тут акцент краще зробити саме на ідеї.

СЕКРЕТИ ФОТОГЕНІЧНОСТІ

«Вибирайте зручні образи, тоді й відчуватимете себе комфортно та розкуто на зніманнях. А взагалі, якщо у вас гарний щоденний догляд, достатньо сну й ви займаєтеся спортом, то і на фото виходитимете свіжо та естетично».

Віта любить спростовувати стереотипи щодо стріт-знімання. Поради щодо позування – ще один стереотип. Вона говорить, що не можна всім дівчатам радити одні й ті ж пози:
«Різні пози у різних дівчат матимуть різний вигляд! Я, наприклад, знаю свою робочу сторону обличчя і фотографуюся з правильних ракурсів.

Ще можна збільшити довжину ніг, якщо зробити упор на ліву ногу, а праву трохи виставити на передній план. Ніколи одночасно не клади дві руки на талію, лише одну.
Найкращі фото створюються в русі, вони найбільш емоційні та живі – це запорука якісного стріт-фотосету».
Матеріал створено за підтримки Xiaomi. Придбати серію Mi 11 Lite можна у офіційних партнерів Xiaomi за посиланнями: Mi 11 Lite та Mi 11 Lite 5G