Спецпроєкти
«Коли дізнались про вагітність, почали більше цінувати
власний час»

Телеведучий Микита Добринін — про батьківство

Народження малюка — не перешкода активному стилю життя.

Яскравий приклад цього — сім'я телеведучого Нікіти Добриніна та блогерки Дар'ї Квіткової. Менш ніж місяць тому вони вперше стали батьками — у них народився син Лев. Проте подружжю вдалося зберегти баланс між особистим та публічним життям.
Разом із Philips Avent говоримо з Нікітою Добриніним про те, як він піклується про свого сина, які долає труднощі та що спрощує його батьківство.

Про підготовку до народження малюка

Ми серйозно готувалися до батьківства. Перед тим як завагітніти зробили повний check-up свого здоров'я. Звісно, ми робимо його регулярно, але в цьому разі хотіли остаточно пересвідчитися, що все гаразд.

Лікарі нас одразу попередили: навіть у пар з ідеальним здоров'ям не завжди виходить завагітніти — не те що з першого разу, але й за перший рік. Як на мене, це важливо почути всім парам, щоб розуміти: не все трапляється відразу.

Проте Даша завагітніла швидко, і ми були неймовірно щасливими.
Далі почали готуватися до народження малюка, зокрема замовляти різні девайси: зволожувач повітря, гаджети для правильного освітлення, пилосмок.

Це було трішки стресово, адже в Даші почався «синдром гніздування», їй хотілося швидше розкласти всі речі. Але такої змоги не було, бо ми якраз переїжджали з орендованої квартири до власного будинку. На щастя, ми встигли заїхати та обжити оселю напередодні народження сина.

Чому вибрали партнерські пологи?

Коли ми вирішували, у якому форматі відбуватимуться пологи, я трохи вагався. Але все ж зрозумів, що не зможу просто чекати в коридорі на якусь звістку, поки дружина народжуватиме. Я б дуже хвилювався, бо кожні пологи мають індивідуальні особливості.

Мені хотілось бути поруч із Дашею, підтримувати її. Адже, як кажуть на весіллі, подружжя разом і в складнощах, і в радості. Тому ми обрали партнерські пологи. І воно того варте — ти першим бачиш малюка й відчуваєш радість, яку не передати словами.

Як змінилося життя після народження сина?

Наше життя стало іншим. Важко сказати, що конкретно змінилося й рефлексувати щодо цього, адже минув лише місяць — ми поки звикаємо до всього нового.

Ранок починається з того, що ми з Дашею сонні дивимось одне на одного, бо ніч не спали. Ближче до обіду я їду в робочих справах і купувати продукти, а дружина залишається з малюком. Коли я повертаюсь, забираю Лева, а в Даші є час на себе. Поки що наш графік такий.
Хочеться вірити, що ми ввійдемо в нормальний ритм і зможемо, як і раніше, присвячувати більше часу відпочинку та роботі. Проте зараз ми для себе вирішили, що малий — на першому місці. Коли він підросте, будемо його частіше брати із собою, разом подорожувати.

Коли ми дізналися, що чекаємо на дитину, почали більше цінувати власний час. Оцінювати, на що можемо його витрачати, а на що — ні. Наприклад, перестали відвідувати івенти. Ішли кудись тільки в тому разі, якщо це хороші знайомі та якщо нам важливо підтримати цих людей.
Зараз ми також не витрачаємо марно час. Якщо є вільний, фокусуємось на роботі й не відволікаємось на інші речі. Це дозволяє більше заробляти, що важливо, адже родина уже збільшилась й потребує більше коштів.

Про проблеми, з якими зіткнулися

Першою проблемою стало те, що в нас закінчилися вази для квітів — дуже багато дарували (сміється). І для квітів потрібно було виділити окрему кімнату, адже в малюка може бути алергія. Але загалом це приємна проблема.

Найголовніші труднощі, напевно, пов'язані з нестачею сну. Не завжди вдається відпочити вночі, проте, сподіваємось, це скоро мине.
Проблем із грудним вигодовуванням не було. Вважається, що відомі люди відмовляються від ГВ — це не так. Ми навіть не думали про такий варіант, бо в нас є молоковідсмоктувач Philips Avent, який спрощує цей процес.

