Спецпроєкти

Моя оселя там, де я: як швидко адаптуватись до нового життя?


проєкт за підтримки бренду glo™

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну чи нікотину.

З лютого цього року багато українців змушені змінювати місце проживання. Переїзд не завжди буває комфортним: потрібно вирішити, які саме речі взяти і як їх компактно спакувати, а ще – як облаштувати нове житло так, щоби зберегти відчуття дому.

Про відокремлення і складання необхідних речей, їхнє перевезення та створення затишку в новій оселі поговорили з дизайнеркою Катериною Луференко.

Це третя стаття з серії корисного для українців спецпроєкту за підтримки бренду glo™, в якому bit.ua випускає матеріали, що підтримуватимуть жителів України в непрості часи і допомагатимуть адаптуватися до нових реалій.

Що робити, якщо розумієш, що твоїх речей реально забагато? Як вирішувати питання їх перевезення?

Мабуть, це траплялося з кожним, хто живе на одному місці довше ніж пару років – речі накопичуються, а позбутися їх шкода.

Якщо переїжджаєте, одразу думайте, як краще перевозити речі. Якщо є можливість оплатити вантажну перевізку одразу, краще це зробити, аніж потім витрачати гроші на нові, необхідні для життя речі. 

Але і у цьому випадку треба свої потреби оцінювати адекватно. Якщо є можливість витратити зайвий день на розбір речей, краще цим зайнятись. Непотрібні речі можна віддати на благодійність. 

Щоб зрозуміти, які речі вам насправді необхідні, можна поділити усе на групи: від тих, що використовуються в повсякденні, до тих, що використовуються раз на рік або ще рідше. І забрати стільки, скільки є можливість. 

Окрема категорія – речі, які є особливими цінностями, як-то фамільні і ювелірні прикраси або фотографії, відеоплівки. Те, що не купити, не замінити, або те, що не займає багато місця, проте може бути приємною фінансовою подушкою на випадок кризи. 

Є сенс відмовитись від речей, які займають багато місця, але коштують небагато і дуже легко замінюються. Якщо вони вам потрібні для життя, можна скласти список, від чого вам довелось відмовитись, щоб після переїзду одразу придбати усе необхідне.

А що з речами для тварин? 

Якщо у вас є улюбленець, окрім необхідних для життя речей, не забудьте взяти також його улюблену іграшку. Не забудьте про лежак або плед, на якому він зазвичай спить і який має його запах. На відміну від людей, для тварин більшу роль грають запахи та звуки, аніж візуальна складова, тому для відчуття безпеки і домашньої атмосфери це дуже важливо.

Як краще організувати пакування речей, щоб економити місце у валізах/коробках/рюкзаках?

Футболки, сорочки тощо краще не складати, а стелити одну річ на іншу. 

Джинси і штани треба згортати валиками – це допоможе зберегти простір.

Взуття можна нашпигувати меншими за розміром речами, які допоможуть зберегти йому форму, а також захистять ваші речі, якщо вони крихкі.

Посуд або щось крихке можна обернути у одяг. Наприклад, бокали та чашки – у шкарпетки, а тарілки й миски – у светри і кофти. Усередину мисок, чашок та бокалів можна також розкласти речі, щоб зайняти усі пустоти простору. До речі, шкарпетки – це мʼякі захисні чохли для перевезення яких завгодно крихких речей. Наприклад, декоративної косметики та парфумів.

Усе мʼяке – іграшки або постіль – можна запакувати у пакети для сміття, звідки за допомогою пилососа можна відсмоктати повітря. Так вони не займатимуть багато місця, а також будуть захищені від вологи.

У пакуванні речей краще віддати перевагу господарським сумкам, аніж коробкам. Сумки не деформуються під вагою важких предметів, а також їх набагато легше транспортувати за допомогою ручок.

Важкі речі потрібно розподілити між усіма сумками, щоб збалансувати навантаження.

Речі першої необхідності (постільна білизна, піжама, змінний одяг, ножиці для розрізання пакунків, інструменти тощо) краще складати в окрему сумку.

Розпакування речей – як зробити це швидко і так, щоб не довелося нічого перекладати по сто разів потім?

Важливо підготуватися до цього ще під час пакування. 

Сумки з речами потрібно підписати маркером з усіх боків, і настільки детально, наскільки це можливо – на місці зрозумієте кількість речей та кількість місця під ці речі.

Почати краще з найважливіших найвикористовуваніших речей. Доступ до них потрібен постійний, і буде легше знайти для них оптимальне місце зберігання з комфортним доступом.

Інші речі краще за все згрупувати до того, як розкладати їх по шафам та полицям. Це допоможе оцінити необхідне під них місце та знайти його з першого разу.

Якщо є відчуття, що щось було спонтанно спаковане і для нього немає місця, можливо, є сенс віддати цю річ на благодійність або подарувати.

Якщо збираєтеся оптимізувати простір – це привід відкладати повний розбір привезених речей на потім? 

Краще все робити на свіжу голову. Зайві речі можуть лежати на полицях роками, доки доцільність їх існування у житлі буде проаналізована. Краще мати більше вільного простору для речей, які ще доведеться придбати, ніж в екстреному порядку перекладати речі з місця на місце, коли цей простір терміново знадобиться.

Чи бувало у вас так, що ви загубили річ, але згадали про неї лише через дуже великий проміжок часу? Те ж саме відбувається, коли ми навмисно позбуваємось речей, якими не користуємося. Людині притаманно переоцінювати речі, які вона придбала на власні кошти. Але коли вони губляться, виявляється, що не такі вже вони цінні та важливі.

