Спецпроєкти

«У МЕНЕ ПРОБЛЕМНА ШКІРА»: ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ ФІЛЬТРИ В СОЦМЕРЕЖАХ ТА НЕ ХОВАТИ СВОЄ ОБЛИЧЧЯ?

Знімати сторіз із масками, використовувати тони тонального засобу та постійно соромитися себе – на жаль, такими способами нерідко доводиться «ховатися» тим, хто має проблеми зі шкірою. Іноді може здаватися, що ви сам на сам зі своїми проблемами, і навіть більше: що це трапилося тільки з вами.
Але варто відразу зрозуміти, що це не так.
ЯК ЗАЗНАЧАЄ ВООЗ1, НА ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ СТРАЖДАЄ БЛИЗЬКО 900 МІЛЬЙОНІВ ЛЮДЕЙ У СВІТІ В БУДЬ-ЯКИЙ ЧАС. ТАКУ ПРОБЛЕМУ, ЯК АКНЕ, В УКРАЇНІ МАЄ2 38% НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ, ЯК І У США.
Але це тільки захворювання, з яким можна боротися, і ми знаємо як.
Разом із La Roche-Posay з'ясуємо, чому наша шкіра – це більше, ніж просто шкіра.
Розберемо, як проблеми з нею впливають на фізичний та емоційний стан і що робити, щоб упоратися із цим і віднайти гармонію у ставленні до себе.
Через захворювання шкіри страждають не тільки фізично, а й морально – це стає причиною для булінгу. Що гірше, люди із проблемною шкірою нерідко займаються селф-блеймінгом: звинувачують себе, соромляться й навіть ненавидять свою шкіру.
ЦЕ СТАЄТЬСЯ ЧЕРЕЗ ЗОВНІШНІСТЬ4
23%
ІНШІ ОЗНАКИ
76%
УКРАЇНСЬКИХ ШКОЛЯРІВ
ЦЬКУВАННЯ ЗАЗНАЮТЬ3:
50%
ПРИВІТ, Я ЯНА, І Я КАЙФУЮ ВІД ЖИТТЯ!

Мрію стати дизайнеркою інтер'єрів, і з задоволенням навчаюся для цього. Щодня додатково створюю власні цікаві проєкти, у теплу погоду бігаю парком разом зі своїм коргі на прізвисько Шпатель. У мене багато друзів,
з якими ми разом ще зі школи. А от знайомитися з новими людьми я соромлюся. Чому? Якщо чесно, я сильно комплексую через свою зовнішність.
«Я ЗНАЮ, ЩО НЕ МОЖНА ЧІПАТИ ПРИЩІ, АЛЕ РУКИ ТАК І ТЯГНУТЬСЯ…»
ЯНА, 19 РОКІВ, ВЧИТЬСЯ НА ДИЗАЙНЕРКУ ІНТЕР'ЄРІВ, МАЄ СОБАКУ
З підліткового віку в мене почалися проблеми зі шкірою, мама тоді казала, що вони минуться самі, але дива не сталося. Моя жирна шкіра блищить так, що, мабуть, видно
з космосу.
Але з цим ще якось можна впоратися, а от акне просто доводить до відчаю! І, чорт, я знаю, що не можна чіпати прищі, але руки так і тягнуться, коли з'являється навіть малий «порушник».
Спочатку я намагалася не звертати уваги, але коментарі переросли в образи, і я не витримала. Довелося встати й піти, щоб ніхто не побачив моїх сліз. Тоді почувалася, ніби на мене вилили відро з брудом і згори ще потанцювали. Злилась і на майстра, і на її колег, а найбільше – на свою шкіру! Тоді зрозуміла, що це вже край – не хочу більше знущань, не хочу більше так ставитися до себе. І що час звернутися по допомогу до професіоналів.
Якось я записалась у салон на мейкап перед важливою подією – весіллям друзів. Обрала красиву сукню, зробила зачіску і в прекрасному настрої вирушила до майстра. Й отримала те, чого аж ніяк не очікувала – дівчина почала обговорювати мою шкіру з колегами, до того ж так, щоб я чула: «Та в неї живого місця на обличчі немає, як я це маю замазувати, тут і макіяж не допоможе».
Фільтри в Instagram класно розв'язують проблеми, а от під час «живого спілкування» їх сильно бракує. Маскування тоналкою виявилось таким собі способом, акне і прищі все одно видно.
Я так сильно зациклююся на своїй шкірі й тому, як її не люблю, що не можу нормально говорити з людиною.
Постійно здається, що на мене дивляться з огидою чи співчуттям.
«ЧОМУ В МЕНЕ ПОГАНА ШКІРА?»: ІНТЕРАКТИВНА КАРТА
* Наведіть на проблемне місце на шкірі
«ЧОМУ В МЕНЕ ПОГАНА ШКІРА?»: ПОЯСНЮЄ ДЕРМАТОЛОГ
ЯНА:
Узагалі не розумію, чому в мене виникли такі проблеми.
Якось читала, що це нормально для дорослішання, бо гормональні зміни, нерегулярний догляд за шкірою. А ще, мабуть, харчування впливає. Я не їм постійно у фастфудах, але іноді буває. Що ж призвело до акне: їжа, догляд або те, що я іноді давлю прищі?
А, можливо, це взагалі спадкове?
ЗОЛОТЕ ПРАВИЛО – ДАВИТИ ПРИЩІ НЕ МОЖНА!
КОМЕНТАР ДЕРМАТОЛОГА:

