Спецпроєкти

Формула успіху: як новачку не загубитись серед досвідчених колег у компанії


Розпочинати кар’єру під час війни та після пандемії – це виклик сучасних професійних реалій. Проте блогери у соцмережах транслюють власні проєкти, команду та всі атрибути успіху. Починає здаватись, що, якщо ти не заробив свій перший мільйон до 20 років, то з тобою щось не так. 

За даними дослідження EY, у десятку топових компаній увійшли: Genesis, GlobalLogic, Google Ukraine, ЕРАМ Ukraine, Apple Ukraine, SoftServe та Philip Morris Ukraine. 

Майже 80% молодих фахівців зіштовхуються зі складнощами під час пошуку роботи. Серед основних причин студенти відзначають:

  • недостатній досвід роботи, знань або навичок;
  • високу конкуренцію на ринку праці;
  • обмежену кількість вакансій за фахом. 

Водночас роботодавці кожного року підвищують вимоги до кандидатів. За результатами дослідження сайту robota.ua, у 2023 році 62% вакансій вимагають знання англійської мови не нижче рівня В1-В2, а інколи С1. Проте лише 39% кандидатів володіють нею на рівні В1 і вище. 

У цьому матеріалі разом з компанією Philip Morris Ukraine розповідаємо, як знайти свою формулу успіху та стати професіоналом попри все. 

Старт кар’єри зі стажування в міжнародній компанії

Стажування для студента – це реальний шанс потрапити у міжнародну корпорацію, отримати свій перший досвід роботи та першу зарплату. 

У компанії Philip Morris в Україні діє INKOMPASS. Це глобальна оплачувана кар’єрна програма для студентів та нещодавніх випускників, яка проходить у 32 країнах світу. Участь у програмі дає можливість спробувати себе у ролі співробітника у будь-якому відділі компанії. 

Фото надане компанією Philip Morris Ukraine

З 2017 року в Україні стажування пройшло шість поколінь інтернів. Вимушену перерву зробили лише у 2022 році з міркувань безпеки. А вже у 2023 році компанія додала нові інструменти для кращої адаптації української молоді. Окрім тимбілдингів та класичного онбордингу в команді, студенти мали навчальні сесії з менеджментом, польові візити та випускний івент з підбиттям підсумків і спільним обговоренням досвіду. 

Після стажування вчорашній студент вже має практичний досвід роботи і стає більш затребуваним в очах рекрутерів. Проте більшість з інтернів залишаються у працювати у компанії і надалі. 

За словами менеджерки з персоналу та керівниці із залучення талантів у Philip Morris Катерини Шевченко, для успішної інтеграції стажерів у команду треба спочатку підготувати робочий грунт: визначити, які відділи мають потребу у стажері, який проєкт він буде вести та за якими показниками оцінюватиметься його робота. Потім потрібно знайти та відібрати зернятка-таланти, які проростуть у грунті. Для швидкої адаптації компанія має провести онбординг

Як потрапити на стажування

Зареєструватись за посиланням та пройти декілька етапів відбору:

  • відеоінтерв’ю зі штучним інтелектом;
  • тест на логіку; 
  • командне завдання; 
  • співбесіду.

Після підписання договору здається, що все найскладніше залишилось позаду. Але як допомогти собі побороти страхи перед новими викликами?

 Чогось не знати – це нормально 

Щоб у майбутньому стати впевненим професіоналом, важливо на старті кар’єри не боятись ставити запитання. 

Фото надане компанією Philip Morris Ukraine

В перші дні та місяці роботи варто пам’ятати, що кожен співробітник колись починав з нуля. Ніхто з новачків не може знати всі бізнес-процеси, особливо у таких великих компаніях, як Philip Morris. Саме тому за кожним з інтернів закріплюють наставника, який допомагає швидше адаптуватися у новому середовищі.

Страх спілкування з колегами

Окремий кабінет, велике крісло та багато важливих документів на столі — приблизно так бачать біг-босів режисери фільмів. Але ми не у фільмі, а директори, керівники та менеджери – це такі ж люди, як решта команди. 

Фото надане компанією Philip Morris Ukraine

Віка Петросюк, інтерн у комерційному відділі, згадує: «У мене зник страх спілкування з супервайзером ще в перший тиждень роботи, коли ми поговорили про його досвід у компанії. За 19 років він пройшов шлях від мерчендайзера до керівника по роботі з ключовими клієнтами». 

Окремий виклик, коли співрозмовники – це іноземці, у спілкуванні з якими може виникнути мовний бар’єр. Щоб цього уникнути, компанія подбала про безкоштовне корпоративне навчання англійської з носіями мови на платформі Rosetta Stone. Для інтернів базовий мінімальний рівень володіння англійською мовою — upper-intermediate або В2. Тому у процесі роботи можна буде швидко прокачати англійську. 

Побоювання не виправдати очікування

У Philip Morris інтерни з першого дня працюють з реальними та важливими проєктами. Це можливість отримати унікальний досвід, але водночас можна зіштовхнутися із страхом великої відповідальності. Щоб побороти його, Юля Ганжа, інтерн у відділі ІТ, радить реалістично оцінювати свій ресурс: 

«Моїм першим проєктом був запуск нового інтерфейсу на корпоративній платформі для відділу дистрибуції та логістики. Запуск програми мав відбутись у грудні 2023, по завершенню першого півріччя стажування. Але за два місяці до цього я побачила, що ми не встигаємо. Прийшла до свого керівника і чесно про це сказала. Після цього вони оновили строки запуску з урахуванням усіх нюансів».

Фото надане компанією Philip Morris Ukraine

Треба бути готовим до викликів та того, що проєкт може піти не за планом. Підготуйте для себе план Б – це можуть бути прості 3-5 кроків:

  • визначте, хто буде першою людиною, до кого ви звернетесь за порадою або допомогою;
  • страх невдачі природно виникає, коли ви працюєте над чимось важливим. Сприймате це як один із етапів розвитку і не дозволяйте йому взяти гору над вашою мотивацією.

Замість висновків

Не прагніть ідеальності у всьому у перші робочі тижні, помилки – це нормально. Головне – прагнення навчитися чомусь новому, відповідальність і орієнтація на результат. Бізнесу потрібні ініціативні таланти. 

Запитуйте, будьте готовими постійно освоювати щось нове, вчіться аналізувати інформацію та мислити на кілька кроків наперед і любіть свої страхи, вони рухають вас вперед. Ви можете більше, ніж вам здається, лише дайте собі трохи часу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram