Спецпроєкти

Лікнеп: що таке біохакінг


1
Біохакінг — ви, напевно, десь чули це слово, адже останнім часом воно лише набирає популярності. Це новий тренд серед підприємців Кремнієвої долини, інших знаменитостей та бізнесменів. Ми спробували розібратися, що це: революційне майбутнє осмислених людей чи чергова форма ЗОЖ-фанатизму?

Біохакінг

Біохакінг – це комплексна методика із системним підходом, яка передбачає корекцію харчування, фізичної активності, психічного здоров’я та профілактики хвороб для досягнення високої продуктивності, скорочення ризику розвитку різних захворювань та підвищення тривалості життя. Іншими словами, це можна назвати таким собі підвидом здорового способу життя, але остаточно його плюси для здоров’я ще не доведені.

Однією з головних складових біохакінгу мозку є спеціальний вид харчування, що відрізняє цю методику від звичайного ЗОЖ – інтервальне голодування. Це означає, що ви регулярно протягом кількох днів не вживаєте нічого, крім води. На початкових стадіях можливе 1 прийом їжі в день голодування.

Фото: The Independent

Чому дуже успішні та просунуті СЕО з Кремнієвої долини впроваджують біохакінг – це простими словами зміна мозку на краще – у своє життя? Для досягнення продуктивності. Це є головним результатом і найчастіше головною метою цієї практики. Видання Highsnobiety детально розглянуло головний аспект біохакінгу – інтервальне голодування.

Інтервальне голодування: що це і навіщо потрібне?

Варто відзначити, що метод не є новинкою: люди робили це ще з античних часів з різних причин, від духовного очищення та покращення фізичного стану до політичних протестів. Багато світових лідерів використовують голодування для зменшення ризику розвитку хвороб та як частину духовної практики. Крізь періоди історії було чимало діячів, які пропагують голод як панацею від усього. Деякі з них, наприклад Лінда Хаізард, були засуджені до висновку через прописування «лікування», яке вбивало людей.

Фото: medium

Тимчасове голодування набуло широкої популярності у 2012 році, після вибухової появи дієти 5:2. Її суть була в тому, що ви 5 днів харчуєтеся, як завжди, а 2 інших або їсте дуже мало, або не їсте взагалі. Адепти такого способу оздоровлення запевняли, що голод попереджає появу хвороби Альцгеймера, раку, серцевих захворювань та навіть допомагає відтягнути процес старіння.

Переваги

Головною та найбільш очевидною перевагою голодування є втрата ваги. Вы худнете, причому в чималих масштабах. Це не найздоровіший спосіб для досягнення цієї мети, але він працює. Крім цього, багато досліджень підтвердили, що інтервальне голодування знижує вироблення інсулину, а разом з ним і іншого гормону, так званого інсуліноподібного фактору росту – він пов’язаний з різними видами раку та діабету.

Фото: shutterstock

В одному з досліджень, зокрема, було встановлено, що коли регулярне споживання калорій скорочується на 30-40%, тривалість життя багатьох тварин, включаючи нематод, плодових мух та гризунів, збільшується на третину або більше. Це досить значний показник. Вчені зі Стенфорду довели, що голод також покращує когнітивні функції, суттєво скорочує ризик розвитку нейродегенеративних хвороб, таких як Альцгеймера та Паркінсона, і навіть може допомогти у відновленні після струсу мозку.

Ризики

Думка з приводу беззаперечної корисності дієти розділилися: багато дієтологів серйозно стурбовані таким хайпом навколо голодування. Їхній головний аргумент видається вагомим: їжа = енергія. Якщо немає їжі, вам нема звідки брати сили.

Зокрема це стосується людей, які регулярно тренуються. У той час як організм витрачає жир, мозку для нормальної роботи потрібні вуглеводи. Неприємним наслідком для любителів спорту виявиться втрата не тільки жирової, а й м’язової маси при голодуванні.

Більш того, за спостереженням дієтологів, одним із найпоширеніших явищ серед практикуючих голодування було поїдання шкідливою їжею після періоду помірності. Ще одне дослідження показало, що голодування може порушити метаболізм і значно знизити толерантність до глюкози.

Незважаючи на контрпереконання, інтервальне голодування залишається дуже популярним серед успішних та відомих людей. Філ Лібін, колишній СЕО Evernote, каже, що помірність від їжі – це одна з найпрекрасніших речей, що відбувалася з ним у житті. Бізнесмен зазначає, що голод дає йому відчуття «легкої ейфорії», покращену концентрацію, гарний настрій та втрату 40 кг на додачу.

Спростування не заважають знаменитостям та бізнесменам Кремнієвої долини й далі дізнаватися, чи біохакінг таке. Наприклад, Джиммі Кіммел і Х’ю Джекман не раз розповідали про користь та ефективність інтервального голодування та про те, як практикують його на собі.

Фото: 20th Century Fox

Фанатичний біохакінг

Але головна мета біохакінгу – покращення продуктивності, хоча багато хто з адептів є також зацикленими на довгожитті і навіть безсмерті. Величезний хайп підняла нещодавня розповідь російського IT-підприємця Сергія Фаге, який докладно написав про свою практику біохакінгу значення слова, на яке він за кілька років витратив $200 000.

32-річний Сергій Фаге

Адепт методики акцентував увагу більше на довголітті та здоров’ї, ніж на схудненні. Автор скинув у мережу всі результати своїх аналізів, показники яких значно покращилися після методики біохакінгу. Фаге дуже часто і регулярно здає аналізи, ходить до психіатра, сидить на кетодієті та відстежує показники свого організму за допомогою гаджетів, при цьому заявляючи про відмінне самопочуття та бадьорість.

Стаття підняла бурю обговорень у коментарях, більшість із яких не дуже захоплено відреагували на таку розповідь. Насторожило читачів головним чином те, що Сергій приймає «прописані лікарями» літій, модафініл (психостимулятор), метформін (штучний блокатор цукру в крові), фенібут (ноотропний препарат), антидепресанти, гормони та біологічно активні добавки. Автор приймає їх досить довгий час, але у статті нічого не сказано про те, чи пробував він припинити їхнє вживання.

Фото: iamwire.com

Незважаючи на те, що ці препарати були рекомендовані лікарями, така кількість різних засобів, що надходять до організму тривалий період часу, може бути небезпечною. Наприклад, в результаті екзогенного (зовнішнього) надходження гормонів та деяких інших речовин організм ще більше знижує їхній біосинтез. Приймаючи тривалий час препарати тиреоїдних гормонів, згодом ви пригнічуєте функцію гіпоталамуса. Намагаючись виправити нормальні показники організму, ви вносите дисбаланс в роботу всієї системи.

Неодноразово пролунали іронічні жарти щодо бадьорості та ясності розуму, адже деякі препарати у списку Сергія є нейростимулюючими, а модафініл – навіть забороненим.

Збентеження коментаторів викликало також заяву Фаге про те, що він прагне надлюдських можливостей і про його плани на тривалість життя:

«За моїми оцінками, навіть без серйозного медичного прогресу в сто років я буду у чудовій ментальній та фізичній формі і в підсумку проживу довше, ніж будь-яка інша людина в історії на 2017 рік. А з технічним прогресом (який до 2085 року, коли мені буде 100 років, очевидно настане) цілком досяжно безсмертя», - Сергій Фаге.

Висновки

Підсумувати це можна старим як світ прислів’ям: «Все добре, коли в міру». Якщо розглядати біохакінг як підвид здорового способу життя, іноді адекватно практикувати інтервальне голодування та здавати аналізи для профілактики – це лише піде на користь. Не варто впадати у фанатичність, контролюючи рух кожної молекули. Якщо така версія біохакінгу і стане нашим революційним майбутнім, то швидше за допомогою генної інженерії, а не інвазії у здоровий організм додаткових речовин, що вже сформувався.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь