Спецпроєкти

Де народжується енергія великих міст:

добірка кав'ярень
Ще рік тому здавалося, що кава на терасі улюбленої кав'ярні може залишитись частиною історії. Але рух великих міст поновився! Шалений темп Києва, Львова, Одеси, Харкова і Дніпра надихнув нас на добірку їхніх затишних кав'ярень.

Адже саме там збирається креативна молодь, виникає вир ідей під вранішній флет і не змовкають месенджери та живі розмови. Навіть цей текст народжується в одному з одеських закладів на сповненому енергії Redmi Note 10 5G від наших партнерів, компанії Xiaomi.
Бурхливий, нестримний, діловий та двіжовий водночас – різний. Це точно столиця не лише наших сердець, але й найрізноманітніших кав'ярень, серед яких кожен знайде місце до душі.
КИЇВ
Takava Coffee-Buffet
Мережа з чотирьох невеличких кав'ярень, затишних і молодіжних. Сюди варто завітати хоча б за спешелті кавою власного обсмаження – так називають арабіку, відібрану за стандартами міжнародної організації SCA, найвищий сорт. Загалом меню бара різноманітне: включає кавову альтернативу, авторські коктейлі, окремий матча бар, натуральне вино, оригінальні мікси (наприклад, лічі + кокосова вода + лимон + малина). Окрім напоїв, до уваги гостей стильне меню і сніданки весь день.
Takava Coffee-Buffet будує ком'юніті навколо свого бренду. У кав'ярні є мерч, крамничка кави та кавових девайсів, тут проводять вечірки та майстер-класи. За свій запал мережа отримала нагороду «Кавовий концепт року» премії «Зерно» 2020.

Тут можна розпочинати та закінчувати свій день однаково успішно. У робочі будні заклад допоможе залишатись у тонусі, а у вихідні – зважитися на щось нове, як напій Cascara з висушеної шкірки та м'якоті кавової ягоди.
ONE LOVE coffee
Професійний еспрессо-бар у трьох локаціях міста. Тут також працюють із власноруч обсмаженою спешелті кавою та готують альтернативу від кеміксу до фретти. Для рослинних напоїв команда самостійно робить молоко з мигдалю і кокосу, а також виготовляє напої з пюре лічі й маракуї, сиропу бузини, фрешу грейпфрута й апельсина – все це можна придбати у скляних пляшках. Пропонують спробувати й вина – навіть рідкісні органічні. А якісну каву та кавові девайси можна придбати додому в магазині бренду.
Заклади відрізняються атмосферою затишної творчості. Тут проходять вечори живої музики, майстер-класи, DJ-сети, уроки малювання і гри у шахи. На читачів із чашкою кави чекають арт-бібліотеки.

За білосніжний стильний інтер'єр, де ідеально проводити ділові зустрічі перед панорамними вікнами з видом на центр міста, кияни особливо люблять ONE LOVE coffee у PinchukArtCentre, але наразі будівля зачинена на реставрацію. Тож поки перемикаємось на романтичні побачення навпроти костелу Святого Миколая, де є літня тераса та фортепіано.
Неможливо уявити його без шоколаду, наливки й кави. У будь-якому порядку впродовж дня, головне – із любов'ю до старовинного міста. До речі, кав`ярні Львова свого часу відкривали за прикладом Відня. Кавові традиції тут на висоті, навіть є фестиваль кави.
ЛЬВІВ
Львівська копальня кави
Уже культовий музей-кав'ярня, що став візитівкою міста. Це справжня копальня, антураж та декорації якої вражають: шахтарські елеватори, залізничні рейки та вагонетки, що перевозять зерна кави. Відвідувачі спускаються до шахти в касках і з ліхтариками, готуючись до кавування рівня Індіани Джонса.
Вивчати меню можна дуже довго, обираючи між кавою «Та, що подають у ліжко» і кавою «Коли паде дощ». І це без урахування списку інших напоїв – від міцних до безалкогольних. Знавці рекомендують не пропустити запаяну каву – вона є дитяча й доросла. Її презентують перформансом із вогняним: на кавову піну насипають трохи цукру та припікають його паяльною лампою, створюючи хрустку карамель.
Під Синьою Фляжкою
На противагу першому, це місце не захоплене туристами, ба більше, воно ховається в лабіринтах львівських вуличок. Спочатку в центрі міста потрібно знайти ворота із зображенням синьої пляшки, зайти в них і пройти через двір на інший його кінець. Там побачите двері, які також відмічені синьою пляшкою – це і є вхід.