«Акне – це запальне захворювання шкіри волосяного фолікула та сальної залози. У людини з акне виникають комедони, папули, пустули та вузли.

З погляду доказової медицини сьогодні відомі основні моменти, які сприяють його виникненню:

• Гіперплазія (збільшення) сальних залоз і надмірна продукція шкірного сала, які виникають через дію чоловічих статевих гормонів – андрогенів. Найбільш активно це проявляється в період статевого дозрівання.

• Аномалія волосяного фолікула. У нормальних фолікулах кератиноцити (змертвілі клітини епідермісу) злущуються що 21-28 дні.

Бо, найчастіше, видалити все неможливо, і гнійний вміст не тільки виходить назовні, а й потрапляє в кров і по кровоносних судинах розноситься по обличчю. Видавлювання провокує поширення висипів навіть у ті ділянки, де їх не було. Окрім того, травмується шкіра навколо, у результаті на цьому місці потім утворюється невеликий або помітний рубець. І не забуваємо про пігментацію, яка збільшується після такої «чистки».

Узагалі є багато причин, які можуть викликати акне, і в деяких випадках це точно проблема не тільки шкіри. Зокрема, головною причиною виникнення висипань ще називають спадковий фактор.

Задля виявлення причин виникнення прищів у дорослих не досить тільки відвідування дерматолога. Необхідна консультація ендокринолога, а жінкам – гінеколога, і серія лабораторних аналізів.

І, звісно, важливо правильно доглядати за шкірою ще з юного віку. Якщо знехтувати доглядом, коли у вас починаються гормональні зміни, то у старшому віці буде набагато важче повернути шкіру до нормального стану. Отже, починати використовувати доглядові засоби необхідно, щойно в цьому виникає потреба. Якщо в когось із батьків були проблеми зі шкірою, доцільно звернутися до фахівця завчасно для запобігання проблемі.
Якщо здається, що це занадто важкий процес – так і є!. Але чиста і здорова шкіра, а також впевненість у собі – того варті.

