Спецпроєкти

Чим зайнятися порнозірці на пенсії


Порнобізнес — як професійний спорт: травматична і важка робота, на яку здатні тільки молоді. Рання пенсія тут звична справа: статистичні дані різняться, але в середньому кар’єра актриси триває менше року. Декому щастить за цей час заробити на все життя і відпочивати в статусі легенди, хтось опиняється по інший бік камери. Але більшість знаходять простіше і соціально прийнятніше заняття.

Саме явище порнозірки тим часом розмивається і відходить у минуле під валом аматорів і піратських сайтів. Грошей в індустрії все менше, незалежних від студій акторів і різноманітних вебкам-моделей — усе більше. Кожен тепер може стати маленькою порнозіркою (так само як музикантом або журналістом, наприклад). А ось великих порнозірок уже, мабуть, не буде ніколи. Герої цієї статті — ще й останні пам’ятники прекрасної епохи.

Як не дивно, найпоширеніша сфера роботи серед колишніх порнозірок в США — нерухомість. Припускаю, що тут стають в нагоді акторські здібності і вміння правильно працювати поглядом. Також багато громадських активістів і «творчих» нероб. Є навіть одна мисливиця за головами. Але в цілому пенсія — вона і є пенсія: спокійні розмірені будні, сімейні справи, придуркуваті політичні погляди; все як у людей. Ми спробували зібрати найцікавіші приклади постпорнографічного життя.

Шерон Мітчелл

засновниця медицинської компанії

Почавши працювати ще у 70-х, Мітчелл застала «золоту епоху» порнографії, коли фільми знімались на плівку, а мастурбувати можна було прямо в кінотеатрах. Кар’єра тривала довго, майже двадцять років, з усіма недоліками зіркового життя: від героїнової залежності і венеричного букету до нападу божевільного фаната-гвалтівника.

Саме згвалтування змусило Шерон зробити крутий поворот в житті: вона покинула бізнес, повернулася в університет, через деякий час здобула звання кандидата наук і зараз керує компанією, що займається здоров’ям порноакторів і виробляє ВІЛ-тести.

Лінда Лавлейс

домогосподарка, християнка, активістка

Вищезгадана «золота епоха», по суті, почалася саме з Лінди Лавлейс і її розкішного перформансу у «Глибокій горлянці» (романтична історія про дівчину з клітором у стравоході). Цей фільм виявився чи не найвпливовішим висказуванням в історії порно, заробив десятки мільйонів доларів і прославив актрису на весь світ.

Лінда кілька років насолоджувалася статусом головної порнозірки, але потім щось пішло не так: вона звинуватила колишніх колег-чоловіків у херасменті, довго з ними судилася, врешті почала активно критикувати порнобізнес в цілому. Через деякий час її погляди змістились в хардкорне християнство, а головним заняттям став антипорнографічний активізм (хоча і ця діяльність врешті закінчилася сваркою з колегами і взаємними звинуваченнями). Померла в 2012-му в автокатастрофі.

Тіффані Мілліон

приватний детектив

Тут взагалі страшенно цікава кар’єрна траекторія. Починала Тіффані як професійний рестлер у телешоу Gorgeous Ladies of Wrestling (ага, в тому самому, про яке зараз іде серіал на “Нетфліксі”). Пішла звідти зі скандалом (непрофесійні стосунки з напарницею, деталі додумайте самі) і почала заробляти гроші порнографією. Знялася в більше ніж сотні фільмів, отримала пару престижних нагород і через кілька років вийшла на пенсію.

Зараз Тіффані — ліцензований приватний детектив. Буквально бігає з пістолетом і ловить всяких там наркоманів, які відмовляються платити борги (в нашій не до кінця адаптованій до капіталізму мові немає адекватного перекладу професії bounty hunter). А віднедавна ще й почала вести політичний подкаст під псевдонімом Margot Monday. Заздримо такій інтенсивній біографії!

Дженна Джеймсон

безробітний порномагнат

Не просто зірка, а справжня легенда, силіконовий суккуб і втілення уже трохи старомодного ідеалу порнокраси. Складно придумати успішнішу кар’єру в цій індустрії. Всесвітня слава уже після перших фільмів (вона починала у 90-х), купа нагород, невеликі ролі в Голлівуді, пара власних телешоу, іменні штучні вагіни в усіх секс-шопах світу.

Ближче до кінця блискучого підкорення світу Дженна видала мемуари (звісно ж, бестселлер) і заснувала власну порностудію (звісно ж, успішну). На цьому і покинула зйомки. Вийшла заміж, народила дочку, навернулась в ортодоксальний юдаїзм. Правда, іноді ще влаштовує вебкам-трансляції. Сподіваємся, заради задоволення, а не грошей.

Азія Каррера

домогосподарка

Найрозумніша дівчинка в своїй школі і власниця IQ 156, вона покинула престижний коледж після першого курсу і зайнялась тим, що їй подобалось по-справжньому. Азія сяяла на порноолімпі протягом 1990-х: 400 фільмів, низка нагород, почесне місце в Залі слави AVN. На пенсію вийшла у 2005-му і вирішила попросту залягти на дно — а саме, в мормонський штат Юта (де порно нелегальне, і менша вірогідність натрапити на фанатів). З мормонами вона при цьому теж не особливо дружить: Азія переконана пастафаріанка, і для водійських прав фотографувалася з дуршлагом на голові.

Джон Леслі

художник

Чоловіків у порнобізнесі сильно менше (тим більше зірок), і на пенсію вони йти зазвичай не поспішають. Рон Джеремі, наприклад, все ще іноді трусить сивими яйцями перед камерою, а сумнозвісний Джон Холмс (власник 34-сантиметрового чуда) продовжив зніматися навіть після відсидки на зоні і аж до смерті від СНІДу. На їхньому фоні Джон Леслі виглядає зразково: здобув славу, заробив грошей, тихо завершив кар’єру і зайнявся мистецтвом «для душі». Картини у нього жахливі, чесно кажучи.

Саша Грей

письменниця, актриса, співачка

Ось хто скористався своєю популярністю на повну потужність. Саша покинула індустрію у 2011-му, після п’яти блискучих років, але відпочивати у неї немає часу. З моменту відставки вона встигла побути моделлю (в об’єктивах таких фотографів, як Річард Керн і Террі Річардсон, на секундочку), актрисою (у Стівена Содерберга, наприклад), співачкою (мутний індастріал-проект aTelecine, фіти з Лі Перрі та Infected Mushroom) і письменницею (не мемуари, написані літературними неграми, а справжній еротичний роман).

Зважаючи на те, що Саші всього лиш тридцять років, це тільки початок.

Мія Халіфа

інтернет-знаменитість

Справжня зірка інтернет-епохи, Мія прийшла в бізнес, прославилася і вийшла на пенсію всього за три буремних місяці в кінці 2014-го. Цих місяців (а також скандалу з ісламістами, які образились на її хіджаб) вистачило, щоб ім’я Мії до цих пір світилося в топах “Порнхаба”. Зараз вона насолоджується статусом людини-мема: роздає інтерв’ю, показує цицьки в соцмережах, час від часу стає ведучою якого-небудь шоу на Ютубі. Не життя, а мрія мілленіала.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь