Спецпроєкти

Як допомагати іншим без шкоди собі?

проєкт за підтримки бренду glo™

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну чи нікотину.

Робота, безліч волонтерських чатів, підтримка близьких 24/7 – це реалії багатьох українців зараз. Ми так часто прагнемо всім допомогти, що можемо забувати про себе – а це напрочуд важливо.

Про те, як правильно піклуватися про себе, які речі не варто казати тим, хто переживає втрату, і як не мучити себе за «недостатню діяльність», поговорили з коучем Аллою Заднепровською.

Це четверта стаття з серії корисного для українців спецпроєкту за підтримки бренду glo™, в якому bit.ua випускає матеріали, що підтримують жителів України в непрості часи і допомагають адаптуватися до нових реалій.

Чому насамперед варто піклуватися про себе перед тим, як допомагати іншим?

Згадайте, що стюардеси показують нам в літаках: спочатку треба надягти маску на себе. Зрозуміло, чому так – бо якщо не буде нас, нема кому буде піклуватися про близьких, про країну.

У важких ситуаціях люди іноді кидаються щось робити, та ці дії є інстинктивними і не дуже ефективними, адже призводять до виснаження, якщо не дбати про себе.

Перш за все потрібно усвідомити, що відбувається саме з вами – з вашим тілом, почуттями і думками. Варто визнати, якщо ви хвилюєтеся чи тривожитеся – усвідомлення цього є першим кроком до подальшого вирішення ситуації.

Як швидко допомогти собі? Це такі прості варіанти, про які ми всі знаємо, хоча іноді забуваємо або ігноруємо. Фізична активність – прогулянки, тренування, поїздки на велосипеді, танці тощо – допоможе тримати себе в тонусі, покращить обмін речовин, координацію та когнітивні навички. Не забувайте пити воду: навіть помірна дегідратація шкідлива для організму і може викликати втому та головний біль. Слідкуйте за харчуванням: швидкі вуглеводи, які ми так любимо, є дійсно смачними, але не варто ними захоплюватися. Свіжі овочі та фрукти зроблять ваш раціон збалансованим, різноманітним та нададуть необхідної енергії організму.

Розслабитися допомагає творчість: можна підключати свою фантазію і робити своїми руками те, що любите – малювати, ліпити, в’язати, плести бісером. Це дозволяє відволіктися від поганих думок, покращити моторику та самопочуття.

Проводьте більше часу з близькими та рідними, частіше їх обіймайте, спілкуйтеся. Це те, що дає нам приємні враження і заспокоює.

Допомога близьким – як у них запитати про це? Що робити, якщо близька людина відмовляється від допомоги?

Люди можуть відмовлятися від допомоги з багатьох причин. Я назву дві основні:

Відчуття ізоляції. Коли людина переживає, у неї руйнуються старі опори, і вона відчуває ізольованість. Через це і відмовляються. Людям здається, що їх ніхто не розуміє, що тільки їм так погано.

Невміння пропонувати допомогу. Більшість людей «рятує» інших людей. Коли ми ухвалюємо рішення за інших, щось радимо, ми ніби транслюємо «ти маленький і ти не впораєшся, а я великий і я вирішуватиму за тебе». Людина не хоче бути маленькою і відстоює своє право на самостійність.

Варто запитати в людини, як вона зараз – не для того, щоб жаліти, відчувати свою провину і брати за неї відповідальність, а співпереживати.

Важливо бути поруч, а не робити щось за інших. Коли людина відчуває співпереживання, а не жалість, тоді вона може розкриватися і починати довіряти, вступати в контакт.

Як підтримати тих, хто втратив щось важливе або когось важливого? Що робити, якщо людині важко про це говорити?

В жодному разі не можна казати «я тебе розумію», «я знаю, що ти відчуваєш». Ви не можете зрозуміти, що відчуває інша людина, навіть якщо теж пережили складну ситуацію.

Важливо і правильно казати «я поруч, якщо тобі потрібна моя допомога», «ти можеш до мене звернутися». Можна запропонувати людині говорити або просто посидіти мовчки поруч, якщо вона цього потребує. 

Як допомагати точно не потрібно?