Тому, якщо ви хочете змінити стан вашої шкіри, то перший крок – це обстеження у декількох спеціалістів та створення індивідуального плану лікування та догляду за результатами дослідження!».
Тетяна Селіванова
дерматолог
«З ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ ШКІРА?»
ЯНА:
Мене завжди бісила моя жирна шкіра. Я вже перестала вживати будь-які жирні продукти, через які вона, кажуть, стає такою. Постійно користуюся серветками, які матують, і різними пудрами. Користуюся косметикою для обличчя, що ніби прибирає блиск, але все марно. Це якось лікується?
КОМЕНТАР ДЕРМАТОЛОГА:

«У своєму прагненні позбавлення від підвищеної жирності потрібно бути дуже обережним, щоб не нашкодити, адже шкірне сало відіграє дуже важливу роль у нашому організмі. Воно захищає клітини шкіри від несприятливого впливу навколишнього середовища.

Повністю позбутися підвищеної жирності не можна. Але можна підтримувати шкіру в здоровому стані, дотримуючись деяких правил: регулярна ексфоліація, відлущування епідермісу, підтримання кислотно-лужного балансу на рівні 5,5.
Для цього підійдуть засоби з гідроксикислотами. Для зміцнення ліпідного бар'єра до складу ексфоліантів включають цераміди й холестерин.

Для зменшення проблем потрібно врегулювати харчування, їсти збалансовано.
Не використовувати спиртовмісних засобів для очищення, які висушують шкіру та ще більше стимулюють активність сальних залоз.

Матуючі серветки – мастхев, завжди мають бути під рукою. А от застосування надмірно жирних косметичних засобів забиває пори шкіри.
ЯНА:
А ще іноді мені здається, що я така одна.
У всіх подружок здорова, красива й чиста шкіра, ну, може, колись один прищик з'явиться. І я зі своїм обличчям, на якому живого місця немає.
І нагадую: для лікування проблемної шкіри, а також для правильного підбору засобу за типом шкіри та її потребою варто купувати догляд для проблемної шкіри після консультації з дерматологом».
КОМЕНТАР ДЕРМАТОЛОГА:

«Акне посідає провідне місце за поширенням серед захворювань шкіри.
За оцінками епідеміологічних ДОСЛІДЖЕНЬ⁵ проведених в індустріально розвинутих західних країнах, поширеність акне у підлітків становить від 50% до 95%, залежно від методу підрахунку уражень. Якщо легкі прояви були виключені й розглядалися лише помірні або важкі висипання, частота становила 20-35%.

Тож важливо розуміти, що, по-перше, ви не одні, а по-друге, будь-яку проблему зі шкірою можна вирішити, головне вчасно звернутися до лікаря!».
ЯНА:
Коли я зрозуміла, що прищі й акне – це вже не просто неприємно, а супердискомфортно, вирішила піти до косметолога. Вона зробила мені чистку, і після цього стало ще гірше. Тепер я боюся звертатися до косметологів та інших «лікарів». Але як тоді розв'язувати це питання?
КОМЕНТАР ДЕРМАТОЛОГА:

«До вибору косметолога потрібно підходити дуже обережно. Це повинна бути людина з вищою медичною освітою. Вибір процедури повинен бути вам зрозумілий. Прогрівання, розтирання, скрабування активних елементів акне (пустули) недопустимі!

