Cпецпроекты

Навколо світу за 80 келихів: куди поїхати і що пити влітку


0 3839 30
bit.ua розповідає про країни, які варто відвідати цього літа.

Для когось літня відпустка вже почалася, хтось тільки мріє про квитки на омріяний рейс. Але навіть якщо календар змушує чекати, це не привід відкладати відпочинок на потім — варто лише провести вечір з келихом білого вина, щоб освіжитися у спеку і відчути кращі смаки винних туристичних маршрутів світу.

Біле вино роблять і з білих сортів винограду, і з червоних: головне — відразу відділити отриманий сік від виноградної шкірки та кісточок. Виготовляють його як у традиційних виноробних регіонах — Франція, Італія, так і в регіонах Нового Світу — США, ПАР.  Тож спільно з інтернет-магазином Good Wine розповідаємо про кухню цих країн і пояснюємо, яке вино обрати.

Європа

Греція

Греція — один з ідеальних варіантів літнього відпочинку. М’який середземноморський клімат, атмосфера стародавньої цивілізації, комфортні умови, острови, гірська місцевість, тихі гавані — ось за що цю країну люблять туристи. Найпопулярніший напрям останніх років — острів Санторіні. Ніщо так не допомагає забути про проблеми і втому, як один з наймальовничіших заходів сонця, по який на острів приїжджають тисячі туристів. 

01/3

Кухня: Грецька кухня тяжіє до середземноморських традицій — морепродукти, багато зелені. Риси, за якими ви завжди її впізнаєте, — оливкова олія і влесне оливки. Не обходиться й без використання кисломолочних продуктів: йогурту та сиру з овечого молока — фети. Та все ж найпопулярніші — морепродукти та баранина: супьєс (смажена каракатиця з чорнилом, шпинатом і білим вином) і мусака (запіканка з баклажанів і баранячого фаршу з соусом бешамель і сиром).

Вина: До такої різноманітної та насиченої кухні пасують ароматні цитрусові вина. Наприклад, Santorini — біле вино з делікатним відтінком цитрусових і білих квітів та інтенсивним мінеральним характером. Як і переважна більшість вина з виноградників Санторіні, цей напій бадьорить кислотністю та вираженим освіжаючим післясмаком.

Вдома: Білі грецькі вина мають фруктовий смак та аромат, легко п’ються й ідеально підходять для літніх пікніків і вечірок на даху в поєднанні з легкими закусками та морепродуктами.

Італія

Італія — країна витонченого мистецтва, неперевершеної кухні та знаних виноробів. Якщо ви вирішили обрати для відпустки саме цю країну, радимо попередньо організувати винний тур на пару з мистецьким. Наприклад, оберіть три регіони — Венета, Апулія та Сицилія. Вони не настільки відомі серед пересічних туристів, але для кількох тижнів спокійного італійського життя, в якому завжди є місце пасті з морепродуктами та келиху білого вина на терасі маленького будиночку, підійдуть якнайкраще.

01/3

Кухня: Італійська кухня вже давно перестала бути для нас чимось екзотичним: пармезан, моцарела, паста, піца, равіолі, антипасто, тирамісу, капучино. Проте не варто навіть сумніватися в тому, що справжня італійська кухня відрізняється від її інтрепретацій і куштувати справжню «Маргариту» треба лише в Неаполі.

Вино: Одне з кращих білих вин Італії виготовляють у П’ємонті. Виноробне господарство  Castellari Bergaglio спеціалізується на виготовленні білих вин з винограду сорту «кортезе». Gavi di Tassarolo Fornaci — хрестоматійне гаві, яке ви впізнаєте серед інших за елегантним смаком, живим характером і ароматом білих квітів. А ще цитрусових, солодкого мигдалю та персиків. У ньому невисокий вміст алкоголю, тож вино ідеально підійде для спекотних днів на морському узбережжі.

Вдома: В Італії ви чи в Україні пакуєте валізи до країни Мікеланджело — вечір італійської кухні влаштувати нескладно, а доповнити його прекрасним вином — і поготів.