Девайс круто допомагає, якщо в Даші немає змоги бути поруч із малим, коли приходить час годування. У такому разі вона може заздалегідь зцідити молоко, і пізніше я сам нагодую Лева. Це реально спрощує життя та покращує нашу мобільність.
Якщо ж говорити загалом про девайси, які спрощують батьківство, то в нас найголовнішими є два: для Даші — молоковідсмоктувач, а для мене — кавоварка (сміється).

Про розподіл обов'язків

Ми не планували розподіл обов'язків між собою, але вони розділилися самі. У Даші 90% часу займає малюк, і трохи часу є на себе. Я відповідаю за побутові питання, частково — за приготування їжі та прибирання.

Найімовірніше, найближчим часом будемо залучати няню, щоб мати змогу більше працювати. Нічого поганого в цьому не вбачаємо, адже цінно не те, скільки часу ти проводиш з дитиною, а наскільки якісно ти це робиш.

До нас у гості часто приїжджають бабусі й дідусі, але ми не хочемо перетворювати їх на няньок, адже в них є свій ритм життя. Звісно, вони допомагають нам, але повноцінно про малого піклуємося ми самі.
Три інсайти після народження малюка
На повну використовуйте гаджети для батьківства, адже вони заощаджують вам купу часу, нервів і багато в чому «розв'язують руки». Найголовніші девайси зараз для нас — молоковідсмоктувач, стерилізатор для пляшечок і сосок та зволожувач повітря.

Упевнений, що коли Лев підросте, їх стане набагато більше.
3
Не соромтеся просити допомогу в батьків чи користуватися послугами нянь. Замовляйте доставку їжі та продуктів, щоб не витрачати на це час.
Спрощуйте собі життя за будь-якої можливості
2
Щоправда, у нас поки що не дуже так виходить — коли він спить, ми ним милуємося.
Спати потрібно тоді, коли спить малий
1
Єдине, що не може зробити чоловік — народити дитину. Все інше — і приготувати, і доглянути за малюком, і прибирати вдома — може.
Не треба ділити справи на «жіночі» і «чоловічі»
Стати дбайливими батьками не навчать жодні підручники, але Philips Avent з легкістю візьме на себе купу рутинних справ.
Сучасні прилади полегшують перші місяці батьківства й дарують вам більше вільного часу.
Ручний молоковідсмоктувач допоможе зціджувати молоко легко та комфортно, куди б ви не пішли. Мама може піти до перукарні й не хвилюватися, що її дитина залишиться не нагодованою.
Електричний стерилізатор забезпечує підготовку до наступного годування дитини за 40 хвилин.
Він діє швидко й гігієнічно, вбиваючи 99,9% бактерій для вашого спокою під час кожного годування.
Швидкий підігрівач пляшечок менш ніж за три хвилини рівномірно підігріє їжу для малюка та автоматично налаштує ідеальну температуру для неї.

Даша Квіткова, блогерка

Після народження дитини жінка переживає всі можливі почуття — у неї змінюється настрій, вирують емоції, стрибають гормони. Тому важливо, щоб чоловік був поряд, приділяв увагу дитині й постійно говорив дружині, що вона гарна. Без Нікіти я б, напевно, почала депресувати.

Коли я хочу відпочити або поспати, але знаю, що скоро прокинеться Лев і захоче їсти, виручає молоковідсмоктувач. У такому разі я заздалегідь зціджую молоко, віддаю Нікіті — і він годує малого без мене. Це значно полегшує життя, я можу бути мобільнішою й не хвилюватися, що мій син залишиться голодний, поки мене немає поряд.
Також молоковідсмоктувач допомагає у випадках, коли до нас у гості приходять родичі або друзі. Річ у тім, що годування малого займає 40-50 хвилин, а то й більше. Я не хочу це робити на людях, але й відлучатися від спілкування так надовго не хочеться. Тому заздалегідь зціджую молоко та годую Лева з пляшечки, коли він прокидається.
Поява малюка в сім'ї — це не привід зачинятися вдома й бути лише біля нього. Життя триває, і якщо ви хочете, щоб воно було активним і насиченим, потрібно підтримувати одне одного в парі, будувати теплі стосунки й за можливості більше відпочивати.