Зазвичай у період активних висипань потрібно працювати з дерматологом. Коли на обличчі немає гнійних висипань, а до прикладу, комедони, рубці, постзапальні плями – косметологічні процедури будуть відігравати важливу роль у лікуванні.
Що стосується доглядових засобів, то нині на ринку представлена лінійка EFFACLAR від бренду дерматокосметики La Roche-Posay – це лінійка для догляду за жирною та схильною до акне шкірою.
Нагадаю, що в домашніх умовах є варіант використання засобів із лінійки EFFACLAR – і для очищення, і для зволоження, і для контролю та коригування жирного блиску та недоліків шкіри. Все ж засоби потрібно підбирати індивідуально, порадившись з лікарем. Буває, що догляд потрібно змінювати через сезонність, або зміну стану шкіри на інші засоби, наприклад, з тієї ж лінійки, але легші по тектсурі та дії. Зазначте, дерматокосметика не лікує – а доглядає за проблемною шкірою. Лікувати потрібно спеціальними препаратами з лікарем
До прикладу, Яні могли б стати у пригоді такі засоби для очищення та догляду: EFFACLAR ГЕЛЬ-МУС та EFFACLAR сироватка з ефектом пілінгу та крем EFFACLAR DUO (+).
Водночас стільки осіб з акне звертаються до лікаря по професійну медичну допомогу.
25-30%
«ДРАТУЄ НЕ ТІЛЬКИ ТЕ, ЩО БАЧУ В ДЗЕРКАЛІ, А Й ЖОРСТОКІ ТА НЕПРОХАНІ ПОРАДИ»
ПРОБЛЕМИ ЗІ ШКІРОЮ – ПИТАННЯ НЕ ТІЛЬКИ ТІЛА, А Й ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАНУ. ПРО ТЕ, ЯК ПОБОРОТИ НЕЛЮБОВ ДО СЕБЕ І ПЕРЕСТАТИ СОРОМИТИСЯ, НАША ГЕРОЇНЯ ГОВОРИТЬ ІЗ ПСИХОЛОГИНЕЮ НАТАЛІЄЮ ЗІНКОВСЬКОЮ.
ЯНА:
Я розумію, що начитана, кмітлива, талановита. Але я ніяк не можу впоратися з відчуттям сорому та навіть якоїсь провини через те, що неідеальна. Особливо як подивлюся на успішний успіх красунь, на яких підписана в інсті – хоч із дому не виходь.
ЯНА:
Я часто читаю статті про прийняття себе, слухаю блогерів, експертів, які говорять, що я маю полюбити себе такою, як є. Але як це зробити, коли в мене такі висипання на шкірі? Я не люблю свою шкіру, злюсь на неї та не розумію, як можна інакше… Мені здається, що хлопець не може звернути на мене уваги, бо є інші, «нормальні» дівчата з чистою шкірою. Жахливо боюся близьких поглядів і того, що партнер побачить мене без мейкапу – із прищами, акне та постійним жирним блиском на шкірі.
У цьому випадку Наталя радить почати з того, щоб стати до себе добрішою. Зрозуміти, що тіло кожної людини – це її власність, прийняти, що:
Психолог додає, що те, як людина ставиться до себе, впливає на те, як вона проявляється у світі. Є зв'язок між станом шкіри й ставленням до себе, що впливає і на рівень взаємоповаги у стосунках. Якщо людина доброзичливо ставиться до себе, приймає свої особливості, а не ховає їх, це відчувається й партнером також.
ЯНА:
А ще дістали поради людей навколо! «Прибери руки від обличчя», «тобі треба перестати пити молоко», «знаю класний народний спосіб – прикладай імбир, усе минеться моментально», «випий таблетку», «тобі просто потрібен регулярний секс». Терплю, щоб не висловитися, і просто киваю у відповідь.
«ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО ЗАХИЩАТИ СЕБЕ, КОЛИ ПОРУШУЮТЬ ТВОЇ КОРДОНИ, ФІЗИЧНІ АБО ПСИХОЛОГІЧНІ! ПОРАДИ ДОБРІ, ЯКЩО НА НИХ Є ЗАПИТ. ЯКЩО ПРО ПОРАДУ НЕ ПРОСИЛИ, ТО НОРМАЛЬНО Й НАВІТЬ ПОТРІБНО ПРО ЦЕ СКАЗАТИ»
А якщо ви відчуваєте, що ваша шкіра недосконала та впливає на якість вашого життя, зверніться до лікаря, який допоможе підібрати правильний догляд, щоб ви та ваша шкіра відчували себе щасливою!
ВИ – БІЛЬШЕ, НІЖ ВАША ШКІРА! ВИ – ЛЮДИНА, З ВЛАСНИМИ ЕМОЦІЯМИ, ХАРАКТЕРОМ ТА ІСТОРІЄЮ.
І ВИ – ПРЕКРАСНІ!
ЯНА:
Якщо чесно, я розуміла, що злитися на шкіру, а тим більше - ненавидіти її, не найкращий варіант. Але просто вже не розуміла, куди бігти, що робити і чи можна із цим узагалі впоратися. Завдяки коментарям експертів зрозуміла, що не варто впадати у відчай, соромитися себе і свого обличчя. Тепер маю чіткий план: консультація у дерматолога, підбір засобів відповідно до його рекомендацій, і шлях до любові до себе. Перестану слухати оточуючих, а почну прислухатися до себе.