Будь-яка нав’язлива допомога може зашкодити – і словесна також. Не треба привозити щось людині, якщо вона прямо сказала, що це їй не потрібно. Так само не можна намагатися насильно вивезти людину кудись проти її волі.

Підтримка на словах – чи можна вважати її рівнозначною матеріальній або фізичній допомозі і чому?

Зважаючи які слова маються на увазі. «Я уявляю, як тобі погано» краще не казати. Це не працює, коли людина переживає горе.

Слова важливі, адже завдяки ним люди можуть допомогти. Приклад – якщо не маєте коштів, можете стати ініціаторами збору для того, кому це потрібно, за допомогою допису у соціальних мережах. Саме завдяки таким зборам ви допомагаєте. Я сама не раз донатила знайомим, які збирали кошти для когось з близьких. Ось і варіант, коли слова працюють і мають велику силу.

Волонтерство – як і з чого краще почати? 

У перший день війни, відчуваючи провину, що я в безпеці (виїхала за кордон за кілька днів до початку війни), а близькі ні, я створила волонтерський рух. 

До цього я ніколи не волонтерила. Виступала безкоштовно на конференціях і форумах, але це все одно бізнес-діяльність. Тож доводилося всьому вчитися наново.

Ми з друзями сиділи в мільйоні волонтерських чатів, не розуміючи спочатку, що робити. Буквально за тиждень ми зрозуміли, з чим можемо допомогти – з переселенням, пошуком житла за кордоном, забезпеченням їжею і ліками тих, хто залишився в Україні. Також ми збирали гроші для тероборони – на машини, бронежилети, каски. 

Так, доведеться вчитися. І розуміти, що не потрібно чекати на вдячність. Люди, які потребують допомоги, можуть поводитися по-різному. Не можна їх засуджувати, звинувачувати, висувати претензії. Якщо є сили допомагати іншим, варто це робити з терпінням і розумінням.

Волонтеру дуже важливо піклуватися про себе та зберігати ресурс, щоб допомогти якомога більшій кількості тих, хто цього потребує.

У будь-які миті життя важливо не забувати про себе та оточувати себе речами, на які приємно навіть просто дивитися. Додати в життя улюблених кольорів допоможе новий девайс glo hyper+ UNIQ. У ньому є 19 різнокольорових бічних панелей, які можна поєднувати на свій смак. Комбінуйте кольори як забажаєте – наприклад, створіть трендове синьо-жовте поєднання.

Вигорання у волонтерів – що робити, якщо таке трапляється?

Варто усвідомлювати, наскільки ви зараз ефективні і чи маєте ресурс допомагати. Якщо вам зле, ви не зможете допомагати іншим. Тож, якщо відчуваєте, що ресурсу немає, варто знати, як його можна відновити.

Є варіант зупинитися на тиждень, відпочити і повернутися до допомоги з новими силами. Можна продовжувати робити щось далі всупереч втомі, але від цього не буде ефекту.

Чому нам здається, що ми робимо недостатньо, і як припинити знецінювати невелику допомогу?

На нас часто впливає тиск з боку інших. Припустимо, ми заходимо в соцмережі і бачимо дописи про десятки чи сотні тисяч гривень, зібрані на потреби армії; читаємо про чиюсь продуктивність і вважаємо, що робимо замало.

Думки про те, що ми недостатньо стараємося, змушують нас звинувачувати себе і сильно виснажують. Через це виникають такі почуття, як сором, невміння радіти. Втім, навіть маленька допомога – те, що наближає нас до перемоги. Ті самі зібрані сотні тисяч гривень складаються з безлічі невеликих донатів; підтримка локального бізнесу допомагає економіці країни працювати. І простий репост про збір на потреби ЗСУ в соцмережах – це теж допомога, тож не знецінюйте її. 

Чи нормально це – пишатися собою, коли допомагаєш іншим, і чому?

Важливо себе хвалити. Але це не має нічого спільного з «дивіться, що я зробив/-ла!».

Навчитися бачити, що ви зробили хорошого, і навчитися казати про це іншим – це завдання з зірочкою. Помічайте, де ви молодець, що класного зробили за день. Це чудові опори, які дають нам стійкість та енергію.

Бренд glo™ та bit.ua бажають берегти сили і  не забувати допомагати собі також – і, звісно, допомагати іншим людям, якщо є можливість.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram