Спецпроєкти
Як хаотичні
парковки захопили міський простір Києва
та що з цим робити
Київ – красиве місто. І так думають не тільки жителі столиці.

У 2021 році Київ уперше ввійшов до рейтингу
ТОП-100 найкрасивіших міст світу. Столиця посіла 87 сходинку рейтингу, випередивши Манчестер, Дюссельдорф,
Бухарест та Нешвілл.
Та є в Києві одна глобальна проблема – хаотична та безвідповідальна парковка. Пам'ятки архітектури, креативні артпростори та туристичні локації нерідко заставляють автівками, і це суттєво псує зовнішній вигляд міста.

Провідна європейська платформа для замовлення поїздок Bolt спільно з креативним агентством BBDO запустили соціальну ініціативу «Не заважай» для боротьби з неправильною парковкою. Мета проєкту – показати киянам красиві локації столиці та акцентувати на парковках, які заважають ними насолодитися.

bit.ua разом із Bolt провели редакторське розслідування та створили список цікавих локацій Києва, які залишаються непоміченими через велику кількість транспортних засобів.
Та всю красу цієї локації затуляють припарковані поряд автомобілі. За даними порталу AUTO-Consulting, на початок 2021 року кількість транспортних засобів у Києві вперше в історії перевищила 400 авто на тисячу осіб. Цей показник дає чітке розуміння проблеми: у Києві немає куди ставити авто.

Але паркуватись де є вільне місце – теж не вихід. Залишати авто на платному паркінгу та йти на роботу чи зустріч пішки – абсолютно нормально. У багатьох містах Європи не знайти припаркованих авто біля туристичних локацій. Водії ставляться до цього відповідально та виховують у собі культуру парковки.
Один із найстаріших скверів Києва. І хоча він розташований поруч із галасливим Хрещатиком, тут завжди тихо та затишно.

Навпроти скверу ‒ Національний академічний театр ім. Івана Франка, а в самому серці локації ‒ старий чавунний фонтан Термена. У місті збереглось усього сім таких фонтанів, і всі вони досі працюють. Історичну пам'ятку прикрашають скульптури видатних діячів: Івана Франка, засновника театру Гната Юри та комедійного актора Миколи Яковченка, відомого за фільмом «За двома зайцями».
Сквер біля
театру І. Франка
Шовковична могла б створити гідну конкуренцію затишним вуличкам Копенгагена, Амстердама,
Нью-Йорка та стати однією з найбільш
фотогенічних локацій у Європі.

Вона могла б показати Київ як стильне місто зі своєю культурою та самобутнім архітектурним спадком. Та будьмо відверті: щоб побачити Шовковичну без припаркованих авто, потрібно приходити сюди о 5 ранку. І то не факт.
Вул. Шовковична
Вулиця перетинає Липки – місцевість в історичній частині Києва, яку у 19 столітті населяли аристократи. Шовковична входить до must have списку екскурсоводів столиці, і не дарма. Концентрація красивих будівель тут перевищує всі уявлення: «Пряниковий будиночок» Ікскюль-Гільдебранда в стилі неоготики, «Шоколадний будиночок», що нагадує плитку шоколаду, сімейна резиденція купця Миколи Ковалевського, або «Арабський будинок» з кімнатою в стилі поїзного купе. Тут також розташована найстаріша клінічна лікарня Києва – Олександрівська.
Своєю чергою Компанія Bolt взялася за виховання у водіїв культури правильного паркінгу. У межах проєкту «Не заважай» бренд розмістив білі паперові авто просто на туристичних спотах Києва: пам'ятниках, муралах і фасадах будівель. Фотопроєкт дозволяє показати, як парковка в стилі «де пусто, там і став» псує архітектуру міста.
Навпроти костелу часто влаштовують фотосесії, а поціновувачі архітектури намагаються вполювати найкращі кадри будівлі. Та цей процес може зайняти тривалий час, адже тут постійно ставлять авто. Водночас, як повідомляє Київська міська державна адміністрація, біля Костелу Св. Миколая парковка заборонена. Є відведені паркомісця поряд, але не біля самої будівлі.

Наразі влада міста веде активну боротьбу з безвідповідальними водіями: автівки забирають на штраф-стоянки та виписують штрафи.
Одна з двох римо-католицьких церков Києва. Костел у неоготичному стилі був побудований під наглядом Владислава Городецького. Архітектор не є автором проєкту, але завдяки йому на фасаді з'явилося більше декоративних елементів та скульптур: численні кольорові вітражі, виготовлені в Прибалтиці, скульптурні зображення святих, ящірки, які ховаються між шпаринами. Будівлю можна розглядати годинами.

У костелі збереглись і деякі унікальні пам'ятки: ренесансний вівтар 17 століття Яна Шольц-Вольфовича та великий концертний орган, сконструйований на замовлення в архітектурному стилі самого костелу.
Костел
Св. Миколая
Одна з найбільш відвідуваних вулиць Києва. Вона поєднує набережну Дніпра та Контрактову площу. Вулиця Сагайдачного влучно передає архітектурний стиль Подолу 19 століття – будинки в стилі класицизму із суворими лініями, пропорціональністю фасадних композицій та палацовим інтер'єром.

Яскравий приклад – Контрактовий будинок блідо-жовтого відтінку (популярний колір в архітектурі 19 століття). Велична будівля з колонами та строгими архітектурними формами.
Вул. Сагайдачного
Окрім яскравої візуалізації, на картині можна помітити багато цікавих деталей: шини, що палають, – як символ протесту, підірваний танк із написом «На Київ», пісочний годинник із загіпнотизованим екраном телевізора, мавпу з автоматом, яка спішить на допомогу козаку, а за головним героєм – могилу української медицини.
Мурал створили у 2014 році художники Володимир Манжосов та Олексій Бордусов. На його реалізацію авторів надихнула анексія Криму та події на Донбасі.

Козак із шістьма руками, який бореться зі змієм, символізує протистояння добра та зла.
Мурал «Час змін»
Усі ці локації – маленька частина прекрасних місць Києва, які нерідко залишаються заставленими автівками.
«Місто – це 1500-річна жива енциклопедія слов'янської історії – таке ж барвисте та яскраве як і державний прапор, із будівлями, пофарбованими в стилі українських писанок, і горизонтом, увінчане золотими куполами, що блищать на схилах Дніпра»
– написали про Київ автори рейтингу ТОП-100 найкрасивіших міст світу
Ми хочемо, щоб і українці, і жителі інших країн, помічали красу міста, а не автівки в ньому. Це стосується і водіїв Bolt. Сервіс слідкує за тим, щоб його автопарк розміщувався виключно на відведених для цього місцях. Якщо ти помітив, що водій Bolt порушив правила парковки, обов'язково повідом про це в додатку або напиши листа на пошту.

Долучайся до проєкту
«Не заважай» та змінюй Київ на краще. Публікуй у соцмережах фото улюблених локацій столиці, які заставлені автівками, із хештегом #незаважай.
Будь серед активних громадян, які вільно говорять про проблеми та шукають шляхи їх вирішення.

Html code will be here