Заклад одразу закохує своєю автентичністю, адже має вигляд справжньої віденської кав'ярні ХVIII сторіччя. У деталях інтер'єру й рецептах напоїв та страв час тут справді зупинився на відмітці Австро-Угорської імперії. «Під Синьою Фляжкою» – це назва першої кав'ярні, яку відкрив у Відні галицький шляхтич. А будинок, у партері якого є заклад, був збудований ще в 1501 році. Власники зазначають, що їхня «кнайпа» існує тут ще з того часу з невеликими перервами і вже є місцем, оповитим легендами.
Юрій Винничук у своїй книзі «Кнайпи Львова» пише, що у підвалах «Під Синьою Фляжкою» до цього часу живе привид, який у ніч із суботи на неділю не дає заснути мешканцям будинку, гримаючи порожніми бочками з-під вина.
Є що перевірити!
Сюди приходять за емоціями та маленькою пригодою. Із друзями, батьками чи другою половинкою.
Копальня зробила все можливе, щоб стати особливим місцем – і це вдалося. Безпрограшний концепт підігрівають жива музика та власна крамничка.
Вільнодумна, відривна та темпераментна. Говорити про Одесу в перші дні літа – життєва необхідність. Тим паче, найтитулованіші кав'ярні теж розташовані саме тут, біля моря.
ОДЕСА
Це найкраща кав'ярня України, яка працює, за версією премій «Зерно» та «Соль» 2020. Заклад може похвалитися співпрацею із чемпіоном світу з обсмаження кави 2017 року Рубенсом Гарделлі, який не лише покращив напої з меню, але й розробив спеціальну лінійку кави для магазину «Тишина Espresso Bar».
DAILY активно вплітає себе у соціальне життя міста, тож має окрему локацію посеред «Зеленого Театру», де відбуваються opеn air події. Також існує формат «Сніданки з DAILY», у рамках якого можна снідати в закладі на лекціях топових представників креативних галузей.

І, звісно ж, варто вибрати саме цю кав'ярню, якщо ви п'єте каву в товаристві свого собаки, адже тут вухатим раді.
У 2019 році найкращою кав'ярнею України за версією «Соль» теж став одеський заклад. І це не дивно, адже Foundation Coffee Roasters народився тоді, коли засновники вже мали 10 років власного досвіду в найкращих кав'ярнях країни. Тут дуже уважно слідкують за якістю сировини, тож заклад має в Одесі відразу два власних виробництва, де обсмажені кавові зерна перебирають від дефектів вручну.
Foundation Coffee Roasters має власний магазин.
А коли від придбаної у ньому кави залишиться лише упаковка, тут приймуть її на вторинну переробку. Окрім еко-питань, команда турбується про побудову культури кави в Україні, тож організовує навчання барист – класичне і для приготування альтернативи.

Сюди варто завітати за відчуттям, що ваша кава в надійних руках або за цікавими артами на латте.
А ще у закладі можна придбати цілий термос свіжого фільтру.
Foundation Coffee Roasters
Кав'ярня, де роблять фотокартки на плівку та зустрічають старих друзів, але знайдеться і місце для вдумливої роботи за ноутом біля вікна. Тут дуже стильний, розслаблений інтер'єр – із неоновими вивісками та окремою кімнатою з великим зеленим диваном, на якому можна почитати книжку з полички. Фотогенічним роблять заклад і промені сонця, що заливають його через великі вікна.
DAILY
Тут можна замовити фільтр, матча, смузі, легкі страви та десерти, а для особливих випадків – коктейлі. Кав'ярня постійно експериментує з рецептурою напоїв, пропонуючи скуштувати їх у сучасному лофтовому інтер'єрі. Це абсолютно інстаграмне місце, про що кажуть більш ніж 17 тисяч фоловерів та сотні тисяч стильних сторіс. Заклад працює для молодіжної та вільнодумної публіки, тож бренд випускає і власний мерч: футболки, ручки, блокноти, навіть неонові запальнички.