Сподіваюсь, скоро зможу відмовитися від фільтрів в інстаграмі та перестану ховати своє обличчя і боятися знайомитися з людьми.
Адже я - більше, ніж моя шкіра!
«Прибери руки від обличчя»
«випий таблетку»
«прикладай імбир»
«тобі просто потрібен регулярний секс»
«не пий молоко»
«Твоє обличчя – належить тільки тобі. Воно може усміхатись, переглядаючи нову серію улюбленого серіалу, на ньому з'являється піт у момент тренування. Очі іноді наповнюються сльозами, коли стає гірко. Твоє обличчя унікальне, спробуй привласнити собі себе : від волосся та шкіри голови до кінчиків пальців».
«Така реакція – це складнощі в сприйнятті себе справжньої. Відверто кажучи, соціальні медіа й активність у діджитал-світі працюють не на користь прийняття себе природнім. Тільки ти завантажуєш фотографію, тобі відразу пропонують фільтри, вирівняти тон. Відбувається тиск на психологічному рівні, мовляв, такою, як ти є, ти не достатньо гарна, зроби із собою щось, додай фільтр», – коментує експертка.

Також Наталя зазначає, що сором як соціальна емоція виникає в момент, коли від себе хочеться відмовитися. Коли різниця між Я-ідеальна (з чистою шкірою і блискучим волоссям) та Я-реальна (з веснянками й пухнастим волоссям) занадто велика – виникає внутрішній конфлікт.
НАТАЛІЯ ЗІНКОВСЬКА, ПСИХОЛОГИНЯ:
Наталія Зінковська
психологиня
З турботою про вас разом ми розіграємо між читачами/-ками 3 набори продуктів La Roche-Posay для проблемної шкіри, схильної до акне. Умови участи прості:
А ТЕПЕР – КОНКУРС!
*Конкурс діє з 11.06.2021 по 22.06.2021 на території України, крім тимчасово окупованих територій та територій проведення Операції об'єднаних сил (ООС) в межах, що визначені чинним законодавством України. Детально про умови за посиланням.


Ти - більше, ніж твоя шкіра!
УМОВИ:
- ПОЗНАЧТЕ В КОМЕНТАРЯХ ДРУГА/ПОДРУГУ ТА НАПИШІТЬ, ЩО КОРИСНОГО ДЛЯ СЕБЕ ДІЗНАЛИСЯ ЗІ СТАТТІ
- ПІДПИШІТЬСЯ НА СТОРІНКИ В FACEBOOK: LA ROCHE POSAY UKRAINE ТА BIT.UA
- ЗРОБІТЬ РЕПОСТ ЦЬОГО ДОПИСУ

Кількість коментарів необмежена
Переможця визначимо за допомогою https://commentpicker.com/.
1 За даними дослідження The World Health Organization (ВОЗ): https://www.who.int/neglected_diseases/news/WHO-publishes-pictorial-training-guide-on-neglected-skin-disease/en/

2 За даними дослідження, зробленого на замовленя Лореаль Україна по всій Україні, серед населення віком 16-65, база – 4 тис респондентів

3 За даними UNICEF: https://stopbullying.com.ua/adults/evidence

4 За даними U-Report Ukraine для UNICEF: https://ukraine.ureport.in/opinion/566/

5 За даними Державного Експертного Центру Міністерства Охорони Здоров'я України: https://dec.gov.ua/wp-content/uploads/2019/11/akn_akne.pdf?fbclid=IwAR29SUlu3aq7sv2UrqXOnF8vq0_gVnoMO3Gw84INQCUgqp4wB-tAZyjA-wM