Спецпроєкти

Від сортування до перероблення. Розповідаємо, як правильно поводитися з побутовими відходами


Забруднення екології, зміна клімату, часті стихійні лиха та криза питної води є нагальною проблемою для всього людства. 

У глобальному дослідженні з клімату, яке підготувала Всесвітня метеорологічна організація (WMO), спираючись на дані різних служб, експерти роблять висновок: клімат на планеті некеровано змінюється, а температури ставлять нові рекорди. 

Експерти зазначають, що до кінця століття температури підвищаться ще на 4-5 градусів. Процес танення льодовиків вже прискорився: з 2002 до 2016 року крижаний покрив Гренландії втрачав близько 260 гігатонн льоду на рік. 

В ООН вважають, що через підвищення температури поверхні планети на 2 градуси за Цельсієм 280 млн людей стануть «кліматичними біженцями». Через стихійні лиха у 2020 році «кліматичними біженцями» вже стали 55 млн.

Відповідальність лежить на кожному з нас. Саме тому ми повинні робити все можливе, щоб зменшити вплив на нашу планету. Одним із них є перероблення сміття. Саме нераціональне поводження з побутовими відходами призводить до збільшення викидів СО2, забруднення земельних ділянок і водних ресурсів. 

Ми розповімо вам, які види відходів існують, як правильно їх сортувати та докладно роз’яснимо процес перероблення.

Партнер турботи про планету та нашого спецпроєкту – корпорація «Біосфера», виробник товарів для дому та особистої гігієни, який піклується про споживача у всіх сферах життя.


Проблема з відходами в Україні

 Цьогоріч на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України виступала заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Свириденко. Вона наголосила на проблемі зберігання та перероблення відходів.

«Ми як країна утворили 462 млн тонн відходів. 79,5% – це відходи видобувної промисловості, 6% – металургії, 2,5% – тверді побутові відходи, 1,6% – сільськогосподарські відходи.  

У нас щороку утворюється 10 млн тонн твердих побутових відходів. Сьогодні лише 79% населення України охоплено послугами з вивезення побутових відходів. 93% з них вивозяться на сміттєзвалища, і лише 4% підпадають під переробку. В результаті у нас є 33 000 несанкціонованих сміттєзвалищ і 6148 таких, які важко назвати контрольованими», – зазначила Свириденко.

Перероблення відходів є найкращим рішенням зменшення шкідливого впливу на природу. Водночас до перероблення сміття має бути правильно відсортованим.

Для цього люди мають розуміти, які види відходів існують, чому їх не варто змішувати та чому деякі з них не піддаються переробленню. 

Що та як правильно сортувати:

Скло

Скло – один із небагатьох матеріалів, перероблення якого може бути багаторазовим без втрат якості виробленої продукції. 

Повторне застосування скла вигідне не тільки для виробників, але й для людей, які працюють над збиранням й утилізацією склобою.

Скляну продукцію переробляти непросто – процес має кілька етапів. Усе починається із сортування.

Є чотири типи скла, які піддаються переробленню:

  •         натрій-кальцій-силікатне скло – з нього роблять пляшки та банки;
  •         свинцеве скло застосовують для створення декоративного посуду, наприклад кришталь;
  •         боросилікатне скло має підвищений опір до впливу високих температур, тому використовують для       термостійких посуду та скляних елементів;
  •         скловолокно застосовують як ізолювальний матеріал у будівництві.

Сам процес перероблення скла може бути технологічно складним і спрощеним.

Технологічно складне перероблення полягає в тому, що після сортування скло потрапляє в конвеєр. Воно подрібнюється й очищається від забруднення. Інколи його можуть відсортувати за кольором: частинки одного кольору здуваються з конвеєра машинним способом. Металеві кришки видаляють за допомогою магніту.

Далі подрібнене скло з домішками відправляється в піч для плавки. 

Заключними етапами є розрізання скломаси на окремі частини з подальшим формуванням їх у пляшки, банки тощо.

Спрощений процес перероблення скляної продукції полягає в тому, що її перевіряють на цілісність, ретельно дезінфікують хімічними речовинами й відправляють на продаж.

Правильне сортування скла поділяється на декілька етапів:

  • очищення: бажано помити та висушити пляшку перед тим як викидати її в контейнер;
  • якщо на контейнері є відповідні позначки, у нього потрібно викидати скло певного кольору;
  • скловолокно потрібно викидати в контейнер для будівельних відходів.
     


Папір

Папір є одним із найкращих типів сировини для перероблення. Деякий тип паперу складніше переробляти, оскільки він може містити іншу сировину – метал чи пластик. Варто уточнювати, чи переробляється той чи інший тип паперу на пункті приймання вторсировини.

Ось типи паперу, які добре піддаються переробленню:

  •         картон;
  •         цупкий папір;
  •         газети;
  •         журнали;
  •         рекламні буклети, невеликі брошури;
  •         конверти (без пластикових вікон);
  •         папір для копірів;
  •         газетний папір.