Прогресивний «Тишина Espresso Bar» приваблює міську молодь як точка опори у стрімкому ритмі одеського життя. Атмосфера тут чудово підкреслює вайб одеського креативного класу.
Тишина
Espresso Bar
Скрізь зелена перша столиця. Туристи з кавою to go вже заполонили площу Свободи, поки харків'яни ховаються в мінікав'ярнях за екранами смартфонів – звичне харківське літо.
ХАРКІВ
Кавовий центр Coffee Mall
Ціле місто кави заховалось у Харкові. Coffee Mall – це кавовий музей, кавова студія, курси кавоваріння, сервісний центр обслуговування кавоварок і магазин кавових девайсів.

Інтерактивний музей кави став першим подібним місцем в Україні.
Тут пропонують дегустацію та екскурс у процес вирощування кавових зерен. Поринути в культуру кави можна й через майстер-класи та приготування власного кавового коктейлю. На території також є швейцарський ресторан із знаменитим фондю.
У різноплановий, але затишний Coffee Mall можна повертатися на вихідних із сім'єю або забігати на чашку кави в робочу перерву. І, звісно, принести з офісу кавову машину на професійний ремонт.
Sweeter
Широка мережа стильних мінікав'ярень. Місце позиціонують як «другий дім», де сидиш у теплому светрі з оленем, що на логотипі, та насолоджуєшся кавою серед думок про вічне. А якщо і справді завітати до Sweeter із символікою оленя (одяг, тату, аксесуари), гарантовано отримаєте маленький класичний напій.

У кожній кав'ярні є розваги для гостей: Dendy, Jenga, X-box, Gameboy. Можна зробити селфі на радянський фотоапарат і почитати комікси під звучання вініла. У бренду також є невеличка крамничка кави з Ефіопії власного обсмаження, а літнє меню пропонує оригінальні охолоджувальні коктейлі.
Ви навряд чи пропустите Sweeter у Харкові, адже мережа нараховує 28 локацій. І кожна з них прагне перетворити вашу традиційну каву зранку на гарний досвід усього дня.
Невловимий козацький дух десь посеред сяючих хмарочосів. Особлива атмосфера дніпровських вуличок і кав'ярень вміє повертати в минуле чи занурювати у мрії про майбутнє – вибирати вам.
ДНІПРО
Біла Стріла
Одразу дві локації: для тих, хто поспішає, і для тих, хто хоче затишно провести час за столиком. У другому місці раді гостям із ноутом, тож сміливо приходьте сюди працювати.
Особливість кав'ярні – відмова від традиційних назв кави. Усю її поділили на два типи – чорна та біла (тобто с молоком). А далі вибрати потрібно лише розмір стаканчика – стандартний, великий чи спеціальний. Вибір максимально простий і швидкий, тож обслуговування завжди динамічне.

У меню також є прохолодні напої у склі власного виробництва, горішки, легкі страви та десерти. Придбати можна й цілий брендований термос із фільтром чи чаєм, а для особливих прихильників є мерч – кепки та футболки.

Заклад став найкращою мінікав'ярнею України 2020 року за версією премії «Зерно».
WHITE Coffeebar
Стильний сучасний простір також у двох локаціях. Інтер'єр відповідає назві – мінімалістичний білий із великим вікном. Сюди теж запрошують попрацювати з ноутом чи смартфоном та обіцяють, що нічого вас не відволікатиме.
Вибір напоїв досить широкий, а до них – сендвічі, круасани, десерти. Можна знайти й щось оригінальне – наприклад, двошаровий лимонад на основі фільтр-кави з маракуйєвою піною. Кава додому та кавові девайси також доступні в магазині кав'ярні.

WHITE Coffeebar збирає навколо себе проактивну молодь і будує свій бренд у соцмережах навколо позитивних барист. Тож відчуття «свого місця» тут забезпечено.
У темпі бурхливої річки, що притаманний великим містам, ми часто ховаємось в улюблених кав'ярнях. А не випасти в цей момент із безупинного руху допомагають гаджети. Сповнений енергії Redmi Note 10 5G від Xiaomi чудово підійде для цього, адже швидкий процесор MediaTek Dimensity 700 не дасть зависнути, а опція NFC дозволить комфортно поратися з рутиною. Це універсальний смартфон для тих, хто прагне «вхопити хвилю» великого міста і втриматись на ній.
Комфорт і практичність – ключові показники для майбутніх власників моделі, які шукають енергію та баланс у всьому, чим займаються. А стильний дизайн стає приємним завершенням образу, ніби інтер'єри згаданих вище кав'ярень. Redmi Note 10 5G від Xiaomi вже доступний для замовлення в Україні.