Дмитрий Дир
главный редактор онлай-медиа talktome.com.ua
Я поездки никогда не планирую, и кажется, это самое прекрасное решение. Нет ничего приятнее спонтанного путешествия куда угодно.

Чтобы понять и прочувствовать страну, надо: а) съесть все, что едят местные; б) познакомиться с самими местными и тусоваться там, где тусуются они; в) напиться хотя бы раз в чужой стране (опять-таки желательно с местными). Идеальный отдых можно найти в любой стране, но лето всегда ассоциируется с морями и океанами, поэтому мне больше всего нравится Италия с ее Лигурийским побережьем или бесконечные виноградники Франции, где только и нужно что пить вино да заедать его сыром. Но если времени нет, а кошелек шипит, как загнанная в угол кошка, можно всегда поехать на недельку в Одессу. Залечь на пляж, взять бутылку белого сухого, закрыть глаза и представить, что ты в Ницце или Албенге. Я поездки никогда не планирую, и кажется, это самое прекрасное решение. Нет ничего приятнее спонтанного путешествия куда угодно. Особенно если это «куда угодно» везет тебя в Париж.

Я предпочитаю сухие белые и розовые вина, но ехать за ними в другую страну не вижу смысла.

Франція

Франція давно перестала бути країною, відомою лише Ейфелевою вежею. Її провінції — втілення старої доброї Європи: маленькі містечка, тихі вулички, домашні виноградники і ніякого поспіху. Тому якщо ваш маршрут полягає у вже стабільних Лувр — Ейфелева вежа, радимо змінити курс на Ельзаську винну дорогу. Назва говорить сама за себе — вздовж цього шляху знаходиться неймовірна кількість винних господарств.

01/3

Кухня: Французька кухня може бути вишуканою, гідною справжнього королівського столу, а може бути повсякденною і простою — обирати вам. Традиційними вважаються крем-суп з цибулі-порею, устриці, сири (наприклад, рокфор), круасани, крем-брюле.

Вино: Вина Франції — взагалі окрема історія: чого тільки варта виноробна галузь провінції Шампань. Проте серед широкого вибору влітку варто зосередитися на освіжаючих білих винах, які пасують як під базові страви французької кухні, так і під унікальні. Таким вином можна назвати бургундське Chablis — біле сухе вино, яке виготовляють винятково з сорту «шардоне».

Вдома: Прощальні вечірки перед відпусткою — саме те, що треба для налаштування на правильний лад. І Chablis ідеально підходить для такої відповідальної події.

Іспанія

Магнетична Іспанія приваблює колоритом і архітектурою. Пристрасний фламенко та корида давно стали візитками цієї країни. Серед міст досі найвідвідуваніші Мадрид і Барселона, проте останнім часом набирає популярності Валенсія. До речі, ці міста утворюють «виноробний трикутник».    

01/3

Кухня: Іспанська кухня дуже неоднорідна — це пов’язано з географією країни. Вона омивається Середземним морем і Атлантичним океаном, а чим глибше в континент, тим більш гірською стає місцевість. Фактично універсальна закуска — тортильї, які подають по всій країні. Освіжаючий холодний суп гаспачо з томатів є однією з улюблених страв іспанців влітку. Одна з найбільш упізнаваних страв іспанської кухні — паелья з рису, куди додають і овочі, і м’ясо, і рибу, і морепродукти. Крім того, у кожного кулінара є свої секрети, тому двох однакових таких страв ви точно не зустрінете.

Вино: Спеціалітет атлантичного узбережжя Іспанії — Txakoli. Це вино вирізняється свіжістю і багатою палітрою смаків: і трави, і цитрусові, і квіти. Смак здивує вас багатогранністю. Txakoli ідеально підійде для спекотного передвечір’я. 

Вдома: Елегантність цього вина з легкістю дозволяє отримати статус ще й напою для вечірок і світських заходів.