Важко обробляються:

  • подрібнений папір, оскільки через нього може заклинити устаткування з перероблення. Хоча деякі підприємства його охоче приймають;
  • нотатники та пакувальний папір можуть бути переробленими, якщо є можливість видалити клей із них;

Погано піддаються (найчастіше не піддаються) переробленню:

  •         брудний або мокрий папір;
  •         коробки для піци;
  •         паперові стаканчики;
  •         картонні упаковки з перероблених матеріалів (наприклад, для яєць);
  •         фантики;
  •         серветки;
  •         туалетний папір;
  •         паперові рушники;
  •         копірка.

Основна причина – важко видалити з них весь бруд. Тому якщо ви вирішили віддавати паперові вироби на перероблення, варто гарно їх очистити й за можливості видалити клей. А ось картонні коробки для яєць важко переробити, оскільки вони вже були перероблені, а тому якісної сировини з них не отримаєш. 

Найчастіше забруднені серветки, туалетний папір, паперові стаканчики тощо спалюють на спеціальних підприємствах, оскільки вони не містять хлору.

Процес перероблення паперу поділяється на декілька етапів. 

Під час першого папір подрібнюють на фрагменти розміром 1-5 см за допомогою млина або дробарки. Далі за допомогою гідророзбивачів папір змішується з водним розчином, утворюючи рідку масу. Після цього етапу можна отримати картон та пакувальні контейнери, наприклад, для яєць.

Другий етап використовують для створення канцелярського та іншого типів паперу. Відбувається тонке очищення паперу, під час якого використовують хімічні реагенти. Очищений водний розчин змішують із непереробленою целюлозою та дають суміші висохнути. Наприкінці продукція проходить перевірку й відправляється на продаж.


Органічні відходи

 Найпростіший тип відходів для перероблення. Важливо, щоб органічні відходи не містили пакування та частин їжі тваринного походження: кісток, шкіри тощо. 

Органічні відходи бажано складати в окремий контейнер, виданий на станції перероблення. Можна придбати металевий, пластиковий чи інший контейнер для багаторазового використання.

Найчастіше органічні відходи переробляють на добрива для агропромисловості. Щодо тваринного та рослинного жирів, то їх піддають:

  •     біологічному обробленню. Жир поїдають бактерії, які харчуються маслами;
  •     хімічному обробленню. Жири нейтралізуються за допомогою кальцинованої або каустичної соди;
  •     жири очищаються для застосування як біотопливо.


Метал 

Перероблення металів – процес, корисний не тільки для екології, але й для економіки країни. Металеві відходи переплавляються й можуть бути успішно використані для виготовлення нової продукції.

До металевих відходів належать:

  •         вироби з металу й побутові прилади;
  •         відходи, які утворюються на виробництві чорних металів;
  •         відходи від металопрокату;
  •         відходи, що утворюються, коли закінчується термін експлуатації машини, будівлі, механізму, металоконструкції тощо.

Металеві відходи виготовлені з чорного чи кольорового металів, які мають різну цінність. Окрім цього, вони можуть бути вибухонебезпечними, хімічно-, радіоактивно- й пожежонебезпечними. Тому найчастіше їх перевіряють уже на підприємствах. 

Утилізація металевих відходів містить:

  •         збір та демонтаж металевих відходів;
  •         транспортування відходів на підприємство;
  •         перевірку на безпечність металевих відходів;
  •         відділення відходів чорних металів від відходів кольорових металів;
  •         відділення різних домішок неметалевого характеру;
  •         переплавлення металів для подальшого використання в металургійній промисловості.

Пластик

Пластик – найважчий для сортування та перероблення тип відходів. Проблемою є те, що типів пластику існує дуже багато, і не кожен із них піддається переробленню. Саме тому виробники розробили для них маркування.

Найчастіше тару маркують трикутником із цифрою від 1 до 7 і/або літерами.

Види маркувань пластику:

PET(E) – поліетилентерефталат

 Із цього пластику виготовляють пляшки для напоїв, одноразові контейнери для їжі та прозорі флакони для шампуню. PET-тара пропускає всередину ультрафіолетові промені та кисень, а тому строк зберігання продуктів зменшується. Водночас цей вид пластику, який позначається цифрою 1, піддається переробленню та повторному використанню.

PEHD або HDPE – поліетилен високої щільності (поліетилен низького тиску)

Із цього типу пластику виготовляють каністри, кришки, флакони з-під косметики та побутової хімії, ємності для мийної хімії, Tetra Pak і PURE Pak та інше.

Він позначається цифрою 2 і чудово переробляється.

PVC або ПВХ – полівінілхлорид

З нього виготовляють віконні рами, блістери, упаковки з-під таблеток, а також тортів і сиру, флакони для косметики, іграшки, банки для жирів та сипучих продуктів.

Цей небезпечний вид пластику позначається цифрою 3, майже не переробляється й під час спалювання виділяє в повітря діоксини.

LDPE або PEBD – поліетилен високої щільності (низького тиску)

З поліетилену високого тиску (низької щільності) виготовляють сміттєві та харчові пакети, а також плівку. Вважається безпечним для харчових продуктів.

Позначається цифрою 4 і піддається переробленню, але треба пошукати пункти приймання, які з ним працюють.

PP або ПП – поліпропілен

 З нього виготовляють кришки для пляшок, відра й відерця, стаканчики для йогурту, упаковки лінз, фотоплівок, мішки, сантехнічні труби, деталі технічної апаратури тощо.

Цей вид пластику позначається цифрою 5 і піддається переробленню.

PS – полістирол

 Полістирол поділяється на спінений та звичайний. Зі спіненого полістиролу роблять пінопласт, контейнери для яєць, підкладки для м’яса й фасування. Зі звичайного полістиролу – стаканчики для йогурту й упаковку для компакт-дисків, а також майже весь одноразовий посуд.

Цей вид пластику позначається цифрою 6 та піддається переробленню. Водночас він є потенційно небезпечним, оскільки має канцероген стирол, який активно виділяється під час горіння.

O(ther) або інший пластик

 Суміш різноманітних пластиків, яких немає в переліку. Тари з таким маркуванням не переробляються та завершують свій «життєвий» цикл на звалищах або в сміттєспалювальних заводах.

Пластик потрібно правильно сортувати. Коли ви визначили, який пластик іде на перероблення, який – на спалювання, а який – на заховання, необхідно промити та зім’яти тару (якщо є можливість), щоб позбутися в ній повітря. Важливо пам’ятати, що Tetra Pak, окрім пластику, містять метали та папір, а тому його потрібно сортувати окремо.


Що робити далі після сортування?

Зібране сміття можна привезти на найближчий сортувальний пункт. Там його перевірять, розподілять та відправлять на перероблення. Деякі сортувальні пункти приймають відходи, надіслані поштою.

Якщо ви в живете в будинку з ОСББ, можете підписати контракт із сортувальною (сміттєпереробною) компанією, яка раз на місяць вивозитиме відходи. Для них потрібно буде придбати спеціальний контейнер.

Менш відповідальним варіантом буде залишати розсортоване сміття біля сміттєвих баків. Малозабезпечені люди його заберуть та віднесуть у сортувальний пункт.

Сортування сміття спрощує його перероблення. Використання перероблених матеріалів зменшує забрудненість екології, економить природні й економічні ресурси. Крім цього, зараз перероблення сміття є прибутковим бізнесом.

Якщо є можливість, відмовтеся від матеріалів, які погано переробляються. У магазини ходіть із рюкзаком або багаторазовими сумками, щоб зменшити кількість викинутих пакетів. Використаними серветками, туалетним папером та паперовими рушниками можна розпалювати багаття в заміських будинках. Органічні відходи можна використати як перегній, якщо захоплюєтеся садівництвом.

Отже, бережіть природу та будьте відповідальними. Саме від вас залежить, яка екологічна ситуація буде в нашій країні, і як вона вплине на здоров’я нинішніх і майбутніх поколінь. 

Види відходів, які піддаються переробленню

Скло  

  • натрій-кальцій-силікатне скло – з нього роблять пляшки та банки
  • свинцеве скло застосовують для створення декоративного посуду, наприклад кришталь
  • боросилікатне скло має підвищений опір до впливу високих температур, тому використовують для термостійких посуду та скляних елементів
  • скловолокно застосовують як ізолювальний матеріал у будівництві

 

Метал

  • вироби з металу й побутові прилади
  • відходи, які утворюються на виробництві чорних металів
  • відходи від металопрокату
  • відходи, що утворюються, коли закінчується термін експлуатації машини, будівлі, механізму, металоконструкції тощо.

Папір

  • картон
  • цупкий папір
  • газети
  • журнали
  • рекламні буклети, невеликі брошури
  • конверти (без пластикових вікон)
  • папір для копірів
  • газетний папір

Органічні відходи

  • Залишки їжі
  • Шкірки овочів та фруктів
  • Крихти 

Пластик

  • PET(E) – поліетилентерефталат
  • PEHD або HDPE – поліетилен високої щільності (поліетилен низького тиску)
  • LDPE або PEBD – поліетилен високої щільності (низького тиску)


Кількість побутових відходів і їхній негативний вплив на нашу планету можна зменшити, якщо використовувати eco-friendly продукцію. Однією з таких є серія Go Green – eco-friendly лінійка бренду Фрекен БОК. Компанія презентувала 15 екопродуктів для прибирання різних типів поверхонь, що складаються лише з безпечних, нетоксичних, біорозкладних компонентів. 

Побутова не-хімія Go Green містить натуральні екстракти та природні біорозкладні ПАР (поверхнево активні речовини), які синтезуються з рослинної сировини. Загалом продукція складається на 98% із натуральних компонентів і не містить аміаку, метилхлориду, фосфатів, хлору та інших речовин, які шкодять екології.

Окрім цього, вона має екологічний сертифікат «Жива Планета» та позначку «Зелений журавлик», який свідчить про суворе виконання всіх вимог до справді екологічного продукту. І найголовніше – жодного тестування на тваринах. 

Коли ви купуєте Go Green від Фрекен БОК, то робите внесок у збереження екології нашої планети.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram