Обираємо вино. Рівень: beginner
Червоне то любов
Почнемо лікбез з елементарного: червоне, біле, рожеве.
Червоне вино роблять з роздавлених ягід червоного винограду. Чим триваліший контакт з виноградною шкіркою, тим насиченіший колір вина. Крім того, з віком вино втрачає червоно-пурпурні кольори і набуває гранатово-рудого відтінку.
Біле вино роблять з білих сортів винограду, які відправляють під прес і отриманий сік відразу відділяють від виноградної шкірки та кісточок. Проте біле вино можна зробити і з червоного винограду, дотримавшись такої ж процедури, адже саме шкірка надає вину кольору ― сік винограду незалежно від сорту прозорий.
Якщо ваш внутрішній винороб уже зібрався змішувати білий і червоний виноград, щоб отримати рожеве вино, змушені вас розчарувати. А якби ми були у Франції ― то ще й подати до суду, адже такий прийом у цій країні заборонено законом (єдиний виняток ― рожеве ігристе). Рожеве вино роблять тільки з червоного винограду, відділивши шкірку після початку ферментації, щоб вона віддала напоєві тільки трішки свого кольору.
Учіть матчастину
Для початку запам’ятайте, що вино купуємо тільки у скляних пляшках. Перше, на що треба звернути увагу — етикетка. Виробник якісного вина обов’язково захоче, щоб його знали/впізнавали всі і скрізь: назва, країна, апелассьон (походження), купаж (перелік сортів, використаних для виготовлення) або сорт (хоча на етикетках багатьох європейських вин не вказують), рік збору урожаю, міцність, об’єм… А якщо пощастить, то і положення небесних світил під час закорковування — ви знатимете достатньо. Однак на практиці етикетка «заговорить» лише до того, хто опанував теорію. Тому дізнавайтеся більше про регіони, не бійтеся експериментувати і шукати своє особливе вино. Не забувайте, що етикетка вин Нового Світу інформативніша, та і співвідношення ціна-якість зазвичай виправдане.
Напівсухе і ще сухіше
За способом виробництва розрізняють тихі і кріплені вина. Для кращого розуміння ситуації радимо орієнтуватися на місцевості. Наприклад, не полінуйтеся і прогуляйтеся до найближчого магазину Good Wine, щоб перейти від теорії до практики.
Тихі вина виготовляють шляхом природного бродіння і поділяють на сухі, напівсухі і напівсолодкі.
Сухі вина проходять повний процес збродження всього цукру і дозрівають 3–4 місяці. Спробуйте червоне сухе Rayos Uva з виразним фруктовим присмаком, що ідеально пасує до пікантних напівтвердих сирів (особливо овечих), хамону та сухих ковбас.
Напівсухі вина проходять неповне збродження цукру і визрівають 30 днів. Наприклад, Spy Valley Gewurztraminer.
Напівсолодке вино теж виготовляється методом штучного припинення бродіння, але такі вина мають нижчий вміст алкоголю, ніж можна було б очікувати, адже процес зупиняють ще до того, як весь цукор перевториться в алкоголь. Спробуйте Mateus Tempranillo Rose і ви не пошкодуєте.
Кріплені вина відрізняються технологією виробництва — бродіння зупиняють шляхом додавання виноградного спирту. Власне, вміст останнього у таких винах вищий. Мадера, портвейн, херес, марсалу, десертні мускат і токай — вибір доволі широкий. Пропонуємо спробувати рубіновий портвейн Sandeman Ruby.
Продегустуємо?
Прийшов той дивовижний момент, коли ви вперше дегустуєте вино. Щоб навіть домашня дегустація пройшла вдало, запам’ятайте кілька простих правил.
Процес складається з 3 фаз: візуальна («око»), ольфактивна («ніс») і смакова («рот»). Беремо келих за ніжку або підставку і починаємо.
Перша фаза — візуальна. Зверніть увагу на колір, помутніння, осад, бульбашки, подивіться під різними кутами — вдавайте, ніби щось зрозуміли. А якщо серйозно, то ось кілька підказок. Тихе вино повинно бути чисте, блискуче, без помутніння, при цьому осад для червоних вин, особливо витриманих, цілком допустимий. Колір розкриє таємницю віку напою: молоді червоні вина рубіново-пурпурні, молоді білі ― лимонні, більш зрілі змінюють колір на гранатовий (червоні) або ж набувають золотистого відтінку (білі). Коричневий колір для білого вина (крім хересу і мадери) ― тривожний сигнал, адже свідчить про те, що воно окислилося і зів’яло.
Друга фаза — «ніс» — складається з трьох етапів: понюхати щойно налите до келиха вино, легенько збовтати, понюхати ще раз і повторити процедуру, почекавши кілька хвилин, щоб простежити еволюцію аромату вина. Навряд ви щось зрозумієте без належного тренування, але вигляд матимете солідний.
Третя — улюблена — фаза: смакова. Так, треба пити вино. Нарешті. Перші смакові відчуття називаються «винною атакою». Потім — «ефект розпускання павиного хвоста». І тільки розібравшись у своїх відчуттях можна ковтнути вино. Або виплюнути, як це роблять професійні дегустатори. Але ж ви не плануєте дегустувати 15-20 зразків відразу? Тому сміливо ковтайте ― ми ж з вами аматори.
Гедоністська дегустація
Зазвичай гедоністську дегустацію влаштовують після професійної і її мета дізнатися, який ж цей напій насправді. Так, ви правильно здогадалися — треба просто пити вино за вечерею або обідом. Тому якщо апелласьони і третинні аромати втомили, у вас, на щастя, завжди є гедоністи.
Ці та інші вина можна купити в інтернет-магазині Good Wine.