Португалія

З Іспанії їдемо на захід й опиняємося в Португалії — країні сонця й океану, пальм і вина. Край світу обирають для відпустки, щоб на власні очі побачити океан, погуляти вузькими вуличками Лісабона та вийти на його площі, спробувати найсвіжішу рибу та справжній портвейн.

01/3

Кухня: Незважаючи на географічну близкість з Іспанією, національні кухні країн відрізняються — перш за все, це пов’язано з невеликою територією і певними економічними труднощами, що донедавно були супутниками Португалії. Тому страви тут прості й дещо грубі за подачею — наприклад, овочі традиційно не нарізають, а бакальяу (звичайна солона тріска) має 365 способів приготування.

Вино: Але португальці досягнули ідеалу у виготовленні білого вина. Найвідоміше Vinho Verde — Quinta de Azevedo. Вино свіже, ледь помітно ігристе. Смак здивує апельсиновими нотками на фоні насиченого основного тону.

Вдома: Цим вином можна починати ранок — і новий день зустріне вас соковитим смаком цитрусів, у якому куточку світу ви б не були.

Країни спеки й пляжів

Туреччина

Туреччина — країна на перетині цивілізацій з тисячорічною історією. Тут можна знайти й активний екстремальний відпочинок, і пасивне засмагання на пляжі. Помилуватися неторкнутими пейзажами і заблукати на весь день у кварталах Стамбулу. Оточити себе максимальним комфротом і з головою поринути в автентичний колорит. 

01/3

Кухня: Загалом турецька кухня — інтеграція грецької, арабської та південно-слов’янської. Для приготування використовують багато спецій, бобових. Кухня базується переважно на м’ясних стравах. Найпопулярніші національні страви — кебаб і долма. Серед десертів віддають перевагу пахлаві, яка вже давно перетворилася на солодку візитку країни.

Вино: Основних винних регіонів чотири: Каппадокія, Діярбакир, Мармару, Элазиг. Для відчуття повної автентичності радимо спробувати вина з місцевих сортів винограду — Öküzgözü, Bogazkere. Найпопулярніші білі вина — Emir і Narince. Вони мають насичений смак, для Emir характерні яблучні ноти, а для Narince — насичені цитрусові.

Вдома: Турецькі вина ще не набули популярності на українському ринку, проте саме це дозволить приємно здивувати подібним вибором гостей.

Александра Титаренко
соорганизатор Resto Week, Cocktail Week
В новой стране сразу начинаю с House Wine, захожу в специализированные винные магазины.

У меня два лета. Календарное я провожу в Украине — тут хорошо и много мест, куда можно поехать к морю. И зимой я тоже еду в лето — в Азию и вот планирую в Южную Америку в этом году. В Украине точно поеду в Одессу на концерт, а на Кинбурнскую косу и Бирючий остров — кататься на кайте, фотографировать пеликанов и собирать ракушки. Путешествуя, я не только пробую национальную кухню, но и стараюсь узнать самые аутентичные рецепты у местных жителей или же найти самое потайное, слегка «трешевое» место типа столовой, чтобы получить полное представление о местной еде. Это один из самых интересных способов узнать местные обычаи и культуру. Винные туры как замечательнейшее мероприятие я решила все же отложить на пенсионный возраст, пока мои поездки более спортивные.

Дома обычно из белых я пью итальянское Pino Grigio. Но явным хитом после поездки в Португалию стало для меня Vinho Verde — вот его и буду пить все лето, пробовать, выбирать любимое.

ПАР

Південно-Африканська Республіка з кожним роком стає все популярнішим туристичним напрямком. І це анітрохи не дивує — африканський колорит у цій країні поєднаний з комфортом, сухі континентальні пустелі — з мисами на краю материка, а варто тільки виїхати за межі міста — і починається недоторкана африканська природа. 