Що варто знати про оптимізацію простору? Які є лайфхаки, щоб навіть невелику квартиру не захаращувати, а зробити зручною для життя попри немалу кількість речей?

Найголовнішим лайфхаком збереження простору у малому житлі є регулярні ревізії наявних речей.

Також є дуже багато різних органайзерів та девайсів, які допомагають додати площу для зберігання речей або розбити простір у ящиках на кілька секцій. Це дозволить розмістити різні по своєму призначенню речі в одному місці. 

Якщо ж ящики відсутні, є лише полиці, можна використати коробки-органайзери різних параметрів і з різних матеріалів, які можна розмістити на полицях, тим самим сховавши хаос, який, як правило, там утворюється в процесі життя. Ними можна замінити комоди, в яких зазвичай зберігається спідня білизна та домашній одяг.

Які речі, крім зрозумілих на кшталт пральної машинки чи сантехніки, необхідні для комфорту? Можливо, це якісь неочевидні, про які ми часто забуваємо (і дарма)?

Для комфортного життя дуже важливо добре спати. Прекрасно, якщо є можливість придбати якісний пінний матрац. Але буває так, що у новому житлі ви вимушені спати на уже існуючому матраці або на розкладенній софі.

Це теж не дуже складно та дорого вирішити. Тут на допомогу приходять топ-матраци: вони складаються із пінного прошарку товщиною до 10 см, який допомагає виправити вади поверхні для сну, а також забезпечують додаткову підтримку спині та шиї.

На сон дуже сильно впливає клімат. І одним із недооцінених девайсів у цьому плані є зволожувач повітря. І взимку, і влітку, в приміщенні, як правило, дуже сухе повітря, а це призводить до відчутного дискомфорту у дихальних шляхах, алергій, вразливості до вірусів та ін. У будь-якому приміщенні ви спатимете як немовля, якщо в вашій кімнаті прийнятний мікроклімат.

Які речі, навпаки, є зайвими і без них можна чудово обійтися?

Сюди дуже легко віднести майже усі кухонні девайси, які не використовуються у повсякденні

В них є сенс, якщо на кухні дуже багато місця і для комфорту життя вони необхідні. Наприклад, хтось із членів сімʼї захоплюється кулінарією. В інших випадках нерідко на антресолях кухні можна знайти імпульсивно придбані або подаровані власникам житла величезні кухонні комбайни, форми для запікання, кондитерські девайси, казани та вок-пательні. 

Якщо предмети використовуються рідше ніж раз на декілька місяців, можна для економії місця сховати їх подалі або позбутися – інакше це зайві предмети для збору пила та гару на кухні.

Простір оптимізували, тепер все красиво і зручно, але бракує затишку. Як його створити і, знову ж таки, не засмітити квартиру непотрібними дрібницями?

Окрім необхідних для життя речей, дуже важливо мати можливість відчувати затишок. На це впливає світло та тактильні відчуття. 

Що стосується тактильних відчуттів, дуже добре, якщо є можливість із попереднього у новий дом забрати улюблений плед, домашні капці та подушки. Якщо є можливість усе це купити – теж добре.

Щодо світла – іноді в житлі дуже багато білого офісного світла, а це впливає на відчуття затишку. Є сенс змінити лампочки на більш теплі (4000-3500К для основного світла та 3500-2800К для вечірнього).

Якщо в оселі відсутнє вечірнє світло, можна купити торшери, настільні світильники або бра. Можна придбати бюджетний світильник та сховати його за кімнатними рослинами, щоб кімнату заповнювало мʼяке тепле світло.

Також до світла, яке створює затишну атмосферу, можна віднести білі новорічні ліхтарики і свічки. 

На атмосферу в оселі впливає не тільки світло, а й кольори – саме вони створюють настрій. Наприклад, існує така думка, що жовті акценти у просторі здатні покращити настрій.

В новому девайсі glo hyper+ UNIQ є 19 різнокольорових бічних панелей, які можна комбінувати як забажається – наприклад, створюйте насичене червоно-чорне або трендове синьо-жовте поєднання.

Скільки разів на рік варто перебирати речі/змінювати обстановку у квартирі, щоб позбавлятися зайвого?

Дуже корисно робити ревізію речей хоча б двічі на рік. Наприклад, можна оптимізувати зберігання одягу, якщо міняти місцями літній та зимовий одяг. Навряд вам улітку знадобляться зимові чоботи або пальто, а взимку – сукні і босоніжки.

Також у цей час можна міняти місцями речі, які привʼязані до сезонів, як-то туристичне обладнання або новорічні прикраси. У процесі ви скоріш за все наштовхнетесь на речі, якими не користувалися останні пів року, і замислитесь, чи вони вам настільки потрібні. 

Чи можливо зберігати відчуття дому, якщо доводиться часто переїжджати? Що насамперед для цього потрібно?

Відчуття дому нам дарують улюблені речі та почуття безпеки, тому якщо у вас є улюблений плед або чашка – ось це й буде вашим якорем, який вертатиме у відчуття дому.

Ще дуже важливим є запах дому, бо у кожного він свій: у когось це запах свіжоспеченої випічки, у когось особливий парфум для дому – розпилюйте його і де б ви не були, вам буде затишніше.

Бренд glo™ та bit.ua бажають вам зберігати з собою відчуття дому, де б вам не довелося знаходитися. Нехай ваша оселя завжди буде для вас затишною.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram