Навколо світу за 80 келихів: куди поїхати і що пити влітку
Для когось літня відпустка вже почалася, хтось тільки мріє про квитки на омріяний рейс. Але навіть якщо календар змушує чекати, це не привід відкладати відпочинок на потім – варто лише провести вечір з келихом білого вина, щоб освіжитися у спеку і відчути кращі смаки винних туристичних маршрутів світу.
Біле вино роблять і з білих сортів винограду, і з червоних: головне – відразу відділити отриманий сік від виноградної шкірки та кісточок. Виготовляють його як у традиційних виноробних регіонах – Франція, Італія, так і в регіонах Нового Світу – США, ПАР. Тож спільно з інтернет-магазином Good Wine розповідаємо про кухню цих країн і пояснюємо, яке вино обрати.
Європа
Греція
Греція – один з ідеальних варіантів літнього відпочинку. М’який середземноморський клімат, атмосфера стародавньої цивілізації, комфортні умови, острови, гірська місцевість, тихі гавані – ось за що цю країну люблять туристи. Найпопулярніший напрям останніх років – острів Санторіні. Ніщо так не допомагає забути про проблеми і втому, як один з наймальовничіших заходів сонця, по який на острів приїжджають тисячі туристів.
Кухня: Грецька кухня тяжіє до середземноморських традицій — морепродукти, багато зелені. Риси, за якими ви завжди її впізнаєте, — оливкова олія і влесне оливки. Не обходиться й без використання кисломолочних продуктів: йогурту та сиру з овечого молока — фети. Та все ж найпопулярніші — морепродукти та баранина: супьєс (смажена каракатиця з чорнилом, шпинатом і білим вином) і мусака (запіканка з баклажанів і баранячого фаршу з соусом бешамель і сиром).
Вина: До такої різноманітної та насиченої кухні пасують ароматні цитрусові вина. Наприклад, Santorini – біле вино з делікатним відтінком цитрусових і білих квітів та інтенсивним мінеральним характером. Як і переважна більшість вина з виноградників Санторіні, цей напій бадьорить кислотністю та вираженим освіжаючим післясмаком.
Вдома: Білі грецькі вина мають фруктовий смак та аромат, легко п’ються й ідеально підходять для літніх пікніків і вечірок на даху в поєднанні з легкими закусками та морепродуктами.
Італія
Італія – країна витонченого мистецтва, неперевершеної кухні та знаних виноробів. Якщо ви вирішили обрати для відпустки саме цю країну, радимо попередньо організувати винний тур на пару з мистецьким. Наприклад, оберіть три регіони – Венета, Апулія та Сицилія. Вони не настільки відомі серед пересічних туристів, але для кількох тижнів спокійного італійського життя, в якому завжди є місце пасті з морепродуктами та келиху білого вина на терасі маленького будиночку, підійдуть якнайкраще.
Кухня: Італійська кухня вже давно перестала бути для нас чимось екзотичним: пармезан, моцарела, паста, піца, равіолі, антипасто, тирамісу, капучино. Проте не варто навіть сумніватися в тому, що справжня італійська кухня відрізняється від її інтрепретацій і куштувати справжню “Маргариту” треба лише в Неаполі.
Вино: Одне з кращих білих вин Італії виготовляють у П’ємонті. Виноробне господарство Castellari Bergaglio спеціалізується на виготовленні білих вин з винограду сорту “кортезе”. Gavi di Tassarolo Fornaci – хрестоматійне гаві, яке ви впізнаєте серед інших за елегантним смаком, живим характером і ароматом білих квітів. А ще цитрусових, солодкого мигдалю та персиків. У ньому невисокий вміст алкоголю, тож вино ідеально підійде для спекотних днів на морському узбережжі.
Вдома: В Італії ви чи в Україні пакуєте валізи до країни Мікеланджело – вечір італійської кухні влаштувати нескладно, а доповнити його прекрасним вином – і поготів.
Я поездки никогда не планирую, и кажется, это самое прекрасное решение. Нет ничего приятнее спонтанного путешествия куда угодно.
Чтобы понять и прочувствовать страну, надо: а) съесть все, что едят местные; б) познакомиться с самими местными и тусоваться там, где тусуются они; в) напиться хотя бы раз в чужой стране (опять-таки желательно с местными). Идеальный отдых можно найти в любой стране, но лето всегда ассоциируется с морями и океанами, поэтому мне больше всего нравится Италия с ее Лигурийским побережьем или бесконечные виноградники Франции, где только и нужно что пить вино да заедать его сыром. Но если времени нет, а кошелек шипит, как загнанная в угол кошка, можно всегда поехать на недельку в Одессу. Залечь на пляж, взять бутылку белого сухого, закрыть глаза и представить, что ты в Ницце или Албенге. Я поездки никогда не планирую, и кажется, это самое прекрасное решение. Нет ничего приятнее спонтанного путешествия куда угодно. Особенно если это “куда угодно” везет тебя в Париж.
Я предпочитаю сухие белые и розовые вина, но ехать за ними в другую страну не вижу смысла.
Франція
Франція давно перестала бути країною, відомою лише Ейфелевою вежею. Її провінції – втілення старої доброї Європи: маленькі містечка, тихі вулички, домашні виноградники і ніякого поспіху. Тому якщо ваш маршрут полягає у вже стабільних Лувр – Ейфелева вежа, радимо змінити курс на Ельзаську винну дорогу. Назва говорить сама за себе – вздовж цього шляху знаходиться неймовірна кількість винних господарств.
Кухня: Французька кухня може бути вишуканою, гідною справжнього королівського столу, а може бути повсякденною і простою – обирати вам. Традиційними вважаються крем-суп з цибулі-порею, устриці, сири (наприклад, рокфор), круасани, крем-брюле.
Вино: Вина Франції – взагалі окрема історія: чого тільки варта виноробна галузь провінції Шампань. Проте серед широкого вибору влітку варто зосередитися на освіжаючих білих винах, які пасують як під базові страви французької кухні, так і під унікальні. Таким вином можна назвати бургундське Chablis – біле сухе вино, яке виготовляють винятково з сорту “шардоне”.
Вдома: Прощальні вечірки перед відпусткою – саме те, що треба для налаштування на правильний лад. І Chablis ідеально підходить для такої відповідальної події.
Іспанія
Магнетична Іспанія приваблює колоритом і архітектурою. Пристрасний фламенко та корида давно стали візитками цієї країни. Серед міст досі найвідвідуваніші Мадрид і Барселона, проте останнім часом набирає популярності Валенсія. До речі, ці міста утворюють “виноробний трикутник”.
Кухня: Іспанська кухня дуже неоднорідна — це пов’язано з географією країни. Вона омивається Середземним морем і Атлантичним океаном, а чим глибше в континент, тим більш гірською стає місцевість. Фактично універсальна закуска — тортильї, які подають по всій країні. Освіжаючий холодний суп гаспачо з томатів є однією з улюблених страв іспанців влітку. Одна з найбільш упізнаваних страв іспанської кухні – паелья з рису, куди додають і овочі, і м’ясо, і рибу, і морепродукти. Крім того, у кожного кулінара є свої секрети, тому двох однакових таких страв ви точно не зустрінете.
Вино: Спеціалітет атлантичного узбережжя Іспанії – Txakoli. Це вино вирізняється свіжістю і багатою палітрою смаків: і трави, і цитрусові, і квіти. Смак здивує вас багатогранністю. Txakoli ідеально підійде для спекотного передвечір’я.
Вдома: Елегантність цього вина з легкістю дозволяє отримати статус ще й напою для вечірок і світських заходів.
Португалія
З Іспанії їдемо на захід й опиняємося в Португалії – країні сонця й океану, пальм і вина. Край світу обирають для відпустки, щоб на власні очі побачити океан, погуляти вузькими вуличками Лісабона та вийти на його площі, спробувати найсвіжішу рибу та справжній портвейн.
Кухня: Незважаючи на географічну близкість з Іспанією, національні кухні країн відрізняються — перш за все, це пов’язано з невеликою територією і певними економічними труднощами, що донедавно були супутниками Португалії. Тому страви тут прості й дещо грубі за подачею — наприклад, овочі традиційно не нарізають, а бакальяу (звичайна солона тріска) має 365 способів приготування.
Вино: Але португальці досягнули ідеалу у виготовленні білого вина. Найвідоміше Vinho Verde – Quinta de Azevedo. Вино свіже, ледь помітно ігристе. Смак здивує апельсиновими нотками на фоні насиченого основного тону.
Вдома: Цим вином можна починати ранок – і новий день зустріне вас соковитим смаком цитрусів, у якому куточку світу ви б не були.
Країни спеки й пляжів
Туреччина
Туреччина – країна на перетині цивілізацій з тисячорічною історією. Тут можна знайти й активний екстремальний відпочинок, і пасивне засмагання на пляжі. Помилуватися неторкнутими пейзажами і заблукати на весь день у кварталах Стамбулу. Оточити себе максимальним комфротом і з головою поринути в автентичний колорит.
Кухня: Загалом турецька кухня – інтеграція грецької, арабської та південно-слов’янської. Для приготування використовують багато спецій, бобових. Кухня базується переважно на м’ясних стравах. Найпопулярніші національні страви – кебаб і долма. Серед десертів віддають перевагу пахлаві, яка вже давно перетворилася на солодку візитку країни.
Вино: Основних винних регіонів чотири: Каппадокія, Діярбакир, Мармару, Элазиг. Для відчуття повної автентичності радимо спробувати вина з місцевих сортів винограду – Öküzgözü, Bogazkere. Найпопулярніші білі вина – Emir і Narince. Вони мають насичений смак, для Emir характерні яблучні ноти, а для Narince – насичені цитрусові.
Вдома: Турецькі вина ще не набули популярності на українському ринку, проте саме це дозволить приємно здивувати подібним вибором гостей.
В новой стране сразу начинаю с House Wine, захожу в специализированные винные магазины.
У меня два лета. Календарное я провожу в Украине – тут хорошо и много мест, куда можно поехать к морю. И зимой я тоже еду в лето – в Азию и вот планирую в Южную Америку в этом году. В Украине точно поеду в Одессу на концерт, а на Кинбурнскую косу и Бирючий остров – кататься на кайте, фотографировать пеликанов и собирать ракушки. Путешествуя, я не только пробую национальную кухню, но и стараюсь узнать самые аутентичные рецепты у местных жителей или же найти самое потайное, слегка “трешевое” место типа столовой, чтобы получить полное представление о местной еде. Это один из самых интересных способов узнать местные обычаи и культуру. Винные туры как замечательнейшее мероприятие я решила все же отложить на пенсионный возраст, пока мои поездки более спортивные.
Дома обычно из белых я пью итальянское Pino Grigio. Но явным хитом после поездки в Португалию стало для меня Vinho Verde – вот его и буду пить все лето, пробовать, выбирать любимое.
ПАР
Південно-Африканська Республіка з кожним роком стає все популярнішим туристичним напрямком. І це анітрохи не дивує – африканський колорит у цій країні поєднаний з комфортом, сухі континентальні пустелі – з мисами на краю материка, а варто тільки виїхати за межі міста – і починається недоторкана африканська природа.
Кухня: На кухню ПАР вплинули колонізатори, тому тут можна знайти найнезвичайніші поєднання. Наприклад, ваттербломметйебреді – м’ясо, тушковане з бутонами лілій, або смажений хвіст крокодила. Проте є й більш звичні для нас страви – африканські інтерпретації на європейский манір: суші, паста, піца. Доповніть меню хрумким беконом, сиром фета, салатом зі шпинату, філе морського їжака з петрушкою – й отримаєте прекрасну вечерю, яку лишається тільки доповнити відмінним південноафриканським вином.
Вино: Африканська культура вплинула на смак європейського вина, і тепер ми маємо абсолютно нове звучання цього напою. Найуспішніші винні регіони знаходяться в долинах рік Брід, Оліфент і Оранжева, а це обіцяє вам не лише якісне вино, а й краєвиди, гідні найкращих фільмів про автентичну Африку.
А врятуватися у спекотні африканські дні допоможе Chenin Blanc Spier. Його виготовляють на виноробні Spier. Вино освіжаюче, з яскраво вираженим ароматом агави, груші, яблука та лічі. Насичений післясмак найкраще виражений при температурі 10–12 °C, що додає ще один плюс у рейтинг саме цього напою.
Вдома: Це вино ідеально підійде для родинної вечері або ж романтичного побачення на терасі.
Кросс-культурный опыт – это самое важное из того, что мы можем приобрести в путешествиях, и то, как люди едят, с кем едят и что едят, является неотъемлемой его частью.
Для меня лето потеряло свою актуальность в момент, когда я выпустилась из школы. Теперь летом – работа, а отпуск – когда получится. Если он выпадает на лето, то я всегда предпочту европейскую столицу валянию на пляже, потому как к морю я равнодушна. Обожаю Великобританию и Португалию. В Лондоне и Эдинбурге летом не жарко, а, например, в Порту – атмосферно и вкусно. Так получилось, что весь свой отпуск в этом году я выгуляла еще весной и прошла 450 км пешком по Испании в паломничестве по Камино де Сантьяго. На лето в планах только учебная сессия в Англии – буду совмещать приятное с полезным. Я считаю удачный выбор национальной кухни чуть ли не залогом успешной поездки.
Для меня вино является аккомпанементом к еде, поэтому я сначала выбираю блюдо, а потом обращаюсь за рекомендациями либо к сомелье, либо к местным, с которыми иду в ресторан, либо вообще экспериментирую с домашними винами в заведениях (кстати, в Камино (Испания) все домашние вина были абсолютно прекрасными). Страна, в которой ты находишься, диктует выбор алкоголя.
США
Описувати Штати можна нескінченно довго, адже ця країна – рай для любителів контрастів і довгих подорожей. Неповторна природа заповідників і грандіозні міста, фастфуд і вишукана кухня, екстрим і спокій – це все можна знайти в межах Країни можливостей.
Кухня: Американську кухню складно сприймати як традиційну національну. Вона направлена на масового споживача й стандартизована. Проте серед усього різноманіття кухонь світу ви обов’язково впізнаєте арахісову пасту, гамбургер, сандвічі, картоплю фрі, яблучний пиріг, печиво з шоколадом і брауні.
Вино: Найкраще вино виробляють в Каліфорнії – це загальновизнаний факт, тому з точки зору вигоди для мандрівників обставини складаються взагалі ідеально. Знаковий виробник вина у США – Роберт Мондаві. Його вино Chardonnay Twin Oaks ідеально підходить Америці – характер зрозумілий і аматорам винної справи, і гурманам. Смак м’який, з нотками запечених яблук і кориці. А витримка в бочках надає цьому білому вину характерних ноток дерева.
Вдома: Завдяки комбінації різних смаків Chardonnay Twin Oaks здається універсальним, тому буде доречним для непередбачуваних літніх зустрічей.
Насправді, потенційно смачних і привабливих напрямків безліч – усього й не встигнеш. Проте завжди можна встигнути випити келих вина і хоча б трішки, та все ж відчути далеку країну на смак.