01/3

Кухня: На кухню ПАР вплинули колонізатори, тому тут можна знайти найнезвичайніші поєднання. Наприклад, ваттербломметйебреді — м’ясо, тушковане з бутонами лілій, або смажений хвіст крокодила.  Проте є й більш звичні для нас страви — африканські інтерпретації на європейский манір: суші, паста, піца. Доповніть меню хрумким беконом, сиром фета, салатом зі шпинату, філе морського їжака з петрушкою — й отримаєте прекрасну вечерю, яку лишається тільки доповнити відмінним південноафриканським вином.

Вино: Африканська культура вплинула на смак європейського вина, і тепер ми маємо абсолютно нове звучання цього напою. Найуспішніші винні регіони знаходяться в долинах рік Брід, Оліфент і Оранжева, а це обіцяє вам не лише якісне вино, а й краєвиди, гідні найкращих фільмів про автентичну Африку.

А врятуватися у спекотні африканські дні допоможе Chenin Blanc Spier. Його виготовляють на виноробні Spier. Вино освіжаюче, з яскраво вираженим ароматом агави, груші, яблука та лічі. Насичений післясмак найкраще виражений при температурі 10–12 °C, що додає ще один плюс у рейтинг саме цього напою. 

Вдома: Це вино ідеально підійде для родинної вечері або ж романтичного побачення на терасі.

Евгения Головина
PR-стратег, Mainstream
Кросс-культурный опыт – это самое важное из того, что мы можем приобрести в путешествиях, и то, как люди едят, с кем едят и что едят, является неотъемлемой его частью.

Для меня лето потеряло свою актуальность в момент, когда я выпустилась из школы. Теперь летом — работа, а отпуск — когда получится. Если он выпадает на лето, то я всегда предпочту европейскую столицу валянию на пляже, потому как к морю я равнодушна. Обожаю Великобританию и Португалию. В Лондоне и Эдинбурге летом не жарко, а, например, в Порту — атмосферно и вкусно. Так получилось, что весь свой отпуск в этом году я выгуляла еще весной и прошла 450 км пешком по Испании в паломничестве по Камино де Сантьяго. На лето в планах только учебная сессия в Англии — буду совмещать приятное с полезным. Я считаю удачный выбор национальной кухни чуть ли не залогом успешной поездки.

Для меня вино является аккомпанементом к еде, поэтому я сначала выбираю блюдо, а потом обращаюсь за рекомендациями либо к сомелье, либо к местным, с которыми иду в ресторан, либо вообще экспериментирую с домашними винами в заведениях (кстати, в Камино (Испания) все домашние вина были абсолютно прекрасными). Страна, в которой ты находишься, диктует выбор алкоголя.

США

Описувати Штати можна нескінченно довго, адже ця країна — рай для любителів контрастів і довгих подорожей. Неповторна природа заповідників і грандіозні міста, фастфуд і вишукана кухня, екстрим і спокій — це все можна знайти в межах Країни можливостей.

01/3

Кухня: Американську кухню складно сприймати як традиційну національну. Вона направлена на масового споживача й стандартизована. Проте серед усього різноманіття кухонь світу ви обов’язково впізнаєте арахісову пасту, гамбургер, сандвічі, картоплю фрі, яблучний пиріг, печиво з шоколадом і брауні.

Вино: Найкраще вино виробляють в Каліфорнії — це загальновизнаний факт, тому з точки зору вигоди для мандрівників обставини складаються взагалі ідеально. Знаковий виробник вина у США — Роберт Мондаві. Його вино Chardonnay Twin Oaks  ідеально підходить Америці — характер зрозумілий і аматорам винної справи, і гурманам. Смак м’який, з нотками запечених яблук і кориці. А витримка в бочках надає цьому білому вину характерних ноток дерева. 

Вдома: Завдяки комбінації різних смаків Chardonnay Twin Oaks здається універсальним, тому буде доречним для непередбачуваних літніх зустрічей.

Насправді, потенційно смачних і привабливих напрямків безліч — усього й не встигнеш. Проте завжди можна встигнути випити келих вина і хоча б трішки, та все ж відчути далеку країну на смак.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Написать комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.
Рекомендуемое
 

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: